Graviduppdatering med lillasyster i v. 40

Jaha hörrni, den här uppdateringen trodde jag inte att jag skulle skriva :’)

Jag ska vara ärlig och säga att jag aldrig trodde att jag skulle vara gravid med tre dagar kvar till BF. Var liksom HELT säker på att jag skulle föda innan med tanke på alla förvärkar osv. TJI fick jag!

Den här tiden är så sjukt påfrestande för psyket. Det är så svårt att säga till en kvinna som är gravid i v.40 att hon ska ha tålamod eller ”passa på att vila” för det är precis som att vara superkissnödig på vägen hem och känna när man låser upp dörren att faaaaan, nu kissar jag på mig. Man är så nära målet att man inte klarar en sekund till. Och det är svårt att vila när hela kroppen tynger, trycker, värker och har sig. När inte en enda position känns mysig eller avslappnande på natten.

Dessa dagar av limbo ger mig såna flashbacks till när vi väntade Dante. Jag kommer ihåg hur jag gick runt i högsommaren och bara väntade på att det skulle dra igång, timmar och dagar som kändes milslånga. På kvällarna skrollade jag Instagram och fick sån ångest över allas semesterbilder från Sydeuropa, härliga restauranger, drinkar i mängder och bara LIVET som levdes medan jag satt hemma och väntade på någon som inte ville komma (han kom ju två dagar efter BF, men som sagt, säg inte åt en gravid kvinna i v. 40 att ha tålamod ;-).

Jag får samma typ av ångest nu när det är påsk och vi bara går och väntar medan alla andra njuter och gör härliga saker. Jag är trött, orkar inte leka med mitt barn, har inte gjort upp några planer eftersom jag vill vara så utvilad och redo som möjligt men nu känner jag bara att nä, jag skulle planerat fler härliga saker den här påsken. Det blir nästan panikartat att gå och vänta såhär. Det finns inte en enda bild i min telefon när jag väntade Dante från den 14:e juli till den 19:e juli när han kikade ut. De sista fem dagarna låg jag bara på balkongen och väntade, precis som det känns som att jag gör just nu.

Realistiskt sett är det ju verkligen inte omöjligt att det är en vecka kvar innan hon kommer, så jag måste hitta ett sätt för att inte bli tokig dessa dagar. Jag har därför bestämt mig för att ha sociala medier-detox, laga massa god mat hemma och sen försöka träffa en kompis eller två så att jag kan få lite välbehövligt tjejkompis-energi i väntans tider. Ni som varit gravida i v.40, hur fick ni tiden att gå? Några preggo-hacks att dela med er av? ♥

Läs de andra uppdateringarna här:

Graviduppdatering med lillasyster i v. 38
Graviduppdatering med lillasyster i v. 34
Graviduppdatering med lillasyster i v. 30
Graviduppdatering med lillasyster i v. 28
Graviduppdatering med lillasyster i v. 24
Graviduppdatering med lillasyster v. 22
Graviduppdatering med lillasyster v. 19

Ni glömmer väl inte att ladda ner och följa era graviditeter i Baby Journey? Ladda ner och läs mer här!

 1. Åh jag förstår din väntan, själv hade man bf 18 april men på långfredagen beslutade sig lillebror att överraska oss med tidig ankomst i 38+2. Hela påsken planerad men tji fick vi! Men ja finaste påskägget man någonsin kan få. Nu hoppas jag du inte behöver vänta så länge på er lilla prinsessa, kul att följa någon med nästan samma bf.
  Kram till dig

 2. Vill bara säga TACK för ditt inlägg! Känner exakt så! Är gravid i v 40+3 och varje jäkla dag känns som en månad!

 3. Heja!
  Sitter med nyfödd som kom ut på 40+2 men layensfasen började på Bf. Sista dagarna sorterade jag i köksskåp och badrum. Rensade ut bland storebrors potentiellt livsfarliga små leksaker och tog långa duschar.

  När väl bebis har kommit har man glömt både krämpor och väntan ☺️

 4. Jag har tyvärr 0 tips. Jag gick över tiden 4 dagar, hade dock räknat med 10-12 själv. Så rent mentalt var jag knappt redo fyra dagar efter BF. ?
  Jag hängde bara i soffan och gjorde ingenting. Tvättade och städade lite. Foglossningen hindrade mig från promenader annars hade jag nog gått långsamma långpromenader.
  Men snart är hon är och då har du redan glömt de extra dagarna du behövde vänta! ?

 5. Ååh!! Förstår precis, har varit samma sak med mina tre barn.. Den sista väntan har varit så olidlig att den inte går att förklara! Tror verkligen på ditt eget tips; att inte gå in och kolla sociala medier. Och gör planer för dig själv.

  Bestämde mig för att jag skulle hålla ut till två dagar efter BF och sedan åka in till BB (vaknade varje morgon med lite lätt huvudvärk, det var anledningen till att jag tyckte att jag kunde åka in). Gjorde så trots ingen bebis på g. Men varje gång har det visat på lite högt blodtryck och de har satt igång mig istället för att medicinera. Har varit som att få världens julklapp!!

  Limbon innan BF är inte att leka med.. All styrka och kärlek till dig! Snart får du pussa henne och ta ett iskallt glas bubbel! ❤️

 6. Jag planerade in häng med mina bästisar (som alltid var ok med eventuell inställd dejt i sista sekund) och försökte leva på som vanligt men tog det väldigt lugnt pga pallade inte annat. Försökte få till en liten sista ledig-rutin bestående av härliga saker. Typ äta god frukost varje morgon framför något bra, ta en kort prommis, pilla lite med datorn, träffa någon och alltid en god middag med bra serie. Sambon fick ta 90% av ansvaret över storasyster!

 7. Min dotter va beräknad 2 januari och 11 åkte vi in på igångsättning, gjorde så att jag hade ett ”miniprojekt” varje dag som att åka till blomaffären eller göra nåt litet ärende för att sen lägga mig i soffan och kolla serier. Men då fick jag nån timme att gå iallafall. Lycka till med förlossningen!

 8. Usch jag lider med dig. Första kom 10 dagar efter bf (igångsättning) och nu gravid med nr 2. Helt inställd på att gå över tiden även denna gång. Sista veckorna är verkligen en plåga. Man får bara försöka så gott det går att göra saker man gillar för att få tiden att gå. Tänker att det är bättre att boka in saker och behöva boka av dem än tvärtom?

  Jag hade en ”BF-kalender”, typ som en adventskalender, som startade en vecka innan BF. Varje dag hade jag planerat nåt kul givet att förlossningen inte startat – typ köpa middag från en favoritrestaurang, unna mig ett nummer av en tidning, träffa en kompis, eller dylikt. Ska göra samma denna gång ?

 9. Förstår din känsla. Jag gick över tiden 6 dagar med min första son som föddes i augusti förra året.
  Kan känna igen mig så mycket i att vänta sig att få tidigare på grund av förvärkar också, det var exakt likadant för mig. Jag minns att jag låg på en solstol på altanen eller i sängen med AC på full effekt, också under högsommaren och hur otålig man var.
  Jag ledsnade så på att vänta så jag åkte och köpte nya mattor och möblerade om. Gjorde så himla fint! Men blev heeelt utmattad och kände ”nu får han inte komma inatt för jag måste sova, vila ordentligt och bli av med värken i kroppen efter denna ansträngning.”
  Men då kom han förstås dagen efter ändå.
  ?

 10. Jag förstår dig EXAKT! Mitt tips efter erfarenhet. Planera en dejt per dag men var tydlig med att du hoppas du måste avboka 🙂 Då har du något att se fram emot och sysselsätta dig med, även om du hoppas du kommer ägna dig åt något helt annat. Att vara vänta hemma planlöst låter mysigt i teorin men gör en galen.

 11. Har nog varit gravid i typ vecka 42, förträngt det haha.

  Har inga direkta tips förutom internetshopping ? och ha förståelse för dig själv. Det ÄR vedervärdigt i slutet. Positivt med att vara oerhört less på det är att tacksamheten när man sedan inte är gravid är desto större (känner den fortfarande, inte varit gravid på fyra år…)Och den dagen kommer ju så snart även om jag vet att det inte känns så.

  Kämpa!

 12. Jag hade BF 14 december men han kikade inte ut förrens igångsättning och tillslut den 27e december. Det var en himla limbo kring om vi skulle köpa julmat eller inte. Tillslut landade vi i att köra jul all in, fast bara vi två. Det fick iallafall tiden att gå!

  Jag tittade på dålig tv, korta korta promenader och grejade med något litet varje dag. Vi flyttade i december så hade (och har iofs fortfarande) flyttlådor i varje rum.

  Jag har inget supertips mer än att bekräfta att det ääääärrr så seeeeegt! Ät godis och spendera mycket tid SJÄLV utsträckt i sängen så bekvämt som det går.

 13. Kan vara så tufft att gå och vänta när bf passerat <3 Har gjort det med båda mina barn men andra gången tog jag The naked doulas råd och hade baby moon, hjälpte mycket för mig och kände mig lugn i det. Snart är bebis här!

 14. Gjorde allt det vanliga. Hade värkar i två dagar men då jag ville klämma ur de sista med min pojke innan bebis kom plus jag ville få igång förlossningen så gick vi promenader, gick till lekplatser, gick till leklandet, bakade kakor… bara ignorerade smärtan o sysselsatte mig med min pojke ? sen till slut elva på kvällen dag nr 2 med värkar, satt o åt McDonalds efter att ha storstädat hemmet så sa jag till slut att vi borde åka in till förlossningen. Det blev en snabb o smidig förlossning o nästa kväll kunde jag natta båda mina barn hemma ❤️

 15. Tror du gör rätt i att försöka göra och planera in små saker som gör dig glad. Man kan ju alltid avboka också. Jag hade mycket förvärkar med andra barnet och började ligga hemma och väntat typ lite som dig två veckor innan bf, sen tröttnade jag och gick ut på restaurang och hittade på lite grejer. Jag födde två dagar innan bf, precis samma som jag gjorde det första barnet! Spännande oavsett att det sker vilken dag som helst ☺️

 16. Kämpa!! Födde första på BF+16, hade en lista med småsaker att göra och försökte göra något därifrån varje dag (minns inte exakt men typ rensa olika lådor och sånt) plus att vi åkte på olika små utflykter och fikade/lunchade typ varje dag. Mådde bra i kroppen så kunde gå lite korta promenader, var på gravidmassage och tom gick och simmade. Överlag var det riktigt kass, tappade hoppet att hon skulle föddas tillslut, haha! Andra barnet var mer punktlig men var inställt på samma sak igen!

 17. Gud jag förstår verkligen din känsla, kände exakt likadant. Jag var så desperat i slutet, testade tom “myten” att gå upp och ned i trappor med hopp om att vattnet skulle gå. Tror de enda sättet att fördriva tiden för mig var att låna grannens hund och mysa med den och prata massor i telefonen med vänner och familj för att fördriva tiden. Vattnet gick till slut när jag pratade med min mamma i telefonen och svor över hur trött jag var på att hon inte vill komma ut. Lycka till!

 18. Så jobbigt att vänta! Och som du säger så svårt när man inte vet om det händer idag eller om en vecka?! Mentalt påfrestande! Och ändå nått så stort som en förlossning så man är lite nervös även om man är pepp. Jag planerade en dag i taget med en sak om dagen att göra. Och de jag hade planer med visste att jag kunde ställa in i sista sekund. Kanske skicka ut man & barn och be en go kompis komma över med fika?
  Lillasyster kom när jag hade haft en heldag på stan med en kompis, var helt slut när jag kom hem men sen kom hon i rekordfart på natten. Det var tre dagar innan BF och igår blev hon en månad!
  Håll ut, snart är hon här! Kramar

 19. Hej Michaela!

  Förstår verkligen hur du känner. Med första barnet gick jag över tiden och födde i vecka 42+0, andra barnet som föddes nu i mars kom i vecka 41+2 trots förvärkar sen flera veckor tillbaka. Den här graviditeten ställde jag dock in mig på att gå över lika länge som sist, vilket gjorde väntan lite mer uthärdlig. Försökte att ha något litet projekt varje dag för att få tiden att gå (även om mycket tid gick åt att sova då jag sovit dåligt under natten), t ex fixa bland barnkläderna, handla eller äta lunch med en kompis. Trots att jag gick över tiden 10 dagar så hann jag ändå inte med allt som jag hade tänkt förbereda inför bebisens ankomst.

  Hur trist den än låter så kommer bebisen när hen vill, och du förbereder dig bäst med vila och att göra saker som du själv mår bra av.

  Stor kram och lycka till!

 20. Precis som andra redan skrivit; en grej per dag är perfekt! Trots foglossning var jag på brunch med mina vänner dagen innan min son föddes, just för att inte hamna i ett jobbigt mental state. Våga ”fortsätta som vanligt” och hitta på saker du gillar att göra, du kommer ju garanterat märka om det sätter igång. Börja titta på en ny serie, gör goda smoothies, baka bröd, promenader i solen, god mat, bra musik, härliga bad, få massage, plantera om en växt, träffa goda vänner. Oxytocin, oxytocin, oxytocin!

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi