Krämig potatis och purjolökssoppa

Jag har varit sugen på en potatis och purjolökssoppa i en evighet nu, så igår ikväll blev det en till middag! Jag är ju som ni vet ingen drottning i köket men just därför känns varje måltid som en liten vinst i sig, ett steg närmre att kunna titulera sig som helt okej i köket. Dessutom har jag insett något och det är att vem som är bra i köket beror helt på vem du frågar. Dina smaklökar och dina associationer till mat varierar helt beroende på din uppväxt – vilket betyder att något som du gillar kan någon annan vara mindre förtjust i. Jag är uppvuxen med potatis och purjolökssoppa som åts tillsammans med ett gott bröd när jag var liten, därför sitter den nostalgiska känslan i och jag bara dööör av njutning när jag äter just den här soppan igen.

Nåväl, snabbt recept då:

1. Fräs en skivad purjolök i massor med smör i en stor kastrull.
2. Släng i fyra stora, skalade och skivade potatisar.
3. Häll i fem dl vatten, två tärningar grönsaksbuljong och krydda med rosmarin. Låt koka i 15 min.

4. Mixa med stavmixer!

5. Häll i fem dl mjölk och två dl creme fraiche, låt koka i ett par minuter.

6. I med salt, peppar och en stor näve bladpersilja. Mixa med stavmixer igen!

7. När smakerna sitter är det dags att servera. Toppa soppan med ännu mer persilja och servera ett gott bröd (i vårt fall ett frukt och nötbröd) vid sidan av.

8. Njut <3

  1. Åh va kul. Har varit sugen pÃ¥ potatis och purjolökssoppa jag med jätte länge. SÃ¥g mycket gott ut ska helt klart laga detta ikväll ! 🙂

  2. Detta blev det idag! Med goa ostmackor och ljuvlig soppa i magen ligger man nu med matkoma i soffan! Tack för tipset! Jätteroligt med recept 🙂

  3. Ser gott ut och låter gott, ska absolut komma ihåg det här receptet. Tänkte faktiskt också dela med mig av ett jätteenkelt recept som får en att känna sig som en riktig superkock:
    – Valfri pasta kokas enligt anvisningar
    – En purjolök ansas och skärs i ca centimetertjocka skivor/halvmÃ¥nar
    – Ca 2 vitlöksklyftor hackas ganska fint
    Löken steks i olivolja med lite chiliflakes.
    Dra sedan pannan av plattan.
    – Ca 20 körsbärstomater halveras och vänds ner i lökfräset med
    – Rivet skal och saft frÃ¥n 1 lime och
    – SÃ¥ mycket valfria skaldjur man vill ha (typ räkor och kräftstjärtar)
    Vänd ihop allt med pastan (gärna i lökpannan för att suga upp allt göttigt) och servera med ruccola och riv ev över lite parmesan. Tada! Det ska vara ca 4 portioner men inte säkert att det räcker till det för det är sÃ¥ gott 😉

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi