Trötthetens urmoder

Om det finns en maxnivå av trötthet så har jag nått den nu tror jag. Herregud så slut jag är! Dante har varit ett vrak senaste nätterna och i natt sov han äntligen bra men var istället så himla grinig hela dagen. Det är en av de jobbigaste omställningarna med det nya livet som mamma: det går inte att veta hur dagens humör och därmed aktiviteter ska bli. För ett planeringsfreak som jag själv är det otroligt frustrerande och något jag verkligen måste jobba med. Dessutom är jag helt slut i kroppen efter att ha burit på honom 6 timmar i sträck. Jag tänkte ägna ett inlägg åt att prata om mammakroppen men tycker det är så svårt att veta hur det ”ska” kännas efter en förlossning i kroppen? Jag har varit väldigt säker på min kropps signaler senaste åren med hjälp av min yoga men sen jag blev gravid känner jag mig förvirrad igen – vad är normalt och inte? Ska nog ringa min barnmorska och ställa alla mina frågor om kroppen efter förlossning, kan dela det här sen om ni vill!

Sedan undrar jag om bebisar känner av fullmånen? Jag tänker att det kanske är därför Dante var så bråkig mån & tis natt? Han är inte i något språng och verkade inte ha mer ont i magen än normalt så jag förstod inte varför han var så sur… men å andra sidan så ibland är man kanske sur utan anledning oavsett om man är tre månader eller 30 år.

Anyway, jag har haft en mysig dag med bästis-lunch och ett roligt möte trots grinigheten. Nu sover lillen och jag ligger i badet och mjukar upp kroppen efter den här dagen. Det blir nog ett avsnitt av någon serie och sen en tidig kväll…

Vi hörs imorgon igen med förhoppningsvis bättre energi, sov så gott!

  1. Jag tror absolut att barn precis som vi vuxna kan känna av fullmånen. Denna gång sov min 10-månaders så oroligt och jag kopplade det till månen. Låter flummigt men tror absolut på det.
    Jag förstod verkligen inte HUR svajjig sömnen kunde vara som mamma och inte heller hur otroligt trött man kan bli. Jag menar wow?! Vid 6-månader* efter konstant dålig sömn så gick luften helt ur mig… och vid 8-månader så tog den lille hand om det själv och sov betydligt bättre (tack gode gud). Men är det också inte så sjukt hur mkt man ändå klarar på lite sömn?? De dagar jag faktiskt tog mig ut blev jag förvånad över mig själv att jag ens stod på benen. Annars var min räddning att de allra flesta dagarna sova på förmiddagen och starta dagen först vid 11 eller 12. Man är ju aldrig så effektiv som mamma så jösses vad jag han med saker (om jag ville och när jag ville, hade noll prestationskrav på mig själv. Vissa dagar gav jag mig high-five för att jag bytte från pyjamas till tights haha).
    *Kontaktade faktiskt Hanna Bergenkull från Rulla Vagn podden och köpte 1h konsultation med tips och hjälpmedel för att få sömnen att funka för vår lilla. Behövde aldrig använda det då hon löste det själv men fick absolut bra tips!

  2. Hej från en annan trött mamma!
    Jag har en treåring och en 6månaders hemma och känner igen mig så otroligt i det du pratade om i vattnet går. Min treåring var precis som Dante, en kolikbebis och speciellt första månaden. Jag som hade längtat efter barn hela mitt liv kände att jag hade förstört mitt liv och blev så otroligt provocerad när folk sa ”njut nu av bebisbubblan, den mysigaste tiden” medan jag kände att det snarare var den värsta tiden i mitt liv. Jag är precis som du en högkänslig person och har alltid värderat min egentid extremt högt och behövt få vara ensam stundtals. Detta ihop med en skrikig nyfödd blev inte så bra. Jag ville bara säga att du inte är ensam och jag tror att många bär på både tankar och känslor som är tabu men som är mer vanliga än vi tror. Min 6 månaders blev en drömbebis om man jämför med första, då han väldigt sällan är ledsen och är bara god och glad hela tiden. Men jag uppskattar mer åldern efter 1,5-2 år, då blir det bara roligare och roligare. Är säker på att du kommer se tillbaka på den här sömnlösa tiden och tänka att det snabbt gick över även om det känns som evighet just nu för dig!

    Massa kramar till dig!

    1. Unpopular opinion: tycker barn upp till 4 år är så jobbiga och tråkiga. Speciellt bebisar, oh my finns inget tråkigare. Nu är vår dotter 6 år och jag ÄLSKAR att vara mamma. Nu börjar vi umgås på ett helt annat sätt, hon frågar frågor om världen och vi går små promenader och fikar ihop. Detta är så mysigt och roligt.

  3. Åh snälla säg att det kan vara fullmånen. Jag stupar snart. Min 1 åring som sovit kasst sen hon föddes (har liksom noll extra energi att ta av) har mån & tis varit vaken och ledsen från 01. Jag har sedan gått och jobbat vid 06 och haft extra långa dagar med utvecklingssamtal och 35 stycken 8 åringar att handskas med. Fy bubblan alltså! Heja oss föräldrar, trodde innan jag blev mamma att jag ALDRIG skulle klara av sömnbristen.

  4. Hej!
    Jag och min man bar vår son alla dagsovningar fram tills han blev ca 5 månader. Han sov bara korta perioder i vagnen och vaknade efter ca en halvtimme. Det var jobbigt och tungt att bära honom men det var det enda sättet att få honom att sova dagtid. Vid fem månaders ålder började vi sedan träna på att sova i eget rum och i spjälsäng (med brusljud, gosedjur, napp och mörkt rum). Det första halvåret med en bebis är helt brutalt. Den enda trösten är att jag lovar dig att det blir bättre! Det kommer att gå över!

  5. Han kan ha ont i magen. Båda mina pojkar var väldigt känsliga, särskilt om jag drack kaffe.

    Jag upplevde den första tiden som ett töcken, som att hjärnan var full med gröt. Men också en härlig bubbla där det var vi mot världen.

    Igår sorterade jag bebisbilder och förundrades över hur mina pojkar kunnat vara så små en gång 😊 Nostalgitripp!

  6. Men gud, exakt så har det varit för min 7 veckors bebis som annars sover så himla bra! Tänkte inte ens på månen trots att jag själv är påverkad av den!
    Tack för all inspiration och klokhet! Blev så berörd häromdagen i din story där du skrev att du är en bra mamma som kan klä din son rätt, att du ens ska behöva det. Det påminde mig om att Jag är bästa mamman till min dotter!
    Kram

  7. Båda mina barn var kolik barn. Skrek nästan hela dagen i sträck fram till de var 4 månader. Sov aldrig på natten mer än ett par timmar med avbrott stup i kvarten. Steg upp kl 4, tvättade, lagade dagens middag och stod med pensionärerna vid ica o apoteket för man varit uppe så tidigt haha!

    Nu är den ena 6 år och den andra 2,5 år. Sova en hel natt kan jag räkna på bara mina fingrar. Meeeen sen kommer tonåren o då sover de till 12 så får väl ta igen det då haha!

  8. Ett tips är att testa något nytt bärdon att bära i. Många får ont av Babybjörn och trikåsjalarna är mysiga men avlastar inte så bra. En vävd sjal avlastar bättre och om du vill ha en sele kan jag verkligen rekommendera Sakura Bloom som är jättefina eller Integra som är extremt simpla men avlastar fantastiskt. Jag är gravid i vecka 40 och bär fortfarande min ettåring på 11 kg i Integran och då är jag inte ovanligt stark eller så, den avlastar helt enkelt optimalt bara 🙂

  9. Michaela! Har följt dig läää-änge och tycker att du är en så fantastisk, varm och ödmjuk människa i den annars ganska hårda medie-världen. Sen du fick barn (grattis igen!) tycker jag att det är ännu roligare att följa dig, då jag har två egna små och dessutom jobbar som barnmorska och älskar allt som har med graviditet, förlossning och bebisar att göra.

    Vet inte vart jag ville komma… haha. Mest skicka kärlek och en stor kram! Sömnbristen går över (någon gång i alla fall, är inte ur den själv än!) och bebistiden är över SÅ fort. Ibland har de gnälliga dagar utan anledning, som du säger. Det går upp och ner, precis så som livet gör för oss vuxna också.

    Sen undrar jag! Varför bär du inte i sjal?! Mycket mer ergonomiskt, skönare för bebis och han kommer närmare dig. Babybjörn är INTE kända för de mest ergonomiska selarna. Bär du mycket så prova sjal eller en Ergobaby-sele eller eventuellt Tula. Det ÄR stor skillnad, believe me!!

  10. Jag känner med dig! Hoppas det är fullmånen, det låter logiskt. Min lilla 2-månaders har sovit lite inatt och vaknade kl 04 imorse och bestämde sig för att det var dags att gå upp.. Sömnen är det svåraste tycker jag, att man aldrig vet hur bebisen ska sova under natten och hur mkt man själv kommer att få sova. Hoppas på en bättre natt inatt. Stor kram

  11. Måste vara påpeka att erat recept på morotskaka är inte glutenfritt . Oatly är inte gf och inte heller vanliga havregryn. Blir riskabelt om någon ser receptet och tror att man kan följa det och kan bjuda en glutenintolerant på kakan. Som glutenintolerant vet man ju att havregryn ska vara ”rena” men inte säkert att alla som inte är intoleranta vet det.

  12. Jag känner igen mig så mycket i hur du verkar känna just nu, mitt första barn var precis likadan och jag trodde jag skulle gå under av sömnbrist, oro, panik över att livet blev så jobbigt dock fantastiskt plötsligt. När vi skulle försöka få ett syskon stålsatte jag mig för ett år av helvete igen MEN så fick vi jordens godaste barn! Han bara äter, sover, garvar och myser (skriker och är sur och gnällig och får tänder och 1257521 förkylningar också såklart).. men är överlag bara nöjd. Nu är han ett år om en vecka och då ska vi fira att vi klarat av vårt svåraste år som tvåbarnsföräldrar och det med kärleken och förståndet i behåll 😅❤️ Så det jag vill säga är att det går över! Man klarar det för man måste, och en dag vaknar man 07.00 av sig själv och ba ”hjälp är ungen död??” Och rusar in i barnrummet med paniken i kroppen och kollar ner i sängen på en baby som sovit hela natten 👊🏼😘

    1. Haha älskar din kommentar, får så mycket pepp av andra som skriver om deras upplevelser. Jag hoppas att tvåan blir betydligt snällare, flera som skriver som du så man får hålla tummarna för att universum tycker att det räcker med en bråkig bebis 😉

  13. Båda våra barn är så känsliga för fullmåne! Vår 2.5 åring som i vanliga fall sover som en stock mellan 19 och 07 är som förbytt nätter då d är fullmåne. Inatt var han precis som vanligt även lillasyster på 6 månader blev oroligare mån-tis. Så stämmer så bra för våra barn. Kram

  14. Mina barn sov uselt måndag o tisdag natt också, googlade lite och det är tydligen vetenskapligt bevisat med sämre sömn under fullmåne. Men säger som de andra, härda ut! Det blir bättre, försök sova i ett annat rum och dela lite på nätterna när det är som värst. En av oss sov på soffan med öronproppar första året =)

  15. Åh, skriv jättegärna om dina tankar kring mammakroppen! Håller med dig om att det är så svårt att veta hur det ”ska” kännas och vad man kan förvänta sig angående återhämtningen och så.

  16. Absolut månen. Min 5 månaders som brukar sova superbra hade två oroliga nätter mån+tis och på babysimmet i måndags var det många av de andra bebisarna som oxå sovit dåligt. Och JA, omställningen till mamma (både fysiskt och psykiskt) är skittuff (var inte alls beredd på det) men oj vad det blir bättre med tiden.

  17. Min bebis som oftast sover bra sov också dåligt i början av veckan! Vad jag har förstått så kan fullmånen påverka (om den nu gör det) vätskan i kroppen och då bebisar har mer vätska i kroppen än vi vuxna, så kanske de påverkas lite mer? En egen teori bara 🙂

  18. Hej Michaela!

    Jag och min man åker till Mexiko (Tulum) om drygt en månad. Vi är sugna på ett besök på både Arca & Hartwood som du tipsat om i din guide men undrar lite över priserna på de båda restaurangerna. Tänker så man inte bokar bord, kommer dit och sätter i halsen pga svindyrt, haha.

  19. Jag bara : NU är jag så trött man kan bli. Nä, men NU är jag det, nej NU! NU DÅ, döööör!!! Men sen blir det plötsligt bättre! Har haft världens finaste gladaste ungar men så får de nån dag då och då när de är små rövar (som man älskar om någon undrar). Aldrig förstått varför! Det som var mycket lättare med tvåan var att man mer på djupet förstod att allt går över. Heja er!

  20. Ja de känner av fullmånen, eftersom de är otroligt mediala och känsliga. De har fortfarande alla sina känselspröt framme. Och den här fullmånen var i väduren och otroligt potent. Mycket transformation och tunga energier, så inte alls konstigt att det blev jobbigt för honom. Kan vara skönt att veta till nästa gång.

  21. Hej! Känner igen mig i det du skriver. Har en pojke på sex månader. Ett tips är att dela på nätterna om det går. Som jag har fattat det är D också egenföretagare och styr sina tider? På helgerna tar min sambo sonen och går upp på morgonen så att jag får sova ut. Det är ovärderligt! Kämpa på!! Som många skriver blir det bättre med tiden <3

  22. Åh var har ni varit och fikat? Ser otroligt gott ut!! Kollar upp hb + järn, man blöder en del i samband med förlossning.

  23. Usch jobbigt att vara sa trott <3 VART ar dessa matratter ifran eller vilket cafe??? Vill flyga hem till Sverige for dendar fruktbowlen!!!! Kramar

  24. Hej!
    Man kan ha hur bra rutiner som helst men var 6-7 kväll så rubbas rutinerna av att bebisar inte har samma längd på dygnen som vi har! Våra dygn är ju för det mesta 24 timmar långa men bebisars dygn är 27 timmar, därför kan man uppleva att de är sura och griniga ca en gång i veckan utan anledning, ibland sammanfaller det med ett språng och då tänker man inte så mkt på det 🙂

    1. Jag vet, såg det på Nyhetsmorgon i veckan, så intressant! Tyvärr är Dante bråkig på nätterna betydligt oftare än var 6-7 natt hehe… puss!!

  25. Så ”skönt” på nåt sätt att man inte är ensam om att ha det tufft med sömnen. Har en liten kille på snart 3 månader, han är visserligen rätt snäll på dagarna och somnar på kvällarna utan några större problem men nätterna alltså??? Han har aldrig sovit med än 2 timmar i sträck på natten, ibland får jag ta upp honom bara 45 min efter att jag la ner honom. Vet inte om han har det lite jobbigt med magen för han sparkar som bara den med benen i sömnen samt stånkar och stönar så jag kan inte sova…
    på dagarna när han sover så ligger han där så lugnt och stilla och kan ibland sova 3 timmar i sträck…

  26. Ge Dante Hipp eko ersättning. Med lite extra vatten i flaskan. Väl värt ett försök. Jag har själv erfarenhet av två bebisar som haft ont i magen. Kram

  27. Vill också tipsa om att sluta använda babybjörn som är dåligt både för din och bebis rygg och börja bra ergonomiskt istället. (Vad än Babybjörn själva försöker hävda så är den inte ergonomisk, inte ens senaste modellen). Satsa på en bra Tula eller ergobaby när du är på väg språng och en mjukare sjal för hemmabruk. Jag älskar min fidella fly tai som är en hybrid mellan sjal och sele och avlastar så enormt bra att även en 10kg-bebis känns viktlös.

  28. Ja snälla skriv mer om mammakroppen efter förlossning! Har själv en 2-veckors bebis här hemma och undrar när tusan den där tyngdkänslan ska försvinna och när jag ska orka gå länge promenader än bara runt huset (typ 500 meter…) Längtar tills jag och lillkillen kan gå på mamma baby-yoga! Men börjar förstå att jag nog inte kommer att vara redo efter 6-8 veckor som det står överallt utan snarare efter jul 🙁

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi