Tips på var du kan vända dig om du blir utsatt för näthat

Ni som har lyssnat på Givesom Love-podden den här veckan hörde när Johanna lovade att skicka lite länkar på var man kan vända sig om man känner sig utsatt på nätet. Så här kommer tips på hur man kan göra nätet snällare samt platser dit du kan vända dig.

Ta ingen skit!

Här kommer tips på vad man kan göra för att bidra till en positiv stämning på nätet:

 

1.  Sprid positiva budskap

Den positiva stämningen börjar hos dig! När du skriver och säger schyssta saker, uppmuntrar och hjälper andra så bidrar du till en schysst stämning. Du bestämmer vad du skriver, säger och gör, använd den makten.

 

2. Inkludera andra

Nätet är en plats för alla! Oavsett kön, religion, roll i kompisgruppen, funktionsförutsättningar, etnicitet eller sexuell läggning är alla lika välkomna att uttrycka sig, lära sig nya saker, ha kul och umgås.

 

3. Tänk efter före

På nätet finns det många olika möjligheter att kommunicera, debattera och ge uttryck för känslor och åsikter. Men innan du skriver eller delar något – tänk efter. Vem ligger bakom informationen som jag delar? Kan det jag skriver upplevas som kränkande av någon annan?

 

…och var man kan vända sig om man blivit utsatt:

 

Friends rådgivning

http://friends.se/vad-vi-gor/radgivning/

 

Bris

http://www.bris.se/

 

Ungdomsmottagningen på nätet

www.umo.se

 

Polisen

http://www.polisen.se/Utsatt-for-brott/Olika-typer-av-brott/It-relaterade-brott/Nathat–Utsatt/

 

Juridikinstitutet

http://juridikinstitutet.se/

  1. Mycket bra inlägg och mycket bra att veta vart man faktiskt kan vända sig. Många vet nog inte det och fortsätter att stå ut med det.

    tack för ett bra inlägg

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi