Lägg dig i badkaret, ta med dig ett rakblad…

”Lägg dig i badkaret, ta med dig ett rakblad och sen leker du med dina ådror tills blodet lämnat din kropp och ingenting av dig, ingenting, finns kvar.”

\n
\n

Visst känns det som om någon trycker till med en kraftig hand runt ditt hjärta när du läser rubriken?

\n
\n

För mig känns det så. Det är en otäck, grov och äcklig mening. Någon skrev den till mig i en kommentar på min blogg för fyra, kanske fem år sedan. Jag har förträngt det mesta i kommentaren, men just den här meningen vill inte försvinna ur min minnesbank. Jag tycker att den är så fruktansvärd och jag kan inte förstå att någon har skrivit så till mig. Att någon har valt att skriva så till en annan människa.

\n
\n

Internet är en spegelbild av den verkliga världen och det är på många sätt en väldigt mörk plats. Vår värld. Det finns många utrymmen som kan se ljusa och soliga ut, men som egentligen rymmer mycket mer mörker än vad någon kan ana. Jag tänker ofta på det när jag läser kommentarsfälten i diverse bloggar. Hur fula ord kan hagla från okända ip-adresser som att människorna bakom dem glömt bort (GLÖMT BORT) att det är verkliga människor de skriver till. Kanske känner du dig trygg och inte som en äkta människa när du gömmer dig bakom en anonym kommentar. Men personen som tar emot kommentaren är inte anonym. Det är en verklig människa som du gör otrygg, rädd och sårad. Din kommentar kan hjälpa eller stjälpa ett helt liv för någon annan.

\n
\n

Tänk på vem du vill vara i den verkliga världen och på internet. Sen är du den människan. Stark, snäll och varm. Våga säga nej till näthat, våga radera kommentarer som inte är schyssta och våga sprid den kärlek du har inom dig!

\n
\n

Här kommer tre tips för dig som har blivit utsatt för näthat:

\n
\n

1. Du behöver inte ta skit. Får du en kommentar som gör dig ledsen? Ta bort den! Du äger ditt eget kommentarsfält.

\n

2. Det är alltid människan som skriver kommentaren som är den tragiska personen och den som bör skämmas. Du ska aldrig skämmas över att någon skriver skit till dig.

\n

3. Håll huvudet högt – besvara aldrig negativa kommentarer med att sjunka till samma nivå.

\n
\n

Det här inlägget är ett samarbete med Halebop och No Hate. Jag skriver det för att jag vill att ni ska sprida mer kärlek och mindre hat.

\n
\n

\n

  1. Hej fina du, jag kan inte se de länkar (som jag antar att det är?) som du skriver att det är ett samarbete med. Det står bara ”Det här inlägget är ett samarbete med och .”
    Ville bara tala om det så du vet, ha en fortsatt underbar måndag. Puss

  2. Viktigt inlägg om näthat, ett tillägg kommer här:

    – Våga anmäl!

    Man ska inte behöva bli utsatt för brott och kränkningar på internet. Man har rätt att inte bli kränkt. Istället för att ta bort kommentaren, ta en skärmdump och försök gå den rättsliga vägen för att markera vad som inte är ok. Om inte polisen kan hjälpa till finns andra rättsliga vägar att gå, nämligen utkrävande av skadestånd.

    Institutet för juridik och internet är en ideell förening med juriststudenter som ideellt hjälper till att driva processer i frågor som rör kränkningar på internet. Besök oss på http://juridikinstitutet.se/ och skicka in en anmälan om du behöver hjälp

  3. tycker det är så konstigt att någon orkar vara så mot andra. Din blogg är den enda jag kommenterar, men det är för att din blogg får mig känna värme och kärlek. Om man känner frustration eller hat är det så mycket lättare att gå från datoren.

  4. Jag måste bara säga hur mycket jag älskar dig! Med risk för att låta som en jäkla klyscha inspirerar du mig så himla mycket. Jag tror vi är ganska olika, jag och du. Dels är jag några år yngre och utbildar mig inte alls inom samma bransch som du. Vi har utöver det helt olika stilar och drömmar. Men det är något med ditt sätt att vara, du verkar så himla himla fin och glad och snäll och godhjärtat. Som en riktig liten skatt! Och sånt inspirerar mig som fan. Bland det bästa med mina måndagar är att gå in här och läsa vad du gjort i helgen, det gör mig lite lugn och glad och peppad inför framtiden.
    För en tid sedan var jag på besök i Stockholm och då gick jag förbi dig! Shit, kändes som om jag precis gått förbi världens kändis. Vågade dock inte säga hej. Blev starstruck.

    Hur som haver: vill sprida lite kärlek. Glöm aldrig vilken fin tjaj du är! Puss ♥♥

    1. Svar till Belle:
      Men Gud vilken underbar kommentar. Tack. Så himla fint också att man faktiskt inspireras av folk även fast man lever helt olika liv eller är olika som människor. Det är det som är härligt med inspiration.

      Nästa gång hoppas jag verkligen att du vågar komma fram och säga hej. Det skulle göra mig väldigt glad 🙂

      Massa kärlek

  5. Vilken otroligt vidrig kommentar, hur i helvete kan man skriva en sån sak till en människa??! Oavsett vad man känner, hur kan man skriva/säga det och hur kan man känna så mycket hat mot en person man (förmodligen) inte känner? Helt ofattbart för mig, det här med näthat, så ofattbart, vidrigt och sjukt på något sätt. Det känns som att det inte kan vara friska människor.

    Kram på’re!

  6. Usch jag känner hur ont det gör i hjärtat när jag läser den meningen. Att någon kan skriva så till en annan människa är för mig helt ofattbart.

  7. Vilket viktigt och bra inlägg – samma med kampanjen! Kan inte föreställa mig hur det känns att behöva ta emot så många sånna kommentarer. Hoppas att jag aldrig behöver stå ut med det faktiskt – men om man nu får dessa, så känns dina tips väldigt bra! 🙂 Kram!

  8. Hej,

    Håller med dig om att ovanstående ord drar en skärande sytråd runt ens hjärta då man läser det. Självklart är påhoppet inte ok och anmälan är utan disk. Dock vill jag flagga för att detta kan vara en tonårstjej som sitter på sitt rum och går i just de tankebanorna således blir de där hennes skrik på hjälp! Sekundärt kan alltså en anmälan leda till identifikation av person och ev nedstämdhet hos vederbörande.

    Underbart att se dig så fantastiskt stark Forni!

  9. Jag läser men kommenterar inte så ofta. Ville bara säga att jag aldrig läst något så hemskt. Så hemskt att det finns ett sånt mörker i världen. Ta hand om dig och låt inte mörkret dra ner dig. Du är underbar och sprider så mycket kärlek på nätet!!! 🙂

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi