Weekly Plans

Jobbdagarna försvinner i ett nafs (obehagligt uttryck men nu får det bli så). Jag sätter mig vid datorn klockan 09 varje morgon och sen vet jag inte vad som händer, men plötsligt är den 15.58 och jag springer till förskolan. Varje dag möts jag av en känsla av att jag har så mycket tid, men sen inser jag att tid är det vi människor har minst av.

Den går så fort nämligen.

Idag började jag dagen med att spela in Baby Talk-podden som vi gör med Baby Journey. I avsnittet, som släpps imorgon på Internationella Kvinnodagen, gästas jag av en expert på privatekonomi och parrelationer. Jag kom över några artiklar hon hade skrivit inne hos Länsförsäkringar och blev frustrerad. Vi kvinnor lever mycket mer ojämställt än vad vi tror och det är viktigt att vi gör våra val i livet baserade på kunskap och information. Ett år innan ett heteropar får barn skiljer det sig 10% åt mellan lönen i snitt mellan mannen och kvinnan. Åtta år efter första barnet är samma siffra 30%. Varför blir det så? Jo, för att vi väljer att mannen ska jobba och kvinnan vara hemma utifrån flera faktorer, bland annat den att mannen tjänar mer vilket alltså blir bättre för familjen. Problemet är bara att den ekonomiska klyftan fortsätter att öka när mannen fortsätter jobba och kvinnan är hemma. Och om vi går skilda vägar åtta år senare kommer mamman alltså ha det 30% sämre än pappan (i snitt). Dessutom hamnar vi efter i karriär, kunskap, möjligheter till erfarenheter osv. Lyssna på podden som släpps imorgon så får ni veta mer ingående om dessa siffror och hur vi kan tänka när det kommer till jämställdhet och vad som faktiskt är det fria valet.

Kunskap och information är makt och möjlighet, kom ihåg det när ni lever ert liv. Gör informerande val för att möjliggöra för dig själv ett liv som DU vill leva, och inte som du tror förväntas av dig. Det finns även undersökningar som visar att kvinnor senare i livet ångrar att de inte satsade mer på sig själva, medan män ångrade att de inte var hemma mer med sin familj. Så att dela på ansvar och fördelning är inte fy skam ♥

Den här veckan ska jag jobba som vanligt, promenera i solen med Marith, äta middag med Petra och Bosse, träna och bara vara. Hoppas att ni får en fin vecka. Massa kärlek till er!

  1. Helt rätt!! Så glad att du lyfter detta. Vi alla har ett ansvar att bryta denna onda cirkeln och ta ansvar för kommande generation. Arbetsgivare, mammor, pappor – alla.

  2. Intressant att läsa! Om det är så att män som jobbar mer ångrar att de inte var hemma mer med barnen så är det ju inte fel att vilja vara hemma mycket som kvinna heller. Jag vet att jag aldrig kommer ångra all tid med mitt barn. Det är svårt att mäta i pengar!

  3. När jag jobbade på bank tyckte jag det var så sorgligt att se vissa skilsmässor, mamman som hade det sämre ställt (av ovan anledningar) hade kanske max råd att köpa en 2a själv efter dom sålt huset i skilsmässan, medan pappan kunde köpa ett hus på egen hand alt större lägenhet. Tänk då att du har två tonårsbarn som ska rymmas hos dig varannan vecka..

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi