Frågor med Forni: Gaia

Hej bästa ni!

Det är många som frågat om och vill höra allt om min förlossning – jag har delat hela berättelsen i podden ”Nu börjar livet” som jag har med Rebecca Stella, lyssna på det avsnittet här!

Med det sagt – här kommer svar på alla frågor ni ställt i kommentarsfältet om bebis ♥

Gaia – va fint namn! Hur ni kom fram till det, betyder det något speciellt för er?

Tack snälla! Gaja är ett favoritvin hos oss och dottern till det vinhuset heter just Gaia Gaja, så namnet fick sin inspiration därifrån. Det är italienskt och den latinska beskrivningen av Gaia är ”Mother of earth” vilket jag tycker är så vackert. Bara älskar allt med det namnet <3

Vad är största skillnaden på att vara mamma till ett barn och nu två?

För mig är den största skillnaden att jag måste fördela min tid mellan mina barn istället för att kunna lägga allt fokus på Dante. Det är en svår balansgång tycker jag eftersom jag är så van vid att ge honom min fulla uppmärksamhet. Förutom det har jag verkligen anpassat mig till tvåbarnslivet och upplever ingen större chock. Vi lever redan som en småbarnsfamilj så livet förändras inte så mycket. Däremot är det mycket mer saker i livet nu än när man bara har ett större barn, det kändes som att vi var åtta personer när vi skulle flyga till Spanien, haha!

Tycker det verkar som att du är ute och träffar rätt mycket folk ändå, går på restaurang osv. Hur tar man det steget när man har en kolikbebis? Jag tycker det är jobbigt att bara lämna huset och känner mig så isolerad!

För mig är det räddningen under kolikperioden, att vara ute bland folk. Båda mina bebisar har behövt vara hud mot hud i sele eller bärsjal när de haft kolik och då har det varit skönare att bära och vagga medan man får social stimulans än att göra det hemma i tystnaden. Så nu när Gaia är gladare är det enklare för mig att vara hemma och mysa än det var när hon hade kolik eftersom det inte var just mysigt. Där tror jag bara det handlar om att man är olika och hittar olika sätt som funkar för en. Viktigt att inte pusha sig själv när man lever med kolikbebis utan det är överlevnad som gäller och man får hitta sina egna vägar. Heja dig som kämpar <3

Hur upplever Dante förändringen?

Hur bra som helst! Han har inte visat några negativa tecken på förändringen med en lillasyster utan verkar älska det. Dessutom hjälper han till mycket och tycker det är väldigt roligt. Jag tror den här åldern funkar väldigt bra för i alla fall Dante att få ett lillasyskon i för han vill gärna känna sig större än vad han är och det får han göra när han hjälper till med lillasyster. Men jag är faktiskt chockad över hur bra det har gått och såklart väldigt tacksam, det var inget jag tog för givet.

Hur vet man om det är kolik och vilken hjälp kan man få/kräva?

Om en bebis skriker många timmar i sträck varje dygn, vänder sig inåt/isolerar sig, spänner kroppen, har svårt att slappna av samt få ut gas/bajs, är väldigt ledsen, okontaktbar och inte kommer till ro brukar det betyda kolik, som ju är ett samlingsnamn för bebisar som har väääldigt ont i magen. Prata med BVC och be om hjälp och stöd! Förra gången fick vi inget stöd för jag stod inte på mig, men det gjorde jag denna gång och det har varit så skönt.

Var det ett tufft beslut att välja att sluta amma?

Inte alls! Gaia har väldigt känslig mage och hennes kolik avtog i samband med att jag slutade amma. Trots att jag uteslöt nästan allt ur min kost så hade vi svårt att få ordning på magen så det var det bästa för oss båda.

Starkt av er att hantera flytt och renovering samtidigt som man har en nyfödd. Hur kändes det att ta med sin lilla bebis in i ett nytt hem?

Ja du, det är inget jag rekommenderar någon, haha! Men det kändes SÅ mysigt när vi väl flyttade sen. Jag har så många målbilder med bebis i nya lägenheten som jag ser fram emot att få uppleva med henne där <3

Hur har det gått att prioritera dig själv i vardagen som ny tvåbarnsmamma? 

De första månaderna var det både svårt och tufft i och med koliken, flytt, renovering och andra saker som hände. Men sakta men säkert, små steg i taget, så kommer möjligheterna till att göra saker för just mig fram. Den här gången vet jag att tiden går vilket gör att jag kan ha bättre tålamod med att min egentid inte är så stor som den brukar. Men jag är generellt en människa som är bra på att unna mig och njuta haha, och hittar små saker varje dag som ger mig energi och fyller på mitt egna konto!

Tycker det var så fint när du pratade om Gaia i podden och att du upplevde att det saknades något i ditt liv innan hon kom men nu  känner du dig komplett. Tror du att du kommer vilja ha fler barn i framtiden?

Vi har alltid sagt tre barn, men vi tar ett barn i taget. Just nu känner jag mig väldigt nöjd (och väldigt osugen på att gå igenom en till graviditet och förlossning haha!). Jag var helt säker på att jag bara skulle ha ett barn när Dante kom men sen sakta växte längtan efter ett till barn fram. Vi tar det som det kommer och sen får man vara ödmjuk med vad som är möjligt också.

Hur har omställningen varit för Damon och er relation?

Det var tuffare att gå från noll till ett än ett till två tycker vi! Och det beror ju på att vår första bebis var mer krävande än vad vår andra har varit. Däremot har vi haft det rätt tufft på andra plan under våren och allt tillsammans har ju såklart påverkat relationen. Som tur är har vi 10 år av varandra i bagaget så jag tror att vi förstår värdet av att ibland hålla ut när det är tufft och försöka att inte vara så hårda mot varandra eller relationen <3

Vårt barn har också kolik och det har varit otroligt jobbigt. Tycker det är jobbigt att känna att man är den mamman som klagar mest hela tiden och det är svårt att inte jämföra sig med andras ”perfekta” bebisbubbla.

Jag har också känt mig sååååå klagig jämfört med andra mammor. Alla bara älskar allt och jag har suttit med flykttankar och funderat på om jag ska ta första bästa plan till andra sidan jorden för gott typ. Men nu när jag har haft två olika bebisar, båda med kolik, men under olika lång tid och helt olika personligheter så har jag mycket mer överseende med mitt egna klagande och är inte så dömande mot mig själv. Det är som jag sagt tidigare stor skillnad på bebisar och hur mycket de kräver av föräldrar, precis som tonårsbarn kan vara olika krävande. Så om man kämpar på med en krävande bebis eller som har mycket ont så går man igenom något helt annat än den som njuter av en rosa bebisbubbla. Var inte så hård mot dig själv – du kommer få revansch! Jobbiga och underbara tider kommer och går under hela barndomen och det är okej att njuta när det är härligt och hålla ut när det är jobbigt. PUSS

  1. När valde du att sluta amma? Ser en kommentar om det men kan inte hitta något i bloggen om det? Jag fick också sluta amma efter några veckor och sörjde otroligt så hade gärna läst mer om det 🩷

    1. Hej, jag är i precis samma sits och har sörjt det jättemycket. Jag har läst de inläggen om amning som Michaela gjorde när Dante var liten. Man hittar dom om man söker på amning på bloggen, både Michaelas inlägg och kommentarerna i inläggen hjälpte mig mycket 🙂

      1. Tipsar även jag om de gamla inläggen med tillhörande kommentarer som var så fina och hjälpte mig mycket då! Den här gången finns det inget negativt betingat med att jag slutade amma för mig, det var bara bäst och låg inte så mycket värdering i det. Massa kärlek!

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi