En månad med lillasyster

Idag fyller Gaia en månad ?

Det finns så mycket att berätta, så många tankar och framförallt känslor som tagit plats under den här månaden. Vissa saker känns precis som med Dante, den första gången jag gick igenom tiden med en nyfödd. Men mycket känns SÅ annorlunda den här gången!

Anknytningen kom snabbare den här gången till exempel. Jag blev upp över öronen förälskad i henne på en gång och med Dante så tog det lite längre tid. Men jag inser också att sånt handlar mycket om vad för typ av bebis du får, hur förutsättningarna ser ut, hur din förlossning gick och vad för stöd du får av… din omgivning, men också av dig själv. För så är det… förra gången jag fick barn var jag så hård mot mig själv. Allt skulle göras enligt normen, jag tog in varenda kommentar från omgivningen i total osäkerhet som nybliven mamma och det kändes hela tiden som att allt jag gjorde var fel – fastän jag gjorde allt helt rätt enligt konstens regler. Den här gången lyssnar jag på MIN intuition som förälder, med ett lugn jag inte hade då. Jag vet när något känns bra och när något känns fel och jag tar den hjälp jag behöver för min bebis skull. Det har ju visat sig att Gaia har kolik som sin storebror men den här gången VET jag när något inte är ”normalt”, med Dante fick jag så sjukt mycket sämre stöd från BVC, denna gång mycket bättre, så att vi kan göra det som går för att hjälpa vår lilla tjej. Det har också blivit tydligt för mig hur tufft det verkligen var med Dante och jag är typ i chock över att vi inte fick något stöd från BVC eller förstod själva att det verkligen var super-kolik. Kan ömma för oss som nybliven familj när jag tänker på allt skrik, alla tårar, alla vakna nätter, alla försök att pröva sig fram, all osäkerhet, trötthet, ledsamhet. Och så fint att vi i det ändå kunde hitta mys, glädje och låta kärleken växa fram med tiden.

Den här gången är vi som sagt förberedda vilket gjorde att så fort jag såg samma tecken på Gaia som med Dante med extremt magont, rörelser, skrik, kramper, gråt så kunde vi agera snabbt och fick superbra hjälp från BVC samt remiss till barnläkare. Vi har hittat en väg som vi tror funkar för oss för att göra den här kolik-perioden så kort och bra som möjligt och hoppashoppas att den ger med sig så tidigt som möjligt. Alla föräldrar vet ju att det är hemskt att se sitt barn ha ont ♥

Förutom magont har den första månaden med Gaia varit fylld av SÅ mycket kärlek. Det märks verkligen att hon var en pusselbit som saknades i vår familj. Jag var inte beredd på den kärlek vi alla skulle känna för henne, eller hur självklar hon skulle bli i vår konstellation, och nu känner jag mig rikast i världen. Dante är SÅ fin med henne, precis som jag anat, han bygger redan sin egna relation med henne och det är så fint att se. De första veckorna var Damon hemma från jobbet med oss, och till skillnad från förra gången bestämde vi oss för att inte ha några besök! Det gjorde att vi kunde vara i vår lilla bubbla hela dagarna, lära känna varandra och bara vara nära. Så glad för att den här första månaden trots omständigheterna ändå gått så bra. Fjärde trimestern ÄR verkligen tuff på så många sätt för både mamma och bebis med läkning och anpassning. Så jag är tacksam över att jag ändå mår så bra som jag gör och känner det här lugnet inom mig. Hoppas det håller i sig hela fjärde trimestern!

Är det något speciell ni vill veta eller undrar över? Kommentera här så gör jag ett Q&A-inlägg!

 1. Hur är foglossningen efter förlossningen?
  Gick förlossningen bra?
  Hur känner du kring matandet nu i efterhand?
  Har ni delat upp er med barnen så Dante får lite egentid med er också och inte känner sig åsidosatt eller hur har det funkat? 🙂

 2. Vilket fint inlägg! Så kul att läsa om dina reflektioner över ditt eget beteende så här första tiden med Gaia jämfört med Dante, och hur trygg du känner dig den här andra gången med spädbarn. Vad tycker du i övrigt har varit största skillnaden första gången du fick barn jämfört med andra? Tack för underbar blogg!

 3. Jag födde mitt första barn i februari och det har varit så tufft. Men något som gör att det känns lättare är att läsa andras historier och då förstå att man inte är ensam med att det är tufft. Så tack ❤️ För min del så hade jag en tuff förlossning och det gjorde att det tog längre tid med anknytningen. Men nu är hon den största kärleken i mitt liv. I början när det var tufft läste jag ofta ett inlägg från Sandra Beijer från 11/1-23 där hon bl.a. skrev:

  ”Att vara förstagångsmamma för mig var att inte fatta någonting. Det spelade ingen roll hur många gånger alla sa att det blir bättre. Det kändes ändå som att varje steg i processen skulle pågå för alltid. Därför kanske det inte spelar någon roll vad jag säger här, men försök hålla fast i det: allt tar slut. På gott och ont.”

  När vården brister (som den ju ibland gör) så kan vi iaf få stöd i varandra ❤️ Grattis till din fina familj!

  1. Stort grattis till er fina dotter! Jag undrar hur förlossningen gick? ? och vad hur ni för planer om hur mycket Dante ska gå på förskolan när Gaia är här? Eller i Stockholm kanske man får gå ”fulltid” och inte bara de fem syskontimmarna tre dagar i veckan? Hur går allt det praktiska med två barn nu när Damon börjat jobba? Jag har ”två under två år” och tyckte det var riktigt svårt varje måndag och fredag när storasyster inte fick vara på förskolan..

   Jag håller helt med om att kärleken till lillebror kom direkt! Asabea beskrev det så fint i stil med ”mamma hjärtat var redan öppet efter första barnet så det var fritt fram för en ny kärlek. Med första barnet skulle en mamma kärlek skapas men nu fanns den ju redan där, man visste hur det var att älska ett barn”. Kram till er

 4. Jag väntar mitt första barn, och är mega nervös för att eventuellt inte kunna knyta an till barnet.
  Har du några tips?

 5. Hej fina och stort stort grattis till er!! Så fin er dotter är. Jag undrar vad ni gör för att få kolik-tiden så kort som möjligt? Dvs vilka åtgärder/tips tar ni till? Har också en bebis med magont och har provat ALLT så önskar lite tips. Kram på er!

 6. Tack för att du delar med dig. Älskar din blogg! Underbart att höra att du känner dig så mycket tryggare denna gång. Så klokt att inte boka in besök.

 7. Tack för att du delar! Har också fått barn med kollik men inte fått stöd. Vill så gärna veta mer om vilket stöd ni fått? <3

  1. Tack för att du delar, alltid skönt att höra att man inte är ensam! Tycker det verkar som du är ute och träffar mycket folk, går på restaurang osv. Hur tar man det steget när man har en kolikbebis? Jag tycker det är jobbigt att bara lämna huset och känner mig så isolerad!

 8. Känner igen mig så mycket i det du skriver. Min äldsta hade superkolik med som så småningom visade sig vara allergi. Jag hamnade i någon slags förlossningsdepression och la all skuld på mig själv. BVC tog mig dessutom inte på allvar utan behandlade mig som en gnällig förstagångsförälder. ”Alla barn skriker ibland”. Var en jättejobbig tid trots att jag var så otroligt kär i mitt barn. andra gången var jag mycket lugnare och litade på mig själv. Slapp dessutom koliken då, jag känner så för er som måste uppleva det igen. Skickar all pepp och stöd jag har. Så skönt att ni får mer hjälp den här gången ❤️

 9. Jag vill höra mer om namnet? SÅ vackert! Hur kom ni fram till det? Hade ni andra alternativ/förslag?

 10. ”och till skillnad från förra gången bestämde vi oss för att inte ha några besök!” – berätta allt om detta, ert upplägg inför det, hur ni hade pratat ihop er? hur kom ni fram till det? Hur länge planerar ni besöks-stopp? hur ni berättade för andra – hanterade besvikna? Negativa? Positiva reaktioner. Supermodigt beslut & jag blev inspirerad att göra lika när tiden är inne för oss.

 11. Intressant! Jag är nyfiken på amningen, och den där kursen (?) du gick innan! Hade själv mkt strul med amningen i början så vore intressant att höra vad du tyckt, hur det skiljer sig i upplevelse och hur ni i slutändan valt att göra med båda barnen där (hittills).

 12. Hej! Tack för att du delar med dig! Är nybliven mamma och wow vilken omställning det är. Något jag inte har varit förberedd på… Vår son på snart 3 v kan också ha perioder på kvällen där han är väldigt missnöjd och svår att trösta. Hur vet man om det är kolik och vilken hjälp kan man få/kräva? Tycker alla bara säger att det är normalt(: Kramar

 13. Så nyfiken, hur kom ni fram till namnet Gaia (så fint!)
  Är det ett släktnamn eller har det någon speciell betydelse för er? Kramar!

 14. Jag är nyfiken på namnet ? har aldrig hört det förut så undrar lite hur ni kom fram till det och om det betyder något speciellt för er eller om ni bara gillar det helt enkelt? Grattis till världens sötaste bebi ❤️

 15. Vad härligt att du fortfarande gör inlägg på bloggen.
  Är inget man förväntar sig, du är trots allt föräldraledig så blir både glas och varm i själen av att se att de dyker upp ibland.
  Önskar dig och din familj en härlig sommar ❤️

 16. Hej! Stort grattis till er fina dotter <3 Jag måste bara fråga – vart kommer den mörkblå kavajen ifrån?! Perfektion

 17. Grattis till er fina dotter! Så fint och rörande att läsa om er första tid med Gaia. Jag vill gärna höra mer om förlossningen och amningen. Jämförelser med första förlossningen och återhämtning, nåde fysiskt och psykiskt! Och hur går det med amning denna gången? Älskar att följa dig både på bloggen o Instagram, förstår att det får stå tillbaka nu när du är mammaledig men myser o glädjs varje gång du uppdaterar, stort som smått!

 18. Grattis fina Michaela. Ett tag sen jag kommenterade på din blogg. Fick precis mitt andra barn också. Såå mycket känslor. Det känns att man känner lika mycket som bebisen. Kan gp fprb glad till ledsen lika fort.

  Ska bli intressant att höra din förlossningsberättelse, när gick vattnet osv.

  Ser fram emot att höra hur det ser ut just nu i fjärde trimestern. Vi har ännu inte hunnit in i bubblande ännu pga lite längre vistelse på BB. Hoppas hitta lugnet och mindre stress känslor som bubblar upp pga ”måsten”.

  Som vanligt du inspirerar. Kramar och grattis igen!

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi