Mat-inspiration: Siri Barje

IMG_0867

För ett tag sedan hade jag Siri Barje som bordsdam på en presslunch. Vi hade så sjukt trevligt ihop och efteråt började jag följa henne både via bloggen och Instagram. Wow säger jag bara – maken på inspirerande matlagning!

IMG_0875

IMG_0877

IMG_0879

Jag försöker ju äta mer och mer vegetariskt, vilket är både roligt och nytt för mig. D är inte så förtjust i vegetariskt så till middag blir det ofta något edit: kött men vi försöker skippa i alla fall rött kött en hel del till skillnad från förut. Dock så äter jag ju flera måltider i veckan utan min kära sambo, och dessa tycker jag om att hålla vegetariska (inte alltid, men ofta).

IMG_0880

IMG_0881

Siri tipsar bara om vegetarisk mat (ibland fisk) och det är riktigt kul & inspirerande. Det är precis såna som hon som får en att vilja gå mer och mer åt det vegetariska hållet – bra!!! Dessutom gör hon massa enkla recept och för mig är det lite nyckelordet i matlagning. Jag vill att det ska vara enkelt men gott och vackert att titta på. Blir sugen på att testa hennes veganska bolognese också som ser galet god ut!!

Så dagens lilla tips till er blir alltså Siri – bloggen hittar ni här och på Instagram under @olivehummer!

Bilderna är som ni förstår snodda från hennes Instagram + blogg!

  1. Det finns också vegetariska proteiner (linser, ärter, bönor, kvarq, sojaprodukter etc) vilket är bra att minnas 🙂

  2. Allt innehåller egentligen proteiner så folk som säger att det bara kommer från djur har fel! Jag har varit vegan i 3 år och protein är absolut inga problem för mig!

  3. Tänkte just skriva detsamma. Säg ’animaliskt’ istället för protein! Vi vegetarianer/veganer får (såklart) i oss protein också. Viktigt att komma ihåg.:)

  4. Stort tack för tipset. Jag äter i stort sett bara vegetariskt och fisk så det behövs alltid inspiration på nya spännande rätter.

  5. MATpepp + VEGOpepp = <3! Är ämnet veganism en diskussion/ett gräl ni haft hemma, eller går det obemärkt förbi er? Även fast ni inte äter alla måltider gemensamt så tänker jag att ett val om mer växtbaserad mat inte enbart är en smaksak, det handlar ju en hel del om synsätt, värderingar och att ifrågasätta, även utöver måltidstillfällena. Om en i relationen väljer att se medan den andra blundar/inte ifrågasätter alls? Hur "tacklar" ni (och er relation) sådana situationer?

      1. Fast det är ändå inte korrekt att likställa protein med fisk/kött. Som vegan får man ständigt höra ’men hur får du i dig protein?’ och just därför är det viktigt att inte detta tankesätt sprids ännu mer! Kram

        1. Fast Linda…chilla lite nu va! Du är säkert super duktig som kan så otroligt mycket om det här, men just nu framstår du faktiskt som lite pinsam!

          1. Är superchillad, men tack.:) Min kommentar avslutades med Kram för att visa att det inte var menat som kritik utan en vänlig upplysning. Varför ska veganer alltid tryckas ner när vi försöker få folk att förstå att de finns protein i vegankost också? Det finns en del veganer som gärna shamear köttätare, jag är inte en av dem, men om det finns allmänna missuppfattningar måste vi väl kunna få sprida kunskap utan att folk ska bli upprörda och se det som kritik? Det är inte samma sak som att se ner på köttätare. Fasen jag gillar ju Forni, annars hade jag inte läst bloggen.

  6. Ps. Kan du inte laga den där veganska bolognesen någon kväll och bjuda D och se om han märker att ni äter en middag utan kött? 😉 Ds.

  7. Att likställa kött med protein visar på en oerhörd okunskap. Skönt att du verkar försöka göra något åt den iallafall.

  8. Hej!

    Tack för tipset! Jag är vegeterian och äääääääälskar när jag hittar/får tips om nya inspokonton i matväg <3 Hennes konto är så fint också <3

  9. Att folk ”hakar upp sig” på att Forni likställer kött med protein KAN vara för att vegetarianer/veganer ständigt får höra tjat om ”Men huuuur får du i dig protein???”. Att spä på den myten (att endast ”mat” från djurriket innehåller protein) gör självfallet människor upprörda. Att inte kunna ta en sådan välmenad tillrättavisning utan att skriva ett långt försvarsinlägg i bloggen nästa dag är tyvärr bara pinsamt. Men big up för att du äter mer vegetariskt, Forni. Det är så fint, bra, klokt och förhoppningsvis inspirerande för de som ännu inte tagit steget. Och ett tips i all välmening: försök att ta konstruktiv kritik med ro, den utvecklar dig bara. Om någon däremot klankar ned på ditt utseende eller annat ovidkommande kan du bemöda dig att skriva ett inlägg om saken. Jag tror mig veta att inte en enda av oss som kommenterade i den här frågan menade någonting illa utan enbart ville mana till eftertanke.

    1. Hej Maria,

      Precis som jag skriver i mitt inlägg – det är inte försvar och jag kan ta ett tillrättavisande utan problem. Du däremot verkar ha svårt för det eftersom du måste skriva en kommentar om att jag är pinsam. Blev du kränkt? Eller vad var det som hände? Tycker inte alls att det är schysst att skriva så till en annan person, tycker du? Det är precis sådana här kommentarer som jag vanligtvis raderar – varför ska jag stå ut med att någon kallar mig fula saker i min egen blogg helt utan anledning? Det är så klassiskt att jag ”får försvara mig” om någon skriver något om mitt utseende men inte ifrågasätta kommentarer som jag inte gillar attityden hos – i min egen blogg! Tror du själv att jag blir ledsen när någon skriver att jag är ful? Herregud det är typ den minst kränkande kommentaren man kan få. Det är mycket värre med sådana kommentarer som din just nu – där du försöker trycka ner mig men lindar in din skit i silkespapper. Det är fortfarande taskigt även om du klär det i vackra ord. Du visar tyvärr en otroligt otrevlig attityd i din kommentar och även om du vill att jag ska ta din kritik med ro (som du inbillar dig att jag inte kan göra) så vill du ju ändå trycka ned mig i din kommentar. Allt annat är rakt av påhitt. Annars kallar man inte någon pinsam.

      Du gör inte din kamp en tjänst. En till kommentar om att jag är pinsam eller löjlig och din ip-adress kommer att spärras för framtiden.

      Kram

      1. Oj, trodde verkligen inte att du skulle reagera såhär pga ett ord som ”pinsam”? Ursäkta om det sårade dig, det var, vad du än vill tro inte illa menat. Kanske obetänksamt uttryckt men absolut inte illvilligt menat. Vad skulle jag ha blivit kränkt av menar du? Förstår verkligen inte alls din reaktion här men som sagt så önskar jag dig uppriktigt lycka till med dina framtida vegetariska vanor. Vi fungerar alla olika och vissa av oss kan uttrycka sig lite klumpigt ibland utan att mena något illa. Att utgå ifrån att alla fungerar/tänker som du är ableistiskt så jag hoppas att du visar större ödmjukhet inför detta framöver. Kram!

  10. Men gud..orka Mallorca typ!

    Alla vet väl att det finns protein i annat än kött..orka anmärka på det. Sååå trött på alla dessa människor som ska vara bäst och skriva folk på näsan hela tiden.

    1. Precis! Strunta även i var jag får i mig protein från (eftersom jag inte har ätit kött på 15 år och inte på något sätt tynar bort…). Det finns säkert 1 miljard viktigare saker att bry sig om.

      Jättehärligt inlägg, jag fick verkligen inspiration & en ny blogg att läsa!

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi