Tio lärdomar från första året som egen företagare

mad_3510

1. Man måste skaffa någon att bolla jobb med, det blir snabbt ensamt annars.

2. Ett kontor att gå till är livsviktigt för humöret, ens sociala behov och drivet.

3. Utan en chef som berömmer ens arbetsinsats måste man vara duktig på att göra det själv. Numera klappar jag mig själv ofta på axeln – ingen chef gör ju det!

4. Att kunna resa hur mycket som helst och ändå jobba samtidigt under resorna, det är kanske det bästa med att vara egen företagare. Jag älskar den möjligheten, det är lyx för mig.

5. Frihet har inget pris. Att vara fri – att inte vara ägd av någon – det är en känsla bättre än de flesta. Visst är det mer oro som egen företagare än som anställd, men friheten gör det värt det. Alla dagar i veckan.

img_1084

6. Att vara orädd är skitbra ibland.

7. Det har gått ett år sedan jag har sagt upp mig och jag är fortfarande titel-lös. Som anställd var det så tydligt, ”Jag är Vice VD”, ”Jag är Profile Manager”, ”Jag är chefredaktör”. Men nu – vad är jag? Titellös! Befriande och roligt. Varje vecka frågar folk vad min titel är men jag svarar olika varje gång. ”Influencer”, ”Social Entreprenör”, ”Jag skriver!” etc. Undrar om jag kommer att skaffa mig en tydlig, naturlig titel eller om jag kommer vara lika mångfacetterad som egen företagare även under kommande år? Jag leker ofta med tanken om framtiden – kommer jag att nischa in mig på något spår eller fortsätta med såhär många bollar i luften?

8. Man vet inte hur nästa kvartal ser ut. Jobbet svänger snabbt och otippat, när jag var anställd kunde vi jobba med mål som skulle sättas till Q4 2017 vid den här perioden. Nu funderar jag mest på vad som händer nästa månad.

9. Ingen påminner! Man har bara sig själv att skylla om kvitton inte skickats in, fakturor inte mejlats iväg eller en förhandling går förlorad.

10. VÅGA FRÅGA! Herregud så mycket man lär sig på att våga fråga människor om saker som man känner sig osäker på själv. Utan att vara nyfiken och frågvis går mycket lärdomar förlorade, idag frågar jag alla som inspirerar mig om saker jag vill veta.

Summan av kardemumman? Nu har jag varit egen företagare i snart ett år och det är skitkul. En berg och dalbana, men som jag själv styr och ingen annan. En ny typ av makt över mitt eget liv som även har skänkt en helt ny harmoni till det. Jag jobbar så mycket som jag orkar och jag ser till att ha jävligt kul på vägen. Det bästa beslutet jag har tagit!

  1. Hej!

    Jag är lite osäker på om det var något speciellt ställe man skulle ställa frågor till ”Frågor med Forni” men jag testar här. Jag vill gärna veta dina absoluta favorit Hiphop/RnB-låtar. Både nya och gamla. Helst supermånga. Du kanske har någon lista på Spotify man har tillgång till?

    Tack på förhand! 🙂

  2. Hej! Ville bara säga att du passar så himla fint i vitt ? Och! Köpte din bok idag, ser med spänning fram emot att börja läsa den ☺️

  3. Hej! Ville bara säga att du passar så himla fint i vitt ? Och! Köpte din bok idag, ser med spänning fram emot att läsa den ☺️ Ha en härlig dag fina du.

  4. Åh vad intressant! Aspekter man inte tänker på om man inte är egen företagare! Kan vara bra att komma ihåg, ska berömma min man som också driver eget lite extra och tipsa om detta!

    1. Gör det! Alla människor behöver ju pepp även de som kör eget. Min kille kör ju också eget så vi försöker peppa varandra! Puss

  5. Hej!

    Tror du att du skulle kunna ha börjat som egenföretagare (säg efter ett år eller så av att ha jobbat, och efter att ha pluggat en kandidat el liknande) eller var erfarenheten nödvändig? Jag undrar mest utifrån ett självförtroende-perspektiv, och inte så mycket om nätverk eller så. Jag har frilansat i ca ett och ett halvt år och har svårt med att tro på att jag kan göra det jag gör, och tänker ofta att längre tid i ett konventionellt jobb skulle lösa det… Hur ser du på det, som har gjort både och nu?

    1. Jag var egen men i mindre skala under cirka tre, fyra år innan jag började på Devote och märker stor skillnad mellan då och nu. Erfarenheterna har varit väldigt lärorika för mig, att vara högt uppsatt på ett stort bolag inom en stor koncern lärde mig massor som jag har haft nytta av i mitt egna företag. Sedan fick jag t.ex. en chefsutbildning och coachning på gamla jobbet som anställd, som har varit väldigt bra för mig nu när jag står på egna ben. Jag tror inte att det är nödvändigt och vet flera som gått sin egen väg redan från början utan problem. Alla får skapa sin egen karriär och det ser så olika ut för alla, beroende på vad man är för typ av person. Det finns bra grejer med att ha ett traditionellt jobb men också att gå sin egen väg. Jag är glad att jag har prövat båda. En del av mig kan känna viss skam över att jag inte har en vidareutbildning på universitet efter gymnasiet, så det är väl det enda jag funderar över. Om jag hade kunnat komma längre med en utbildning, eller om livet hade känts tryggare. Kanske, men nu blev det inte den vägen för mig. Kanske testar jag på den senare i livet dock! När jag skolar om mig till psykolog eller så ;-). Hoppas du börjar tro på det du gör! Om du har klarat dig i ett och ett halvt år är du nog duktigare än du förstår. Kram!

  6. Intressant inlägg ❤ har du ett visitkort? Vad står det på det då om du är titellös? Kanske va en dum fråga men är så nyfiken ?

      1. Hej! Jobbar på ett modernt företag med 150 anställda där ingen har titlar. Att hänga upp sig vid en titel känns lite 2010 😉 På visitkorten har vi namn, kontaktuppgifter och vår vision för 2020. Funkar jättebra!

        1. Vad intressant! Och om någon frågar dig vad du gör, vad svarar du då? Typ när du står i tullen på väg in till USA och de frågar vad du jobbar med? Eller på ett mingel när det ska vara kort och koncist? När du ska fylla i ett formulär och det står ”Arbetstitel”? Haha tycker det är så intressant det där med titlar, jag tror ju varken på titlar eller visitkort för den delen (som känns VÄLDIGT 2010 😉 men ofta kan jag känna att en titel behövs för att beskriva sitt arbete. T.ex. i alla intervjuer jag gör eller när jag träffar folk i olika sammanhang och de vill ha ett kort svar på vad jag gör – inte en lång utläggning. Svårt det där!

  7. Nr 3 gäller för alla! Inte säkert att man har en ”chef” som ser det man gör. Bättre att få pepp av sig själv och från de närmsta 🙂

  8. Perfekt tajming på detta inlägget nu när jag sitter och skriver affärsplan för Bossbloggen och företaget och slängs mellan hopp och förtvivlan om hur det kommer att bli ? STORT tack för peppen ?

  9. Tack för tips 🙂 jag är verkligen i uppstarten av att verkställa ett projekt från pluggtiden o jag har aldrig känt sån passion o ett sånt driv som jag gör med denna idé som redan har en färdig produkt. SÅ pirrigt!! Men undrar över vem du har som sköter den ekonomiska biten med redovisning o bokföring o allt. Har du anlitat revisor för det eller sköter det själv? /undrar en som ogillar ekonomi hehe

  10. Mycket bra val! Jag är själv i samma sits, egen företagare som älskar att vara min egna chef! Ångrar inte en dag att jag satsade på mitt egna. Hojta om du behöver hjälp med ekonomin, kvitton, bokslut, årsredovisning mm. Jag jobbar som auktoriserad redovisningskonsult och har kontor på No18, samma som dig! Stor kram!

  11. Jättespännande att läsa! Jag är egen på deltid just nu men det lutar åt att jag kanske kommer försöka vara egen på heltid i vår. Känns jätteläskigt men också jättespännande. Precis som du säger är friheten värd så himla mycket. Peppigt att läsa ditt inlägg. Började läsa din blogg för en herrans massa år sedan och nu dök det här inlägget upp på Bloglovin så det var kul att kika tillbaka igen. Heja dig!

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi