We don’t see things as they are, we see them as we are

God morgon!

Jag sitter på kontoret, det är tyst och mörkt och regn som piskar utanför. Jag äter en färsk fralla från bageriet nedanför och mitt Lavazza-kaffe med skummad mjölk är så gott att jag får gåshud. Vad fint det är med frukost ändå, tack till den som kom på frukost.

Jag tänker mycket på kommentarer på sociala medier just nu. Dels för att jag ska vara med i en podcast med Heja Livet och prata om just detta ämne, så i förra veckan skrev jag ihop manus och igår spelade jag in avsnittet. Det blev fint och jag säger till när det finns ute! Men jag tror att det är något jag funderar mycket kring just för att jag personligen har en paus i mina egna drev eller hatstormar (sjukt ändå att jag tycker det är läskigt att skriva det för att det känns som att någon då kommer vilja ta tillfället i akt och starta ett mot mig). Att vara influencer är ju att vara en helt vanlig person som ibland gör, säger, tycker eller tänker något som inte passar alla i smaken och därefter ta emot trolliga kommentarer om en själv. Eller att göra ett misstag på jobbet och hamna i drev som kan ta lång tid att jobba sig ifrån. Om man har otur blir man cancelad. Det är inte synd om en influencer, för det är ett väldigt roligt jobb! Men det är inte roligt för någon kvinna att behöva utstå drev som andra kvinnor skapar, eldar på och riktar rakt mot en. Det är yrkets stora baksida och den är ju faktiskt så pass stor att vissa slutar med det här jobbet på grund av det, eller bryts ner som personer. I Tyskland tog en influencer nyligen livet av sig efter allt näthat och när jag tänker på det blir jag så oerhört ledsen och förbannad. Samma sak när Bianca lägger upp storys på sin Instagram där hon vädjar till folk att inte skriva något mer hat till henne. Vad är det för värld vi lever i när en ung kvinna som inte gör så mycket mer än att dela sitt liv, sitt jobb, sina vänner och ytliga ting på sina kanaler behöver vädja till människor om att inte vara elaka? Nä fy, det gör alldeles ont i magen.

I alla fall så är det ju mellan stormarna när allt är stilla som det finns tid för reflektion. När det är motigt på jobbet går man ju bara in för att ta sig igenom arbetsdagen. Men sen, när allt känns toppen igen, börjar man fundera. I alla fall jag. Jag tycker att det är så intressant – och sorgligt – med alla dessa kvinnor som skriver trolliga kommentarer, som låtsas ha omtanke men egentligen bara vill trycka dit eller som är avundsjuka och inte kan hantera det. Som förklär skit med silkespapper.

Imorse läste jag ett så fint morgoninlägg hos Elsa Billgren om en kommentar som hade fastnat i henne och jag förstod henne precis (här hittar du inlägget). Det handlar inte så mycket om huruvida jag själv tycker att kommentaren är elak eller inte, för det är också en diskussion som ofta uppkommer som jag tycker är ganska irrelevant. Alltså att om någon på internet blir ledsen för en kommentar så handlar diskussionen om huruvida andra hade blivit ledsen för just den kommentaren och det ska då vara något sorts rättfärdigande för kommentaren i sig. Men handlar verkligen trollande/sårande/elakheter om det? Eller om hur personen som tar emot det känner sig när hen får det?

För varje år som går så känner jag starkare och starkare hur jag vill jobba mot näthat. Inte bara försöka finta bort den – utan verkligen kämpa för att den ska minska. Eftersom mycket näthat riktas mot kvinnliga influencers och kommer från andra kvinnor så utgår jag från att dessa kvinnor är, precis som jag, helt vanliga människor. Som kommer förstå om man säger att nej, det här kändes inte bra. Det här gjorde mig ledsen.

Om jag kan få i alla fall några stycken att tänka till när det kommer till sitt beteende på sociala medier så har jag i alla fall gjort en liten skillnad. Jag skrev om det här på min Instastory härom veckan där jag även tog upp en poäng som jag tycker är viktig. Vilket är om den som sitter tyst och tittar på – men ändå gottar sig i hatet. Som läser kommentarsfälten och någonstans mår lite bra över att läsa elakheter om andra människor. Jag vill verkligen uppmana er som gör det till att avvänja er vid det beteendet. För nätet är precis som skolgården: hen som mobbar kommer bara fortsätta om alla andra står tyst och tittar på utan att ingripa eller gå därifrån.

I alla fall! Så tycker jag att Elsa är så modig som vågar säga till när hon blir ledsen även om vissa tycker att “det är väl inte så farligt”. Och så gillade jag den här kommentaren i hennes kommentarsfält som jag snodde rubriken ifrån:

“Jag tänker ofta på det här Anais Nin citatet: ”We don’t see things as they are, we see them as we are”.

Alla vi som läser och kommenterar din blogg ser den just genom våra egna ögon.”

Det är något som den som får ett nättroll på sig ska komma ihåg, men också den som känner ett behov av att skriva en inte snäll kommentar. Det du känner grundar sig i dig som person och inte i personen du riktar elakheten emot. Det här gäller ju inte alla fall givetvis, men i många, speciellt de som är så direkt riktade mot någons personlighet. Så om man känner ett behov av att skriva något dumt till någon annan ska man nog ta sig en liten stund självreflektion. Kanske kan man lära sig något om sig själv.

Nåväl, nu börjar det ramla in folk på kontoret så jag ska tända upp, tända ljus och göra mysigt innan dagens första möte. Jag hoppas att ni får en fin dag, puss!

Tröja / Blus / Jeans / Skor Adlinks

 1. Det är ett väldigt hatiskt och hårt klimat på internet och sociala medier öht. Jag är väldigt medveten, lyssnar och läser på, men skulle ändå t.ex. aldrig våga skriva något inlägg i någon av de grupper jag är med i på Facebook eftersom man måste uttrycka sig helt ‘perfekt’. Det finns alltid någon som triggas av något man skriver eller som måste påpeka saker oavsett hur noga man tänker igenom det man skriver. Helt omöjligt att göra rätt ens i grupper där man borde kunna hålla sams eftersom man står på samma sida. Är numera helt anonym på FB, har ändrat mitt efternamn (pga ovanligt) och kommenterar i princip aldrig någonting. Sociala medier verkar ha gått från en fin plats att hålla kontakt med folk på till en plats där folk hänger för att hitta fel hos varandra.

 2. Alltså, hemskt med rena hatkommentarer. Men jag tycker också att influencers SKA få bli granskade och få ta emot kritik. Precis som vi vanliga som får kritik om vi skulle göra ett dåligt jobb på våra vanliga arbeten. Alla har ju ett val, tål man inte att vara influencers för det handlar om att nå ut till många människor, så behöver man inte vara det. Är man journalist/författare och inte klarar av att folk bedömer ens texter, då ska man inte vara det. Är man modell och inte tål att folk bedömer ens kropp och utseende, då ska man inte vara det. Osv. Ingen har ju blivit tvingad till att utföra detta jobb.

  1. Jag håller inte med dig och tycker att det där är ursäkter för att vilja ge “kritik”. Och oftast handlar granskningen om själva personen än arbetet. Alltså att någon ger kritik för att t.ex. mina skor från Flattered satt dåligt på foten eller gick sönder efter första promenaden är en sak. Men att ifrågasätta någons person är en annan. Jag är ju chef och har varit det i många år och skulle aldrig ge kritik eller granska mina anställda på det sättet. Jag tror att ditt tillvägagångssätt på hur och vad som är okej med att bemöta andra människor skiljer sig från vad jag tycker och där har vi också ett problem – att man helt enkelt har olika syn på vad som är acceptabelt och inte.

   1. Jag förstår verkligen vad du menar och det är absolut skillnad på kritik och attack. Men att influensers blir kritiserade för sin person (och inte bara för produkter de skapar) är ju för att det är sin person som dom tjänar pengar på. Hela grejen med influensers är ju att man ska känna att man nästan är någons kompis och Elsa tjänar ju sina pengar på att dela med sig av sin person och sitt liv. Att folk då ifrågasätter saker hon säger och gör är ju faktiskt att kritisera hennes arbete. I så fall får hon strunta i att dela med sig av sånt, men gissar att hon då även får färre följare och mindre pengar.

    Men jag tycker absolut inte man ska vara elak i det man säger, eller hata. Det är inte acceptabelt. Men som influenser som delar med sig och tjänar pengar på att dela med sig av sitt liv måste man nog acceptera kritik. Och jag tycker ibland att gränser för vad som ses som kritik är väldigt låg och snabbt går över till att man känner sig utsatt för hat.

    Vill bara avsluta med att tillägga att jag älskar din blogg och tycker att du är otrolig professionell i det du gör!

 3. Detta är väldigt intressant. Men också för att jag undrar hur du tänker kring att ni är många som står tysta och ser på när bloggbevkning har sina drev. Tex mot Isabella, hon har mobbat henne hur länge som helst men ingen av er andra säger något? Hade det varit en fysisk arbetsplats och en kollega konstant blev mobbad av en annan hade ni sagt ifrån? Eller?

  1. Så intressant, jag har inte ens tänkt på att hon mobbar någon annan för jag är så upptagen med att själv känna mig mobbad av henne och de som skriver om mig på den platsen. Så jag känner liksom att jag står bredvid Isabella i att bli konstant mobbad och varje gång jag försöker säga ifrån blir det bara värre. Men kanske hade blivit annorlunda om jag sa ifrån när någon annan än jag själv får ta emot hat? Det har jag inte tänkt på men kommer garanterat göra det i framtiden. Tack för din kommentar <3

   1. Intressant. Jag är inte bekant m bloggbevakning. Men det intressanta är just att man vill “rädda” sig själv från kritik etc o inte ser andra i samma situation. Det är väl just det som är viktigt att se bortom sig själv o försöka ändra ngt större. Tror det även är förklaringen till att personer väljer att vara tysta o se men inte agera i olika situationer. Man vill rädda sig själv. Även om jag just nu inte är drabbad, kanske jag blir om jag agerar. Det är stort att agera o inte bara vara tyst. Men det kan finns lika många anledningar till att man inte agerar som personer som är tysta. Tror att fler vill “rädda” sig själv snarare än att de faktiskt håller med eller accepterar beteenden. Men självklart svårt att få till förändring då. För det krävs att man handlar på ngt sätt.

 4. Har och hot är ALDRIG okej. Klimatet på nätet är hårt och ottilåtande många gånger, men ibland kan en helt vanlig fråga eller kritik ses som näthat. Jag brukar tänka att skulle jag kunna säga detta till någon i min närhet och varför skulle jag göra det? Är det av omtanke eller för att jag genuint undrar något, då är det okej och kan mycket väl vara kritiskt men det är inte samma sak som hat.

  Att klanka ner på någons utseende är bara fult och dåligt. Men att ifrågasätta en persons beteende är inte fult, det kan göras fult och elakt men är inte samma sak.

 5. Hej kära Michaela! Kommenterar sällan, men kände för att säga att jag har följt dig i 10 år nu och du ÄR och SKAPAR den meste trevliga, mysiga och värmaste platsen på internet som jag vet om. Att få komma inn här och ta en paus från alt är ren och skär lyx. Du skapar et univers man bara längtar efter att få stiga inn i efter en lång dag. Samtidigt som du bjuder på livets värkliga sidor, både dom bra och mindre bra. Älskar också att få läsa dina reflektioner, alltid så många kunniga synspunkter. Får ont inombords dom gånger jag läser att du upplever hat och att vuxna människor kommenterar elaka saker. Vem är man ens som person när man använder sin lediga tid till att kommentera skit på internet? Tror det finns många som älskar att komma inn här och som njuter av den här platsen, men som inte alltid kommenterar eller visar det. Måste värkligen bli bättre på det! HEJA DIG, POSITIVITET OCH BRA MÄNNISKOR!!!!!

 6. Det jag tycker är intressant är just det du lyfter kring kritik mot ett utfört arbete eller person när det gäller influensers som på ngt sätt är sitt jobb? Jag tror att det är svårt för oss läsare/konsumenter att se skillnaden på personen Michaela (el vem som helst annars i branschen) och liksom företaget. Om man tex vill diskutera hur vissa influensers låter sina barn delta i blogg/samarbeten utan att kritisera personen som gör det – hur ska det ske?
  Jag tycker att den marknadsföring som sker i influensers kanaler bör kunna kritiseras på samma sätt som reklamen på TV4 kan kritiseras. Men hur? En av poängerna med influensers marknadsföring är ju att den ska kännas personlig och med en person som avsändare?
  Svårt tycker jag.

 7. Det här tycker jag är så intressant! Framförallt det du nämner om att det blir en diskussion om “man själv” tagit illa upp eller inte. För även om jag helt håller med dig om att det är en väldigt konstigt diskussion att ha, så tycker jag det är svårt med om ditt “argument” eller vad man ska säga håller helt. Om man som influencer har tagit illa vid sig av en kommentar, så har man ju helt rätt att känna exakt hur man gör, radera vilken kommentar man vill etc. Men om den som har skrivit det inte menat något illa utan mest velat ha en diskussion eller hade en fundering helt enkelt, vem är det då som har “rätt”? Om din verklighet är helt sann för sig, är inte alla andras också det? (Sen måste de inte säga det till DIG, såklart)

  För jag tror på riktigt att fler än vad man tror inte är ute efter att trycka till eller ner en influencer, utan skriver på infall och kanske inte tänker så mycket på hur den formulerar sig i text på mobilen. Du och många influencers säger att ni lärt er att känna igen på en gång “välmenta” kommentarer som bara är ute efter trycka ner och det tror jag till 100% på, men jag tror också att ni förstår mer om dem som skriver dem än de själva gör, om du förstår vad jag menar? Ni är de med erfarenheten, och ni vet hur man *beter sig på nätet* Och, eftersom de inte fattar vad de gör, så tror jag att det är svårt att “mota i grind” så att säga. De kommer nog inte ta åt sig av ett inlägg som detta, och med resonemanget som du förde i det skulle det också betyda att deras verklighet är lika sann som din. De menar inget illa, influencers tar illa upp ändå för något triggades, och här lever vi alla bara på varsin sida av skärmarna i varsin del av verkligheten.

  Tack för ett väldigt intressant inlägg!

 8. Håller helt med dig! Tycker att formuleringen “Som förklär skit med silkespapper.” är väldigt talande.

 9. Mot bakgrund av det ovan avhandlade ämnet – rekommenderar jag er – dopaminfasta som bl a inkluderar stop av läsning av bloggar, ej kolla instagram, ej faceb ook etc. , ej skadliga skvallermedier, bli helnykterist, vegan, skuldfri, ekonomiskt oberoende och äga sin tid. /orsaken till att många läser bloggar är att för de inte orkar taga tag i sina egna liv utan flyr bort sina stressade inren – in i sociala mediers sfär. Vad då influencer? det finns ju utbildade personer inom olika områden där man kan få stöd o hjälp med olika frågor – dietist, hudterapeut, utbildad stylist, etc etc. Hej då

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi