Fixa vardagssnacket

Ett av mina favoritinslag i Nyhetsmorgon är när Elaine Eksvärd är där och kör ”Fixa vardagssnacket”. Brukar ni titta på det eller följa Elaine? Hon är retoriker och pratar om hur vi ska hantera olika sociala situationer – eller hur vi inte ska göra.

Idag pratade hon om olika härskartekniker och därmed uteslutningsmetoden som flera människor använder sig av. Alltså att man utesluter människor när man umgås sociala grupper. Till exempel när man har interna samtal fast man står flera och pratar, inte tittar alla i ögonen, interna skämt fast man är en grupp människor, viskar vid ett middagsbord, uteslutande kroppsspråk osv.

Hon kallade människor som håller på så för ”omedvetna svin”, haha. Det finns alltså absolut ingenting värre än när människor är ”uteslutande svin” tycker jag. Det är så fruktansvärt ocharmigt. Jag tycker dessutom att man stöter på det ganska ofta i sociala sammanhang. När två personer viskar och sedan skrattar på en tillställning, när man märker att några smsar med varandra över rummet när man står och pratar ett sällskap på någon drink, när man står och pratar ett gäng vänner och några helt plötsligt drar internskämt som man själv inte förstår. När andra människor gör en osäker i ens sociala tillhörighet för att de själva ska känna sig tryggare i sin egen tillhörighet. Alltså, jag förstår att många människor är uteslutande för att de egentligen är osäkra och vill passa, och därför medvetet eller omedvetet stöter ut för att känna så, men Gud vad jag har svårt för det. Det är så omoget och det är helt sjukt att så många i vuxenvärlden har med sig det här beteendet. Jag tycker att det bara skriker osäkerhet om man måste få andra att känna sig utanför för att själv känna tillhörighet till någon eller något.

Håller ni med? Har ni några sociala egenskaper som ni inte gillar hos människor? Kan vara bra och tänka på det här med uteslutningsmetoden också så att man själv inte beter sig så utan att man tänker på det själv. Samt att man säger till när andra utövar den kring en eller på något sätt markerar att det inte är helt schysst beteende i en social situation.

Kolla på klippet, uteslutningen kommer ca 5.30 in och de pratar om det i två minuter ungefär!

Och god morgon förresten! Jag började morgonen med en powerwalk och frukost, nu blir det dusch och jobb. Puss!

  1. Det här är verkligen en grym människa. Jag har också följt hennes tips på Nymo och tycker hon är himla bra. Retorik är så viktigt!

  2. Vilket sammanträffande, jag har tänkt på detta jättemycket senaste veckan. Jag har en person i min närhet som alltid gör sånna här saker. Inte för att hon är elak utan osäker. Hon kan till exempel viska saker till mig vid ett middagsbord eller prata om andra människor i rummet när hon tror att de inte hör. Det är ju inga negativa saker hon säger men jag tycker att det är fruktansvärt pinsamt eftersom jag är rädd att folk ska tro att vi sitter och viskar om dem eller skrattar åt dem. Hur sjutton säger man till på ett fint sätt till världens känsligaste människa? Så svårt. Vill ju inte såra henne.

    1. Jag har sagt åt en sån tjej på ett snällt sätt med ett leende, ”men du, vi borde inte sitta här och viska! någon kanske tror att vi snackar skit om den!”. Och även när hon började en internkonversation trots att en tjej håller på att berätta något för alla vid bordet, då sa jag tyst ”men du, nu lyssnar vi, så hon inte känner sig nonchalerad!”. Hon tog det väldigt bra, jag vet inte om det är för att jag sa det på ett snällt sätt, eller för att jag sa ”vi” för att inte låta alltför beskyllande. Denna tjej är väldigt osäker och jag upplever att hon känner sig trygg med mig eftersom det är mig hon viskar med. Och var inte rädd för att andra ska missuppfatta dig, visa att du ser dem, le, nicka, lyssna. Har det blivit dumt redan så gå fram senare och säg ”du förlåt om jag började prata med någon annan förut/att jag gick iväg/att jag avbröt dig, det var klumpigt gjort och inte meningen att vara exkluderande/taskig” 🙂

  3. Jo jag har varit med om det, en tjej jag pluggade med förut uteslöt på det sättet du beskriver och hon tedde sig oftast till en eller ett par få personer som hon valde att se i ögonen fast vi diskuterade hela gruppen. Hon sa inget illa eller så, men man kunde uppleva det som att hon pratade överhuvudet på folk. Hon kunde t.om ställa sig med ryggen emot på kafferaster men jag TROR i det här fallet inte att det handlade om något särskilt som osäkerhet eller så, utan jag tror bara att den här tjejen helt enkelt inte kan alla de enklaste sociala koderna, vilket ju är lite synd…. svårt att lära sig om man inte fått med sig det från ung ålder tänker jag. Kan ju iofs ha berott på något mer personligt, men det var nog inget vi reflekterade över

  4. Åh ja på denna termins kurs känner jag bara två personer, som jag endast är ytligt bekant med men som i sin tur är närmare vänner. De är alltid extremt välkomnande, typ vinkar för att jag ska sätta mig bredvid dem i föreläsningssalen och de kommer alltid fram om jag t ex står och scrollar på min telefon på rasten. Har vi föreläsning innan lunch så händer det jätteofta att de säger att jag borde hänga med och luncha och sådär. Men när vi väl hänger, tittar de bara på varandra när de pratar och kan viska och fnissa om interna grejer, vilket gör att jag känner mig helt jävla dum i huvudet. Jag måste ställa en specifik fråga för att komma in i samtalet, och då tittar de på mig medan de svarar, men går sedan tillbaka till varandra. Jag bryr mig egentligen inte, vi ska inte läsa fler kurser tillsammans och jag har redan mina vänner och min pojkvän utanför skolan så jag är inte desperat för att lära känna mina kursare, men jag får inte ihop att de verkligen anstränger sig för att jag ska vara med, men sedan utesluter mig? Liksom strunta i mig helt eller låt mig vara med, tack. Jag pallar inte vara med dem, men pallar inte göra en grej av det, så detta leder till att jag kommer sent till föreläsningen, går på toa på rasten fast jag inte behöver och ursäktar mig med att jag ska göra nåt annat direkt efteråt. Så störigt.

    1. K: Förstår precis, det här är nästan något av det värsta. De tror att de är snälla för att de låter dig vara med men förstår inte hur exkluderande deras beteende är. Var ofta med om den här typen av beteende på universitetet.

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi