Michaelas försäkringsskola – gravid och barnförsäkring

INLÄGGET ÄR ETT BETALT SAMARBETE MED Länsförsäkringar

En av de sakerna jag tänkte mest på när jag blev gravid var: Hur ska jag klara av att vara förälder?

Det är så otroligt mycket att hålla reda på när man blir gravid och får ett barn. Jag blir fortfarande chockad dagarna långa över hur vuxen man måste bli när man blir förälder. Föräldraskapet liksom tvingar in dig i vuxenkostymen. Jag lär mig att ligga steget före, ställa i förskoleplats, ha UV-dräkt på stranden och mellis redo efter föris. Teckna försäkringar, gå på check ups för vikt, tjata på barnläkare för att få någon som undersöker hans öron. Ta med extrakläder till förskolan, köpa sommarpresent till pedagogerna och fylla i dokument av slag jag aldrig har tänkt på.

Snälla säg att det är fler föräldrar som kan känna igen sig i det här med att man känner sig så vuxen när man får barn? Jag undrar ibland om jag ska bli påkommen, haha, som att ”du är ju inte alls vuxen!”.

Men det är jag ju. Jag tar ansvar och tar hand om och har gjort det sen Dante låg i magen. Gått till barnmorska, haft koll på mina värden, ätit extra järn, tecknat gravidförsäkring, köpt pysventiler och muslinfiltar. Gravidförsäkring var en av de första sakerna jag signade upp mig på när jag var gravid eftersom det kändes både ansvarsfullt och rätt att göra det. När Dante sen kom till världen så tecknade jag en barnförsäkring till honom när han var några veckor gammal, även om gravidförsäkringen faktiskt gäller upp till att barnet är 6 månader.

Det här inlägget är ett samarbete med Länsförsäkringar som erbjuder både gravid och barnförsäkringar. Jag tänkte att jag skulle gå igenom dem för er! Ett perfekt inlägg att bokmärka och spara ner, eller se som en guide så att du får mer kött på benen kring vad för försäkringar du behöver.

Att tänka på när man tecknar en gravidförsäkring:

Länsförsäkringar erbjuder två olika gravidförsäkringar – Gravidförsäkring Bas och Gravidförsäkring Plus. Läs på om båda alternativen här (klick!) för att kunna göra ett informerat val.

En sak som kan vara bra att veta är att en gravidförsäkring faktiskt fokuserar på själva fostret/barnet i magen och inte på den gravida, som namnet indikerar!

Gravidförsäkring Plus har en mer omfattande sjuk och olycksfallsförsäkring samt erbjuder ersättning vid komplikationer på barnet under graviditeten eller förlossningen.

En gravidförsäkring ska tecknas så tidigt som möjligt i graviditeten, men börjar gälla först vid vecka 22. Anledningen till att teckna den tidigt är att den ska finnas registrerad om det uppstår saker som kräver försäkring som kommer att hanteras efter vecka 22.

Gravidförsäkringen täcker även barnets första 6 månader, men att teckna en barnförsäkring när väl bebisen är född är ännu bättre!

En barnförsäkring innebär att…

Många tror att barn är tillräckligt försäkrade på annat håll, kanske via hemförsäkringen, skolan, eller förskolan, men så är det inte. En hemförsäkring hjälper inte och det gör heller inte skolförsäkringen, som endast ersätter skador som orsakats av olycksfall under skoltiden.

Försäkra så tidigt som möjligt! Teckna en barnförsäkring så tidigt som möjligt efter att barnet är fött, det är viktigt eftersom en försäkring gäller endast för skador som inträffar, och sjukdomar som uppkommer, under försäkringstiden. Dessutom kan du riskera att endast erbjudas en försäkring med mindre omfattning om ditt barn inte klarar hälsoprövningen på grund av att barnet varit sjukt eller råkat ut för en skada innan du ansökt om försäkringen.

En barnförsäkring är ett komplement till det skydd barnet har via samhället. För ja, alla barn har skydd via samhället, men barnförsäkringar är ett sätt att få ytterligare skydd vid skador, sjukdomar och annat.

När du tecknar en barnförsäkring kan du göra det på olika försäkringsbelopp. För att räkna ut vilket försäkringsbelopp du vill teckna en barnförsäkring på och exakt vad den nivån täcker kan du klicka här och fylla i uppgifter.

En barnförsäkring ger ett extra ekonomiskt skydd för ett barn som blir sjukt eller skadat och kanske inte kommer kunna leva ett normalt liv med arbete etc. som vuxen. Läs mer om Länsförsäkringars barförsäkring här (klick!).

Försäkringar kan kännas komplicerade, men det ska de inte vara! Det ska kännas viktigt och bra att teckna gravid och barnförsäkringar. Hos Länsförsäkringar finns massor med information för dig som gravid/förälder så att du kan läsa på och sedan göra rätt val för just er.

Du som har läst det här inlägget – vad är dina funderingar kring dessa försäkringar? Kommentera!

  1. ÅH! Bra information!! Jobbar som Försäkringsrådgivare på just Länsförsäkringar. Tack för att du lyfter detta viktiga ämne. Så viktigt att barnen är rätt försäkrade! Massor av tummar upp från en trogen bloggläare!!

  2. Tänker mest på hur orättvist vårt samhälle är och hur alla inte har råd att betala för dyra försäkringar för sina barn. Och hur vi därmed skapar ojämlikheter mellan barn i vårt samhälle när vissa kan köpa sig en ”trygghet”. Om olyckan skulle vara framme skulle jag inte heller känna att pengar kompenserar att mitt barn blir skadat, jag värdesätter mer en trygg och stabil vård för alla barn.

  3. Gud, inte ens täkt på att jag måste ha en gravidförsäkring och fick just reda på att jag är gravid! Tack för den ögonöppnaren och bra info <3

  4. Så tydligt och pedagogiskt formulerat. Tack för att du lyfter detta viktiga ämne på ett informativt och samtidigt lite mer roligt vis, mycket bra inlägg!!

  5. Hej Michaela,
    Är nyfiken om ni har Länsförsäkringars Barnförsäkring nu istället för Moderna eller hur har ni valt där, har nämligen för mig att du använde Modernas gravidförsäkring?🤰🏻

    Har själv Modernas barnförsäkring till vår dotter🤗

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi