När kroppen kapitulerar

Det finns två lägen i livet då man helst vill vara på toppform; när man är väldigt stressad och när man är på semester. Ändå tycks det vara de två tillfällena i livet då kroppen kapitulerar helt.

Jag hade börjat få lite stressutslag innan jag åkte iom allt med jobbet men tänkte att bara jag kommer iväg så kommer allt att lugna ner sig. Sen kom vi hit och min kropp har gett upp totalt. Varför blir det så? Att så fort det stressiga är över och man kopplar av så är det som att kroppen rensar en på skit. Den här semestern har jag haft utslag över hela kroppen samt finnar i hela ansiktet. Inte så härligt. Dessutom vaknade jag upp tokförkyld idag, ändå tur eftersom vi åker hem imorgon. Men jag förstår inte vad det beror på? Har finnar runt hela hakan och ner mot halsen. Varför? Aldrig hänt förut (brukar bara få på ena kinden). Mina utslag på kroppen är också högst tveksamma. Tur att jag ska till min hudläkare i mellandagarna.

Anyway, känns som att jag kommer behöva en eller ett par månader för att bara rensa kroppen och börja om på nytt. I mitten på januari åker jag och min lilla Maggis till Costa Rica för att yoga i tio dagar med Yogiakademin vilket jag tror är precis vad som behövs. Vegetarisk kost fylld av frukt och grönt, yoga flera timmar om dagen och så ska jag skriva på boken där borta också. Vi bokade in det när allt var som mest stressigt för några veckor sen och jag är så glad över det. Jag kör en rejäl detox på livet just nu och det känns bra.

Minus förkylningen, finnarna och utslagen då. 😉

  1. Jag känner också igen det, tycker alltid att man blir sjuk när man är ledig. Kroppen slappnar av då och är väl mer mottaglig för sjukdomar. När man är stressad har man ju massor av annat att tänka på och sen när det blir lugnare kommer allt ikapp en.

  2. Det är jättevanligt att kroppen kapitulerar på semestern efter lång tid av stress. Det viktigaste är att styra om i sin vardag och välja bort vissa saker, tex energitjuvar. Du är superduktig men tänk på att du inte måste vara det jämt. Gör bara det som får dig att må bra, ät bra kost, sov och träna lagom. Det är rena medicinen för själen.

    1. Jag gillar inte ordet energitjuvar. Det är ju du själv som bestämmer vem som tar din energi och det är ett aktivt val. Man går ju inte runt helt oskyldig och plötsligt blir rånad på energi.

  3. Vad är stressutslag och hur vet du att det är de du har?

    Finnar kan komma lite var stanns och ändras genom livet. Har man problem med magen kommer de ofta där du beskriver.

    Jag blir så förvånad över detta inlägg för hittills har du beskrivit resan som guld och gröna skogar?

    Krya på dig! Mkt förkylningar som går här hemma i Sverige med.

    1. En resa kan väl fortfarande vara helt underbar i sig/sällskapet/maten även om man själv inte känner sig så underbar.. Haha vad är det med vissa personer, måste allt vara så svart och vitt?

      Krya på dig Michaela! Känner med hur mig kropp gett upp nu och känns tråkigt att det blir såhär lagom till jul 🙁

      1. Beskrivningen ”en kropp som gett upp totalt” och ”har högst tvivelaktiga utslag över hela kroppen” får iaf mig att tro att man inte haft de så njutbart utan rätt så tufft. Finns inget elakt i det, så lugn.

        1. Min semester har varit underbar och fysiska attribut som finnar och utslag är knappast anledning nog för att förstöra en semester? Min semester har varit allt jag önskat och en av de bästa i mitt liv, men jag vill gärna kunna dela med mig av andra saker än solsken till er utan att ni upplever det som att resan varit dålig för det. Det är ju just sådana här kommentarer som gör att ingen i bloggvärlden vågar dela med sig av skugga för att människor direkt (förlåt för att jag säger det nu) gottar sig i det. Det finns faktiskt skugga bakom solen och jag hoppas kunna dela med mig av den i denna blogg utan att någon verkar tycka det är lite härligt att ”allt inte är så bra som det verkar”.

          1. Men vad gör det om det nu skulle ha vart så att det inte blev en bra resa? Att man inte mådde bra. Det är väl inte hela världen. Varför måste man hålla uppe en fasad där allt man gör toppar det andra? För att folk gottar sig om man har en dålig dag/resa/middag? Nej det tror jag inte!
            Jag tror snarare att folk slutat tro att allt är så bra som man säger om ingenting någonsin är halvdant ens. För så är ju inte livet, inte för nån, de vet ju alla.
            Obs! Säger inte att du gör detta!
            Menar bara att allt i mitt liv som jag gör iaf inte är lyckat jämt. Det är ju mänskligt.
            Och de är väl inget med det.

            Skönt att du haft en fin resa! <3

  4. Är glad som peppar peppar sluppit finnar i hela mitt liv men det med att bli sjuk på semestern händer jämt mig. Så tröttsamt! Hoppas du piggarpå dig

  5. Hej Michaela!
    Jag vet vad du menar. Sker för mig också ibland! Men brukar också få feber i flera dagar om det är riktigt dåligt.
    Det som brukar hjälpa för mig är att undvika att äta allt som har med djur att göra, salt och socker, kaffe, alkohol osv.
    Brukar försöka dricka 2 liter vatten per dag och gå minst en timmes promenad i natur.
    För om sinnet inte är rensat på jobbigheter så brukar det visa sig på kroppen också 🙁

    1. Om du har badkar hemma rekommenderar jag verkligen att du köper Epsom salt och en bra eterisk olja typ lavendel och ha några droppar i. Det är väldigt avkopplande.

  6. Hej Michaela!
    Jag tror det har med klimatet och vattnet i Mellanöstern att göra. Har upplevt samma hudproblem ( främst finnar) när jag varit i Mellanöstern. Hoppas det löser sig och ta hand om dig:)

  7. I motsats till kroppens ”fight or flight” läge, som man får under stress, så byter kroppen till ett
    ”Rest and digest” läge, när man sedan kopplar av.
    Här går kroppen lite mer på sparlåga, och återhämtar sig, men en av sakerna som sänks är immunförsvaret, vilket ofta gör att man får den där förkylningen som man väntat på!

  8. Har själv haft en stressig period och har nu massa illröda finnar på hakan och halsen.. Just dessa områden brukar reagera vid hormonförändring (typ innan mens). Självklart kan även stressen vara boven i dramat, en hudcykel är ju 30 dagar så det kan ta ett tag innan skiten kommer upp till ytan så att säga. Ser fram emot att läsa om din detox och lugnare period!! Idag gör jag min sista tenta och sen är det fullt fokus på mig 😉

      1. Även jag har fått ”finnar” på hakan och läst att det kan ha en koppling med magen (som i mitt fall kan ha en del oro, känslig mot gluten, laktos mm)
        Lycka till med allt! 🙂

  9. Hej Michaela!
    Är finnarna finnar eller mer som prickar och plitor? I så fall kan det vara perioral dermatit. Fick det för ca 6 års sedan första gången efter en period med stor oro i kroppen. Sen har det återkommit varenda höst för att sedan försvinna. Första åren medicinerade jag det. Då ska man i alla fall vara lite försiktig med krämer, sol och dylikt. Prata med din hudterapeut.
    Lycka till och njut av solen! Kram

  10. testa om du har underfunktion eller överfunktion i sköldkörteln. har man det finns risk att kroppen, trots levaxindosering av läkare, alltid är i krig med sig själv. nässelutslag behöver inte betyda och gör det sällan enl min hudläkare på matallergi utan på att kroppen arbetar mot sig själv. detta ökar också vid stress.
    jag har fått rådet (äter levaxin pga underfunktion i sköldkörteln) att äta receptbelagd allergimedicin konstant. (den blir man inte trött av). för att hjälpa kroppen.
    kolla också om du märker skillnad om du slutar äta gluten. har man en autoimmun gen, som vid fel på sköldkörteln, har man ofta glutenöverkänslighet. lycka till!

  11. Jag har sedan jag blev ”stor” (runt 15) alltid fått stressutslag så fort jag har för mycket i livet. Minns så väl sommaren när jag var 16 och jag fick sola med ett stort plåster som täckte halva magen pga att jag skämdes så mycket för mina utslag. Är 23 idag och de kommer fortfarande lite då och då. Inget farligt i sig men sjukt jobbigt ändå (inte minst då de kliar så jag blir galen). Har även samma problem med finna7/utslag runt och kring hakan som också dem kliar tills jag blir tokig.

    Hoppas resan var underbar ändå och att din yoga-resa blir fantastisk! Tack för att du har en så himla mysig och ärlig blogg. Puss <3

  12. Så tråkigt att höra, men skönt att du har gjort en förändring i livet som förhoppningsvis gör att stressymptomen försvinner. Själv har jag också gått igenom ett tufft år rent psykiskt på jobb vilket också resulterat i röda utslag runt min mun som heter peroral dermatit. För en vecka sedan fick jag äntligen gå ut med att jag ska byta arbete och efter det har utslagen försvunnit. Så galet att stressen påverkar så mkt.

    Iaf. Ville bara skriva att jag hoppas att nya vanor ger en bättre vardag för dig!
    Kramar

  13. Just finnar på halsen kan ev bero på att din kropp är utsatt för en infektion/försöker bekämpa en inefktion enligt vad jag förstår av facemaping-metoden. Det skulle i så fall förklara både finnar och förkylning (infektion).

    Hoppas det går över och att det inte är något allvarligt!

  14. Høres ut som at du kan ha fått perioral dermatitt. Har selv slitt med det. Ingen vet hvorfor man får det, men det oppstår vanligvis hos kvinner i alderen 25-40. Det forsvinner med en antibiotikakur, men kan komme tilbake. Sminke kan være en mulig årsak. God bedring 🙂

  15. Glukokortikoider! De utsöndras under stress och hämmar immunsystemet. När du slappnar av sjunker utsöndring och alla sjukdomssymptom kommer upp ”till ytan”.

  16. Hej! Väldigt vanligt om man har varit stressad att finnar kommer runt mun och lite ner på halsen då dom delarna är ihopkopplade med magen. Ofta får människor som är stressade just dessa bekymmer, kommer försvinna ☺️Är hudterapeut och sett många med dessa bekymmer ofta när kroppen varvar ner kommer det som en utrensning! Jobba lite extra med lugnande ansiktsmasker sömn och vatten! Kram Linn

  17. Michaela!!
    Ja hade också olika perioder med mindre bra eller bra hud, trots att jag var 26 år. Senaste året testade jag något nytt.

    Jag testade zink tabletter (stabiliserar hormonnivåerna plus huden blir mkt bättre efter 3-4 månader, googla!) från Apoteket, plus probi-mage från Apoteket för att tarmsystemet ska få massa bra bakterier.

    Tarmsystemet plus hormoner gör mkt när det handlar om utslag..
    Min största läxa var att jag inte ska jobba utifrån med nya starka produkter som irriterar utan att arbeta Inifrån !

    Testa i några månader, lovar att det stabiliserar huden om man tar en om dagen!

  18. tycker verkligen du är supervacker och har hur fin kropp som helst, men du dricker väldigt mycket alkohol och äter ute plus mycket väldigt stora mängder mat, tror det gör så att du mår så dåligt…. som fetma på insidan… lycka till

    1. Alltså jag orkar inte den här kommentaren!!! Hur kan du tro att du vet att michaela äter ”väldigt stora mängder” och att hon ”dricker väldigt stora mängder”. Det har aldrig slagit dig att michaela inte lägger upp allt hon äter här utan mest när hon äter extra härligt? Och oavsett hur mycket/lite hon äter så ger det inte dig rätten att sitta här och spy ur dig oförskämdheter.
      Till dig michaela så hoppas jag att du inte tar åt dig av dessa kommentarer, jag tycker det är superhärligt att du delar med dig av alla sidor av livet, det är ju det som gör din blogg speciell. Ha en fortsatt underbar resa!

    2. Men hallåå hon är på semester! Jag hoppas att hon äter allt hon visar i bloggen och ännu mer, för det behöver man minsann för att orka leva, jobba och flänga omkring på dagarna 🙂 Och det här ”hur fin kropp som helst, men…” Kan folk bara sluta påpeka andras kroppar?

    3. Men alltså? Blir så arg på kommentarer som dina Hannah.
      Du har ingen aning om hur mycket eller hur lite Michaela äter eller dricker. Verkligen INGEN ANING!!!!
      Du har verkligen ingenting med det att göra.
      Vadå lycka till?
      Önskar att man kunde blocka alla människor som du Hannah.

      Michaela, tack för att du delar med dig så mycket av ditt liv. Beundrar dig och allt du gör! Tack för att vi har fått äran att följa med dig på din semester. Tror inte att vissa människor förstår hur mycket tid och energi du lägger på den här bloggen trots att du är på semester!
      Tack tack tack!
      Du är fantastisk och jag önskar dig en underbar, lugn jul tillsammans med alla människor som du älskar!
      <3 <3 <3

  19. lite off kanske men tycker alla läsare som kommenterat är så gulliga när de kommer med egna tips och erfarenheter! som att alla kollektivt tänker ”hur kan vi hjälpa michaela att må bättre?”. värmer upp de få bittra kommentarer som dyker upp i ditt kommentarfält ibland.

    kram och njut av sista dagen!

  20. Var 3 veckor i Costa Rica för fem år sedan. Det är mitt favoritland och då har jag besökt ca 35 länder världen runt. Du kommer fullständigt att ÄLSKA det!! Inte alls avundsjuk!!

  21. Älskar den här typen av inlägg, tack för att du delar med dig. Det är dessa inlägg blandat med de övriga som gör att din blogg varit en favorit i tio års tid. Kärlek å styrka från bästkusten ❤️ Keep up the good work ❤️?

  22. Jag fick precis samma utslag/finnar i våras. Brukar aldrig få det på hakan/halsen annars. De var helt och hållet en stressreaktion. Det suger. Det enda som hjälpte var vila, bra mat och inga starka produkter i ansiktet. Inte ens rengöringsmjölk som är det mildaste kunde jag använda. Men nu är de borta iaf 🙂

  23. Hej Michaela ,
    Ville bara skicka en kram till dig! får själv ofta stressutslag när jag har för mycket runt omkring mig, så vet precis hur jobbigt det kan kännas.

    Hade fint !
    Ps. älskar din blogg!.

  24. Hej! Trots att ens semester påverkas av något negativt så kan den såklart vara den bästa semestern någonsin! Jag tycker du är så grym Michaela, ung, framgångsrik, men vågar samtidigt visa en mer negativ sida av livet! Du är verkligen en förebild och jag tycker du är sjukt stark som fortsätter blogga trots all kritik du verkar få:( puss på dig och njut av er sista kväll!

  25. Hej!
    Börja att äta probimage, ska själv flytta till Israel och ta körkortet inom denna månad.
    Min kropp la av totalt, precis som din.
    Nu är inte jag någon expert men probimage och omeprazol blev min räddning.
    Hoppas du har en fin sista dag i Dubai! Kram

  26. När man är stressad utsöndrar kroppen ett hormon som håller dig frisk. När stressen går ur kroppen försvinner också hormonet som då gör så alla sjukdomar som hormonet stötte bort då inte har ett skydd längre och du blir sjuk.. Väldigt vanligt <3 krya på dig. Så glad att du prioriterar dig själv nu och satsar på bloggen 🙂 hoppas ni har det bra därborta! kram

  27. Har du funderat på matallergi? Min son får alltid utslag i ansiktet och på halsen när han äter ngt han inte tål.

  28. Köp: Dr. Ohhira’s, Essential Formulas Inc., Probiotics, Original Formula, 60 Capsules

    Finns på Pepstop (Renee Voltaire) riddargatan 3, Stockholm.

    VÄRDLENS BÄSTA! Är magen glad så är……. 😀 😀

  29. Kanske bara är kroppens sätt att säga ifrån. 🙂 För visst är det så, att när man gått på fight-läget en längre period så säger kroppen ifrån när den äntligen får lite vila och värme. Du verkar vara en fantastisk människa Michaela, och det är så skönt med någon i bloggvärlden som vågar skriva om när allt inte är på topp, utan delar med sig utav en del av verkligheten med. Du är en stor förebild för mig och många andra unga tjejer. Ta hand om dig, passa på att vila, och ha en underbar jul med familj och vänner!

  30. Två dagar in på denna semester åkte jag på världens utslag runt munnen, fick 2 stora finnar som gjorde att jag inte ville gå ut på en vecka, nu har jag lyckats få ut allt tror jag men det har varit riktigt jobbiga finnar som värker och ömmar, till slut blev jag tvungen att klämma och då lättnade det efter 3-4 dagar.

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi