Frågor med Forni

Hej! Har du några tips på trevliga ställen för helglunch på Östermalm? 🙂

Absolut! Mmm helgbrunch…

Mina fem helgfavoriter är: Diplomat, Villa Dagmar, Paraden, Ulla Winbladh och såklart alltid Riche!

Michaela! Jag är mitt i det där du skriver om just nu. Vakna nätter med en 9 månaders. Det värsta av allt är att han sover helt okej (ammar iofs kanske 5 ggr/natt), men att JAG har blivit totalt sömnrubbad. Alla månader av stress kring utebliven sömn har gjort att jag utvecklat insomni och ligger vaken i timmar varje natt. Vet inte hur länge till jag kommer hålla ihop det här. Jag är ett vrak. Hur hade ni det när det var som värst? Fick du sömnproblem själv? Har du några tips eller något hoppfullt att peppa med? Ps. Såg dig på stan igår och du var så cool och snygg. Hoppas du mår bättre idag <3

Hej fina du!

Fasiken vad snällt sagt. Tack för kärleken!

När det var som värst (dvs. långa perioder under 1 1/2 års tid) så vaknade Dante ungefär var 40:e minut nätterna igenom med skrik, gråt och panik. När han var spädbarn var det pga magproblem, när han blev lite större var det öronproblem och till slut var det bara en ond jäkla cirkel där sömnen hade blivit enormt problematisk. Han var mer vaken än vad han sov på nätterna och jag förstår inte hur någon av oss klarade det? Men man märker att han är en mycket gladare person efter att han började sova bra, så det där med sömn är något han behövde mer än vad han själv förstod.

Jag har aldrig haft speciellt stora problem med att sova när han sover eftersom jag ofta har varit stendöd to be honest. Men ibland har jag hamnat i det där du beskriver, paniken när man inte kan sova medan bebis sover. Och tyvärr har jag ingen mirakelkur mot det. Jag tyckte själv att de flesta tips jag fick inte funkade eftersom sömn är så enormt individuellt för varje familj.

Mitt råd är att ta professionell hjälp och inte acceptera att må dåligt. Jag har gått i olika typer av terapi och så tog vi in en sömnpedagog för att hjälpa till med Dantes sömn. Det var först när vi gjorde allt det som det vände för oss, så det är det enda tipset jag kan ge.

Skickar massa kärlek till dig, jag vet hur hemskt det är att inte få sova och vilken tortyr det upplevs som. Du är inte ensam – det är tusentals andra föräldrar vakna samtidigt som dig. Massa kärlek!

Så kul! 😀 Viktigt att variera träningen så att man håller motivationen uppe. Skulle du vilja berätta lite mer vad du tycker om Barrys? Funderar på att testa det! Ha en härlig söndag, kram!

Jag ÄLSKAR Barrys! En av de roligaste träningsformerna jag testat. Pulsen mellan intervaller och styrketräning passar mig perfekt, jag älskar att det är nedsläckt så att jag inte känner mig övervakad och så går jag helt in i min egna värld. Så jävla najs att ge sig själv en timme på Barrys. TESTA! Puss!

Har du några tips gällande prata inför folk, trots det känns jobbigt?
Jag hade mitt första seminarie idag, som jag var vidrigt nervös inför. Och då var det ändå bara i liten grupp på fem pers, som jag gjort ett grupparbete med.
Men jag har så nedrans svårt att ens prata vanligt med folk. Så att då prata om saker man ska ha lärt sig var tufft.

Hur pratar man! Hur diskuterar man! När man inte är snabb i tanke och ord.

Önskar att jag hade några superknep men det har jag tyvärr inte, och det är väl därför som jag också är så nervös inför framträdanden.

Däremot har jag väl plockat upp lite grejer med åren som funkar för mig som jag kan dela med mig av, kanske funkar något av det för dig också?

 1. Jag är alltid ordentligt påläst men blir inte besatt och lär mig manus utantill. Jag märker nämligen att om jag över-pluggar ett framträdande och sedan går ifrån manus litegrann, så har jag sjukt svårt att hitta tillbaka igen och blir väldigt stressad. Så att kunna mitt ämne och vara trygg i det – men inte gå enligt ett exakt manus – har funkat bäst för mig.
 2. Säga att jag är nervös när jag börjar prata! Bara att säga det högt gör det lättare, dessutom får man sjukt mycket pepp från publiken då.
 3. Bara titta på de i publiken som ger energi och skippa de som tar.
 4. Inte ha något i händerna så att jag kan röra dem fritt, jag blir bekväm när jag får röra på mig.
 5. Försöka ”tänka ner” framträdandet för mig själv. Alltså inte tänka ”Nu ska jag ha en live med Miranda Kerr som har 12.5 miljoner följare på Instagram och är helt galet känd” utan snarare tänka ”Nu ska jag och en tjej som har ett eget sminkmärke prata om det – så kul!”. Att tona ner samtalet gör det enklare att föra ett vettigt samtal tycker jag.
 6. Vara bekväm i mitt utseende. För mig innebär det att vara snygg, välklädd och ha gjort min lilla sparitual kvällen innan. Allt det sätter grund.
 7. Ta några ordentligt djupa andetag, skämta mycket med de omkring innan man går på scen och skratta mycket! Både publik och scen mår bra av skratt.
 8. Man ska inte vara för snabb i tanke och ord framför folk. Utan låta samtalet få ta sin tid. Sen är det en fördel att kunna vara kvick på scen men det kan man öva in! Jag försöker lyssna in publik eller de andra på scenen om vi är flera och sedan vara rolig/snabbtänkt utan att ta över. Misslyckas ibland men gör mitt bästa!

Så mysigt ni verka ha haft det 🙂

Jag har en fråga – Hur kan man få skriva för er? T ex krönikor eller någon artikel? Krävs viss utbidlning eller får man skicka in och hoppas på det bästa? Kram

FORNI letar alltid efter nya, vassa skribenter! Bara mejla mig på michaela@forni.se så kikar jag på det du har. Ingen utbildning krävs, bara personer som vet vad de vill skriva om och är duktiga på att berätta sin historia. Vi har ungefär en handfull frilansskribenter under oss i dagsläget som är så sjukt duktiga på att skriva artiklar!

 1. Till dig med bebis och sömnbrist:
  Jag var i exakt samma period som du – min bebis vaknade var40e minut i 4 månaders tid. Till slut var jag så stressad/orolig inför natten att jag inte kunde sova alls! Min hjärna kraschade totalt och jag sökte hjälp via bvc. Då fick jag ”snälla” sömntabletter under kortare period + så fick min man vara hemma och ta nätterna under några veckor. Så sök hjälp i tid! Lycka till och kämpa på!! Det vänder ska du se😃

 2. Ett till tips till mamman med sömnproblem. När min bebis sov som absolut värst (ca 4-7 mån ålder) och vaknade 1-2 ggr i timmen natten igenom utvecklade jag också insomni och låg och grät flera timmar / natt i panik över att alla i huset sov förutom jag (som behövde det som mest typ). Jag hatade mig själv pga detta. Jag kunde aldrig heller ta igen någon sömn på dagarna pga bebis sov bara på mig (gärna i rörelse) i väldigt korta stunder. Till slut började jag intala mig själv att ”vila” istället. Alltså, att bara sluta ögonen och vila. Ingen press på att somna. Jag tänkte att på detta sätt fick förmodligen hjärnan iaf lite återhämtning från en massa intryck, och det var bättre än ingenting. Till slut släppte denna ångest för mig och jag lyckades somna mycket lättare. Ett annat tips är att lyssna på ngn typ av meditation i hörlurar i sängen. Jag lyssnar alltid på denna och 9/10 slocknar jag efter några minuter och om inte så har jag iaf mediterat lite: https://s3.amazonaws.com/miracle-membership/August+Meditation_Yoga+Naedra.wav?inf_contact_key=9ed708214ba863b2db04a960224bba3275ed3b9f1880b1bad6530b4fabbb2716

 3. Till bästa Frågor med Forni! Hur gör man när man i en relation har olika behov av konversation? Det mysigaste jag vet är att sitta i timmar och bara låta samtalet flöda. Min partner har inget intresse för långa eller djupa samtal och kan ha en konversation i 15min innan det är dags att göra något annat. Har du känt liknande och hur hade du gjort?

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi