Graviduppdatering med lillasyster i v. 38

Jag är gravid i vecka 38 (går in i vecka 39 på torsdag!) och har 16 dagar kvar till BF. Men ärligt talat har jag aldrig tänkt att jag kommer gå hela vägen fram till BF som är den 12:e april. Sen i vintras har jag varit inställd på påskveckan och det är också det vi har pratat om med Dante – att i påsk kommer vår bebis!

Ni skulle sett hans min när vi var och handlade i fredags och matbutiken hade fyllt på med påskgrejer. ”Mamma, är det påsk nu snart? Det finns påskägg i affären!” och så stora, tänkande ögon. För en 3-åring är tid så ogreppbart men när han såg påskäggen var det som att han förstod att wow, nu är det nära på riktigt. Nu är påsken som vi pratat så länge om äntligen snart här.

”Hur många dagar är det kvar till påsk?”, frågade han och jag sa ”Kanske en vecka eller två”, eftersom han inte förstår veckor lika bra som han räknar och då kan vi fortfarande hålla det lite löst med lillasyster. Annars hade han blivit så besviken om vi räknat ner dagar och hon inte kom haha.

Förberedelser:

Senaste tiden har handlat väldigt mycket om mentala förberedelser för hela familjen inför lillasysters ankomst. Man märker att Dante processar och bearbetar lika mycket som vi gör. Själv har jag verkligen gått in i bebisbubblan nu och tänker på henne mycket; allt ifrån praktiska förberedelser, pricka av checklistor och skriva ner bb-väskan till att visualisera min förlossning.

Två olika mentala förberedelser jag har gjort är:

 1. Läst ”Att föda” av Asabea och Opokua Britton. Så glad att jag läste den för den respekterar och värdesätter födandet på ett så vackert sätt vilket fick mig att bli påmind över hur stor grej det är jag ska ta mig igenom. Jag kände mig stärkt och stolt efter att ha läst boken, samt sjukt motiverad till att föda mitt barn.
 2. Haft coachingsamtal med Elins Amningsstöd. Herregud – rekommenderar alla blivande mammor att göra detta! Som andragångsföderska är det så mycket kring amningen som jag har tänkt på sen förra gången och det var så otroligt skönt att få prata om matning av min bebis på ett helt ofiltrerat sätt med någon som jag genuint kände ville det bästa för mig och inte la in egna värderingar i samtalet. Noll procent dömande utan bara stöttande och jag kände mig så trygg i att mata min bebis efteråt att det hade varit värt typ alla pengar i världen. När jag födde Dante tänkte jag att amning är en sån sak som man löser efterhand men nu förstår jag att matning av bebis kräver lika mycket förberedelser som förlossningen i sig och jag är så stolt för att jag tog tag i det den här gången.

Sen har jag unnat mig själv kanske det mysigaste som finns med hela graviditeten: boandet, planerandet, inköp, vikandet av minimala bebiskläder. Herregud så mysigt det är. Det här har jag förberett för bebisen:

 1. Hennes vagn står redo i hallen. Det blev en Thule Shine som är en liten, smidig cityvagn vilket passar våra behov perfekt. Den är helsvart, supersnygg och så har jag pimpat den med ståbräda till Dante! Vi har även kvar Dantes gamla vagn som är lite större om det skulle behövas.
 2. Två olika babynest – en sleepcarrier och ett hemmanest som hon kan ha när hon ligger mellan oss i sängen eller i hennes bedside crib till exempel.
 3. Filtar, ja, i mängder. Man kan inte ha för många filtar till bebisar tycker jag!
 4. Tvättat alla hennes kläder i storlek 50-56 och vikt in i hennes byrå så att de är redo.
 5. Fixat i ordning en låda med Apoteks-saker till bebis och mamma. Allt ifrån amningspads till blöjkräm och pysventiler.
 6. Ställt i ordning skötbordet!

Jag tror det är det. Dessutom är bb-väskan inte packad, men listan är nedskriven så att det går fort att packa när det är dags sen. Jag har alltid sagt att hon kommer 6e april men min barnmorska gissade faktiskt på att hon kommer redan imorgon… så spännande! Vi får se helt enkelt ♥

Mitt mående:

Jag mår inte toppen, haha. Att det visade sig att hon låg fixerad redan i v. 34, alltså en månad nu, har gjort att det blivit sånt tryck neråt vilket har gjort det svårt för mig att gå. Jag är så tung och svullen och det påverkar mig massor. Dessutom har jag förvärkar som kommer och går på nätterna sen ett par veckor tillbaka och i Baby Journey läste jag att vår barnmorska skrivit att det är fullt normalt som andragångsföderska att ha det i en månad. Men det gör att jag sover dåligt och sen ska jag gå upp, vara mamma och driva bolag på det. Nä, nu är det tufft helt enkelt. På fredag går jag på föräldraledighet och fram tills att hon kommer efter det ska jag bara ligga på soffan och samla kraft till förlossningen. Jag måste ge mig själv återhämtning och vila så att jag orkar gå igenom det mäktigaste man kan gå igenom – föda mitt barn!

Läs de andra uppdateringarna här:

Graviduppdatering med lillasyster i v. 34
Graviduppdatering med lillasyster i v. 30
Graviduppdatering med lillasyster i v. 28
Graviduppdatering med lillasyster i v. 24
Graviduppdatering med lillasyster v. 22
Graviduppdatering med lillasyster v. 19

Ni glömmer väl inte att ladda ner och följa era graviditeter i Baby Journey? Ladda ner och läs mer här!

 1. Åh! Är beräknad 14/4 (första barnet). Har du nå tips på ställen att köpa filtar på?

 2. Hej Michaela.

  Det är väldigt fint att läsa om dina graviduppdateringar och din blogg. Du utstrålar sånt lugn och samtidigt sån kraft på såväl bild som i dina texter.
  Jag har älskat att föda barn. Eller, två av tre förlossningar har jag älskat.
  Med min andra var han fixerad från v 35 och i v 38+ 2 gick plötsligt vattnet medan jag badade hans 2 åriga stora syster. 2 timmar senare låg han på mitt bröst. Helt fantastiskt att allt gick så bra, såklart, men minns också att jag sörjade att det jag längtat och känt sådan pepp på att få uppleva igen var över på ett naffs. Två år senare när jag födde vår trea då gick det absolut inte i ett naffs. Långdraget, jobbigt och tungt. Efter den förlossningen sa jag till min man att detta var sista gången. Vilket det också blev 🙂
  Det jag vill säga i allt detta är att jag tror också du kommer föda snart. All lycka till och vilken underbar tid du och din familj är i och har framför er.

  Vänligen
  Susanne

 3. Åh va mysigt att det är så nära! Jag är ”bara” i vecka 17.
  Kul att läsa om vagnvalet. Jag tänker också att vi ska ha en mindre och mer cityanpassad vagn denna gången. Förra gången hade vi en terrängvagn i stort sett (Britax) och det känner jag inte alls något behov av. Efter ha kört Yoyo nu med dottern senaste åren har jag insett hur mycket jag uppskattar en mindre vagn.

 4. Åh tänker att hon kommer vara så otroligt söt! Gud vad spännande. Lycka till, kommer tänka på dig och skicka kärlek. Hoppas att allt går som en dröm. ❤️

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi