Det handlar inte om otrohet, det handlar om respekt.

Vi har mycket intressanta diskussioner på jobbet. Det roligaste med skola och jobb, är att man blir sammanförd med människor man aldrig hade blivit sammanförd med annars. Så umgås man mer med dessa människor än vad man gör med sina bästa vänner eller sin familj. Har man tur så hamnar man med människor man tycker om. Jag har verkligen gjort det, även om vi är så otroligt olika, men det är också det som är intressant med det hela. Att vi har så olika syn på vissa områden. Medan ens vänner väljer man för att man har samma syn på mycket. Jag uppskattar den typen av relation man får med kollegor väldigt mycket. Nåväl.

Idag har vi talat om att sova över hos sina vänner, speciellt av det motsatta könet, när man är i en relation. Jag har en för mig självklar syn på det hela och det är att det absolut inte är okej. Det är inte okej att du sover hos en vän som tillhör det könet du attraheras av om du är i en relation. Vuxna människor gör inte så.

När jag är singel händer det att jag sover hos min bästa killkompis, precis som det ibland händer att jag sover hos någon annan vän, dock ytterst sällan eftersom jag inte tycker om att sova hos andra människor överlag. Men om jag vore i en relation skulle jag definitivt inte sova hos honom. Inte för att vi är intresserade av varandra, utan för att jag respekterar min partner och tycker att jag visar brist på respekt till mitt förhållande av en sådan handling.

Detta är en sådan självklarhet för mig och vad jag har förstått för de flesta. Dock har jag upplevt att det finns de som tycker att detta är fullt normalt, respektfullt mot sin partner och ingen grej. Jag får en hel del mejl från er där ni säger att er partner brukar sova borta och vissa berättar om hur er pojkvän/flickvän blir arga för att ni ens skulle misstänka att de skulle vara otrogna mot er.

Det där gör mig så frustrerad att jag inte finner några ord. Det handlar inte om otrohet, det handlar om respekt. Och ni bör alltid kräva respekt av er partner.

Just a reminder.

Uppdatering: Självklart sätter alla par upp sina egna regler och tycker båda parter i förhållandet att det är okej så är det ju det. Svårare än så är det inte. Det jag säger är att, precis som i de mejl jag fått, det finns en person i relationen som inte trivs med att ha det så och den andra parten inte respekterar det. Och det är fruktansvärt fel. 

  1. Men respekten ligger väl ändå i att upprätthålla de inbördes gränserna man satt upp i en relation? Det är helt värdelöst att göra svepande uttalanden som att det handlar om en grundläggande brist på respekt när man sover hos någon av det motsatta könet. Jag har själv inte ens reflekterat över detta, det har ofta hänt att jag slaggar hos en killkompis och jag och min pojkvän har varit tillsammans i fem år. Han kan hänga med tjejkompisar om han vill. Jag förstår inte varför man ska göra skillnad på sina vänner på det sättet? Hade vi velat vara med andra hade vi inte varit med varandra. Men så liter vi på varandra också… Jag har inga åsikter om var andra väljer att dra sina gränser i en relation. Men ibland undrar jag om det bästa folk vet är att läxa upp andra om hur deras relationer ”borde” fungera. Blir så trött.

    1. Svar till Jasmin:
      Jag läxar inte upp folk och säger hur de ska leva i sina relationer, jag säger bara vad jag anser vara sunt förnuft och ej. Alla gör sina egna regler och detta är mina. Jag har inga åsikter på hur långt du väljer att tänka på dina gränser och antar att du inte har några åsikter på hur tajt jag har på mina i just den här frågan. Precis som att jag i andra frågor i en relation säkerligen har helt andra gränser än andra. Men jag står fast vid att jag tycker detta är en brist på respekt mot sin partner.

      1. Svar till forni:
        Men … om du säger att du anser det vara sunt förnuft innebär det ju, enligt dig, att alla som tycker motsatsen är oförnuftiga. Det är väl uppläxning om något?

      2. Svar till forni:
        Jag förstår vad du menar, men vad är ”vuxna människor gör inte så.” om inte en uppläxning och ett svepande, allmängiltigt klargörande?

  2. Jag attraheras av båda könen, får jag inte sova hos någon då? Man behöver ju inte precis sova nakna eller dela säng.

  3. Jag håller helt med! Precis som att om jag sov över hos en tjejkompis som haft fest eller liknande och flera andra sov över så skulle jag aldrig dela säng eller soffa med en kille, ens om vi inte var själva i rummet. Jag har haft killar som säger ”men vi behöver ju inte göra någonting” men det handlar inte om det utan det handlar om respekt helt enkelt. Jag skulle bli ledsen om jag hörde att min kille sovit hos/med en tjej även om det var en nära kompis. Det är en så lätt uppoffring för sin partner så det är ingen tvekan om att man får pallra sig hem istället tycker jag!

  4. Helt rätt! Jag tillåter inte (längre) att min partner gör något mot mig som jag inte skulle göra mot honom. Efter många tidigare relationer som bara gjort ont såg jag till att till att prata ut om problem redan innan de skett med min nuvarande, just för att undvika att de överhuvudtaget sker. Jag kanske har en konstig syn på vissa saker. Tillåter en del andra tycker är dumt och förbjuder, om man nu kan göra det, annat som för vissa är helt okej. Men så länge det gör mig och min pojkvän lyckliga – Varför inte?

  5. Min bästa kompis ex var jättesvartsjuk, mycket på grund av att hon en gång var otrogen. Det som frustrerade mig så mycket var att hon inte på något sätt förstod eller försökte förenkla hans situation. Att vara svartsjuk är asjobbigt, både för den som är det och den som ”utsätts” för det.

    En utekväll när vi alla var tillsammans så började då min bästa kompis prata med ett killgäng. Hennes pojkvän reagerade på detta, mest egentligen för att han inte kände att hon ägnade någon uppmärksamhet åt honom. Hon blev sur och tyckte han var jobbig och försökte (något berusad dessutom, ingen hit) förklara för honom att det inte var något, att han inte behövde oroa sig.

    Senare på kvällen, trots att han hade förklarat att han tyckte att situationen var lite jobbigt, så satt hon i en av de här killarnas knä med armen omkring honom och diskuterade. Han blev självklart ännu mer svartsjuk och det hela eskalerade i att min kompis storgrät på toaletten om hur jävla jobbigt det är att han är svartsjuk.

    Jag säger inte att man ska helt och hållet ska anpassa sig efter en svartsjuk människa. Men att försöka bota svartsjuka med att göra det som en svartsjuk tycker är jobbigt, för att visa att ”det är inget att oroa sig för” är så himla fel på alla sätt.

    Jag tycker brist på respekt är att helt enkelt inte acceptera vad någon tycker är jobbigt.

  6. Fast… om man ar t.ex. bisexuell och ar i ett forhallande.. det blir ju en jobbig situation va! Da far man inte sova hos nagon. JOBBIGT!

  7. Vad komiskt! Jag och en tjejkompis hade en likadan diskussion härromdagen! Vi sa EXAKT det din rubrik säger! \\\”Det handlar inte om otrohet, det handlar om respekt\\\”. Så enkelt är det, enligt oss. Allt man bråkar om i ett förhållande är inte svartsjukebråk! Enligt mig är svartsjuka något som oftast \\\”inte hänt\\\”, utan något du själv bygger upp i ditt huvud. Att utgå från vad man tycker är okej/inte okej är en helt annan sak!
    Puss fina du!

  8. Jag håller inte med om att det handlar om respekt, utan om svartsjuka i grund och botten. Därmed inte sagt att jag inte skulle respektera min partners önskan. Jag kan själv vara svartsjuk ibland.

    Men det är lurigt när det blir såna här gråzoner. Var går gränsen för vad som är ok? Att umgås med en killkompis själv en hel kväll, funkar det? Mycket enklare att dra en gräns vid exempelvis pussar, kyssar eller sex.

  9. Jag har som grundregel att JAG INTE GÖR NÅGOT BAKOM MIN PARTNERS RYGG SOM JAG INTE KAN GÖRA FRAMFÖR HONOM. Sen brukar jag även BEHANDLA ANDRA SOM JAG SJÄLV VILL BLI BEHANDLAD. Tänker man på dessa två regler är det väldigt enkelt att behandla sin partner och resten av sin omgivning med respekt. Puss

  10. Jag förstår inte det respektlösa i att sova över hos andra? Handlar det alltid om vad partnern tycker och vad hen upplever som respektlöst? Var går gränsen?

    Jag hade ett ex som hade massvis med regler. Jag fick inte umgås med män, tala med män, se åt män. Jag fick heller inte umgås med vissa kvinnor, gå ut på krogen själv eller bära smink. Han hade samma argument; det är respektlöst.

    Vad som verkligen är respektlöst är att komma med krav och regler kring vad man får och inte får göra i relationen (utöver det självklara t.ex att inte slå, vara otrogen etc). Min partner är inte min förälder och verkligen inte min ägare.

  11. Det där låter inte som respekt i mina öron, det där låter som kontroll och svartsjuka.
    Och du kan inte kalla det för sunt förnuft, då det är din högst personliga åsikt.
    Och varför ska du ens uttala dig om vad som är rätt och fel och ”respekt” i andras förhållanden? Vill DU inte sova hemma hos en killkompis så låt bli, men hur andra flickvänner och pojkvänner gör har du inget med att göra.

    1. Svar till elin:
      Fast det handlar väl ändå inte om atr hon är Rädd, eller? Varför ska man sova över hos en kille? om du lever ihop med en människa som du är tillsammans med så finns det väl knappt sån stor anledning till att sova hos en kompis eller så över huvudtaget.
      Det handlar ju inte om att man är rädd eller extremt svartsjuk, det handlar om RESPEKT. Man måste läsa sig att respektera andra människor och deras åsikter. Men visst om din pojkvän tycker om att du sover över hos en killkompis osv… då är de ju upp till er två. Sen om han sover hos sin tjej kompis. i kalsonger bredvid henne i sängen och ”råkar” tycka upp ballen i hennes röv och du tycker det är okej, då är de ju upp till er 🙂
      vi alla tycker olika. så snälla skippa en sån där patetisk kommentar om att Michaela är rädd.

  12. Oj men seriöst om man har en kille som är ens absoluta bästa vän och sovit över hos varandra i alla tider? ska man helt plötsligt ändra det för att man få partner? Självklart drar man ner på det för man lever ju tillsammans med en annan men att helt sluta med det och inte tycka det är okej? Handlar inte om respekt mikaela det handlar ju om att du måste vara sjukt svartsjuk??

  13. Hur gör man om man är bisexuell? Får man inte sova över hos någon då? Bara en nyfiken fråga.. hur resonerar man i ett sånt läge liksom? Enligt dig alltså, såklart gör alla som de själva vill.

  14. Det tycker jag är ett jättekonstigt resonemang som ger misstankar om en eventuell möjlighet till otrohet alldeles för mycket utrymme. Jag har vänner utspridda över i stort sett hela södra Sverige, ska jag kunna umgås med dem måste jag såklart sova över hos dem. Om jag skulle vara tillsammans med någon som tyckte att det var dåligt skulle sagda pojkvän åka ut ur mitt liv illa kvickt. Man måste kunna respektera och lita så mycket på sin partner att den kan sova hos sina vänner tycker jag. Rätta mig gärna om jag har fel, men jag tolkar vad du skriver som att man inte kan vara vän med personer av olika kön på samma villkor, och det för att det finns en liten risk att något skulle hända, och det är ju den typen av resonemang, enligt mig, som upprätthåller den stora genusklyftan i Sverige.

  15. Men skojar du? Bisexuella då, som attraheras av båda könen? Får dom aldrig sova hos någon kompis?
    Min bästa kompis är kille. I dagsläget sover jag hos honom ett par nätter i månaden. Vi trivs i varandras sällskap och älskar varandra. Om en partner skulle motsätta sig detta skulle jag dumpa den partnern. Jag umgås väl med vem fan jag vill? Sover hos vem fan jag vill också. Och om min bästa vän skaffar en flickvän som förbjuder honom att ha mig sovande hos honom (eller att han sover hos mig, vilket händer ibland eftersom jag bor närmare flygplatsen där han ibland har anledning att vara osv) så kommer jag kraftigt ifrågasätta både vår relation och hans hjärna som accepterar något sånt.

  16. Men skojar du? Bisexuella då, som attraheras av båda könen? Får dom aldrig sova hos någon kompis?
    Min bästa kompis är kille. I dagsläget sover jag hos honom ett par nätter i månaden. Vi trivs i varandras sällskap och älskar varandra. Om en partner skulle motsätta sig detta skulle jag dumpa den partnern. Jag umgås väl med vem fan jag vill? Sover hos vem fan jag vill också. Och om min bästa vän skaffar en flickvän som förbjuder honom att ha mig sovande hos honom (eller att han sover hos mig, vilket händer ibland eftersom jag bor närmare flygplatsen där han ibland har anledning att vara osv) så kommer jag kraftigt ifrågasätta både vår relation och hans hjärna som accepterar något sånt.

    1. Svar till Kattis:
      men då handlar det om att du inte har respekt för din partner, eftersom du inte kan göra som den personen ber dig att göra. vi säger att din partner mår dåligt över att du slaggar över hos den där killen, och du säger ”men dra åt helvette då!”…… ja du svarade precis på din egen fråga, det verkar varken sunt eller som om du har respekt för din partnet. *suck*

  17. Nej, jag håller inte med. Det du beskriver handlar inte alls om respekt, det handlar om rädsla. Rädsla för att våga lita på någon annan till 100%, rädsla för att bli bortvald.
    Precis som Lady Dahmer skrev här ovanför; respekt är att låta bli det självklara som otrohet, att slå sin partner etc. Respekt är inte att vara rädd och kontrollerande – det är bara osäkerhet.

  18. Hållet helt och hållet med dig. Man ska ha respekt för sin partner och visst det är olika från förhållande till förhållande så förstår inte varför alla blir galna över detta. Håller helt med dig i detta. I det förhållande jag är i nu är det en ganska självklar sak och vi har inte ens diskuterat saken för att den för oss är så självklar. Men alla är förstås olika.

  19. Det här måste vara det konstigaste jag har hört. Jag förstår inte problemet alls. Befinner man sig i ett tryggt förhållande där man litar på varandra så borde såna här tankar och ”regler” inte ens förekomma.

    Jag är tjej och en av mina bästa vänner råkar vara kille. Han är singel och bor i Uppsala och jag bor i Stockholm tillsammans med min kille. När jag ska besöka honom, ska jag då ta in på hotell? Ska min kille inte kunna lita på att vi inte kan kontrollera oss eller misstänka att vi skulle bli kära i varandra för att vi sover i samma bostad? Vad är det för typ av förhållande om man förutsätter eller misstänker otrohet? Och på vilket sätt är det ”respektlöst”? Jag förstår helt enkelt inte vad du menar. Vet du vad jag skulle tycka vara respektlöst? Om min kille på något sätt skulle antyda eller misstänka att jag skulle vara otrogen med en av mina vänner. En sån pojkvän skulle jag inte vilja ha. Och jag skulle inte vilja vara den typen av flickvän heller.

    Kanske resonerar du annorlunda när du själv funnit en stabil relation. Men jag tror det blir svårt för dig. Det här ”svartsjuka tänket” tror jag är väldigt svårt att jobba bort. Men försök.

    1. Svar till Sara:
      Tycker det är fel av dig att ta upp huruvida jag ska lyckas finna en stabil relation eller ej i din kommentar. Anser att det är totalt orelevant när det kommer till mitt inlägg. Jag förstår första delen på din kommentar men sista stycket var bara ett försök till att vara elak eller göra mig ledsen och totalt onödig. Ha en åsikt utan den där attityden tack.

      1. Svar till forni:
        Vad för fel har sara med det hon skriver? Tycker det stämmer helt och håller med om att det är snarare ren svartsjuka och ingen jävla brist på respekt för att man sover över hos en killkompis. Tycker inlägget du nyss skrev är bara ett försvar. Du fortsätter ju inte riktigt stå för det du nyss sa och tyckte? Äsch skitsamma ska inte orka disskutera tycker det bara är störande att läsa sån här skit och hoppas för din egen hälsa och ditt bästa att du får bort din syn och svartsjuka på detta =) ingen mår bra av svartsjuka!

      2. Svar till forni:
        Jag menade absolut inte att göra dig ledsen. Det var inte alls min mening och ber om ursäkt om du uppfattade det så. Elaka kommentarer vill jag inte vara en del av och hoppas du kan tolka detta annorlunda.

        Jag menade bara att människor som inte upplevt en trygg och stabil relation som bygger på tillit och respekt, ofta heller inte förstår det. Får intrycket av att du gått på en del nitar, och hoppas (uppriktigt) att du kan hitta ett mer harmoniskt tänk. Menar inte att vara elak, utan jag tror bara väldigt starkt på det.

  20. Kverrulanter much???? Dere forstår vel hva hun mener uten at dere skal vri og vende på ting hun sier, så det ikke går å kjenne det igjen?? Skjerp dere.

  21. Kverrulanter much???? Dere forstår vel hva hun mener uten at dere skal vri og vende på ting hun sier, så det ikke går å kjenne det igjen?? Skjerp dere.

  22. Jag är med dig på denna Forni, men mest för att jag inte alls kan se någon anledning till att man inte ska komma hem och lägga sig med sin partner. Jag och min sambo tar ju oss alltid hem. Jag hade ju tyckt att det var väldigt märkligt om min kille ringde och sa att skulle sova hos en vän istället för att ta en taxi eller spårvagnen hem… Ens fenomenet att vuxna människor sover över hos varandra känns främmande för mig faktiskt, jag har inte gjort det sen tonåren då man inte ville komma hem full till sina föräldrar…

  23. Brukar vanligtvis inte kommentera bloggar, men nu vart jag så irriterad så jag kan inte låta bli. Det här handlar om varje enskild individs uppfattning om vad som är rätt och fel i ett förhållande, låt Michaela tycka vad hon vill. Hon tycker att det är respektlöst, och så finns det dem som inte alls tycker att det är något konstigt med det. Men låt Michaela tycka vad hon vill! Det här är självklart något som man måste tala om med sin partner, men om den ene parten upplever det som jobbigt så ska man självklart respektera varandra. Alla människor är olika och tycker olika, så jag ser inte meningen med att kommentera massa för att motbevisa Michaela.

  24. Det är sant. När man är i ett förhållande bygger detta förhållande på att man litar på varandra. Det är byggt av kärlek och tillit. Om den ena parten sover över hos en vän, är det något helt normalt och vore lustig om den inte gjorde det.
    KRAM

  25. Alla har olika åsikter och principer. Jag håller i det här fallet helt med dig och anser att det är fel att hoppa på dig för att förklara vad du anser, alla har rätt till en åsikt utan att hoppa på andra. Vi alla är olika, det viktigaste är att man mår bra i en ralation. Sina regler sätter man själv upp! 🙂

  26. Intressant tanke! Jag har aldrig tänkt på det sättet och hade nog inte ens funderat över att sätta upp regler i en relation för vad som ska gälla.
    Jag drar en tydlig gräns mellan folk jag blir attraherad av och folk som är mina vänner, kvinnor som män. Mina vänner är mina vänner och ingenting annat, hade inte stått ut med en relation där man ens skulle behöva fundera över otrohet. För mig handlar kärlek till stor del av total tillit och inte uppdelning av vänner 🙂

    1. Svar till Emma:
      Läste ditt senare inlägg, situationen i mailet är såklart inte det jag menar! I en relation brukar man ju känna varandras bästa vänner.
      Sover den ena hos någon som verkar helt främmande istället för att komma hem så är det ju något som är helt snett..

  27. Håller helt med dig Michaela! Man sover inte över hos kompisar av det motsatta könet om man vill visa sin partner respekt, men detta är nog något som har förändrats under åren. idag verkar det som att många unga tycker att det är helt okej, eftersom man ”bara” är kompisar, men vad skulle pappa säga om mamma fick för sig att sova över hos en killkompis? Hmm.. tror inte han skulle störtgilla det direkt..

    jag säger inte att någon åsikt är fel, alla tycker olika. men jag skulle inte acceptera att min sambo sov över hos en tjej. Där brister respekten enligt mig!

  28. Håller helt med dig Michaela! Man sover inte över hos kompisar av det motsatta könet om man vill visa sin partner respekt, men detta är nog något som har förändrats under åren. idag verkar det som att många unga tycker att det är helt okej, eftersom man ”bara” är kompisar, men vad skulle pappa säga om mamma fick för sig att sova över hos en killkompis? Hmm.. tror inte han skulle störtgilla det direkt..

    jag säger inte att någon åsikt är fel, alla tycker olika. men jag skulle inte acceptera att min sambo sov över hos en tjej. Där brister respekten enligt mig!

  29. Så himla rätt! Du prickar rätt i varenda mening som vanligt. Allting handlar om respekt och tycker en part att det inte är okej så är det inte okej.

    Du är helt fantastisk Michaela och ta inte åt dig av de som säger motsatsen. Kram!!

  30. nej, Michaela. det här förstår jag inte överhuvudtaget. du får givetvis ha dina åsikter, men jag har några synpunkter här faktiskt.

    vill börja med att säga att jag inte är hetero. och frågar som en annan gjorde nedan; får jag inte sova hos någon då?
    sen jag inte gillar att dela upp mina vänner i kön överhuvudtaget. vänner är vänner.

    alltså, respekt är såklart en byggsten som ska finnas i ett förhållande. men tilliten då? om man känner att man kan lita på varandra och vet att den andra aldrig skulle vara otrogen osv, då bör det väl inte vara problem att sova hos en vän av motsatt kön? någongång förra året när jag var i ett förhållande var några vänner på ett långväga besök en helg och vi sov fyra i min säng. varav en var ett gammalt ex och vi sov i underkläder och höll om varandra när vi sov. men det var inte konstigt alls, varken för oss två eller för min pojkvän. det var min bästa killkompis och var inte sexuellt överhuvudtaget.

    sedan har jag nästan lika många tjejkompisar som killkompisar (dumma könsuppdelningar igen, menmen) och jag ska få sova hos mina VÄNNER om jag vill liksom. jag har haft ett destruktivt förhållande en gång i tiden och han förbjöd mig att sova hos vänner av motsatt kön. skulle det vara idag skulle jag göra slut på direkten, för det antyder bara på brist på tillit. SAMT att den andra måste respektera att JAG vill sova hos vänner om jag vill. att sova över hos någon betyder inte sex, inte ens att man är nakna eller intima överhuvudtaget. eller ens sover i samma säng.

    tycker det är jävligt synd att du glömmer bort tillit. vilket jag på vissa sätt tycker är viktigare, åtminstone i sådana här sammanhang som kan vara lite känsliga.

    sedan gillar jag inte dina statement som att det ÄR si och så. och ”vuxna människor gör inte så”. vem är du att säga något sånt? vuxna människor gör visst så, ganska ofta faktiskt. du råkar nog glömma bort att alla är olika och att folk kan tycka att det är okej att sova över hos någon av motsatt kön.

    det här handlar enbart om svartsjuka enligt mig. är man inte okej med att ens partner sover över hos någon av motsatt kön så är det svartsjuka och handlar inte om respekt. för man känner inte svartsjuka om man känner tillit för varandra och då skulle det logiskt sätt inte kännas o-okej att sova över med någon av motsatt kön.

    jag blir så trött på förbud, krav, regler i förhållande.
    MER KÄRLEK OCH TILLIT ÅT FOLKET!

  31. Jag förstår inte. Kan man inte respektera att man vill/behöver sova hos sin kompis? Och om man är bi får man inte sova hos någon då? Herregud! Jag vill inte vara tillsammans med någon som bestöämmer över mig på det sättet. Däremot är jag tillsammans med någon som hatar otrohet lika mycket som mig. Och vi litar på varann och berättar allt för varann. Finns inget att vara rädd för då. Otrohet skulle förresten lika gärna kunna ske på dagen. Respekt är att låta sin partner ha vänner tycker jag. Tycker någon att det är jobbigt så kan man prata om det. Det är viktigt att kunna lita på varann i ett förhållande annars har förhållandet problem.

  32. Japp, alla par sätter sina regler. Men det finns ändå saker att beakta som är problematiska med ovanstående inlägg. Nummer ett är att sådana tankar gör att man alltid förutsätter att bara för att personerna är heterosexuella och av motsatta kön så attraheras de av varandra, det är trist med en syn på relationer där tjejer och killar inte kan umgås utan att det ska vara laddat på något vis. Det skapar väldigt lite livsutrymme för människor.
    Nummer två, är, precis som jag ser i en kommentar, personer som attraheras av samma kön eller båda könen glöms helt bort i diskussionen och osynliggörs i allmänhet när det gäller sådana här frågor. Vi tar alltid för givet att alla är heterosexuella och avsexualiserar andra läggningar. Förmodligen skulle de flesta tycka att det var okej om någon bisexuell sov över osv.
    Tre, mailet du fick in som du återgivit i ett inlägg är ju fruktansvärt hemskt och hårddraget. Den killen har noll respekt för tjejen och relationen verkar inte vara speciellt kärleksfull om han skriker åt henne när hon blir ledsen. HÄR, i denna relationen, handlar problemet om bristande respekt, men jag är övertygad om att det finns väldigt respektfulla relationer där ens partner ibland kan sova över hos en kompis.

    Jag tror överlag att det är farligt att generalisera förhållanden eller människor på det sättet, med att säga att det alltid är respektlöst osv. Relationer har nyanser och så länge båda parter mår bra är väl allt lugnt, eller?

    Skulle jag vara i en relation och bli arg/ledsen över att min partner sov hos en tjej tror jag inte att det är sova övergrejen som är problemet, utan att jag inte litar på honom som är problemet. Och det är två skilda problem.

  33. Jag håller med dig Michaela! Jag har själv aldrig varit i situationen, men rent spontant så känner jag att jag nog inte skulle må så bra om min pojkvän spenderade natten hos någon annan tjej än mig. Sedan är det såklart skillnad om det är en barndomsvän t.ex. som han har känt länge.

    Självklart är det också så att alla får sätta upp sina egna regler och det är ingen som kan tala om för någon hur han eller hon ska bete sig i en relation. Om man känner att man mår dåligt över sin partners beteende tycker jag dock att man ska ta upp det och inte hålla det inom sig bara för att man ”borde lita på sin partner” osv. Bara att lugnt diskutera saken kan ju göra det bättre, så att ens pojk/flickvän i alla fall får veta hur man känner sig och får en chans att förklara.

    Jag blir så trött när folk kommenterar saker som att ”det har inte du med att göra, Michaela” osv. Nej självklart har hon inte det! Det har hon inte sagt att hon har heller!! Om du och din partner sover hos andra då och då och det funkar för er så okej, fine, men alla har ju sin åsikt och det är ingen som talar om för någon hur man ska och inte ska göra här. Vi har en diskussion! Michaela har en offentlig blogg och tar upp ett ”roligt” ämne, jag är säker på att hon inte tror att hennes åsikt är den enda rätta och den enda som fungerar, för så är det naturligtvis inte!
    Tack för en bra blogg!!

  34. Asså michela du har verkligen rätt!! Det finns en gräns visst man kan ha kill kompisar även om man har en pojkvän men att sova över där går gränsen! Tyvär killar tänker på annat än att vara vän så är det bara 😉

  35. Jag tycker personligen att alla dom här kommentarerna där människor går ”på dig” är otroligt larviga och dom försöker bara hitta på saker att gnälla över. Larvigt? Absolut? Kan man nuförtiden inte bara spekulera eller bara säga vad man tycker utan att människor ska klanka ner på en och eller säga att man själv mår dåligt osv? OMG. måste allting bli så jävla personligt?

    Angående ämnet i sig då. DU HAR HELT JÄVLA RÄTT! Jag menar, dom tjejer som säger att dom är helt okej med att deras killar sover över hos en tjejkompis ljuger så det bara skriker om det. Tror inte ett skit på det! Du ligger säkert vaken den natten och funderar över om han kommer göra något eller inte, och hur du kommer reagera eller hur du kommer göra ifall något skulle hända. Sen så tar du det hela som en bekräftelse ”älskar han mig, eller inte?” Jag menar varför ens dom där tankarna. Människor dras till varandra och gör dumma saker. Vi är ett djur, kom igen. Varför leka med elden, när man vet att det kan gå snett? OCH NU KOMMER ALLA SÄGA ATT JAG INTE LITAR PÅ MIN KILLE, BLABLABLA, jo, det är klart som fan att jag litar på honom, men jag tror fortfarande inte på hela grejjen att han skulle slagga hos en annan tjej. Respektlöst absolut? Och varför ska jag ens göra det mot mig själv? att jag ska sitta den där jäkla natten och fundera över vad dom gör. Det känns som en ren otroghet bara det. Jag tror inte heller på att det är sunt för förhållandet, eftersom man börjar ifrågasätta varandra, och sig själv. Det finns vissa regler man följer och jag tycker absolut att man ska hålla sig till dom. & alla andra snackar skit. känn på den.

  36. Men om du sover hos killkompisar när du är singel och inget händer, du känner ingenting och det är ingen stor sak varför blir det helt plötsligt en stor sak när du är i ett förhållande? Det betyder ju lika lite då.

  37. Halkade in på det här inlägget som av en händelse och kan verkligen inte låta bli att kommentera det nu, men jag hoppas fem års tidsskillnad gjort att du fått en lite mer sund syn på andra människors relationer (hur du vill sköta dina egna lägger jag mig inte i). Måste bara försöka förstå ditt resonemang. 9/10 av mina närmaste vänner är kvinnor men jag är också bara attraherad av kvinnor och har en flickvän. Jag sover över hos mina vänner några gånger i månaden tex när jag varit på fest och tågen slutat gå (bor längst ut på en pendeltågslinje) samt när jag hälsar på nära vänner i andra svenska städer och framför allt när jag hälsar på mina två bästa vänner som bor i Storbritannien respektive Frankrike. Som någon skrev ovan; menar du att jag ska ta in på hotell när jag besöker de här vännerna? Ska jag sova i en busskur när jag missar tåget hem på natten? Alltså bara ur ett rent praktiskt rimlighetsperspektiv så kan jag för mitt liv inte förstå hur du resonerar. Och var går gränsen för att du ska tycka att jag inte visar respekt för min partner? Min vän i Storbritannien är gift med en man; är det mer okej att jag sover över hos dem då? Min vän i frankrike lever däremot i ett förhållande med en annan kvinna; är det dubbelt respektlöst att jag sover i deras bostad eftersom båda är av könet jag attraheras av? Med tanke på att de allra flesta människor har gästrum, soffor eller åtminstone extramadrasser, var går gränsen för hur nära en får sova den här vännen av det kön en är attraherad av? Med den här logiken skulle det ju till exempel inte gå att bo på samma hotell som en av samma kön som jag utan att vara respektlös mot min flickvän, eftersom jag och personen då skulle dela bostad på samma sätt som när jag sover i hennes gästrum eller soffa. Eller har det med det faktum att jag befinner mig i personens hem på natten att göra? I så fall skulle det vara okej att vi delar hotellrum när vi semestrar tillsammans? Har så många frågor i huvudet efter att ha läst detta.

  38. Min kille har flyttat till en annan stad i Europa och vi har långdistans nu i 6 månader. Igår fick jag reda på att han råkat somna, i en säng, kramandes med en tjej på en efterfest i fredags. Jag förstår att det objektivt sett inte är otrohet men både jag och min kille är superöverens om att det inte är ok att göra så mot den andra. Och han är ångerfull och allt mem jag går sönder av så många anledningar. Jag sitter själv i en dålig sits här hemma med hög hyra, ett jobb jag inte trivs på och en examensuppsats som aldrig blir klar. När han hade det jobbigt med sitt exjobb (och annat) fanns jag där VARJE DAG för honom och jag vet inte… Hade tänkt att det var han jag ville vara med resten av livet men är så. Himla. Besviken. Googlade och hittade detta inlägg. Håller med dig om allt du skriver. Kändes lite som en tröst mitt i allt. Tack <3

  39. Mycket intressant! Vad är otrohet och vad är vänskap? Om man är osäker så kommer jag med ett tips. Personligen anser jag att det man inte vågar göra framför sin partner är otrohet. Det är en bra måttstock! Hälsningar Connie

  40. Mitt 20-åriga äktenskap välsignat med fyra barn var på väg att bryta upp eftersom min älskade man sa att han var trött på vårt äktenskap och ville skiljas utan anledning, jag visste att något var fel så efter 3 månaders sökande och många besvikelser gick jag för att söka hjälp från andra människor Jag träffade äntligen DR. SUNNY, en andlig man välsignad av sina gudar med en övernaturlig förmåga att lösa olika problem i livet. Jag förklarade min situation för honom och han ställde några frågor till mig som jag svarade ärligt, DR SUNNY berättade för mig vad problemet var och berättade vad jag skulle göra, jag följde alla hans instruktioner och efter en vecka kom min man tillbaka hem. stannade ute i två månader och rev upp skilsmässopapperet och idag bor vi lugnt hemma. Om något stör dig i livet och du vill ha en snabb och pålitlig lösning, kontakta DR SUNNY så får du en anledning att dela ditt vittnesbörd som jag. Kontakta Whatsapp: +2348082943805

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi