Tabun kring ekonomi och en smart app för att få koll på din privatekonomi

Samarbete med Lunar Way

Hej gullisar!

I veckan hade jag ett samarbete med Lunar Way på Instastories där jag frågade om era tankar kring tabubelagda ämnen när det kommer till privatekonomi. Jag trodde faktiskt inte att jag skulle få så många svar som jag fick, det ramlade in närmre 200 (!!!) svar om vad man tycker är jobbigt när det kommer till pengar.

Ekonomi är ju ett ganska tabubelagt ämne idag och man ifrågasätter inte människors ekonomi speciellt mycket utan många antar nog att alla har ”ungefär lika mycket” – speciellt i vänskapskretsar. Det bokas upp middagar på restauranger, bruncher på stan, aw’s och utekvällar till höger och vänster. Jag tror att det är vanligt att inte reflektera över kostnader och huruvida alla har råd eller inte om det är självklart att man själv har råd, men det blir också knepigt när man antar att alla har samma möjligheter. Samtidigt kan man ju tycka att om någon inte har råd – bara säg det! Men det är inte heller det lättaste och det är just där tabun kommer in. Få människor vågar säga att man inte har råd med saker.

Jag frågade: Vad har dina ekonomiska utmaningar varit?

Några av svaren jag fick lät till exempel såhär:

”Att inte ha kunnat göra det jag vill eller köpa det jag vill har helt klart begränsat mitt liv.”

”Kravet på att köpa dyra presenter till vänner när inte ekonomin finns.”

”Jag pluggar men har CSN-lån och två extrajobb, ändå är det inget tal om sparkonton för allt går åt på räkningar och hyra!”

”Jag vågar inte säga nej när jag inte har råd.”

”Att vara social kostar nästan alltid pengar: fikor, middagar, drinkar, luncher på stan. Ibland ställer jag in för att jag inte har råd”.

”Att hyra bostad i andra hand men samtidigt försöka spara ihop till kontaktinsats för en bostadsrätt”

”Jag tjänar ca 10 000kr mindre i månaden än mina vänner och har svårt att hålla jämna steg med dom!”

”Jag bor i innerstan och folk förutsätter att man alltid har så mycket pengar… det är jobbigt socialt.”

”Det här med att försöka spara till rätt saker och inte bara bränna lönen varje månad är sjukt svårt tycker jag!”

”Jag tycker att jag har bra koll på min ekonomi men klarar INTE av att spara!”

”Jag har så svårt för att säga nej när jag inte har råd.”

Jag själv tycker att det är SÅ viktigt att dels våga prata om privatekonomi men också våga ta ansvar för sin egen ekonomi. Det kan ju kännas sjukt trist att hålla koll på ekonomin och då blir lätt resultatet att man bränner mer pengar än vad man kanske borde. Samtidigt som man får ångest och det blir en ond spiral. När jag var yngre hade jag perioder där jag inte orkade kolla kontot eftersom jag fick ångest varje gång jag gick in där, speciellt efter helgen. Men det blev bara fel för jag fortsatte bara spendera pengar hej vilt utan att ha någon koll på hur mycket pengar jag gjorde av med eller var alla pengar försvann. Efter en längre period av det här mönstret skärpte jag till mig, laddade ner en app för att hålla koll på ekonomi och la in en notis i anteckningar om att gå in en gång i veckan och se över mina budgetar.

Vi är inte ensamma om att ha utmaningar i vår privatekonomi och om vi började prata med varandra tror jag att alla skulle inse det. Även om det på utsidan kan uppfattas som att alla andra har råd med allt, så har ju alla som sagt sina egna personliga utmaningar rent ekonomiskt. Kanske sparar man till en bostadsrätt, ett bröllop, en föräldraledighet eller håller på att betala av lån man tagit som ung. Och så känner man sig pressad till att följa med och göra av med pengar på olika sociala sammanhang fastän man kanske inte riktigt vill lägga pengar på just det just nu. Ibland är det fantastiskt härlig att unna sig, men det kan också få tvärtom-effekt när man inser att man har gjort av med pengar på något spontant – fast de egentligen borde gått till något mer långsiktigt.

Med det sagt så vill jag tipsa om en app som hjälper till med just det – att hålla koll på din ekonomi. Utan att det känns dödstråkigt eller krångligt. Appen heter Lunar Way och är både enkel att använda och gratis att ladda ner! Man registrerar sig med BankID och så fort man har blivit godkänd i appen, skickas ett förbetalt Mastercard hem till dig. Genom att själv föra över pengar till kortet har du alltid kontroll över hur mycket pengar du har på det. När du väl använder det får du tillgång till appens olika funktioner där du bland annat kan göra din egna budgetar och hela tiden hålla koll på hur du ligger till i dina olika budgetar. Den är riktigt användarvänlig och kräver minimalt med arbete för att man ska få koll på sina utgifter.

Andra bra funktioner i Lunar Way är:

 • Ett stilrent förbetalt Mastercard som du själv för över pengar till
 • Snabb överblick över dina utgifter
 • Budgetering enligt kategorier
 • Internationella överföringar med låg avgift
 • Växla mellan olika valutor – genom att betala i lokal valuta har du inga dolda uttags- eller transaktionsavgifter när du handlar från utlandet (både på resa och från utländska webbutiker)
 • Spara dina kvitton direkt i appen
 • Frys ditt kort direkt i appen
 • Inga fysiska kontor
 • Chatta med förstklassig support direkt i appen
 • Hög säkerhet med BankID

Ladda ner appen här (klick!) eller sök bara på Lunar Way i appstore eller Google Play!

Sist men inte minst vill jag påminna om att våga prata privatekonomi med era vänner. Ni kommer bli förvånade över hur väl man känner igen sig i varandras utmaningar om man bara vågar öppna upp samtalet. Kanske kan det komma något bra utav det? Till exempel tycker kanske hela tjejgänget att det är onödigt dyrt med ute-brunch varje helg och ni kan ändra om till hemma-brunch med knytis (minst lika trevligt!). Eller så får ni mod till att tacka nej till den där möhippan som kostar alldeles för mycket för dig just nu, resan som det inte riktigt finns pengar till eller bara en så enkel sak som att du inte vill följa med på krogen i helgen eftersom du inte vill lägga pengarna. Det handlar inte alltid om att ha råd – det handlar också om vad man prioriterar. Och det är fasiken inte fel att prioritera långsiktiga saker framför krogen, drinkar, restauranger, shopping. Snarare tvärtom. Så våga!

 1. Så intressant Forni! Skulle hemskt gärna se dig skriva mer om privatekonomi framöver. Det är ett svårt ämne och jag känner mig mitt i prick vad gäller målgrupp. Kan tänka mig att vi är många som följer influensers och ser vad de gör på helger, vad man unnar sig, utemat ofta osv, och det känns ibland helt orimligt. Samtidigt ser jag upp till det, man vill vara en skön kompis, hänga med på saker, bjuda till fest och middagar och inte minst, – kunna svara något härligt när folk frågar vad man ska göra i sommar…. Hade älskat att läsa mer om det här ämnet! Ha en underbar söndag ❤️

 2. Det verkar som en riktigt bra app! Håller verkligen med om att det kan bli ganska knepigt när man inte har samma ekonomi eller prioriteringar som sina vänner. Jag är student och lever ekonomiskt och ganska sparsamt, men någon gång ibland tycker jag att det är roligt att unna sig något extra och det jag helst lägger pengar på är restaurangbesök. Men föreslår man vissa personer de, säger de att de inte har råd med det och att de aldrig skulle lägga så mycket pengar på mat, fast de kanske i stället går på bio två gånger i månaden eller är ute och festar varje vecka. Samtidigt skulle man ju själv bli ganska sur om någon lade sig i ens ekonomi och sade att man ju visst skulle ha råd att följa med på restaurang om man avstod från att gå på bio.

  Ibland känns det som att det kostar pengar att ha vänner, men så ska det inte behöva vara. Har man inte ekonomi för det, är det inte hållbart att äta brunch ute, gå på restaurang och gå på krogen varje vecka. Ibland är det ju också olika kompisgäng som man gör olika saker med, vilket försvårar saken ytterligare. Hoppas att det blir mindre tabubelagt att säga att man inte har råd att följa med!

 3. En viktig grej som hänger ihop med privatekonomi är att våga löneförhandla (eller förhandla till sig bättre förmåner). Tycker generellt inte om att prata löner med kompisar (varför är det så tabu!) men vågade fråga några kursare sist jag löneförhandlade, vilket var till superstor hjälp i min egen löneförhandling. Efter att ha fått info om hur det såg ut för personer på andra arbetsplatser med min erfarenhet, så visste jag att det jag begärde var fullt rimligt och vågade stå på mig. Har också fått effekt åt andra hållet så att jag peppade en kompis att våga begära en högre lön 🙂

 4. Snälla, kan du inte skriva om prylarna du köpte till bebisen? Är själv gravid och vore verkligen strålande att få tips. 🙂

  1. Jo, jag tänkte göra en sån video till Vecka för vecka! Det kommer om ett par veckor tror jag <3

 5. Hej Michaela! Jag har en fråga till frågor med Forni som jag skulle bli så glad och tacksam över om du kunde ta upp! Jag har en sådan otrolig kroppsångest, och har haft så länge jag kan minnas sorgligt nog. När jag var yngre var jag väldigt liten och ”spinkig” vilket då var väldigt jobbigt. I tonåren började jag lägga på mig lite mer, har aldrig varit stor utan alltid modellen mindre liksom, men då började jag känna mig tjock. Och detta har liksom följt mig genom hela livet. Det spelar ingen roll om jag är mer eller mindre vältränad, väger nåt kg mer eller mindre. Jag plågas av ett själväckel och ett förakt mot min kropp som håller på att ta kol på mig. Snart ska jag på solsemester och vet att jag kommer att må så dåligt v a r e n d a dag vi är på stranden för att jag känner mig så äcklig och ful! Åhh jag inte hur jag ska ta mig ur detta, och min kille blir ju också ledsen av att jag hela tiden trycker ner mig, vi har varit tillsammans i 10 år och jag är fortfarande så sjukt obekväm att vara naken inför honom trots att han överöser mig med komplimanger att jag är fin. Tvivlar liksom konstant på att han kan tycka det när jag själv bara ser alla brister och allt fult och äckligt. Ursäkta för en hemskt lång fråga men jag orkar inte ha det så här längre. Du som är så klok och fin, vad tycker du att jag ska jag göra? Har du själv någon erfarenhet runt kroppsångest och hur du har hanterar det? Stor kram

  1. Hej! Jag tror du behöver söka professionell hjälp <3 Det där låter inte som ett bra liv för dig att gå runt och tänka så mycket på din kropp. Jag vet inte hur gammal du är men ungdomsmottagningen kan man gå till det att man fyller 23 år. Annars kan du gå via vårdcentralen, eller ringa Kry te x!

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi