Kvällsfikat – no or go?

Underbara Clara skrev ett underbart inlägg om kvällsfika igår kväll. Här hittar ni till inlägget. Medan jag läste det fylldes jag av en varm och trygg känsla i kroppen. Min hjärna började oavbrutet vandra mot det kvällsfika jag kunde komma att tänka på. Som på Amanda Schulmans Instagram där de kvällsfikar varje vardag förutom onsdagar då det är charkisar och vin. Jag vet inte hur många gånger jag har printscreenat deras kvällsfika. Varför? För den ser så trygg ut. Knäckebröd, te i kanna, blommigt porslin och tända ljus. Eller alla kvällar hos min mormor och morfar genom åren. Deras transparenta porslin i bruna toner, morfars kaffe, våra koppar med te och så tekakor med leverpastej uppkrupna i soffan.

När jag var tonåring var min bästa stund på dygnet den när alla andra i huset hade gått och lagt sig, världen var tyst och jag fick ta min kvällsfika framför en Harry Potter-film i soffan utan att bli störd. Två mackor med skinka, en stor kopp te och axlar som sjunker några välbehövliga centimeter. Till och med barn och tonåringar bär ju (tyvärr) på en hel del stress genom dagarna.

I alla fall så var den första kommentaren till inlägget en kommentar om hur onyttigt det är med kvällsfika och att det bara leder till övervikt och innehåller onödiga kalorier. Jag blev så chockad för jag trodde att kommentarsfältet skulle svämma över av “Team fika!”-kommentarer. Och så kom den och jag blev helt ställd. Ja, det är klart att personen i fråga har en poäng – men vad utesluter man om man utesluter en kvällsfika förutom kalorierna?

Kanske tid tillsammans, tid ifred, tid för lugn.

Kvällsfika är inte något som finns varje dag i mitt liv, men de kvällarna jag har det är mina mysigaste kvällar. Inte de där man bara slänger i sig någon onyttigt ståendes i köket pågrund av det orimliga kvällssuget eller sitter med ansiktet djupt begravet i jjobbdatorn. Utan när man gör en ansträngning för en mysig stund på kvällen. Efter en dag som ofta går i 110 med jobb, småbarn, en smartphone som blinkar ungefär en gång i minuten från 07 till sent – så kan kvällsfikan vara den lugna stunden.

Hade det kunnat vara en kvällsmeditation istället? Absolut. Den lugna stunden på kvällen behöver ju inte nödvändigtvis vara kopplad till ätande. Men är det något fel om den är det? Jag tycker inte det.

Vad handlar kvällsfikan om? Att få något som mättar i magen, absolut. Speciellt om man som småbarnsfamilj har ätit middag vid 17-18 och är vrålhungrig vid 21 igen. Behöver den vara onyttig? Såklart inte. Jag tror att min mormors generation fikade tre gånger om dagen, det vet vi ju idag att det inte är något bra för kroppen. Men en fika behöver inte vara kakor och bullar. Det kan ju vara mackor, fil, yoghurt, fruktsallad eller något annat som mättar lite. Kan en fika vara måttlig? För mig kan den det.  Hela grejen ligger ju i själva känslan – den lugna, mysiga stunden – snarare än att trycka i mig något.

Jag tycker det är så intressant hur vi ser på kost och motion idag. Hur många pratar om ätande som att det ofta ska vara något dåligt. Att äta och njuta av mat är det finaste vi kan ge till oss själva. Inte bara själva ätandet i sig – utan stunden den kan medföra. Oavsett om det är frukost, lunch, mellanmål, middag eller kvällsfika. Den kan vara social, mysig, ett sätt att lära känna eller ett tillfälle att komma nära.

För någon som mig, som alltid har varit både hungrig och stressad på kvällen, är kvällsfika kanske det finaste jag kan ge mig själv. Och den stunden vill jag nog ge till hela min familj också när Dante och hans eventuella framtida syskon blir äldre. En sista stund att samlas på dagen innan man trygg, mätt och nöjd kryper ner i sin säng.

Jag är helt klart team kvällsfika! Är du?

Foto

 1. HELT KLART TEAM KVÄLLSFIKA!!!! Önskar min man såg tjusnigen i det lika mycket som mig så man kunde ha det tillsammans, men det är jävligt mysigt att fika själv med!

  1. Damon gillar inte heller det lika mycket som jag, men jag kör ensam om han inte vill vara med och älskar det precis som du!

 2. Team kvällsfika! Vi kallade det kvällskaffe när jag var liten, de vuxna drack kaffe, vi drack te eller varm choklad. Uppvuxen på nittiotalet så innebar kvällskaffet alltid något sött, men inga mängder, en nybakt sockerkaka om det var lyx, eller ett paket ballerinakex att dela på fem personer. Vi samlades alltid i vardagsrummet framför tvn och det var SÅ MYSIGT. Älskade det då och saknar det nu när jag bor själv, det är inte samma sak då tycker jag. Längtar tills jag och min kille bor ihop, då jäklar ska det kvällsfikas 🙂

 3. Team kvällsfika! Vilket underbart inlägg! Tack för så trevlig, mysig och fin läsning, Michaela. 🙂 Är så mätt på att läsa om hälsosam kost och träning (vilket i sig är bra) – mat är njutning och något vår knopp och kropp behöver! Sedan frossar väl ingen i tårta morgon till kväll varje dag? Så lite mer kvällsfika röstar jag för!!

  1. Tack fina du! Nej precis – hälsosamt är bra men att njuta är också viktigt. Och så länge en inte bara äter tomma kalorier från morgon till kväll, som du så klokt påpekar, så tror jag vi alla mår bra av lite kvällsfika!

 4. Ja nu är jag efter ha läst ditt mysiga inlägg, haha!
  Det är något mysigt och tryggt med det men också mättar en lite hungrig (sugen) mage. Hade gärna fikat mer ofta, då te och kakor eller bullar, men pga onyttigt så blir det fruktskål allt som oftast.
  Men efter ha läst ditt inlägg så känner jag för att lägga mer krut på gammal hederlig kvällsfika ☺️

  1. Haha, jag tror inte du är ensam om just det där med att byta ut te och bulle mot fruktskål pga man försöker vara hälsosam. Men jag tror faktiskt att det gör så pass bra mot själen att köra på den där hederliga kvällsfikan då och då så att den inte blir så onyttig trots allt. Och om man rör på sig och äter mycket frukt och grönt under dagen finns det ju utrymme för kvällsfika tänker jag <3

 5. Ååh nu kastades jag tillbaka till barndomen 😍 kvällsfika i köket, te med socker, honung och mjölk och såklart skorpor och ost. Måste definitivt börja kvällsfika nu i höst igen ❤️

 6. Vad glad jag blir att läsa tema kvällsfika! Växte upp med att familjen samlades kl 21 framför Aktuellt med något att slät kopp att dricka en kaka/macka/Gotte eller vad det nu kunde vara varje vardagskväll. Ibland var man med hela aktuellt ibland en stund och ibland inte alls. I mitt singelliv har jag ingen kvällsfika är jag sugen kylskåpsäter jag men när jag sambott har jag fikat och älskart.

 7. Har inte tänkt på det som kvällsfika men jag äter alltid något (gott) på kvällen en stund innan jag lägger mig..motsvarar iaf en kvällsfika även om det inte är regelrätt “fika” 😀 Gärna glass, fruktsallad, en proteinbar, något efterrättsliknande när det finns, godis eller liknande. Vi lever bara en gång, gäller att njuta av alla stunder man kan <3

 8. Och allt det här om att det är nyttigt eller onyttigt att äta kvällsfika, snälla det är ju helheten som räknas, inte bara glasspinnen på kvällen. Höj blicken 🙂

 9. Wow vilken fin text!
  Ska införa mer kvällsfika i mitt liv. Och ibland är det en god bulle, knäckebröd med gott pålägg, rostad macka eller bara te. Det är ju variationen som gör livet! Kram

 10. Haha vi kallar det inte för kvällsfika, men någon gång runt kl 20 när barnet sover är det dags för ”te och macka” hemma hos oss! ÄLSKAR te och macka på kvällen för som sagt, ätit middag vid 17 är man ju hungrig då? Plus stillar sug efter godis OCH ser till att jag orkar hålla mig vaken till iallafall 22. Plus mysigt när jag och min man står och småpratar när vi brer mackor och fixar (eller så tar man hand om den som haft en sämre dag genom att fixa åt den). Har genom åren tänkt på att skippa pga onyttigt att äta så sent påstås det men nä jag skiter i det! Isåfall kanske bara EN macka om jag ätit typ pizza till middag men i övrigt nej, då får annat stryka på foten för ”te och macka” är fucking heligt!!! 😄

 11. Finns ju en middle ground här: att man tar en kopp kvälls-te 🙂 Man behöver inte fika/äta och stoppa i sig om man inte vill, men man får den där mysiga stunden med en varm kopp mellan händerna och sin finaste person mitt emot

  1. Är med dig på det! Jag är inget fan av att äta på kvällen då jag ofta äter en större middag lite senare. Men en kopp te är ju jättemysigt!

 12. Hej fining!
  Ja gud verkligen “Team fika” härmed. Allt du beskrev om stressfaktorer var igenkänning. Med långa arbetsdagar ibland utan tid för lunch eller paus. Sedan ett till heltids kör med Familjen AB, då behövs en stund för att landa. Få tid med “min person”, babbla om dagen och planera inför morgondagen. Sen kan “fikan” bestå av allt från infusion, frukt eller nåt gott ibland. Det är som du nämner mer ritualen som är viktig och inte själva ätandet. Team fika it is! 🌺 Puss!

 13. Ja här är det självklart ända sen jag var barn.
  Macka, kvarg med granola, filmjölk..alldeles för hungrig för att inte äta. Middag tar vi vid 18.

  Min sambo hade inte detta med sig dock, så han blev rätt besviken när jag frågade om han ville ha kvällsfika och det inte var bullar och kakor, hihi!

 14. Jag är personligen inget fan av kvällsfika och är inte heller uppväxt med det. Min pappa är kardiolog, vilket nog präglar mitt perspektiv men jag tycker att en saga på kvällen eller en pratstund kan vara än mer givande. En rejäl middag kring 20tiden är vad mina föräldrar föredrog och jag har aldrig saknat kvällsfikat. Dock är jag själv mer av en person som föredrar färre men mer ordentliga måltider och äter gärna mer konkret mat framför mackor eller fika.

 15. Jag har lärt mig av kostrådgivare att det är hur och vad du äter som spelar roll inte NÄR. Så kvällsfika iväg alla. De är ju så mysigt. Och vem blir inte lite småsugen mot kvällen när man ätit en tidig middag.

 16. Kvällsfikat är absolut det bästa målet på dagen om någon frågar mig! Det innebär sällan “fika” i sådan bemärkelse att det innehåller massor av socker, utan består ofta av en kopp te, mackor med pålägg, ägg eller yoghurt och musli. Jag tror att det beror väldigt mycket på hur man är uppvuxen och inskolad, hur man senare i livet ser på just kvällsfikat.

  Det kan ju också handla om vart i livet man befinner sig. Som någon skrev här ovan, så tror jag inte att det passar många småbarnsfamiljer att äta en ordentlig middag kl. 20.00 på kvällen. Då ska ju barnen vara i säng eller i alla fall på väg att nattas. Mina barn på 1,5 och 4,5 år behöver äta middag vid 17-tiden efter en lång dag på förskolan. Annars kan jag räkna med rejält griniga barn. Sedan kanske de inte alltid äter så stora portioner till middagen. Vissa dagar petar de i maten och äter mest grönsakerna. Då behöver de få i sig något mer på kvällen innan nattning, vanligtvis macka eller yoghurt. Jag tror också att många barnfamiljer faktiskt hinner med att både kvällsfika och läsa en liten saga för sina barn innan de somnar. Så den ena mysiga stunden tillsammans behöver ju inte nödvändigtvis utesluta den andra.

 17. Åh <3 igår låg jag vaken och kunde inte somna. Hade en sån inre stress och kom aldrig till ro. Bestämde för att gå in o kika här och så hade du skrivit det här magiska inlägget! Wow. Jag blev alldeles varm och mjuk i kroppen. Du lyckades få mig att känna kvällsfike-lugnet och jag blev påmind av alla fina älskade kvällsfika stunder jag har haft genom åren. Tusen tack för det! Ett utav de bästa jag har läst <3 kram och sluta aldrig kvällsfika!! Jag ska ta o börja igen 🥰

 18. Rör inte mitt kvällsfika! 🙂 Nästan alla kvällar fikar jag en macka, det kan vara en rostad med ost eller knäckebröd med pålägg och till det ett par glas kall mjölk. Inget onyttigt men gott. Sitter helst ensam vid köksbordet och bläddrar i en tidning samtidigt. Otroligt avkopplande och jag somnar mycket lättare än om jag inte fikat. Äter man middag vid 17-18 så är i alla fall jag lite hungrig vid 23.

 19. Åh, vilket fint inlägg! <3 Jag läste även Underbaraclaras inlägg när det publicerades, och mindes också själv alla gånger när jag fortfarande bodde hemma, och hela familjen samlades för kvällsfika med tekannan och bröd och pålägg framdukat. Kanske samlades vi för att se något särskilt program (gud, får såna flashbacks till när vi tittade på Morden i Midsomer på somrarna!), kanske satt vi bara runt köksbordet och pratade lugnt om vad som hänt under dagen, vad alla tänkte på, ett litet "leva här och nu" på det allra tryggaste sätt. Jag är helt klart team kvällsfika alla dagar i veckan! 🙂

 20. Det här var så välskrivet, mysigt, snällt och bra att jag fick tårar i ögonen haha? Så bra du är på att formulera dig alltså. KRAM

 21. Vi har inga barn och äter middag runt kl 20 så ingen kvällsfika utom möjligen en kopp te och några chokladbitar. Idiotiskt att kommentera att det är onyttigt dock, som att det inte finns tillräckligt med skammande av andra här i världen.

 22. Det har skavt i min kropp i så mång avvecklar nu. Känt stress över arbetsuppgifter, över att behöva börja jobba på kontoret igen ”efter” pandemin, över att sommaren tagit slut och jag inte tagit vara på den, över att min mamma dricker för mycket och över tio tusen grejer till. Men så läser jag det här mysiga inlägget och allt vasst i min kropp känns som mjuka moln. Nu stänger jag ner jobbdatorn och tar helg, och njuter av den här känslan som du och din text gett mig. Och så blir det en liten delicatoboll i väntan på att min kille ska komma hem från jobbet.

  Tack för det här fina inlägget ♥️

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi