torsdag.

God morgon loves!

Lyssnar på Ane Brun, dricker dagens första kopp kaffe och bär min favoritkavaj idag. Igår tvättade jag nio maskiner (!) efter jobbet och åt sen charkisar och drack Bloody Marys på Orangeriet (som är enda stället jag dricker Bloody Marys på..).

Idag hoppas jag på att hinna med en middag som Tv3 anordnar, annars är det jobb som står på schemat.

Om jag inte går ut och äter ikväll utan ska äta en god och billig middag hemma, utan gluten, vad ska jag äta då? Jag anar nämligen att jag är glutenallergiker (och är känslig mot laktos samt allergisk mot ost sen tidigare, wtf liksom?). Hur bra utbud på bröd och pasta utan gluten finns det? Jag vet aldrig vad jag ska äta om jag lagar hemma. Aldrig! Its killing me and im starving.

  1. du kan äta quinoa! passar jättebra med typ lax. och köp någon god buljong att slänga i istället för salt när du kokar den så får det ännu lite godare smak 🙂
    vi äter quinoa till nästan allt hemma hos mig, tycker det passar med det mesta.

    brukar finnas rätt mycket glutenfritt i affärerna, oftast i egna avdelningar med pasta, bake-off bröd, kakor, egna mixer att baka själv. Bovete är också glutenfritt.

    sen finns det även mycket laktosfritt men det är inte säkert att det är mjölksockret du är allergisk mot (det dom tar bort för att göra den laktosfri) utan det kan även vara mjölkproteinet och då ska du hellre testa soya, havre, ris eller mandelmjölk (jag gillar ris bäst) dock är soya och havre dom enda varianterna som även har yoghurt och smör- vad jag vet.

    lycka till och försök tänk positivt på det hela så bli det lättare! det finns fortfarande väldigt mycket god mat därute, i hälften av världen använder dom knappt mjölk och mjöl alls men här i norden ser vi oss typ som handikappade utan det och det är synd.

    1. Svar till sally:
      dessutom är macarons glutenfria (verkar ju som de flesta i bloggvärlden gillar dem :)) eftersom de är bakade med mandelmjöl.

  2. Jag upptäckte samma sak för ungefär ett halvår sen. Kan numera inte äta någon gluten alls utan det blev bara värre och värre. Vad det gälelr bröd är utbudet helt SJUKT DÅLIGT! finns bara frysta bröd att köpa och inte speciellt goda heller. Vad det gäller pasta så finns det ett stort utbud. Dock ska jag varna att detta i början absolut inte smakar som vanlig pasta, men man vänjer sig men jag tycker fortfarande absolut inte det är lika gott

    Vad det gäller att äta ute så blir det lite mer komplicerat. Det finns ju såklart glutenfria alternativ. Men vill man ha något med pasta känns det nästan omöjligt. Och inte för att tala om alla bakverk man missar. Men det är något man får vänja sig vid bara 🙂

    Gå till din vårdcentral och be dem ta blodprov på dig och se om du har glutenantikroppar så får du det bekräftat 🙂

  3. Vad sägs om en god köttbit (t.ex fläskkarré är billigt och gott!) med en fräsch sallad (släng i någon frukt så blir det gott 🙂 och sen kan man göra en sås på laktosfri cremefraiche!

    Eller som nämndes nedan – lax! Koka en färskpotatis till?

    Det är inte end of the world. Man måste bara lära sig tänka i nya banor! Lycka till 🙂

  4. Jag har försökt leta efter liknande halsband som du bär på bilden. Fast lite smalare i silver. Vart hittar du dina fina halsband?

    Mvh Viktoria

  5. I feel you, har varit laktosintolerant länge och helt plötsligt får min mage spel om jag äter bröd eller pasta! men det finns massa gott man kan äta ändå 🙂

    typ soppor (fisk&skaldjur, potatis&purjolök, linssoppa, thaisoppa osv), sallader, kött, fisk, kyckling med stekta grönsaker och kall sås m.m! mitt bästa tips just nu är att skiva och steka hallomiost, champinjoner, zucchini och spenat, och ha en creme fraichesås till. jättegott!!

    lycka till 🙂 det är bara att tänka positivt och hitta massa annan ny god mat att äta!

  6. Jag har var varit gluten+laktos intolerant i 8 år och ang. gluten tänker jag såhär: Potatis, ris och quinoa, alla grönsaker och frukter, all kött, fisk och fågel är fritt fram! Om det får extrema pasta cravings så rekommenderar jag någon form av ägg pasta (finns på glutenfria hyllan, påsen från Semper är ok). Bröd verkar tyvärr aldrig riktigt bli bra, men det finns fryst bröd från Fria (den grova är mest likt), typ toast som blir i princip som en ”vanlig” rost macka när man rostar det! Vart helt salig när jag märkte det haha 🙂
    Om du vill baka som kör på kladdiga kakor då annat är svårt att få till. Men det kladdiga man bakar blir AWESOME! Hoppas det här hjälpte dig lite, lycka till 🙂

    Juste, vet inte om du redan vet men ändå. Äkta smör är 99,9% laktosfritt så det är onödigt att köpa den lilla laktosfria smöret som är dyrare och exakt samma grej. Samma grej med havregryn (många glutenintoleranta kan äta det) så om det blir behov av det så köp det vanliga istället för det på glutenhyllan 🙂

  7. Du borde gå till en läkare och kolla om du är glutenintolerant INNAN du slutar äta gluten..

    Man blir ofta bättre ett tag om man slutar med gluten men det kan ju ligga något annat bakom så de är värt att kolla 🙂

    Ett glutentest blir missvisande om du lagt av med gluten i förväg..:)

  8. hej finaste! Det finns en speciell avdelning för glutenfria produkter, i alla fall i de större butikerna såsom Ica, Coop osv. Är väl lite dyrare men klart värt det om du är glutenallergiker.
    Jag själv är lantlsintolerant och blev det för bara någon månad sen eller två. Jag är väldigt känslig. När jag ringde sjukvårdsupplysningen fick jag sagt till mig styckat ska äta allt helt mjölkfritt i två veckor och sen dricka två glas vanlig mjölk. Jag kan säga att du märker ganska så fort om du är lantlsintolerant eller ej. Finns receptfritt på Apoteket en tablett som heter Lactrase, som man kan äta innan man får i sig någon form av laktos. Fungerar superbra för mig. Kostar ca 120kr för 30 tabletter. Den tabletten innehålletdet enzym som bryter net laktosen. Lycka till! Bamse kram Lindha

  9. Men michaela, om du är ”allergisk” mot ost är du garanterat intolerant mot alla mejeriprodukter, eftersom ost är gjort på mjölk, och det innehåller laktos. Jag har själv det problemet men slarvar ganska mycket eftersom priserna skiljer rätt rejält. Men utbudet är stort på det mesta nu mera, det gäller bara att vänja sig med smakerna i början 🙂

  10. HEJ!

    OM du är gluten är det oerhört viktigt att du går och kollar upp det, eftersom gluten för en gludenallergiker förstör tarmluddet så att näringsämnen inte tas upp av kroppen. För att har MÖJLIGHET att upptäcka intoleransen är det mycket viktigt att du INTE slutar med glutenprodukter innan provtagning, då tarmen stundvis kan bli lite bättre och att intoleransen då inte upptäcks. Håller man på så fram och tillbaka och äter lite mindre gluten kanske man tycker att man mår såpass bra att man inte orkar kolla upp det, men endast lite lite gluten skadar tarmen ordentligt. Så fortsätt äta mat, gärna men mycket gluten, och boka tid att kolla upp det istället. Kanske är du inte intolerant men ändå mår bättre av att inte äta gluten fast då inte behöver vara så supernoggrann, eller så är du intolerant och då måste utesluta det helt och vara mycket noggrann med det. Det vrästa man kan göra är att försöka utesluta gluten lite halvhjärtat om man är intolerant, vilket kan göra att man inte får en korrekt diagnos, och på sikt pajjar tarmen totalt och blir helt undernärd. Inte kul.

    Glutenfritt mjöl är riktigt, riktigt vidrigt, så lär dig helt enkelt att laga mat som ursprungligen inte innehåller mjöl.

    Hoppas det löser sig 🙂

  11. Hej! älskar dig blogg och du är verkligen så sjukt vacker. Men jag undrar om man nu får ställa en sådan fråga, hur långa är du och hur mycket väger du? Eftersom man bara ser dig på bild

  12. Snygg halsring! Passar bra till en enkel outfit!

    Du kan prova att äta lchf! Där utesluter man i princip kolhydrater (pasta, potatis, ris osv) och ersätter med sallad och fetare såser. Jag har precis börjat med det, är känslig mot gluten och mår inte bra av kolhydrater. Är bara inne på första dagen än så länge, så vi får väl se hur det går, haha 😉 Men eftersom du inte behöver gå ner i vikt (vilket man gör när man äter lchf) så kanske du helt enkelt bara ska prova på att hitta andra tillbehör som passar dig. Typ couscous, bulgur, potatis, olika sallader osv. När det gäller bröd är ju utbudet dåligt, men jag skulle kunna tänka mig att det finns goda mandelbröd osv på bagerier runtom i sthlm (om du inte vill baka själv dvs). Och laktosfria alternativ finns ju i princip överallt. Annars kan du äta tabletter med enzymer som hjälper till att bryta ner mjölksockret. Det finns både sådana man tar precis innan varje måltid, och sådana man tar varje morgon. De fungerar faktiskt. Dessa är väldigt praktiska, speciellt när man äter ute – man behöver inte låta bli god mat för att man får ont i magen. Gå till närmsta apotek och fråga bara! 🙂

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi