Frågor med Forni

Vart kommer den härliga klänningen från som du hade på glöggminglet? 

Den är från Adoore!

Vilket härligt flow du verkar vara inne i! Jag har en fråga till Frågor med Forni. Har du tips på hur man ska tänka och agera om man har en kollega som har väldigt vassa armbågar och samtidigt saknar empati. Som kör på och inte är rädd för att köra över folk. Och som dessutom saknar värme vilket gör att jag känner mig oerhört obekväm, nästan som att jag tassar på på kring personen. Jag har en sådan nära kollega, som egentligen är under mig i hierarkin dessutom, och jag vet inte hur jag ska hantera personen. Hen gör egentligen inte direkt något fel, så det är inget att gå till HR med eller överordnad. Det bara tar såååå mkt energi i mitt dagliga liv, och det känns faktiskt ganska trist att gå till jobbet. Att ta upp det med personen känns inte som det givna alternativet, då jag gissar att hen inte kommer bry sig nämnvärt.

Hej fina du,

Åh så svårt och jag har varit i liknande situation. Det svåraste med en arbetsplats är att man inte får välja alla sina kollegor och därför kan hamna i nära relation med någon man inte alls trivs bra ihop med. Sociala relationer är svårt överlag och det finns ju olika knep man kan ta till för att få folk att ändra sin attityd gentemot en, men det är svårt för mig att komma med något konkret tips eftersom jag inte vet exakt hur det ser ut för er.

Jag har bl.a. jobbat med tjejer som har viskat i ens närhet, skrattat bakom ens rygg eller behandlat en som att man inte är en del av ”deras coola gäng”. Jag har även jobbat med personer som har dålig attityd och klagar mer än vad de har god energi. Det har även hänt att jag jobbat kring dem som inte har några problem med att gasa över folk för att ta sig dit de vill.

Mitt tips är att jobba upp en strategi som funkar för dig och då kanske man behöver testa lite olika. Det kan handla om att ändra ditt mindset kring personen, försöka ha så lite kontakt med hen som möjligt, bemöta eller agera varje gång den gör något som inte känns helt reko eller ifrågasätta när situationerna uppstår. Det kan handla om små saker, som att säga ”Det där håller jag inte med om” eller ”Vad menar du nu?” när något vasst kommer.

Om det blir för jobbigt hade jag tagit upp med chef. Som chef själv hade jag velat ha den här informationen, för om du eller ni båda är viktiga anställda hade jag velat prata ihop mig med HR för att komma fram till en lösning, för sådär kan man ju inte ha det.

Hoppas det blir bättre!
Kram!

Blir pirrig när jag läser ditt inlägg, blir så sugen på att åka tillbaka till Paris. Jag har dock inte så bra erfarenhet av deras tunnelbana, det var vid den tiden då det var massa terrorattentat i Europa. Tåget stannade plötsligt och det blev helt kolsvart. En man är på spåret sa föraren på franska enligt en engelskspråkig medresenär. Jag tänkte direkt, “terrorist, jag kommer dö”. Så till min fråga då – Går det bra att åka runt med taxi i paris? Är det dyrt?

Vi åker Uber överallt i Paris vilket jag tycker är prisvärt och smidigt!

Hej fina du! Apropå er Paris weekend tänkte jag be om dina bästa tips för att få till en grym weekendresa. Hur tänker du vid val av resmål, boende, mat, aktiviteter etc. Planerat eller spontant? Hur långt tid tycker du är optimalt? Och packningen – HJÄLP jag får aldrig till det!

Hej fina!

Det här svaret kan ju bli hur långt som helst haha, men kortfattat så är ledordet om research. Allt handlar om research för att få till en bra resa tycker jag, oavsett var i världen eller längd! Så absolut planerat. Först och främst: hitta flygtider och biljetter som passar er samtidigt som man scoutar alternativ på boenden som känns rätt och är tillgängliga dessa datum. När det är hittat och bokat kan man gå över på aktiviteter. På en weekend bokar vi alltid bord för nästan alla måltider då det känns som slöseri med tid att behöva leta efter ett bra ställe, men sen utrymme för något spontant så att man kan gå lite på feeling!

Packningen är ett avsnitt för sig haha! Min rekommendation är i alla fall att spana in Organista då de både har packningstips, checklistor och deras kuber är perfekta för weekendresan!

Jag jobbar inom vården som rehabkoordinator på en hälsocentral. Stöttar patienter med sjukskrivningar och försöker även jobba förebyggande. Ett viktigt jobb och där jag känner att jag gör skillnad för de patienter jag har kontakt med, något jag också får höra varje vecka. Både utmanande och givande! <3 Din outfit på bilden är så snygg btw, varifrån är skorna? Är det Flattered? 

Men wow vilket bra och viktigt jobb. Jag som jobbar med att få bort bäckenbottenproblem är så tacksam för yrken som ditt.

Yes, skorna är från Flattered! Har haft dem flera dagar i veckan sen jag köpte dem så sjukt bra köp!

Var kommer er fina julgran ifrån? Vill ha en prick likadan!

Den är från Rusta och heter Charmonix!

Hej fina du!

Jag chansar och ställer frågan här men du får gärna hänvisa till en email om så är bättre.

Jag är ung vuxen och försöker komma i underfund med vad jag vill, kan den här kursen vara till nytta för mig? Jag har för tillfället bara ett “strö-jobb” under tiden som jag försöka komma på vad jag vill göra.

Önskar dig en fin eftermiddag!

Kramis, Amanda

Hej gullet,

Jag tror faktiskt att kursen är helt perfekt för dig! Den är skapad för de som är sökande, alltså som vill vidare i sitt jobb men inte vet var/hur/varför. Så oavsett om man pluggar, har extrajobb eller är mellanchef med flera års erfarenhet så är den för dig! Den handlar mer om hur du mentalt kan ta dig framåt, med hjälp av vissa konkreta råd och övningar, än riktad mot en specifik målgrupp. Du hittar kursen här. Puss!

  1. Apropå frågan om en kollega. Jag jobbar på HR och jag har uppfattningen om att det är väldigt vanligt att tänka att ”det måste finnas något konkret att gå på” för att ta upp saker med sin chef eller med HR. Och så är det absolut inte. För risken är istället att det går för långt. Att helt plötsligt får chefen till sig att dennes medarbetare vill sluta fö att hen inte trivs och man har inte haft någonsomhelst chans att göra något åt det. Det är ett arbetsmiljöproblem även om det inte finns något konkret.
    Så våga säg till!! Sen kan det såklart ändå sluta i att man någonstans får finna sig i att vi är olika som personer och under arbetstid får vi hantera det så gott deet går. Men då kanske man iallafall kan acceptera det lite lättare för att man känner att man gjort vad man kunnat på något sätt.

    Hoppas du som skrev denna fråga vågar lyfta detta. Hejja dig. Din chef och er HR-avdelning vill hjälpa till för att skapa en plats där medarbetarna trivs.

    Kramar

  2. Du är så klok Michaela! Jag har upplevt liknande händelser med problematiska kollegor på min arbetsplats. Jag som HSP människa lyckades dock aldrig hitta något bra sätt att hantera detta på. Det bara byggdes på och resulterade i att jag mådde allt sämre och nu jobbar jag inte kvar där längre. Ibland ifrågasätter man hur vuxna människor kan bete sig så mot varandra (hallå, högstadiet ringde) samt hur dessa personer ofta är dom som får jobba kvar och fortsätta köra sin taskiga jargong. Det borde finnas kurser i hur man beter sig mot sina medmänniskor och på en arbetsplats rent generellt.

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi