11 mÄnader med lillasyster ??

Imorgon blir Gaia 11 mÄnader! Helt galet att hon snart Àr ett ? Vad hÀnde med tiden den hÀr gÄngen? SÄ annorlunda jÀmfört med första bebisÄret som gick sÄ mycket lÄngsammare. Det hÀr Äret har det iof hÀnt massa saker för oss pÄ alla hÄll och kanter sÄ det Àr kanske inte sÄ konstigt att tiden springer ivÀg.

NÄvÀl, nu har lilltjejen varit pÄ utsidan i 11 mÄnader och hÀr kommer en liten update!

Hon kryper sen typ 1 1/2 mĂ„nad tillbaka och det i en jĂ€kla fart. Dante kröp aldrig utan hasade sig mer fram men hon har perfekt kryp-teknik och tar sig fram SNABBT. Man fĂ„r hĂ€nga med ordentligt för om man stoppar ner en tallrik i diskmaskinen och tror att hon under dessa 10 sekunderna sitter bredvid med en leksak kan hon lika gĂ€rna hunnit till toalettborsten, klĂ€ttrat upp för ett bord eller lyckats öppna Dantes legolĂ„da ? Dante har alltid varit vĂ€ldigt försiktig sĂ„ för oss Ă€r det helt nytt med en komplett galning till bebis haha
 alltsĂ„ hon Ă€r sjövild. Tror inte hon sitter still mer Ă€n nĂ„gra sekunder per dag, hon Ă€r alltid i gasen och vill upptĂ€cka ALLT. Förutom det har hon fĂ„tt 8 smĂ„ fina tĂ€nder och tvĂ„ till som Ă€r pĂ„ vĂ€g upp. Hon stĂ„r sjĂ€lv, sĂ€ger ”mamma” och har lĂ€rt sig att krama tillbaka nĂ€r man hĂ„ller om henne (?).

Även maten gĂ„r bĂ€ttre nu Ă€n vad det har gjort innan, vi ger fortfarande medicin men i lĂ„g dos och hon Ă€ter med stor glĂ€dje! Vi har precis gĂ„tt över till en sovstund om dagen ocksĂ„ sĂ„ hennes rutiner nu Ă€r precis dom som kommer hĂ€nga med ett tag framöver:

08 Frukost, 9.30 mellis, 11 lunch, 11.30 sovstund, 14 mellis, 17 middag, 19 flaska och sova för natten

DĂ€remot Ă€ter hon fortfarande tvĂ„ gĂ„nger per natt, nĂ€r slutade era barn Ă€ta pĂ„ natten? Dante slutade vid 10 mĂ„nader men han sov ju Ă€ndĂ„ fruktansvĂ€rt efter det. Gaia sover helt okej och somnar oftast om direkt efter matning sĂ„ det finns egentligen inget större behov för mig att plocka bort den matningen. Å andra sidan hade det ju varit helt underbart om hon kunde sova Ă€nnu bĂ€ttre ? Dela gĂ€rna med er av egna erfarenheter!

Allt som allt tycker jag att vi Àr i en himla mysig, om Àn livlig, period. Det Àr inte mÄnga lugna stunder med den hÀr bestÀmda, nyfikna tjejen men hon Àr sÄ glad, gullig och busig sÄ att hela livet ÀndÄ Àr en triljard gÄnger bÀttre Àn innan hon fanns med oss. Tycker Àven att man mÀrker ett stort skifte i Älder nu att hon börjar gÄ frÄn bebis till litet barn och det Àr sÄ mysig period tycker jag. Ser fram emot att Äka till Spanien i pÄsk och bara njuta av ledighet med varandra och se henne fortsÀtta utvecklas ?

 1. Äldsta pojken slutade Ă€ta pĂ„ natten vid 9 mĂ„nader. Yngsta vid 2 Ă„r. ? alla Ă€r olika.

 2. SÄ skönt nÀr bebis Àter, kÀmpade lÀnge med min son som matvÀgrade ibörjan ?
  Vi ger medicin till vÄr Àldre dotter och mÄste tipsa om appen Dose Medbox som gjort intaget sÄ mycket lÀttare för mig och pappan. Vi kan dela ansvar (tror jag funktionen heter) sÄ dÄ fÄr jag en notis nÀr han har bekrÀftat att han gett medicinen eller tvÀrtom. SÄ nu behöver vi inte oroa oss lÀngre för att rÄka ge dottern en dubbeldos eller missa ge henne helt. Den var gratis att ladda ner och har hittills inte varit nÄgon annan kostnad ?

 3. VÄr slutade Àta vid 1.5 men hade nog kunnat göra det tidigare, det som funkade för oss var att minska mÀngden skopor i vattnet först och sen minska mÀngden vatten. DÄ blev det inte lika intressant för henne att dricka flaska ?

 4. Äldsta slutade Ă€ta pĂ„ natten runt 15-18 mĂ„nader, minns inte exakt. Var tvungen att vĂ€nja av honom till slut för att sömnen blev sĂ„ störd. DĂ„ Ă„t han 3 gĂ„nger per natt tror jag och sĂ„ minskade vi gradvis ganska snabbt. Yngsta slutade helt pĂ„ eget bevĂ„g för nĂ„gra veckor sedan, vid 15 mĂ„nader.

 5. VĂ„r son slutade Ă€ta pĂ„ natten i januari dĂ„ han var ca 6 mĂ„nader gammal. Vi skjöt upp nattmatningen med en timme i taget över ett par veckor före det, och nu ammar han sista gĂ„ngen för dagen kl 19.30, och första gĂ„ngen pĂ„ morgonen mellan kl 6.30 och 7.30. Men vĂ„ra vĂ€nners bebisar i samma Ă„lder Ă€r helt olika, sĂ„ tror vi har haft tur mer Ă€n nĂ„got annat 😀

 6. Min son slutade vid 5 mÄnader nÀr han flyttade till eget rum. Finns nog inget rÀtt eller fel, man ska köra pÄ det som kÀnns rÀtt. Det enda tipset jag fick frÄn BVC var att man kan försöka undvika nattmaten om det gÄr nÀr de har fÄtt tÀnder sÄ att tÀnderna fÄr vila under nÀtterna och pÄ sÄ sÀtt minska risken för karies pÄ mjölktÀnderna.

 7. SÄ rolig Älder vid 10 mÄnader! VÄr yngsta Àr strax över 8 mÄnader och sitter mest still ?. För alla barnen har jag vid 4-5 mÄnader tagit bort ersÀttning pÄ natten och efter ett par dagar sover de hela nÀtter (fÄr ju sjÀlvklart stoppa in nappen dÄ och dÄ). Dock har vi alltid haft tidiga mornar (05:30 ish). Men matfritt mellan 18-05:30.

 8. Hur lÀnge sover hon pÄ dagen? Och nÀr brukar hon vakna pÄ morgonen? Funderar pÄ att gÄ frÄn 2 naps till en men Àr osÀker pÄ om det Àr för tidigt! Men just nu fÄr jag vÀcka honom sista sovstudnen och ÀndÄ Àr han sÄ sjukt pigg pÄ kvÀllen?

 9. VĂ„r tjej slutade Ă€ta pĂ„ natten sjĂ€lvmant nĂ€r hon blev 2 mĂ„nader och började sova typ 12 h i strĂ€ck dĂ„ utan mat. Vi var lite fundersamma först hehe (hade mest hört om hur dĂ„ligt bebisar sover hehe) men BVC sa att sĂ„ lĂ€nge hon gick upp bra i vikt var det bara att lĂ„ta henne sova. Tror hon tidigt lĂ€rde sig att Ă€ta ordentligt pĂ„ dagen, jag ammade rĂ€tt ofta pĂ„ dagarna och inför natten nĂ€r jag fortfarande ammade 🙂

VÀlkommen att kommentera! Kommentarer godkÀnns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

TÀnk gÀrna efter en extra gÄng pÄ hur det kan uppfattas nÀr du framför kritik. HÀr inne visar vi respekt. Vi önskar gÀrna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *

sub archi