Maternal Mental Health Month

INLÄGGET ÄR ETT BETALT SAMARBETE MED Mindler

Den lilla gravidresan: Jag, Victoria och Carina som var gästande barnmorska i avsnitt 3 om förlossningsrädsla och 4 om förlossningsdepression

Under maj månad uppmärksammar Mindler och Baby Journey ämnena förlossningsrädsla och förlossningsdepression eftersom det är Maternal Mental Health Month. Det här gör vi bland annat med två olika avsnitt i Den lilla gravidresan  där ni hittar avsnitt 3 med fokus på förlossningsrädsla här (klick!) och avsnitt fyra som släpps på Baby Journey nu på söndag med fokus på förlossningsdepression. Sedan erbjuder Mindler iKBT-behandling för förlossningsrädsla eller depression. Victoria Trepp som är chefspsykolog hos Mindler och som gör Den lilla gravidresan tillsammans med mig drabbades själv av förlossningsdepression efter alla sina tre födslar. Hur kan en person som är expert på psykisk hälsa hamna där? Jo, för att vem som helst kan drabbas. Förlossningsdepression kommer från ingenstans och drabbar vem som helst och även den som tänker “inte jag”. Det är därför det är så viktigt att prata om den och bryta normer för hur en förälder ska må under första tiden – för att vi ska sudda ut skammen som kan komma med en förlossningsdepression. Victoria säger så mycket bra saker om det här i avsnittet som släpps på söndag och en av sakerna hon benämner är vikten av att få hjälp och stöd från sina nära, något man bara kan få om man vågar be om det och visar sig svag.

Med det sagt så kanske ni undrar vad iKBT är för någonting? 

Mindler har två iKBT-program inom ämnet förlossning: ett behandlingsprogram mot förlossningsdepression och ett mot förlossningsrädsla. Man väljer själv om man vill jobba självständigt eller tillsammans med en psykolog i programmen och varje avsnitt motsvarar ungefär en veckas arbete eller i den takt som passar en själv bäst. För att verkligen få hjälp och må bättre är det så viktigt att man gör uppgifterna och övningarna i varje program och där jobbar ju alla i olika takt. Programmen utgår från KBT-terapi och ger tydliga instruktioner på vad du ska göra för att få rätt hjälp.

Förlossningsdepression-programmet är i tio avsnitt, riktar sig till dig som känner dig nedstämd efter en graviditet och kan användas av både födande och icke-födande. I behandlingen kommer du få lära dig mer om vad depression är, vad som gör att den inte går över direkt och hur du kan ta stöd från din omgivning. En väldigt viktig del av behandlingen går ut på att du får undersöka hur ditt mående påverkas av vad och hur du gör saker. Du kommer upptäcka att vad du gör påverkar hur du mår. Utifrån den kunskapen kommer du börja förändra vad och hur du gör saker för att påverka hur du mår.

Behandlingen mot förlossningsrädsla riktar sig till dig som upplever oro och ångest kopplat till en förlossning. I behandlingens sju avsnitt kommer du få lära dig mer om förlossningsrädsla och undersöka innehållet i din egen rädsla. Där går man igenom hur tankar, känslor och hur vissa beteenden, som kan kännas hjälpsamma i stunden, faktiskt kan förvärra rädslan. Du får lära dig hur du kan identifiera dina beteenden och hur du kan förändra dem samt träna på att använda acceptans och magandning för att hantera din rädsla.

Jag och 1-månad gammal bebis i bärsjal som vanligt medan svetten rann, bröstmjölken droppade och jag samtidigt försökte få klart en jobbgrej vid köksdisken.

Jag är så stolt över att få göra den här typen av samarbeten som jag vet kan hjälpa mina medsystrar där ute. Sen jag började jobba med Mindler i vintras har många av er hört av er till mig och tackat för den sista pushen för att våga ta hjälp. Ibland är ett inlägg på sociala medier allt som behövs för att ta tag i något som gör ont inuti. I mitt jobb med Baby Journey blir jag ständigt påmind om hur skör bebisresan är, hur den verkligen pendlar mellan så kärleksfull och så jobbig, vilket gör att jag hela tiden vill arbeta mer, erbjuda mer, berätta om mer, för alla som är i den resan. För att någon kanske ska få lite hjälp av oss och det vi bygger på Baby Journey.

Med det sagt, känner du igen dig i det som beskrivs som förlossningsrädsla eller förlossningsdepression? I sådana fall kanske en iKBT-kurs kan vara något för dig. Läs mer här ♥

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

sub archi