Weekly Plans

Det är den första november och inom förlossningsvården går både personal och födande på knäna, som de har gjort så länge nu. Idag har de rop på hjälp som vi har hört från förlossningsvården månad efter månad, övergått till desperata skrik.

Hjälp oss, varför lyssnar ingen, den här situationen är ohållbar.

I Fredagspodden citerade Amanda Schulman något som Alexandra Pascalidou sagt: Att föda barn är att stå med ett ben i graven och ett ben på jorden. Kvinnor föder barn livrädda och personalen på Stockholms olika förlossningsavdelningar springer mellan rummen för att helt desperat försöka klona sig – allt för att räcka till.

Det var när jag födde Dante som jag insåg att vi måste satsa allt vi har på Baby Journey. De barnmorskor, undersköterskor och praktikanter vi mötte under dagarna på sjukhuset blev mina hjältar. De jobb som de utövar är det viktigaste jobbet i världen. Utan dem kan inte nya små människor komma till världen på ett tryggt sätt. Jag tänker på den barnmorskan som tog emot Dante när jag födde honom, minns hur hon sa ”Michaela, är du okej?” och strök mig över ryggen medan jag sakta vände mig om, la mig på rygg och tog emot min son i famnen. Praktikanten vid sidan av sängen som hulkgrät, det var hennes första medverkan vid en förlossning. Jag hörde hur hon sa ”Nu är jag helt säker på att jag vill jobba på förlossningen” och i bakgrunden spelades Håkan Hellström på repeat.

Jag tänker på hur den kvinnan som praktiserade kanske har hunnit ångra sig med tiden, trycket var för högt för att hon skulle orka, för vem orkar gå till ett jobb som kräver att du klonar dig i tio.

Det finns en namninsamling man kan skriva på för att visa sitt stöd till förlossningsvården. Kanske om vi alla hjälps åt kan vi göra en skillnad. Skriv på du också! 

Jag hade en väldigt positiv förlossningsupplevelse på BB Stockholm. Jag har hela personalen som var på plats att tacka för det. Utan deras stöd och trygghet hade jag aldrig klarat av att föda fram mitt barn med den självsäkerhet och kraft som jag hittade inuti mig. De som jobbar inom förlossningen är ovärderliga och behöver få rätt verktyg för att kunna utföra sina arbeten på ett sätt som är bäst för alla inblandade.

  1. Bra skrivet! Men jag funderar på en sak – sjukvården är en högst politisk fråga, och du är ju sedan tidigare uttalat höger och det är till stor del M och MP:s styrning av region Stockholm som utarmat sjukvården. Att bara skriva under namninsamlingar räcker inte – en mer human sjukvård kräver en annan politisk styrning, där vinster i välfärden förbjuds. Hur tänker du kring detta?

    1. Det var mellan jag var 18-22 år som jag röstade på M (alltså 2 val), jag sympatiserar inte med det partiet längre vilket jag även skrivit om i mina kanaler 🙂

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi