Ensamheten

Jag läser ”Folk med ångest” av Fredrik Backman just nu. För några kapitel sen skrev han ett stycke som jag inte riktigt kan släppa. Han skrev något i stil med ”Vad köper sig rika människor? De köper avstånd från andra människor”.

Och då mindes jag när jag och D skulle iväg på en resa och istället för ett vanligt rum på hotellet, bokade ett eget hus med pool där man kunde äta dagens alla måltider. Det var superlyxigt och stort och vackert, men det var så ensamt. Vi satt där första dagen med vår frukost i den egna trädgården, hängde vid vår pool och en kock kom för att laga lunch framför oss. Redan efter en dag började vi blicka bort mot de andra gästerna på hotellet. Dag tre åt vi frukost i den stora restaurangen och la oss vid den stora poolen där man fick vara snabb för att få en solbädd. Sen fortsatte vi med det resan ut. Spelade yatzy, viskade om andra gäster och klagade över att bartendern gjorde blaskiga drinkar (i smyg). Och när vi skulle åka hem konstaterade vi att det där med att uppgradera oss till något eget hus, det var verkligen inte för oss. Vi gillar människor alltför mycket, även om man inte alltid gillar dom.

Varför vill man köpa sig ensamhet när det enda vi människor behöver för att må bra är närheten av andra människor? Många av de människor jag känner som har mycket pengar är också de ensammaste jag känner. Det kanske är för att man faller in i att köpa ensamhet utan att tänka på det, förrän det är för sent och man sitter där och håller ensamheten i handen.

Relationer är hela mänsklighetens core. Den håller oss levande. Det kan inte vara en slump att svenskar i så hög grad lider av psykisk ohälsa när vi är ett av de länder som lever mest ensamma. Varför gör vi så med oss själva? Mörkret och kylan kanske. Eller rädslan för att sträcka ut en hand och upptäcka att det inte är någon där som vill ta emot den.

  1. Har också läst den boken samt sett serien på nettan som bygger på samma historia. Dock inte lika bra men okej 🙂
    Jag håller med dig angående texten ovan, känner också många som hamnat i den ”fällan” och jag tycker det är verkligen synd när det finns så mycket finns därute. 🙂

  2. ”Folk med ångest” är så bra, en av de bästa jag läst faktiskt. Den boken fick mig att fundera mycket. Håller dessutom med dig. Vi människor i Norden är lite för individualistiska ibland och kan nog lära oss av människor från kulturer där mottot inte är ”ensam är stark” 🙂

    1. Du skriver så fint, detta inlägg berörde mig verkligen.

      Jag skulle inte klassa mig själv som rik, men nu när jag lämnat studentlivet bakom mig och får bättre ekonomi för varje år kan jag märka att jag gör val som betyder mer ensamhet. Tar taxi istället för tunnelbana till flygplatsen, beställer hem mina matvaror istället för att handla i affären, betalar extra för att sitta i tyst vagn på tåget. Skulle heller aldrig drömma om att nu boka ett hostelrum som delas med främlingar, trots att jag faktiskt träffat många vänner på det viset när jag backpackade för flera år sedan. Allt detta trots att jag är en extrovert person som älskar människor. Tack för ditt inlägg, detta fick även mig att reflektera ❤️

  3. Klok kommentar, håller med och har också observerat detta. Jag tror det är enkelt att tro att lycka ligger i saker och upplevelser snarare än vilka människor man har runt sig att dela detta med. Mina vänner som står vid mig i vått och torrt och som värdesätter mig oavsett läge är värda alla pengar i världen, familjen likaså. Saker kan ju fallera, situationer förändras och materiella ting kan raseras, då är relationer viktigare än något annat. Det jag också observerat är att personer som har mycket pengar kan vara ifrågasättande mot nya bekantskaper då man är mer på sin vakt och funderar på vad intentionen är, det kan jag också gott förstå.

  4. Intressant!

    Jag tänker också mkt på ensamhet då jag ibland känner mig ensam. Ska tilläggas att jag har sambo, vänner o familj vilket gör på något sätt känslan ännu jobbigare. Varför vet jag inte. Men kan inte du reflektera vad ensamhet är för dig? Eller någon annan läsare får gärna också kommentera😊 Ibland tror jag att om man får höra andras definition av i detta fall ensamhet så kan det ge en perspektiv.

    1. För mig är ensamhet en känsla när man inte är tillfreds, alltså inte automatiskt den fysiska ensamheten, utan att någonting saknas kanske. Jag tycker det är skönt att vara fysiskt ensam, jag tankar energi då och ser det som egentid. När jag flyttade runt mycket som yngre, studerade utomlands osv, kände jag mig ibland ensam för att jag var borta från nära och kära och inte hade några självklara relationer där. Eller när jag var ännu yngre än så, och kände mig utanför i tex kompiskonstellationer i skolan eller så. Det är nog ensamhet för mig.
      Idag är jag mer trygg i mig själv och tillfreds med min tillvaro trots att jag umgås mindre med vänner än när jag var yngre. Har sambo och barn, samt många självklara relationer med andra familjemedlemmar och då känner jag mig aldrig ensam trots en del fysisk ensamhet om du förstår 😊

    2. Jag har hört att ensamheten man känner i sin relation/familj ska vara den värsta. Men jag vet inte. Har inte upplevt det. Är dock väldigt mkt ensam. Oftast väljer jag att ha det så. Ibland inte. Men jag trivs ngnstans bäst av att få vara själv. Är i en relation nu. Kämpar jättemycket med mig själv i relationen. Allt är bra. Men kan sakna min egen ensamhet. Svårt att sätta ord på vad jag trivs så bra med. Men tystnaden, att få tänka fritt under längre tid. Att bara vara o leva i nuet o kunna vara fokuserad på miljön runt sig. Typ.

  5. också viktigt att skilja på att vara ensam, och att vara själv.
    Ensam är mer en känsla och själv är mer en fråga om antal runt om kring.
    att få vara själv hemma en kväll när familjen är borta kan vara underbart, man att känna sig ensam i ett rum med människor är inte lika underbart.
    Men tror absolut att rikedom köper både ensamhet och självhet

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi