Uppdatering: 19 månader med Dante

Jag glömde helt bort att posta månadens uppdatering med min lilla favoritperson och eftersom ni är så många som verkar uppskatta dem så kommer det en någon försenad version här!

Jag tänkte att vi primärt skulle fokusera på sömnen i detta inlägg.

Det har kommit in hundratals meddelanden till mig om det här med vår sömn vilket jag förstår eftersom vi så generöst har delat allt kring sömn på mina plattformar senaste 1 1/2 året. Jag vill börja med att säga att jag är så tacksam över det – att vi har haft den här platsen tillsammans för att dela sömntortyr, igenkänning, gemenskap och kärlek. Det har varit 99% kärlek och förståelse varje gång jag plockat upp ämnet sömn i mina kanaler (och 1% mammor som tror sig veta bättre, hehe).

Anyway!

Som jag skrev till er i början på februari så bestämde vi oss för att ta kontakt med en sömncoach som en vän tipsade oss om. Vid det laget hade vi testat allt och kände inte att den hjälp vi fick från vården räckte för oss. Vi bokade in ett rådgivande telefonsamtal och efter det bestämde vi oss för att köra en sömnträning tillsammans med henne på två veckor. I den så är hon med (över zoom) hela första natten och guidar en, därefter har man dagliga avstämningar över sms och telefon i två veckors tid. Innan sömnträningen påbörjades fick vi massa dokument av henne att plugga in samt läste hennes bok som är en kombinerad guide och barnbok. Vi såg det lite som att vi skulle ta körkort haha!

Alla dessa komponenter tillsammans, gjorde sedan att vi kunde bryta vårt sömnmönster och skapa nya. Inte en sak – alla!

I kombination med detta så bokade vi av jobb, rensade våra scheman och satte upp en tydlig plan för hur vi skulle gå till väga för att klara det här. Det var en all in-upplevelse som man bara tar sig an när man är desperat och känner att nej, det vi har varit i är inte längre hållbart. Vi behöver hjälp!

För oss handlade det om att Dante har skapat en så jobbig relation till sömn, mycket på grund av hans mag och öronproblem som han har haft i långa perioder. Det är som att han känner att sova och sängen är dåliga platser. I kombination med det så har vi blivit så desperata efter sömn att vi har testat allt men inte hittat något som funkat – och till slut varit så jäkla trötta att vi så fort vi hittat en enkel väg till sömnen försökt ta den.

Alla har olika sömnproblem, olika barn och olika utgångslägen – kom ihåg det!

I slutet på februari körde vi igång vår sömnträning på två veckor och det tog inte många dagar för Dante att ändra sin relation till sömn. Idag, tre veckor senare, sover han hela nätter och tycker om sin säng. Han hämtar sin snuttefilt, tar fram sin favoritbok och gosar med sin vovve. Och så läser vi boken, lägger ner honom i sängen, släcker lampan och säger god natt. Han somnar inom några minuter och vaknar högst 1-2 gånger på 12 timmar innan det är morgon. Han är gladare, har börjat äta bättre och somnar inte längre i vagnen på vägen till förskolan av trötthet.

HELT OTROLIGT!!!

För alla som har ordentliga sömnproblem kan jag verkligen rekommendera att kolla upp sömnträning och ta hjälp av en sömnpedagog! Att sömnträna är supervanligt i t.ex. USA men har inte nått helt till Sverige än. Vi har tagit hjälp av Sömncoachen Hanna Bergenkull och om jag kunde dela ut ett pris till henne hade jag gjort det. En medalj för att hon har hjälpt oss från desperata, sömntorterade och ledsna – till glada, hoppfulla och trygga. Helt sjukt hur mycket kärlek vi har till henne! Hannas hemsida finns här för den som vill läsa mer (det här är inte ett samarbete men det förstår ni säkert). Jag såg att hon ska köra igång en sömnskola nu i april som verkar superbra så den kanske kan vara något för er som vill ha hjälp!

Hoppas att ni som var nyfikna på hur vi har gjort fick det svar ni behövde!

Jag är sååå glad, både för att vi får sova bättre men också för att Dante mår så mycket bättre. Jag trodde att han hatade att sova, men det var ju inte så. Vi hade bara inte rätt verktyg. Han mår så mycket bättre av att få sova ordentligt och hela familjen är på en tusen gånger bättre plats nu än vad vi var på för några veckor sen. Vi är beredda på bakslag men i det stora hela har vi byggt upp nya rutiner som gör vårt liv bättre.

Läs om 18 månader här!

 1. Blir så glad att läsa alla uppdateringar om Dante. Tack för att ni skapade honom och för att du delar med dig av en del av honom till oss läsare!

  Jag har ett problem som jag så gärna hoppas att du, eller någon annan läsare, kan hjälpa mig med, eller bara komma med lite kloka ord.

  Jag vet inte om jag är kär längre. Jag älskar min pojkvän så otroligt mycket och han är min bästa kompis och person i världen. Sen vi blev tillsammans har vi alltid bråkat väldigt mycket och haft lite olika syn på hur ett förhållande bör vara, och helt enkelt bara varit väldigt olika som personer. Det har tagit så mycket energi från mig och när jag tillslut tog upp detta med honom tror jag att han blev rädd att förlora mig och försöker nu ”bättra” sig, vilket jag är så tacksam över, men en del av mig känner att det kanske redan är försent.
  Hur vet man egentligen om man slutat vara kär eller om det bara är en svacka? Jag älskar honom men jag vet inte på vilket sätt. Det känns som att jag börjar intressera mig för annat, och andra, i livet, istället för bara honom som innan var allt jag tänkte på och ville vara med. Jag vill verkligen inte såra honom.

  Tack för världens bästa blogg<3

  1. Jag undrar också hur man vet att man inte är kär längre. Har en lite annorlunda situation då vi har en ettåring så jag vet inte om det bara är småbarnsåren som får mig att känna såhär eller om jag på riktigt inte är kär längre. Skulle så gärna vilja höra dina tankar michaela om att sluta vara kär vs svacka.. om det går att säga något om det. Kram

  2. Verkligen spot om min helt egna situation just nu. Vi har också haft bråkigt och olika syn på saker genom åren – men nu börjar jag känna att den där underliggande kärleken är på väg att försvinna. Går det att hitta varandra igen när allt det dumma är sagt?!
   Ska tilläggas att han också säger att han vill ”bättra sig” och göra allt det där för mig som jag saknar i vår relation.

  1. Så härligt!! Glad för er skull. Hoppas det fortsätter lika fint och annars har ni säkert verktyg att ta till. Varmt lycka till i fortsättningen!

 2. Hanna är grym! Vi använde henne när vi var som mest desperata när vår dotter var 6 månader. Hanna är proffsig, trygg och igenkännande. Fantastiskt att hon finns! Vet att jag tipsade dig om henne så det kul att ni nådde ut och också fått ett dåligt mönster att vända.

 3. Åh vad skönt för er att det blivit bättre! Måste kännas underbart att ni märker hur mycket bättre Dante mår när han får sova ordentligt?

 4. Jag har lidit så otroligt mycket med er så det värmer mig enda in i själen av att läsa att ni mår bättre och äntligen får sova alla tre <3

 5. Vilken grej! Heja er som har fått in nya vanor, håller tummarna eran nya version av Dante är här för att stanna!

  Stor kram från en som beundrar er sömnkamp!

 6. Haha så sjukt men blir verkligen genuint glad för er och Dantes skull att ni är på en bättre plats nu, så bra att ni tog hjälp!! Heja heja

 7. Wow vad glad jag blir er skull, underbart att få höra att ni äntligen fått rätt hjälp och får sova allihopa, så som ni kämpat! Grattis till er 🙂

 8. Hej! Åh så glad jag blev när jag läste ditt inlägg. Har läst din blogg länge och lidit med er ♥️ vill också rikta ett STORT tack till dig för allt du delar med dig av. Allt det ljusa och härliga i livet men också allt det mörka o fruktansvärda, som vi alla drabbas av men aldrig pratar om. Din blogg är en trygg plats där jag känner mig lugn och glad. Du är genuin förebild för många, glöm inte det.
  Kramar från en mamma Mariestad

 9. Även fast att jag inte känner er personligen så blir jag så genuint glad av att få läsa detta :’) Äntligen är det eran tur att få sova!

 10. Anade att det var Hanna som ni hade anlitat när jag läste de första styckena i din text (inte för att det finns en uppsjö av sömncoacher i Sverige, men ändå).

  Precis som någon mer skrev här bland kommentarerna så tipsade jag också om sömncoach/Hanna i tidigare inlägg då vi blev otroligt hjälpta av henne och det kändes faktiskt lite som att vi fick livet och glädjen tillbaka när vi fick ordning på sömnen. Även om jag inte känner dig så är jag verkligen otroligt glad över, ända in i hjärtat faktiskt, att ni har blivit hjälpta! Det påverkar hela familjen på så många sätt. Och grymt jobbat med sömnträningen – det är tufft som fan! Det är kanske ett lite känsligt ämne att skriva om men jag tycker att du uttryckte dig väldigt bra och i synnerhet då du poängterade att allas förutsättningar ser olika ut. För det gör dem. Men vi kan nog alla vara överens om att sömnbrist inte är att leka med.

 11. Helt otroligt! Skulle du kunna tänka dig att dela med dig lite av vad ”sömnträning” går ut på? I stora drag. Liksom vad är det för nåt, hur gör man det? Som sagt i stora drag för det är så abstrakt för mig. Kämpar själv med en liknande situation och famlar i mörkret! Vore så tacksam om du ville utveckla bara litegrann, mer konkret, vad det är ni ändrat i era/Dantes mönster som hjälpt honom sova bättre! <3<3<3<3

 12. En fråga till dina frågestunder ? Hur och när upptäckte ni att Dante hade riktiga sömnproblem och inte bara var ”normalt” bråkig med sömnen som bebisar kan vara? Har en son på 6 månader som vaknar efter 30 minuter dag som natt, börjar fundera på om det verkligen är normalt.. Bvc verkar dock inte tycka det är speciellt anmärkningsvärt men jag är såå trött ?

 13. Gör sömnträningen nu och är sååååå peppad. Känner igen mig jättemycket i er sömn första tiden med Dante. Det är skitjobbigt. Jag drömmer så om att också få ”livet tillbaka”.
  Men första dagarna sömnträning har varit sååå jobbiga, är så nära att ge upp hela tiden. Är på dygn två-tre.
  Var det jobbigt för er de första dagarna?
  Jag längtar så extremt efter att komma ut på andra sidan. Och hoppas innerligt att vi kommer dit.

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi