Ögonoperation – Q&A

Jag googlade runt efter information om ögonoperationer och hittade ditt inlägg. Vilken operationsmetod gjorde du? Är det något särskilt man inte bör göra efter operationen tex bada, idrotta etc?

Jag gjorde en ICL, alltså ett linsbyte. Det betyder i korta drag att man sätter in en ny lins permanent i ögat och är den operation man oftast gör på dem som har lite “allvarligare” synfel. Annars gör man en ögonlaser som är en något enklare operation.

Man får inte använda ögonsmink, träna, röra vid ögonen eller få in vatten i ögonen under den första veckan. På två veckor får man inte bada bastu och på en månad får man inte göra lösögonfransar/färga fransarna eller dyka typ.

Vågade inte tvätta håret på en vecka för jag ville verkligen inte få in vatten i ögonen, my oh my vad skön den där tvätten var efter en vecka, haha!

Åh har också tänkt att jag ska göra en sån operation! Underbart att det gick så snabbt.
Hur länge hade ditt synfel varit stabilt innan du gjorde operationen? Kram

2-3 år!

Jag vill också göra en operation men tycker det verkar läskigt. Hur lång tid tog det på varje öga? Och hur ont gjorde från 1 till föda barn? 🙂 Eller är det mer obehagskänslan?

Haha från ett till att föda barn ♥

Det tar ca 10-15 minuter per öga. På skalan 1-10 skulle jag säga 3-4 på första ögat och 7 på andra. Men det är liksom en kvart per öga man måste hålla ut. Sen är man klar! Och på skalan 1-10 är föda barn kanske 17…

Och ja, då lägger jag in den extrema obehagskänslan! Första ögat gjorde inte så ont alls, andra gjorde ondare och var mer obehagligt. Men man kan inte vara så rädd för 15 minuters smärta att man avstår en operation som förändrar ens liv, eller kan man det? Det kanske bara är jag som inte ser smärta på det sättet. Jag lägger mig ner, andas och tänker på all mensvärk jag har haft i mitt liv så känns resten rätt okej faktiskt (tänkte mycket på mitt livs mensvärk när jag födde barn).

Hade du önskat att du gjorde operationen innan du fick barn?

Ja, men jag fick inte göra den då för min syn hade inte varit stabil tillräckligt länge tyvärr!

Var det så läskigt och smärtsamt som du hade förväntat dig?

Som jag nämnde lite här ovan är jag ju inte så rädd för smärta och jag tyckte inte att själva operationen kändes läskig. Jag var nervös över eventuella biverkningar, att något skulle gå snett, att jag skulle vara den på tusen som blir blind, sådana saker. Jag är rätt klumpig och var liksom livrädd för att jag skulle råka rycka till i kroppen eller göra något och vips blev jag blind typ. Men man får så mycket bedövning och lugnande så det går bra 🙂

Sista bilden med glasögon och två timmar efter denna bild såg jag utan dem!! Vilken grej ändå.

Har -8 och drömmer om att kunna se utan att ha linser, men är feg och rädd för själva operationen och att det ska göra ont/vara obehagligt eller att nånting skulle gå fel.

Att något skulle gå fel var det som jag funderade mycket kring också! Det var min oro för hellre halvblind med linser än helblind… men det är ju proffs som sköter dessa operationer och jag kände mig verkligen så sjukt trygg från första klivet in (trots pandemi och ingen möjlighet till sällskap). Jag lovar att du kommer klara av det galant! Välj ut ett bra avsnitt av en podd, köp med ditt favvosnack och vips en timme efter att du kom dit kan du mysa ner dig i vilorummet med din perfekta syn, dina snacks och skratta åt din favvopodd. U can do it!

Vilken härlig känsla det måste vara!
Har själv haft linser och glasögon i 10år (kan inte ha linser längre pga torra ögon) och hade också velat göra en operation och slippa det, är dock väldigt rädd för att göra operation.. vilken sorts operation gjorde du?
Kram!

Jag gjorde en ICL! Den gick väldigt smidigt, snabbt och bra. Flera gånger sen operationen har jag varit på väg att ta ut linserna ur ögonen på kvällen, en kväll tog jag till och med fram glasögonen ur skalet, sen kom jag på det. Jag har perfekt syn nu. Då blev jag alldeles rörd haha!

Gud vad spännande, stor grattis!!
Min egen syn har blivit mycket sämre efter graviditeten. Finns det några risker med lasek som du vet om, eller varför har du inte gjort det tidigare? Hade varit intressant att höra mer om hur du tänkt 😊

Jag har inte gjort det tidigare för att min syn inte varit stabil så jag har bara väntat in det. Har tålmodigt kollat upp mina möjligheter flera gånger och är så glad att jag äntligen fick!

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

sub archi