Din kropp tycker det

Det har varit offline-läge på mig sen i onsdags känns det som. I onsdags var jag nämligen hos JosefineJohn Carrier som jag gick till under min graviditet samt efter min förlossning för att få hjälp med kroppen. Sedan gick hon själv på föräldraledighet och jag hittade andra personer som kunde hjälpa mig med mina rygg och bäckenbottenrelaterade besvär. I onsdags gjorde jag ett återbesök hos henne och efter en genomgång bad hon mig lägga mig på rygg…

Vilket var intressant eftersom alla som går igenom min kropp ber mig ligga på mage så att de kan fokusera på ryggen där problemen sitter. Så frågade hon om hon försiktigt fick känna vid min ljumske och när hon lätt tryckte med sin hand började jag STORGRÅTA. Inte av smärta, utan av något annat, det bara kom som en våg av tårar över mig. ”Men gud jag förstår inte vad som händer, förlåt, det gör inte ens så ont” sa jag och hon sa ”Kroppen samlar på sig trauman”. När hon sa det tittade jag frågande på henne och svarade ”Men jag har inte varit med om något trauma?” varpå hon sa ”Din kropp tycker det”.

Jag tänkte på hur min förlossning gick så bra, hur tacksam jag ska vara, hur enkelt det varit… men insåg också att jag gått igenom ett molande trauma som nog har växt fram genom månader och åter månader av sömnsvårigheter och andra saker som har hänt som jag inte tyckt varit så allvarliga som de nog har varit.

När hon sen började massera och trycka på den punkten vid ljumsken kändes det som att hon tryckte tillbaka mitt bäcken till dess naturliga läge. Det är så svårt att förklara men senaste åren har det känts som att mitt bäcken liksom är snedvridet. Efter ett långt samtal kom vi i alla fall fram till varför jag inte kan trappa upp min träning ordentligt trots att jag gör min rehabilitering och nu känns det verkligen som att jag har fått ännu mer hjälp för att ta mig mot en frisk kropp.

Jag har gråtit flera gånger om dagen okontrollerat sen det här hände. Jag kan inte riktigt släppa det hon sa om att min kropp har sparat trauma. Minns plötsligt att jag hade ju inte ont första 8-9 månaderna efter Dante kom, utan det var ju vid 1 års ålder det började eskalera och sen blev det bara värre. Som att kroppen till slut inte orkade ta hand om sömnproblemen, magontet eller oron en sekund till. Tänker på det och tycker så synd om min kropp som har gjort sitt bästa för att rädda upp mig och som har så ont. Jag längtar verkligen tills den är frisk och hoppas att jag kommer dit en dag snart. All hjälp jag får är jag så tacksam över för den tar mig små steg närmre det friska.

Är det någon här inne som också haft mycket problem med bäckenbotten och ryggen efter sin förlossning? Vad var det som hjälpte er i slutändan? Det är så sjukt när jag tänker på hur mycket pengar jag har lagt på det här. Jag måste lagt närmre 100 000kr på olika behandlingar, besök och hjälp sen jag fick bäckenbottenproblem under min graviditet. Så tråkiga utgifter och smärta att ta sig igenom…

Hoppas ni har en fin söndag i alla fall, jag har tagit det superlugnt hela helgen då jag känt mig helt urlakad sen mitt besök hos Josefine. Behövde landa och ta hand om kroppen som känts överkörd sen dess. Nya tag imorgon så vi hörs då ♥

 1. Fick foglossning i vecka 11 och hade ont i bäckenet hela graviditeten och tills min son var strax över ett år. Då blev det något bättre men kommer och går fortfarande i perioder! Känner precis som du beskriver att bäckenet känns snedvridet!!

 2. Wow! 😍🙏🏼 vilken ynnest att få träffa en så kunnig och inkännande person. Samma sak hände mig när jag började med medicinsk yoga. Tårarna bara forsade utan att jag hängde med eller förstod varför. Då. Kroppen minns. 🙏🏼

 3. Kan jag fråga hur du ser på denna kostnad? Den kommer av ett gemensamt beslut av att skaffa barn. Delar ni på kostnaden på ngt sätt? Vet att man kanske har delad ekonomi, eller står för olika kostnader i en relation. Men jag ser det ibland som gemensamma kostnader även om det rör saker kring min kropp om det är ngt vi är två om:) ngn annan som har ngn syn på detta?

 4. Har du försökt träffa någon fysioterapeut inom kvinnohälsa? Tex finns ju Mia Fernando (bakingbabies) och Emma Regberg? Grymma fysioterapeuter = sjukgymnast, bytte namn för ca 8 år sedan. Tänkte om det rör bäckenbotten, går på högkostnadsskyddet!

  1. Jag har gjort det också, då får man 10ggr fysioterapi + 10ggr akupunktur 🙂 Det hjälpte absolut en del!

 5. Så tråkigt att höra, hoppas verkligen att du hittar rätt hjälp snart och blir frisk igen <3 Jag minns att en gammal bekant till mig skrev en hel del om problem med bäckenbotten efter sin förlossning och hon startade ett företag med nån teknik för att hjälpa. Filippa Odevall heter hon, och Women Cycles heter företaget 🙂

 6. Jag hade jättemycket problem i, och efter, mina första graviditeter. När tvåan var 1 kunde jag inte gå.. hade så ont! Prövade allt, naprapat, kiropraktor, massage, sjukgymnast. Osv osv. Alla sa vila vila vila.
  Så prövade jag pilates. Gick hos en PT på Stockholm pilates center (apropå att lägga pengar 🙂 ) och efter bara ngn månad så var jag smärtfri. Efter ett år kunde jag åka skidor och börja rida igen.
  Körde igen i tredje graviditeten och fick inga (!) besvär.
  Tips!!

 7. Jag har tidigare i år också börjat gå på John Carrier (inte hos samma person som du dock). Efter två graviditeter och efteråt flera olika fysioterapeuter på andra kliniker som kommit med olika råd och tips varje gång har jag ännu inte blivit smärtfri. Min upplevelse nu är att John Carrier med team verkligen har djup kunskap och jag har fått sånt fint bemötande och så bra hjälp!

 8. Jag hade fruktansvärda smärtor i rygg och bäcken under och efter min första graviditet. Jag träffade en fysioterapeut ca 6 månader efter förlossningen och hon tog fram några lätta styrkeövningar åt mig, övningar som främst fokuserade på att stärka upp musklerna i rumpa och ländrygg. Det blev sakta, sakta bättre och jag kunde allteftersom byta ut övningarna mot ”tyngre”. Samtidigt fick jag lista ut vilka saker som förvärrade smärtan. Jag behövde till exempel ta bort alla högklackade skor, undvika att sitta på hårda stolar, se till att aldrig lägga för mycket belastning på enbart en sida av kroppen osv osv. Jag skulle säga att jag mådde bra igen när min son var ca 2,5 år. Då blev jag gravid igen och jag försökte under den graviditeten att göra övningarna från fysioterapeuten emellanåt och att undvika sådant som jag visste framkallat smärta tidigare. Jag fick samma problem under min andra graviditet men smärtan var i alla fall lite lindrigare än under första graviditeten. Min dotter är snart 2 år och jag har fortfarande problem med rygg och bäcken men jag tänker att om jag kunde bli smärtfri efter första graviditeten, trots hur illa det var då, så kommer jag att bli det igen. Jag hoppas att det snart vänder även för dig!! Du ska i alla fall veta att du inte är ensam om det du beskriver ❤️

 9. Hej! Också haft problem med bäckenet efter graviditet (och även under graviditeten, var som foglossning som aldrig gick bort). Sökte till ortoped via min sjukvårdsförsäkring och fick viss hjälp, bland annat röntgen, och fick iaf bekräftat att inget var skadat i den leden jag hade ont i vilket var enormt skönt. Tycker det blivit bättre nu när mitt barn är över 2 år men måste absolut ta det mer försiktigt med träning mm. Har du fått bekräftat att problemet kommer från bäckenbotten? Bäckenbotten är väl allt som har med ändtarm, fiffi och ja det mjuka och spänstiga att göra (eller hur man ska säga), är det den typen av problematik (ex hålla tätt, gå på toa, intimitet mm som du kanske inte vill skriva om här), så borde du kunna få bra hjälp via en gyn (har du inte hittat rätt gyn än så ge dig ej!), ev är det aktuellt med operation av något slag? Själva bäckenet (alltså typ lederna, symfys rygg, höfter mm) är ju däremot en annan historia, verkar vara otroligt vanligt (eller vanligare än vad man tror) och orsakerna verkar vara olika för olika individer. För mig var det som foglossning som inte gick över, är väldigt mjuk och nästan överrörlig som icke-gravid så tror det blev lite to much för min kropp med allt relaxin, blev liksom för mjukt i skelettet och i kombo med inte jättestark (mer lång och smal) blev det jobbigt för kroppen. Men vet också bekanta som ej haft foglossning men ändå fått problem efteråt, verkar även kunna ha med sköldkörteln att göra med. Svamlig denna kommentaren blev men det jag ville säga är väl egentligen; ge dig inte, du är inte ensam, och det finns absolut hjälp att få oavsett vartifrån dina problem kommer. Och TACK för att du delar med dig <3

 10. Hej, sen kommentar men kom över ditt inlägg nu, följde dig för 3 år sen då vi hade BF samma dag 🥰 jag hade en riktig tuff och utdragen förlossning för 3 år sen och haft mkt problem efteråt. Först NU har jag börjat gå till en fantastisk osteopat, som lossar mina trauman från kroppen – började också gråta okontrollerat första gången! Annars kan jag verkligen rekommendera hypopressiv träning! Jag bor i Norge och är osäker på om det är utbrett i Sverige men googla för det är nånting ALLA kvinnor borde veta om, oavsett om man fött barn eller inte!

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi