Corona-status

Oj vad snabbt det går nu med Corona. Från att Sverige har tagit hela situationen med en klackspark i början av veckan till att landet stänger ner mer och mer för varje timme som går, känns det som.

Jag kan absolut erkänna att jag själv nog inte tog situationen helt på allvar för bara några dagar sen. Det gör jag nu! Jag är inte rädd för att bli smittad även om jag såklart vill undvika det så gott det bara går. Men jag är orolig över situationen. Allt ifrån de fysiskt svaga i samhället som riskerar att bli väldigt dåliga om de blir smittade, till vad som händer med samhället i stort och det faktum att viruset funnits så kort period att vi inte riktigt vet vad det är eller exakt hur det påverkar människor (gravida, barn etc.). Det sprids så mycket teorier men det är svårt att veta vad som är på riktigt.

Jag tycker det är jobbigt med alla runt omkring en som inte tar situationen på allvar. Jag är såklart orolig över mina farföräldrar i Italien, gamla och ensamma som kanske behöver hjälp med handling etc. om vi sätts i karantän, hur viruset sprider sig mellan alla länder pga resandet och vad som kommer hända i allt det… men jag är också orolig över den paniken som sprider sig.

Jag försöker hålla mig lugn och rationell vilket jag tror är det bästa man kan göra i en sån här situation. Både jag och D har jobb som går att göras hemifrån så vi och även mitt team jobbar hemifrån tills vidare. Alla event är inställda och kalendern är ordentligt rensad. Vi träffar inga som är eller har varit lite sjuka eller rest och är noggranna med att påminna oss själva + varandra om handhygien. Det är en del aktiviteter både i jobb och privat som behöver ställas in och flyttas på så vi roddar med det från vårt lilla hemmakontor.

Sen måste jag säga en sak. Jag har alltid varit en sån som är noggrann med handhygien och det blev ännu mer efter att jag fick barn eftersom jag inte kan tänka mig något värre än att bli sjuk eller smitta honom med något. MEN, jag har nu lärt mig att man ska tvätta händerna med vatten och tvål i 30 sekunder – jag har kanske gjort det i 10 sekunder innan och tyckt att jag är väldigt noggrann? Och tänk då att enligt statistik är det bara drygt 30% av alla män som tvättar händerna efter toalettbesök och ca 65% av alla kvinnor… jag är en av de 65% men mina sekunder är ju för lite! Jag skäms över detta. Men är glad över informationen och nu kommer jag för all framtid tvätta händerna i 30 sekunder efter varje toalettbesök, varje gång jag kommer hem och innan samt efter varje måltid. Det hoppas jag att ni också gör! För att undvika folkmassor i all ära men det viktigaste är fanimig handhygien oavsett om man är rädd för corona eller vad som helst.

Jaja. Jag vet att det råder delade meningar om hur allvarlig denna situation är och jag har mötts av en hel del nonchalans/arrogans när Corona diskuterats. Jag försöker ta mitt ansvar som individ, medmänniska, en del av samhället, mamma och chef. Jag hoppas att ni också tar ert ansvar där ute!

Nu ska vi ta en lång promenad i det härliga vädret och sen blir det nog omelett till lunch. Puss!

Hemma-tips: Kolla på Grace & FrankieNetflix! Mer feel-good serie går inte att hitta!

  1. Jag har inte varit ute bland folk på flera dar så har inte märkt av Corona ute i samhället (bor på landet) men idag måste jag handla, hoppas att det finns varor kvar i affären. Tror dock att det är lite lugnare här på landet och att det märks av mer i storstäderna..

  2. Hur lyckas man förresten koncentrera sig på att titta på en serie med bebis? Jag får dåligt samvete om jag inte har full uppmärksamhet på lillen hela tiden:( dessutom så vill han resa sig upp mot allt hela tiden så måste ha superkoll så han inte slår sig🤯

    1. Haha nej men gud vi kollar när han sover! När han är vaken är det fullt upp med bebistid 🥰

  3. Verkligen bra med korrekt info om handtvätt, många tror att det räcker att sprita händerna men sprit används för det första inte korrekt av dom flesta – man måste pressa händerna hårt mot varandra för att cellmembranen på bakterierna, och en del av de virus som handsprit har effekt på, ska död. Många klickar en liten spritplupp på handen och viftar sedan händerna i luften, det är helt utan verkan då. För det andra är det inte verksamt på alla virus så det är inte bra när folk tror att handsprit ersätter handtvätt.. För oss som jobbar inom sjukvården har dom flesta av oss under utbildningen fått se under en särskild lampa hur mycket bakterier som kvarstår på händerna när den genomsnittliga personen tycker sig ha tvättat och spritat sina händer väl, och det är ingen kul syn..

  4. Det är verkligen en obehaglig situation. På tal om något helt annat undrar jag om det inte kommer några artiklar om denna säsongen av amerikanska Bachelor på Forni? 😀 Känns som man behöver något annat än bara nyheter om corona-viruset…

  5. Va ska man på riktigt tvätta händerna i en halv minut?? Gud vad länge? Man kommer ju hinna somna under tiden haha. Jag kissar typ 1-2 ggr i timmen dessutom så mina händer kommer ju bli snustorra 😂 och ja, detta är absolut ett i-landsproblem för mig, I know :)))

    1. Haha, jag tänkte samma sak men om de ska bli maximalt rena verkar det vara 20-30 sekunder som gäller (jag har läst olika). Kissar också ofta så kommer bli ett gäng minuter per dygn i tvätt nu 🙈

  6. Ärligt och bra inlägg! Blir också ledsen över alla som är nonchalanta i dessa tider, känns inte alls medmänskligt 🙁

  7. Har också jobbat hemifrån senaste dagarna och har haft senaste säsongen av Grace and Frankie i bakgrunden hela tiden, så härlig serie!!
    Bra att du tar upp diskussionen om Corona på ett vettigt sätt. Jag har svårt att veta hur man ska göra och hur orolig man ska vara, eftersom det som du säger finns så mycket information som går omkring att man inte riktigt vet vad som är riktigt och inte..

  8. Respekt till dig Michaela som använder din stora plattform till att sprida vidare viktig information, som det här med handtvätt. Tack för en i övrigt fin blogg också! 🙂

  9. Kan inte du göra ett inlägg om vad ni haft i Dantes vagn samt lite tips och trix kring det? 😌❤️

  10. Jag hoppas att alla blir noggrannare med handtvätten och att det håller i även efter hela corona situationen gått över!

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi