Frågor med Forni

Forni! Du är en sån härlig person och jag älskade din lila handbok om ångest. Jag har just nu hamnat i en så jäkla tung situation. Min kille (sambo efter snart fyra år) sa i förra veckan att han inte tror att han är kär längre. Vi tog en paus på en månad(!!) jag har en sån jäkla rivande ångest och vaknar fyra varje morgon med ett tryck över bröstet som att någon väcker mig för att påminna mig om vilken stört jobbig situation jag är i. Hur skulle du kloka människa tänka sig i en situation som denna? Jag ska ge honom space – jag behöver också space. Jag tänker en hel del på hur vi föll pladask för varandra och hur mycket jag älskar honom och varför jag gör det. Jag önskar att jag kunde styra hans tankar just nu men det är klart jag inte kan 🙂 Åh, vad långt detta blev det var inte meningen men du är liksom top of mind när såna saker händer pga att du är så klok och fin med kärlek <3 Tack!

Hej fina,

Åh så jobbigt situation. Jag känner med dig och hoppas att ni tar er vidare snart. Ibland behöver beslut kännas in, det är bättre att låta saker ta sin tid än att ta förhastade beslut. Med det sagt: ge honom tid. Om ni ska vara med varandra kommer han att inse det med tiden. Och om han kommer till en annan slutsats kan du ändå inte göra något för att förändra hans känslor. Lita på att det enda rätta är det som kommer att hända.

Men det är också viktigt att komma ihåg, att om du inte vill vara kvar i det mellanläge du befinner dig i så kan du be om en förändring eller ställa ultimatum. Du behöver aldrig vara i saker om du inte vill. Men då får du vara beredd på att han kanske känner sig intryckt och tar ett felaktigt beslut.

Om någon annan har tips, bring them.

Sist men inte minst: det kommer att ordna sig, det är ett jag vet alldeles säkert. Ha tillit till det. Massa kärlek!

Hej 🙂 Har en snabb fråga: Hur stor är er lägenhet? Jag frågar för att vi håller på att skaffa nytt boende i Stockholm och letar efter rätt planlösning. Er verkar väldigt fin så undrar därför kring storleken 🙂 Ha en fortsatt fin dag! 🙂 Kram Alexandra

Heje,

Det är en trea på 86kvm! Jag älskar vår lgh, det är verkligen hemma och vi kommer absolut bo kvar ett par år till. Den är så mysig, längtar hem nu när jag tänker på den haha. Puss!

Till frågor med Forni: kan du berätta om din tandblekningsprocess, är så himla sugen på att bleka tänderna. Är du nöjd? Går du och bleker tänderna fortfarande? Kanske hade du möjlighet att erbjuda dina läsare någon rabattkod på det stället du går på? Ps. Önskar mig ALLTID mer yoga relaterade inlägg, tips på fina mattor och andra accessoarer kanske? Kram från en fellow åksjukis!

Hej tjejen,

Jag har blekt tänderna vartannat år hos Eva Hultén som är världens bästa person. Jag var hos henne första gången när jag var 18 år, hon är tandläkare i grunden och bleker tänderna på ett naturligt sätt. Kan kolla med henne om vi kan ordna någon rabatt till de som vill – återkommer!

<3!

Hej fina du! Jag har en liten konstig fråga.. Jag bor i en småstad och jobbar på kontor. Vi har flextid vilket gör att vi kan komma och gå lite hur som helst, men oftast är jag på jobbet kl 7 och går hem kl 16. Jag lyssnade på en podd här om dagen där en tjej berättade att hon brukar sluta jobbet vid kl 19 och i tuffa tider kunde det till och med bli så sent som 21. Jag blev sååå förvånad. Jag jobbar ändå i en bransch som är mycket ”karriär” men jag skulle aldrig gå med på att komma hem så sent. Nu kanske det är annorlunda eftersom att du har eget företag, men tror du att det skiljer sig så mycket mellan storstad/småstad? Och mellan branscher? Är det arbetsgivaren som ställer såna krav eller ser våra dygn helt olika ut? Puss!

Hej bästa,

Jag tror att det är skillnad på småstad vs. storstad utifrån det du beskriver. Jag vet nästan ingen som har en karriär här i Stockholm som slutar arbeta vid 16 (eller börjar vid 07) i de branscher jag rör mig kring. Det finns säkert, men som sagt, inte utifrån mina erfarenheter! De som har barn brukar börja vid 08 och sen hämta barn vid 16-tiden, men då jobbar de alltid om kvällen sen (om de har en karriär, annars slutar de jobba vid 16). Och de utan barn skulle jag säga kör mellan 09-19 på ett ungefär. Många av mina vänner är dock på kontoret fram till läggdags.

Jag tror att de flesta som jag känner vet vad en arbetstitel innebär, vad en tjänst betyder i engagemang och vad som förväntas av en. Det är alltså inte arbetsgivarens ”fel” utan man väljer nog själv vad och var man vill jobba, medveten om vad det innebär. Sedan är många av mina vänner egenföretagare och brinner för det de gör = mer arbetstimmar!

Intressant hur olika dygn kan se ut. Personligen börjar jag aldrig jobba innan 09, tycker inte om att stressa upp på morgonen som en zombie haha. Men har inget emot att sitta med datorn fram till läggdags när jag har ett flow.

Puss!

Har du några bra tips på hur man hanterar en vänskapsrelation där man känner att en vän tar en för givet? Jag har två vänner som relativt nyligen skaffat pojkvän på annan ort och vill gärna tillbringa så mycket tid som möjligt med dem (vilket jag förstår till 100%). Vad som inte känns helt bra är att de är ofta, ganska löst, bestäms att vi ska ses och sedan när det drar ihop sig så visar de sig att de istället planerat att åka till sin pojkvän. Det känns som att de tar mig för givet, inte prioriterar våran vänskap över huvud taget och det är en ganska jobbig känsla. Jag har försökt lyfta det med båda, de bad om ursäkt men jag ser att mönstret liksom fortsätter upprepa sig. Jag älskar ju mina vänner och vill de båda väl, är väldigt glad för deras skull men samtidigt är det jobbigt att de inte visar något intresse för våra vänskapsrelationer. Det svåraste är väl just det, att jag inte vill behöva påminna dem om vår vänskap utan få DEM att bjuda in till att vi ska ses.. Hur tacklar man sånt?

Kram <3

Hej fina du!

Ja, du har ju testat kommunikation och det verkar fungera sådär hehe… Så då ser jag egentligen bara en lösning som nästa steg: acceptans. Alltså, nu befinner sig dina vänner i det här stadiet i sitt liv och verkar inte kunna/vilja bestämma exakta tider för att ses. Så antingen får du acceptera det och vara medveten om att det kan ändra sig, eller välja att inte boka upp något med dem för att du inte vill att det ska avbokas.

Eller så gör du som jag brukar göra med de få vännerna som har en (ganska så otrevlig) tendens att avboka i sista sekund: gör det tydligt att du inte vill att det ska avbokas för att du planerar dina dagar utifrån att er dejt nu är inbokad. Och om det avbokas: förklara att du blir besviken och att vännen sätter sig i en jobbig sits.

Om inget av detta känns bra: kanske leta nya vänner? Det har jag gjort ibland när jag inte trivs med ett upprepat mönster. Man får värdera fördelar och nackdelar.

Massa kärlek!

 1. Till dig som frågat om vänskapsrelation, man ska aldrig acceptera att man tas förgivet. Är det den känslan dina vänner ger dig så ska du ta den på allvar, berätta för dem att det inte är OK och fortsätter det så är det ingen bra vänskap att fortsätta, för den får dig att må dåligt och DU är värd att må bra. Jag talar från egen erfarenhet, ibland måste man avstå gamla vänskap för att den inte längre passar in på sina egna värderingar MEN bli inte ledsen för det. Hitta på saker du mår bra av sysselsätt dig med roliga aktiviteter och vips står där nya vänner som ger dig den respekt du förtjänar 🙂 Lycka till och STOR KRAM

 2. Mycket klokt svar på första frågan! Det är bra att komma ihåg att den som vill ha paus inte har hela makten. Med hans beslut att vilja ha en paus kommer även risken att du bestämmer dig för att du inte vill längre, det är viktigt att tänka på. Förstår verkligen ångesten över att leva i limbo, då är det nästan bättre att veta så att man kan sörja och gå vidare. Hoppas att han bestämmer sig för er. <3

  Det där med arbetstider tror jag beror även bransch, inte bara stad och om man vill göra karriär. Jag har gjort vad jag kallar karriär i alla fall, och jobbar väldigt sällan mer än 8 timmar. Om jag gör det får jag ändå ta ut det som flex. Har ökat min lön med 300% de senaste 10 åren och tjänar väldigt bra vilket väl får räknas som att man har gjort karriär? Det är säkert skillnad på om man är anställd och egenföretagare också. Om man är egen är det säkert lättare att jobba mer eftersom det ofta ger mer cash, och för att man tycker om sitt jobb.:) Hursom, det viktigaste tror jag är att man känner efter vad man själv orkar med. Att göra karriär och stressa slut på sig kommer bara att leda till utbrändhet och inga pengar i världen är värt det.

  Angående sista frågan – varför inte göra likadant som dina vänner gör? Om ni har bestämt något – planera in något annat du också så kanske de inser att det inte är så kul att bli dumpad i sista stund.

 3. Så man har ingen karriär om man jobbar 7-16? Eller vadå? Jag jobbar inom ett yrke där man kan jobba sig högre upp, men ändå går jag hem senast 17. Hos oss är man inte bättre ju senare på kvällen man jobbar, det som spelar roll är ju det man presterar de timmar man är på jobbet. Och ja, jag bor i en storstad.

  1. Super för dig att du har något du trivs med! Det är ju det viktigaste. Nu var detta utifrån mina egna erfarenheter, finns säkert folk som jobbar på andra sätt och har andra erfarenheter. Eller definierar karriär olika 🙂 kram!

  2. tänkte också på det där, jag jobbar inom en bransch där det går att göra karriär men det är inte baserat på hur MYCKET man jobbar eller hur lång tid man spenderar på sin arbetsplats per dag? låter helt sjukt stressande och prestationsinriktat att det ska behöva va så? känslan av att det inte är ”okej” att gå hem vid 18 om man vill göra karriär? wtf?! vart är samhället på väg? inte så konstigt att folk blir utbrända och känner sig pressade och stressade om det blir en så otydlig gräns mellan arbete och fritid. får ont i magen av bara tanken på att folk lever såhär 🙁 jösses människor, stäng av datorn, gå hem och glöm jobbet för några timmar – ta HAND om er <3

 4. Hejsan
  Jobbar på ett stort bolag i Stockholm där många gör ”karriär” (vad de nu innebär..). Jag själv har tidigare jobbat typ 6-16, att börja 6 har jag och typ alla småbarnföräldrarna gjort för att hinna jobba undan massvis innan annat nytt kommer in. Tror att det enbart handlar om hur man själv fungerar, jag är tex morgonpigg och effektiv som satan mina första vakna timmar. Kvällstid kommer de mejl men de är just sånt jag löser medan andra sover 😃 de flesta me barn har lämnat kontoret vid 14 för att hämta men jobbar när barnen lagt sig igen. Ett evigt pusslande!

 5. Tack för ditt svar 🙂 Er lägenhet är verkligen ett smycke 🙂 Sån känsla för färg och form du / ni har. Inspirerande. Vi har hittat en lägenhet på 55 kvadrat som passar vår ekonomi . Lite för litet men bra läge och stor balkong bra planlösning. Vi är ju bara två så kompakt living kanske funkar om man bara planerar ordentligt :). Kram till dig 🙂

  1. Men gud vad gulligt av dig – tack snälla ❤️ 55kvm på två personer fungerar hur bra som helst med rätt planering. Lycka till med att skapa ert drömhem, puss!

  2. Haha sen när är 55 kvadrat company living? Jag och min pojkvän bor på 30 kvadrat och skulle knappt kalla det compact living

 6. Hej!

  Förstår inte helt vad du menar med att ”folk med karriär” inte jobbar 07-16.
  Jag har en karriär, men jobbar effektivt 08-17 (skippar tex lunchrasten och äter lunch vid bordet).

  Eftersom att jag är på plats senast 08 och inte har en utdragen lunch hinner jag med ca nio timmar effektivt arbete. Eftersom att mitt arbete samtidigt är krävande för hjärnan så klarar jag nästan inte fler timmar på raken. Jag behöver dessutom avkoppling från jobb för att kunna prestera de nio timmarna dagen efter, och hela arbetsveckan.

  Tycker nog att det är lite fel att du säger att folk utan karriär jobbar 08-17, men folk med karriär måste jobba hemifrån på kvällen.

  1. Vad bra för dig! Men tror du missuppfattade svaret. Jag svarade helt utifrån mina egna erfarenheter och umgängeskretsar, vilket jag också understryker i mitt svar. Finns säkert andra som jobbar på andra sätt 🙂

 7. Hej!
  Tänkte bara ge lite tips till tjejen i första frågan. Satt lite i samma sits då min pojkvän sa samma till mig om att han inte var kär. Självfallet blev även jag helt förkrossad. De jag gjorde var att jag frågade honom vad de var som hade gjort att han slutat vara kär men också vad han vill göra i den situationen vi nu var i. Ville han ”slänga bort” en 3 års relation och göra slut eller skulle han kunna tänka sig att kanske ta ett ”steg tillbaka” i relationen och bo på olika håll under en period men liksom börja dejta igen sådär som man gjorde i början av en relation. De kan vara lätt att han kanske blandat ihop att ”inte vara kär” med att bara en ha vardag som lunkar på utan att kanske ta vara på en relation. Det är ju lätt att man glömmer bort att ta hand om sin relation, så som att faktiskt dejta, om man ses varje dag och bor ihop. Iallafall, vi valde att flytta isär och börja dejta igen vilket totalt räddade våran relation! Både blev liksom nykära igen. Vet inte om detta skulle funka för dig men kanske kan vara värt att testa och se ifall han iallafall skulle vilja prova de för att föröska hitta tillbaka kärleken.
  Många kramar och lycka till!

  1. Tack snälla för tipset! Jag är tjejen i brevet 😉
   Jag har också funderat på det där och hoppas verkligen vi skulle kunna komma till en sån lösning <3

 8. Till tjejen m risiga vänner. Släpp dem. Skulle aldrig behandla ev vän så. Umgås m likasinnade 😊
  Karriärsfrågan? Klart man kan ha en karriär fast du jobbar normala timmar. Att ständigt jobba över är inte hälsosamt och skapar ett osunt arbetsklimat för andra. Är du egenföretagare så ser det nog annorlunda ut
  Sen om man vill leva så så go for it😊

  1. Säkert! Men nu svarade jag utifrån de personer och branscher jag rör mig kring och mim erfarenhet, eftersom det var frågan 🙂 kram!

 9. Jag kommer från en mindre stad, men min mamma har nu börjat jobba i Stockholm och hennes erfarenhet är att stockholmare börjar jobba mycket senare än folk på andra orter och att de inte går hem senare, det vill säga är på kontoret kortare tid. Men då kanske de jobbar mer på kvällen. Hon har sagt att nästan ingen är på kontoret före nio på morgonen. Detta kan säkert vara olika och bero på bransch. I den trakten som jag kommer i från brukar tjänstemän börja åtta på morgonen. Arbetare börjar ofta ännu tidigare, som sju på morgonen.

  Angående vänner som ställer in i sista sekund för att de har börjat träffa en kille så känner jag verkligen igen mig! Jag har tappat kontakten med flera vänner för att de har skaffat pojkvän. Det är så respektlöst att ställa in en träff i sista sekund! Jag har inte hur mycket tid som helst och ofta har jag planerat min dag utifrån träffen. Sedan ser man ju fram emot att träffa personen och blir besviken när träffen ställs in. Dessutom vårdar personen inte vänskapen om hon gång på gång ställer in och aldrig ser till att man träffas.

 10. Åh helt fantastiskt att kika in på din blogg. Blir så lugn & glad direkt!!

  Jag har en fråga som jag gått och tänkt på ett bra tag. Vad hände mellan dig & Dasha egentligen? Ni verkade så nära och nu känns det som ni inte alls är det? Har jag helt fel? Eller hur ser er vänskapsrelation idag och vad beror det på?
  Fattar självklart att det inte är så lätt att dela med sig om relationer men är så fundersam när ni ändp båda är i samma bransch och en gång delade med er av er vänskap.

  Puss!

 11. Hej Michaela! Tack för en superbra blogg <3
  Reagera som många andra här också på "om de har en karriär, annars slutar de jobba vid 16", då jag inte riktigt förstår vad du menar. Anser du att "ha en karriär" måste betyda att man har en framgångsrik karriär, där framgångsrik är = att jobba mer än genomsnitt? Kan man inte ha en karriär utan att den är framgångsrik monetärt?
  Eller skulle dina vänner, som du menar inte har en karriär men ändå jobbar, hålla med om att de inte har en karriär? Eller vad definierar en framgångsrik karriär?
  Du som själv har haft och har en jättebra karriär, har upplevt utbrändhet och stress ett fler tal gånger (som du själv berättar om), anser du att det var ett pris för din karriär?
  Jag förstår att du har utgått från dig och din umgängeskrets men ni är antagligen inte ensamma om att ha samma uppfattning, så jag är mest nyfiken på hur du har valt att definiera "karriär" i ditt svar och varför du har den uppfattning som du visar.
  Puss och kram!

  1. Hej fina!

   Tack snälla <3

   Nu tycker jag att framgång och karriär ändå är två olika saker, så framgångsrik för mig är något helt annat (typ att må bra, leva ett liv jag trivs med osv.). Men karriär för mig definieras nog som ett arbete där man ständigt rör på sig och klättrar i position, pengar, utveckling, lärdomar (saker som ofta går hand i hand). Jag tror att de flesta av mina vänner har samma definition!

   Jag såg att Wiki beskriver karriär på följande sätt:
   "Med karriär menar man ofta att avancera på sin arbetsplats och sin position för att nå högre lön och mer ansvar. Ofta är karriär kopplat till utbildning och kompetensutveckling. Byte av anställning är ett annat vanligt sätt att avancera i karriären."

   Och det är nog det jag håller med om 🙂

   P.s vill understryka att karriär och framgång är olika saker, i alla fall för mig, och att jag här pratar om karriär utifrån ordets betydelse (att klättra i sitt arbete på olika sätt). Och om jag tittar på de omkring mig som har gjort karriär utifrån denna betydelse, så har det inte räckt med att jobba 07-16. Men precis som jag skrev, finns säkert massa människor (t.ex. ni som har kommenterat 🙂 som har andra erfarenheter och det är väl alldeles toppen.

   Kram!

   Kram!

   1. Vill bara säga till alla ev unga människor som läser det här och tror att man måste jobba övertid för att göra karriär och klättra att så inte är fallet!! Jag och många av mina vänner gör ”karriär” enl ovan definition och ingen jobbar såna tider (bortsett från enstaka arbetstoppar.)
    Beror ju också på vad som menas med arbete, jag kan tex inte räkna in långa luncher, shopping, träning el resande i arbetstid. Det finns inget egenvärde i att jobba långa dagar!

 12. Hej fina och tack för ditt svar ang jobbtiderna! Min fråga ställdes av ren nyfikenhet och jag lägger själv ingen värdering i hur man väljer att lägga upp sina arbetstimmar. Det verkar trots allt vara ganska stor skillnad runt om i landet 🙂 jag skulle själv önska att jag började lite senare eftersom jag är som piggast om jag får sova lite längre, men just eftersom de flesta är på plats mellan 07-08 känns det nästan lustigt att komma senare. Som att det är en oskriven regel att man kommer tidigt. Märkligt det där! Men så länge jag trivs och orkar så fortsätter jag med tidiga morgnar. Puss!!

 13. Jag jobbar 0700-1530, då jag tar en halvtimmes lunch. Vi är väldigt få på kontoret dom gör det, de flesta börjar kring nio. Men det är ju ditt liv och man bör göra det som är bäst för en själv om det går, även om det i början känns lite olustigt. Sen så avancerar man ju på olika sätt beroende på vilken bransch man är i och vilket företag man jobbar på. Generellt så är det nog så att man måste jobba mer eftersom det ger snabbare resultat, eftersom de flesta arbetsgivare inte vill anställa en till eftersom att det är för dyrt, tyvärr.

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi