Uppdatering: 20 månader med Dante

Nu är Lilleman TJUGO månader, going towards the big terrible twos, och livet leker.

Som ni vet så har jag i stort sett varje månad känt att det bara blir roligare, det är någon månad när det har varit ett jobbigt språng eller sömnen har strulat som jag inte har känt varit så rolig. Men annars tänker jag varje månad att ”NU är det som bäst!”. Undrar om man känner så för resten av livet, men ändå kan se tillbaka och uppskatta varje ålder? Mina föräldrar tycker typ att det är som roligast nu haha. Det var för att jag gav dom Dante…

I förra uppdateringen skrev jag om vår sömn, jag länkar till inlägget längst ner. För er som har missat så kommer här en recap: vi hade massa problem med vår sömn och Dante har aldrig sovit mer än typ 1-2 timmar i sträck. Förra månaden började vi sömnträna honom med hjälp av en sömnpedagog och numera sover han i stort sett hela nätter i egen säng utan problem. Han är gladare, tryggare och hela familjen får chans till återhämtning på nätterna. Det gör att vi har det roligare på dagarna!

Det är faktiskt helt otroligt? Jag har dessutom börjat uppskatta vårt hemmaliv ännu mer eftersom jag inte desperat längtar efter sömn alternativt är livrädd för natten som smyger sig på. Det är härligt att gå från att ha en skavande känsla av ångest om kvällarna till att verkligen njuta, kunna maximera egentiden men också tiden tillsammans som par. Sen när Dante vaknar på morgonen är man utvilad och har saknat honom haha!

En annan sak: jag visste faktiskt inte att det kunde vara såhär härligt att ha barn. Jag har alltid tänkt att sömnen är priset jag får betala för att vara så kär i mitt barn. Nu har jag både sömn, Dante och allt annat härligt i vårt liv. Då känns det plötsligt för bra för att vara sant? Kan livet verkligen vara såhär, att man får ha världens härligaste unge som sin egen, leva familjeliv, utvecklas på sitt jobb och så sova 7 timmar i sträck per natt på det? Har jag lurat systemet eller är det såhär alla mina kompisar med barn som sover bra har det? I sådana fall – dom vet inte hur bra dom har haft det haha!

När det kommer till Dantes utveckling så händer det MYCKET med honom nu. Han pratar på i otrolig fart och säger numera meningar med tre ord i sträck: Mamma äta mat. Titta pappa gris. Den blomman vatten. Alltså det är så coolt? Att ha? Ett barn? Som pratar? Vill bara prata med honom mest hela tiden. Härom kvällen sprang han runt i bara blöja och skrek ”OST MACKA OST MACKA OST MACKA!” när han såg att jag började förbereda hans kvällsmål (skulle bli gröt men det blev som ni förstår… ostmacka). Nä gud vad roligt det är alltså.

Han är väldigt social, söker sig till andra barn och vill gärna vara med i leken. Han är busig, tokig och älskar uppmärksamhet (undra vem han fått det ifrån hehe…). Han sjunger Lilla snigel minst tio gånger om dagen, vet exakt vilken Sensai-kräm som ska placeras på min Foreo på kvällen och blir lycklig ända in i själen när han dansar.

Eftersom jag svävar på moln tack vare återhämtning och snack-race just nu kan jag inte komma på en enda jobbig sak. Kanske att han testar gränser och får lite förtrots-utbrott mellan varven, men eftersom jag har fått sova på natten har jag haft energi till att ta dem utan problem. Det kommer kanske förändras när kroppen börjar vänja sig vid denna sömn och utbrotten ökar 🙂

Ni som har barn runt samma ålder, vad tycker ni är roligast just nu?

19-månaders uppdatering med fokus på vår sömn kan ni läsa om här!

 1. Haha åh så fint och härligt att läsa dessa uppdateringar, vill aldrig att du ska sluta! Min dotter är bara några månader yngre än Dante så det är så kul att läsa om. Hon är dock väldigt olik han, varit väldigt skygg och försiktig med andra och vill mest vara hos mamma och pappa. Tycker det är fascinerande att så små personer kan ha så starka och olika personligheter. Dock har de gemensamt den katastrofala sömnen haha, så det har faktiskt varit en tröst att läsa om era sömnproblem också. Min dotter har också sen några veckor tillbaka börjat sova så mycket bättre! Så skönt.
  Håller också helt med dig om att jag varje månad tänker att nu kan det inte bli bättre, nu har hon nått maximal gullighet osv. Men så har jag tänkt sen hon var en månad typ hehe, får se när det verkligen tar stopp 😊

 2. Hej! Min son är några dagar yngre än Dante😅 håller med om hur roligt det är nu! Min son älskar att springa runt och låtsas ramla och så ska man säga ”ojojoj hur gick det?” Så skrattar han och reser sig uppgick fortsätter springa😂 än så länge säger han bara mamma och pappa. Han försöker visa mycket med kroppsspråk så är ganska lätt att förstå honom ändå. Han började förskolan i början på februari men har inte riktigt vant sig än och är fortfarande blyg vid lämning❣️

 3. Åh blir glad i hjärtat av att läsa detta! Både för er skull men även om att det finns hopp om bättre sömn för vår lilla kille 🙈

  1. Det finns det – håll ut och leta efter hjälp om det inte ger med sig. Massa kärlek!

 4. Nu är jag visserligen gravid och hormonell – men Michaela jag blir helt GRÅTIG av den här uppdateringen! Jag känner en sådan lättnad för er skull att det börjat lösa sig med sömnen! Jag har varje månadsuppdatering hoppats så för er skull att det skulle börja vända – och nu har det gjort det! Ni är på andra sidan! Så glad för er skull. Lagom till våren och ljuset också, kan bara tänka mig hur höga ni är på livet.

  Vår dotter är 3 år i maj, och jag känner igen mig så i det du skriver – varje månad har man känt NU är det som mysigast och roligast och just nu är det iaf för oss roligare än någonsin. Så mycket tokiga saker som kommer ur den där lilla munnen, och spännande frågor som man som förälder får tänka både 1 och 2 gånger på innan man svarar. Som, ”varför finns moln?” Ja du.. Eller ”Visst kommer bebisar med påskharen?”. Em. Nja.. Inte riktigt så det fungerar. ROLIGT är det! Heja dig och er familj Michaela!

  1. Men jag orkar inte vad gullig du är <3 Tack!

   Alltså det verkar vara sååå kul när dom börjar filosofera och undra saker. Skrattar ihjäl mig när våra kompisars barn som är lite äldre kommer och ställer frågor haha.

   Puss!

 5. Språket!!! Just nu är dock hela familjen sjuk i covid så nu är ingenting roligt. Men annars språket alltså, nej men jag skrattar ihjäl mig. Ser bara mer fram emot att få veta vad som händer i den där lilla hjärnan. Men man får ju akta sig för vilka ord man använder för dom snappar ju upp precis allt. Men det är så kul att följa utvecklingen.
  Så skönt att ni äntligen får sova, vår dotter sover nästan hela nätter nu sen hon började förskola, dock inte i egen säng så det blir sommarens projekt. Just nu orkar jag inte plus att det faktiskt är ganska mysigt att sova tillsammans. Men inte hållbart i längden, börjar bli trångt!!

  1. Haha ja alltså det är SÅ kul! Åh jag älskar också att samsova men eftersom det inte funkade för oss hade vi inget val haha. Nu är det dock rätt härligt att få plats i sängen, inte störa varandra och få lite egentid 🙂 KRAM!

 6. Åh vad underbart det låter 😍 känner så igen mig i din berättelse om sömnen och hur mkt härligare och lättare alla problem känns när man faktiskt får sova. Känslan när det börjar dra mot natt och man har smygande ångerst för man vet inte när eller hur många gånger man ska bli väckt under natten, den är så jobbig 🙈.. sömntränade vår dotter när hon var sju månader, till skillnad från Dante så var jag övertygad om att hon inte hade några fysiska problem och sedan dess har hon sovit hela nätter i egen säng och jag är en så mkt gladare och tålmodigare mamma, ingenting känns liksom jobbigt när man har gått igenom det! Efter sömnen ordnade upp sig så vågade vi oss till och med på syskonförsök så nu blir det två täta 😆

  1. Åh gud vad härligt att höra att ni också kört sömnträning och att det funkade! Visst är det underbart. Jag har förvisso inte hört om någon som inte fått en bättre sömn efter det. Puss!

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi