Vilka klädkoder gäller inom techvärlden?

Jag läste en artikel hos Breakit som jag tyckte var mycket intressant! Den handlar om klädkoder inom techbolag och främst då chefer på dessa. Ni kan läsa artikeln här. Taken som artikeln tar är att manliga chefer inom tech kan glida omkring i hoodie och keps varje dag och ändå få respekt utifrån deras prestationer, medan kvinnliga chefer aldrig skulle gå klädda i hoodie och osminkade.

Den har absolut en poäng!

Jag är ju som ni vet medgrundare av ett techbolag samt en person som har haft alla möjliga chefspositioner senaste åren, och jag kan absolut känna igen mig i att det är andra klädkoder som gäller för mig. Tidigare hade framgångsrika män en förväntan på sig att bära kostym, men den skaran branscher blir mindre medan branscher som tech slår sig fram med helt nya ideal. Problemet är att när idealen fortfarande är så extremt omoderna som att killar FÅR se ut hur de vill medan tjejer FÖRVÄNTAS vara kvinnligt klädda, så har vi ju fortfarande inte kommit så långt.

När jag var yngre ansträngde jag mig mycket för att se ut på ett sätt som skulle göra att medelålders män tog mig på allvar. Med åren har jag blivit tryggare med att mina kunskaper och erfarenheter väger tyngre än min look. Men, jag vill ju såklart inte riskera att någon inte tar in mina ord för att jag blir dömd för mitt utseende, så därför anstränger jag mig fortfarande i viss mån eftersom jag vill uppnå förväntade resultat.

Jag har ingen slutsats kring detta men tycker absolut att det är intressant att fundera kring! Och jag tog ett beslut för ett år sedan som jag kommer fortsätta med, vilket är att en dag i veckan är jag helt osminkad på jobbet och har på mig sköna kläder. Dels för att det är praktiskt och skönt att slippa fixa sig på morgonen, men också för att försöka bryta någon form av norm.

Vad tänker ni kring det här? Om någon här jobbar inom techbolag, hur ser cheferna på er arbetsplats ut? Är det hoodies vs. klackskor som gäller?

Anyway! Jag har precis haft ett promenadmöte med marknadsteamet på Baby Journey och tränat veckans andra träningspass. Så skönt att jag kan göra två lättare träningspass i veckan nu (jag följer ett schema från min sjukgymnast). Snart ska jag slänga i mig lunch och skriva klart en grej, sen ska jag till kontoret för att sätta ihop några kampanjförslag. Hoppas ni får en fin fredag trots det hemska vädret. Puss!

 1. Spännande inlägg! Håller helt med i stort.
  Dock är det faktiskt inte så på min arbetsplats (kommunikationsbyrå i en medelstor svensk stad). Här klär männen upp sig extra om det är kundmöte eller så medan kvinnorna mer har sin egna stil dom alltid kör (men ganska uppstyrt). Våra utvecklare har dock hoodie ; )
  Har en kvinnlig kollega som slutat sminka sig på jobbet och har väldigt avslappnade kläder och skäms över att jag verkligen reagerat på det. Att det är så ovanligt/annorlunda. Ska tilläggas att hon är chef!

  1. Jobbade som marknadschef, och hade ibland hoodie .. går ofta utan smink. när jag var yngre klädde jag upp mig mer, men tröttnade på det. Men – kan hålla med om att i externa möten, eller viktiga möten så är det strategiskt att fixa till sig lite – man ska inte underskatta makten ett propert yttre kan ge. Med det sagt – skit i sminket och fram med hoodien, inget ändrar sig om vi ska fortsätta anpassa oss till andras förväntningar.

  2. Jag börjar min första chefstjänst i mars. Det är en mellanchefstjänst och jag går upp som chef för tre kollegor. Det i sig känns lite nervöst även om alla är positiva till denna ändring. Jobbar inom ekonomi. Nu har det förvisso varit pandemi och vi har jobbat hemma till stor del. Men dessa personer jag ska bli chef över känner mig och sett mig ”klädd” som kollega. Och jag tänkt på det med klädsel. Ska jag ändra min stil för jag nu är chef. Min egna kvinnliga chef kör alltid kavaj, klackar, sminkning på ledningsgrupp, APT etc. Lite knäppt att man tänker på det ytliga när jag fått denna tjänst för min kompetens.

 2. ÄLSKAR de senaste inläggen du lagt upp med längre text och dina tankar på saker. Så mysigt, lär mig alltid något antingen av dig eller i kommentarerna och bara så härligt att läsa. Därför din blogg överlever och frodas så bra tror jag, dina texter!! Ingen skriver som du! Ville bara ge pepp och keep it up med dina åsiktstexter, jag uppskattar dem iaf!

  1. Men åh så glad jag blir, TACK! Slutade med dem under en period men nu har jag mer tid till bloggen och kan fokusera mer på längre texter <3

 3. Jag jobbar inte på tech-företag men på myndigheten där jag jobbar är det jämställt när det gäller klädsel skulle jag säga. Alla förväntas komma i inte alltför avslappnade kläder (hoodie funkar, men inte joggingbyxor), ingen reagerar på om tjejer inte fixar till sig/sminkar sig, vilket är skönt. Tänkte dock på skillnaden i allmänhet senast imorse. Två tonårspojkar som bor i mitt hus kom ut, på väg till skolan, i joggingbyxor, sweatshirt och sneakers. Tänkte då på att om en tjej klär sig så + osminkad skulle hon nog ses som slapp medan killarna ses som coola? Åtminstone är det det intryck jag får när jag ser tjejer i samma ålder, de är t.o.m. mycket mer uppklädda och sminkade än de flesta var när jag gick i skolan (känner mig gammal nu:)).

 4. Jag jobbar inom tech och har gjort på olika typer av bolag (startup, konsult, produktbolag). Jag upplever att de allra flesta klär sig business. Jag har dock alltid gått osminkad och i vanliga kläder (jeans o tröja typ), för jag vill inte bli sexualiserad på min arbetsplats då jag näst intill bara jobbar med män. Alla mina chefer både man o kvinna har burit kavaj, ingen har gått ledigt klädd.

  Jag skulle säga att är du någon som startat upp ett bolag och är programmerare från grunden är chansen större att du går ledigt klädd, typ som Mark zuckerberg. Men är du någon som inte är en tech-person så är chansen större att du ser mer business ut.

 5. Jag jobbar på ett av sveriges största tech bolag och håller inte riktigt med. Inte om man tittar på hela chefsstaben och inte bara på VDn. Vår VD är ofta med bland exemplen och han har definitivt en avslappnad stil. Men när han ska upp på bild så kommer kommunikationsavdelningen dit och talar om exakt vilken hoodie han ska ha och hur mycket oversized som passar rollen. Så visst, av avslappnad – men också mycket genomtänkt stil.

  Och jag ser inte varken hos oss eller andra techbolag att ledningsgruppen har en tydligt avvikande kvinna, därmed så klart inte sagt att normerna inte skiljer sig åt. Men här är en kvinna från spotifys ledningsgrupp på officiell bild https://www.breakit.se/artikel/30178/lonen-pa-spotify-sa-mycket-tjanar-anstallda-pa-musikjatten
  och här är en på Klarnas MExO (fd. CFO) https://twitter.com/sibyll_munich/status/1329014713905278976 eller Lydia Winters på Mojang https://www.metrojobb.se/artikel/7836-s%C3%A5-blev-lydia-winters-director-of-fun-p%C3%A5-mojang-bo . Ingen av dem följer heller riktigt den snävaste normen av hur en kvinna ska se ut.

  Jag ser snarare ett specfikt en kvinnlig ägare kan uppleva att hon måste visas upp på ett annat sätt, och då speciellt om hon dessutom är aktiv i klädbranschen som Pernilla Nyrensten i ditt exempel ändå är (de går inte in under min definition av tech, men det är en annan diskussion).

 6. Jobbar inom tech och skulle säga att våra kvinnliga chefer och män klär sig på ”samma nivå”, sneakers eller loafers, ingen har klackskor eller hoodie men snubbarna kan ibland ha en ful väst på sig om det är kallt på kontoret och kvinnorna en sjal. Men däremot så fixar ju kvinnorna sina naglar, håret, full make up och finare accessoarer väl på kontoret. Ingen kommer in i blåa jeans förutom vår CEO och vi är ett företag på 10.000 anställda. Det som är nice är att vi fortfarande jobbar i en hybrid-modell så när vi har videomöten hemifrån så sminkar sig inte kvinnorna längre som om de skulle till kontoret och det tycker jag är fruktansvärt skönt att slippa den pressen, har också resulterat i att jag numera bara använder läppglans och mascara till vardags om det inte är fest eller något externt händer på företaget. PUSS!

  1. Precis, jag anar lite skavigt att det här med att ”kvinnor förväntas klä sig på ett visst sätt” inte går att beskylla männen/ojämställdheten för – det är ju kvinnornas egna förväntningar som skapar problemet? Men vad vet jag, jobbar inom sport- och friluftsbranschen – här går män som kvinnor i fleece, hoodies osv. Man kan väl klä upp sig (man som kvinna) efter dignitet på möte om man vill, men jag har svårt att sympatisera med detta gnäll över klackar, kjolar och kavajer. Det är 2022, finns otroligt många sätt att klä sig i personlig stil. Det är inte klackar VS sunk som gäller. Spänn av, brudar.

 7. Jag var på intervju för att bli en del av ett välkänt talangnätverk en gång. Var då som knappa 25 år gammal nordisk marknadschef på ett stort amerikanskt IT-företag. Alla var sjukt relaxade där skönt nog och jag gled in till intervjun i tights och en knälång kofta då jag kom direkt från kontoret.

  Efter en stund säger personen:
  ”Imponerande CV men nej, du kommer inte med” varför?
  ”Du ser inte ut som en marknadschef!”

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi