11 månader med lillasyster 👶🏻

Imorgon blir Gaia 11 månader! Helt galet att hon snart är ett 🥹 Vad hände med tiden den här gången? Så annorlunda jämfört med första bebisåret som gick så mycket långsammare. Det här året har det iof hänt massa saker för oss på alla håll och kanter så det är kanske inte så konstigt att tiden springer iväg.

Nåväl, nu har lilltjejen varit på utsidan i 11 månader och här kommer en liten update!

Hon kryper sen typ 1 1/2 månad tillbaka och det i en jäkla fart. Dante kröp aldrig utan hasade sig mer fram men hon har perfekt kryp-teknik och tar sig fram SNABBT. Man får hänga med ordentligt för om man stoppar ner en tallrik i diskmaskinen och tror att hon under dessa 10 sekunderna sitter bredvid med en leksak kan hon lika gärna hunnit till toalettborsten, klättrat upp för ett bord eller lyckats öppna Dantes legolåda 🥵 Dante har alltid varit väldigt försiktig så för oss är det helt nytt med en komplett galning till bebis haha… alltså hon är sjövild. Tror inte hon sitter still mer än några sekunder per dag, hon är alltid i gasen och vill upptäcka ALLT. Förutom det har hon fått 8 små fina tänder och två till som är på väg upp. Hon står själv, säger ”mamma” och har lärt sig att krama tillbaka när man håller om henne (🥹).

Även maten går bättre nu än vad det har gjort innan, vi ger fortfarande medicin men i låg dos och hon äter med stor glädje! Vi har precis gått över till en sovstund om dagen också så hennes rutiner nu är precis dom som kommer hänga med ett tag framöver:

08 Frukost, 9.30 mellis, 11 lunch, 11.30 sovstund, 14 mellis, 17 middag, 19 flaska och sova för natten

Däremot äter hon fortfarande två gånger per natt, när slutade era barn äta på natten? Dante slutade vid 10 månader men han sov ju ändå fruktansvärt efter det. Gaia sover helt okej och somnar oftast om direkt efter matning så det finns egentligen inget större behov för mig att plocka bort den matningen. Å andra sidan hade det ju varit helt underbart om hon kunde sova ännu bättre 🙈 Dela gärna med er av egna erfarenheter!

Allt som allt tycker jag att vi är i en himla mysig, om än livlig, period. Det är inte många lugna stunder med den här bestämda, nyfikna tjejen men hon är så glad, gullig och busig så att hela livet ändå är en triljard gånger bättre än innan hon fanns med oss. Tycker även att man märker ett stort skifte i ålder nu att hon börjar gå från bebis till litet barn och det är så mysig period tycker jag. Ser fram emot att åka till Spanien i påsk och bara njuta av ledighet med varandra och se henne fortsätta utvecklas 🤍

 1. Äldsta pojken slutade äta på natten vid 9 månader. Yngsta vid 2 år. 🥲 alla är olika.

 2. Så skönt när bebis äter, kämpade länge med min son som matvägrade ibörjan 🙉
  Vi ger medicin till vår äldre dotter och måste tipsa om appen Dose Medbox som gjort intaget så mycket lättare för mig och pappan. Vi kan dela ansvar (tror jag funktionen heter) så då får jag en notis när han har bekräftat att han gett medicinen eller tvärtom. Så nu behöver vi inte oroa oss längre för att råka ge dottern en dubbeldos eller missa ge henne helt. Den var gratis att ladda ner och har hittills inte varit någon annan kostnad 👌

 3. Vår slutade äta vid 1.5 men hade nog kunnat göra det tidigare, det som funkade för oss var att minska mängden skopor i vattnet först och sen minska mängden vatten. Då blev det inte lika intressant för henne att dricka flaska 😊

 4. Äldsta slutade äta på natten runt 15-18 månader, minns inte exakt. Var tvungen att vänja av honom till slut för att sömnen blev så störd. Då åt han 3 gånger per natt tror jag och så minskade vi gradvis ganska snabbt. Yngsta slutade helt på eget bevåg för några veckor sedan, vid 15 månader.

 5. Vår son slutade äta på natten i januari då han var ca 6 månader gammal. Vi skjöt upp nattmatningen med en timme i taget över ett par veckor före det, och nu ammar han sista gången för dagen kl 19.30, och första gången på morgonen mellan kl 6.30 och 7.30. Men våra vänners bebisar i samma ålder är helt olika, så tror vi har haft tur mer än något annat 😀

 6. Min son slutade vid 5 månader när han flyttade till eget rum. Finns nog inget rätt eller fel, man ska köra på det som känns rätt. Det enda tipset jag fick från BVC var att man kan försöka undvika nattmaten om det går när de har fått tänder så att tänderna får vila under nätterna och på så sätt minska risken för karies på mjölktänderna.

 7. Så rolig ålder vid 10 månader! Vår yngsta är strax över 8 månader och sitter mest still 😂. För alla barnen har jag vid 4-5 månader tagit bort ersättning på natten och efter ett par dagar sover de hela nätter (får ju självklart stoppa in nappen då och då). Dock har vi alltid haft tidiga mornar (05:30 ish). Men matfritt mellan 18-05:30.

 8. Hur länge sover hon på dagen? Och när brukar hon vakna på morgonen? Funderar på att gå från 2 naps till en men är osäker på om det är för tidigt! Men just nu får jag väcka honom sista sovstudnen och ändå är han så sjukt pigg på kvällen😩

 9. Vår tjej slutade äta på natten självmant när hon blev 2 månader och började sova typ 12 h i sträck då utan mat. Vi var lite fundersamma först hehe (hade mest hört om hur dåligt bebisar sover hehe) men BVC sa att så länge hon gick upp bra i vikt var det bara att låta henne sova. Tror hon tidigt lärde sig att äta ordentligt på dagen, jag ammade rätt ofta på dagarna och inför natten när jag fortfarande ammade 🙂

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi