Karriärtips och Platinum Lounge

I samarbete med Eurocard Platinum och vår kampanj ”Im a young professional” kommer här mina fem bästa karriärtips. Några av de frågor jag får oftast här inne handlar om just arbetslivet, karriär och att utvecklas inom det. Speciellt som ung kvinna som försöker slå sig fram. Jag hejar på alla unga kvinnor där ute som varje dag jobbar arslet av sig för att komma någon vart, som står rakryggad när en blir behandlad fel och som inte ger upp – eller tvärtom vågar ge upp när tiden är inne. Anyway, jag svarade i en frågestund och gav ett par tips för några veckor sedan men här kommer ytterligare några;

  • Skaffa dig en eller flera mentorer – människor som du ser upp till. Människor som tror på dig. De kommer att vara dina guider genom din karriär och det är otroligt skönt att bolla sin karriär med någon som faktiskt tror på en – men inte gullar med en som mamma kan göra 😉
  • Gör först och be om ursäkt sen. Om man kommer som en ung, frisk fläkt in i ett företag eller bransch kan det vara lätt att dina kollegor eller chefer inte tror på dina idéer, för att de vill göra som man ”alltid har gjort”. Eller så kanske de säger att de redan testat din idé och att det inte kommer funka. Eller något annat tröttsamt. Så gör saker du tror på och be om ursäkt om idéerna inte fungerar. För att utvecklas och växa i sin karriär måste man vara modig.
  • Tuffa till dig. Som ung, driven och framgångsrik (eller på väg att bli!) så blir du ett hot för många. Förbered dig på att människor inte alltid vill dig väl eller är avundsjuka på dig. Håll huvudet högt, gör rätt för dig och var tuff!
  • Acceptera befogad kritik – men ta aldrig skit.
  • Lär dig effektivisera ditt arbete. Det finns ingen prestige i att sitta flest timmar på ett kontor – däremot finns det prestige i att få mycket gjort, jobba snabbt men effektivt och pricka av alla att göra-punkter man har. Om du lär dig att jobba effektivt får du mer tid till ditt privatliv utan att behöva göra avkall på din karriär. Läs boken ”4-timmars arbetsvecka: konsten att leva mer & jobba mindre”

Vad är era bästa tips för karriären? Skriv i kommentarsfältet!

Dessutom! Jag kommer att vara på plats i Platinum LoungeSocial Media Party i stort sett hela lördagen (förutom den timmen jag är och signerar böcker i Devote-rummet), alltså mellan ca 11-17. I Platinum Lounge får ni gärna komma och prata med mig om karriär – förhoppningsvis kan vi utbyta tankar och idéer med varandra! Om ni signar upp er på ett Eurocard bjuder de dessutom på ett exemplar av min bok som jag signerar på plats <3.

 

  1. För mig är det att läsa på och förbereda sig ordentligt innan, var bäst och inläst på aktuell forskning. När du väl behöver vara kaxig och visa framfötterna så är det för att du kan det här bättre än andra.

    Mvh,
    ung lärare…

  2. Jag tror det viktigaste är att göra något man verkligen brinner för och att komma ihåg att berömma sig själv varje gång man lyckats med något bra iställlet för att trycka ner sig själv vid vart enda snedsteg ( och såklart se till att de människor man har i sin omgivning gör detsamma – negativ energi är inget man bör ha omkring sig 🙂 )

  3. Jag tror på att skaffa sig någon form av utbildning. Det behöver nödvändigtvis inte vara en akademisk examen faktiskt. Det ger råg i ryggen och känslan av att man är kunnig och bildad. Underskatta inte bildning är mitt tips. Det får man genom att läsa böcker, tidningar, tidskrifter och nätupplagor. Både på engelska och på svenska.

  4. Borde det inte vara I’m istället för Im? Stör mig oerhört mycket! Men jag är en aning pedantisk 😉

  5. Hej Forni, Jag har en fråga som jag önskar att du tar med i en frågestund.
    Ett av dina karriärstips är att man hittar en mentor som man kan bolla idéer med osv. Min fråga är hur hittar man denna person och kan du inte berätta hur det gick till för dig?
    Tacksam för svar, kram!

  6. Hej Michaela!

    Intressant, men skulle inte du kunna gå djupare in på det med mentorer? Har du någon? Hur fick du den/ hur skulle du tycka att man skulle gå tillväga för att hitta en/flera? Osv. Kram!

  7. Hej!
    Skulle jätte gärna vilja veta var klänningen du bär på bilden är ifrån. Perfekt för studentkvällen!
    Mvh Emma

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi