Att köpa ett boende utomlands

Okej, såhär var det. Jag var i Palma på Petras tärnhippa våren 2018 och gick spontant och tittade på tre olika lägenheter jag hade hittat på nätet veckan innan vi åkte. Jag blev kär i en minitrea på 65kvm med terrass, i samma hus som en yogastudio mitt i centrala Palma. D tyckte att jag var helt galen som funderade på att spontanköpa en lägenhet och vägrade vara med på min livskris hahaha. Men jag gav mig inte, så gick till banken här hemma och bad om lånelöfte och fixade allt. Men under veckan hemma som gick började jag använda hjärnan i beslutet och inte bara hjärtat. Jag insåg då att en lägenhet fem trappor upp utan hiss i centrala Palma kanske inte är den bästa investeringen när vi vill ha barn. Jag gick hem och sa ”Om jag skiter i den här lägenheten, kan vi köpa ett utomlandsboende tillsammans efter att vi fått barn?”. Fick ett givet ja till svar och vi båda blev helt pirriga bara av att ta beslutet att vi faktiskt ska köpa något utomlands inom några år! Iiih!

Under tiden har vi pratat om vad vi vill köpa, lagt upp budgetar och planerat. Vi började med att leta på alla platser som kändes intressanta för oss; Palma, Marbella, norra Italien och södra Frankrike. Mejlade mäklare och skrev upp oss på intresselistor och sånt. Efter ett tag landade vi i att Marbella passade oss bäst. Bland annat för att det är mycket varmare under vinterhalvåret än Frankrike och Italien samt att många kompisar huserar där, vi har kompisar i Palma och södra Frankrike också men Frankrike har ju kallare klimat och Palma föll bort när vi fick barn, vet egentligen inte exakt varför, Marbella kändes bara mer rätt för oss nu. Många av våra vänner som har barn huserar där delar av året och trivs väldigt bra.

I alla fall, i höstas ramlade jag över ett penthouse i Marbella när vi var hos Linn och Mattias på landet och åt frukost på morgonen. Jag blev K Ä R som vanligt haha. Och när vi satte oss i bilen hem sa D de magiska orden ”Jag gillade den också, nu gör vi det här! Mejla mäklaren!”. Sen var vi igång. D är så rolig för när han väl har marinerat klart något gasar han på som ingen annan. Det går inte att göra mer research eller grotta ner sig i projekt mer än vad han gör, skulle nästan våga säga att han blir besatt haha. Så bra för mig som är mycket mer känslostyrd, vi är ett bra komplement till varandra i den här typen av köp.

Det blev inte just den lägenheten vi hittade den där höstdagen på landet, men jakten påbörjades och shit vad roligt (och svårt!) det är. Vi diskuterar, pratar, funderar och drömmer oss bort. I julas hittade vi ett townhouse som jag blev störtförälskad i. Efter att ha kollat upp all information vi kunde om huset la vi ett bud och efter en förhandling hade vi kommit överens om ett pris. Vi bestämde att jag skulle åka ner för att bara se det i verkligheten och signera alla papper men efter att resan bokades, förvärrades läget för Spanien och de bestämde sig för att stänga ner alla verksamheter. Jag ställde in min resa och ett par dagar efter blev vi överbudade och huset såldes. Jag blev så sjukt ledsen men precis som med när man letar lägenhet här hemma så brukar man ju gå miste om några budgivningar innan man hittar rätt. Pga rådande situation har vi inte velat åka ner bara för att kolla utan gör så mycket research vi kan här hemma och åker bara ner om det är direkt köpläge. Jag hoppas att vi hittar något i vår eller sommar som vi slår till på!

Det känns som att jag har blivit bästis med vår mäklare Emilio som vi kör FaceTime-visningar med varje vecka, vi åker liksom och kollar in olika områden tillsammans så är vi med via FaceTime haha. Tacka Gud för den digitala utvecklingen som gör det möjligt att fortsätta med sina drömmar trots allt som händer just nu.

Det är i alla fall en sjukt kul resa och jag ser fram emot att bo några månader om året någonstans där jag slipper vara rädd för att bli dödad av istappar och aldrig får se solen. Ska rymma dit och bada i en uppvärmd pool med mina favoritkillar! En sån jävla dröm som går i uppfyllelse!

Något ni vill att jag ska ta upp i nästa inlägg om jakten på drömstället?

  1. Ja! Så spännande. Vi letar hus i norra Italien typ Aosta. Vill gärna hitta en mäklare på plats men verkar svårt. Har du några tips? Komplicerat med priserna som inte riktigt avspeglar den verkliga kostnaden. Massa olika stämpelavgifter osv som tillkommer. Ibland känns det som att det inte kommer bli något. Men sen hittar vi något som verkar så fint och då tänds hoppet igen.

  2. Otroligt roligt att följa denna resa!
    Det hade varit SÅ spännande att kanske få se bilder på de lägenheter som ni antingen ratat, eller om du pallar: De som ni förlorat budgivningen på(!) (Om det finns annonser som ligger kvar alltså).

    KRAM och snart kommer drömboendet!

  3. Vore kul att höra om era kriterier, vad kan ni tänka er kompromissa med och vad är ett måste för att ni ska slå till? Kram

  4. Detta har jag väntat på! Vi gör exakt samma sak, Marbella! Vi har två små barn och vill bo större delar av året i Marbella. Vi letar lite löst mycket på grund av att vi inte vet om vi vill ha ett fristående hus eller om vi vill ha ett townhouse….jag snöar in mig på säkerhet för jag har hört att inbrott är sjukt vanligt och gärna med gas medans man sover?! Livrädd. Då känns ett townhouse i ett gated community kanske bättre. Sen tycker jag att Marbellas hus är oerhört ocharmiga, därför gjorde vi som ni och letade på Mallorca först där det finns charm och patina och gamla vackra stenhus. Men logistiskt känns Marbella rimligare så jakten fortsätter…

    Vet knappt vad jag ville förmedla i denna kommentar! Mer än att jag gärna läser mer om ert sökande efter ett boende i Marbella! Gärna mer om områden och processen!

    1. Hej, vi har tänkt samma men sen tänkte vi om när vi kom på att det är skolplikt från 6 år så då blir det mycket begränsad vistelse där.. svårt att veta vad som är bäst!

  5. Svärfar har hus 1 km upp från puente Romano hotel utanför Marbella så är där ofta, kul att följa och se var ni letar 😁 Lycka till!

  6. Hej Mikaela!
    Tack först för en bra och bred blogg som tar upp allt i livet – super!
    Blev jätteglad när du skrev att ni letade boende utomlands eftersom vi också har det i planerna fast är mer inriktade på Italien. Älskar det genuina och den stora charmen landet har i allt, ja du vet ju såklart precis vad jag pratar om 🙂 Pandemin försenar drömmen något men vi får stå ut . Den som väntar på något gott… Jag håller med Julia i att det hade varit jättekul att se det ni tittat på och hur ni resonerar kring varje objekt. Eftersom det är ganska mycket att fundera på vid ett köp så är det himla intressant att höra andras kloka tankar.
    Lycka till med resan!

  7. Gud så roligt!! Jag är ”bara” 26 år, men ända sedan första gången jag och min sambo var i Palma har vi drömt om ett boende där (eller fastlandet) någon gång! Nu när vi fått barn känns ändå fastlandet, typ marbella, mer rimligt ändå??

    Är intresserad av att veta mer om de ”dolda” utgifterna? Skatter, avgifter osv som inte tillkommer när en köper fastighet i Sverige? Det är lite det som skrämmer oss, men förstår givetvis att det blir enklare när vi tagit beslutet och verkligen grottar in oss i allt vi bör veta, samt ha en pålitlig och härlig mäklare!

    Stort lycka till på resan mot drömboendet i solen!

  8. Åh, blir helt pirrig av detta inlägg. Känns som resan till att köpa ett utlandsboende typ är lika kul som själva köpet, haha. Vi köpte 2017 i Spanien och har aldrig ångrat oss en sekund! Vi valde också fastlandet tillslut, vi insåg att det var lättare att vara spontan då det går fler flyg och många direktflyg till Malaga (när det inte är pandemi då dvs) än öarna. Ska bli så kul att följa er resa :). Tycker det är kul att höra om hur er prioriteringslista ser ut och vad ni är beredda att kompromissa om.

    Vi köpte innan barn och nu har vi två. Så vi är lite i tankarna att köpa nytt då vi inte tänkte på vissa saker, som typ 80 trappsteg upp utan hiss – men däremot har vi magisk utsikt, det är dock ganska tungt att släpa två barn uppför. Vi var precis där i 3 månader och att gå ut och in med barnen två gånger om dagen kan jag säga var en match för benmusklerna 😂.

    Ser fram emot att följa er resa! Stort lycka till med ert drömboende utomlands!

  9. Alltså Forni!! Det låter helt underbart och fan vad du är värd detta<3 Hoppas ni hittar ert drömställe. PUSS

  10. Tack för din blogg som alltid är så mysig, din blogg och Sandra Beijer är mina favoriter pga alltid intressanta/roliga inlägg oavsett vad ni skriver.
    Jakten på boende utomlands vore den roligaste bloggserien att få följa med på, hoppas ni hittar ert drömboende och att sömnen får ordna upp sig ☀️❤️

  11. Make sure att ni köper en lgh / hus med bra isolering. Vet att det låter som en självklarhet att det skulle vara isolerat, men så är inte alltid fallet!

  12. SÅ MYSIGT INLÄGG ♥️ Hjärtat blev mjukt när jag läste detta. Så glad för er skull! Längtar tills ni fått ett drömhus och vi får se och följa med. Som många skrivit ovan skulle jag också gärna vilja se lite bilder från bostäderna ni varit intresserade av, så man ser vilken stil och typ av bostad ni letar efter 🌟

  13. åh så härligt! Jag själv växte upp på Mallorca och är så otroligt tacksam över det. Det är en magisk plats. Man har allt. Den vackra och skiftande naturen, en lite större stad, otroliga stränder, snyggt och rent och i allmänhet bara den vackra medelhavsmiljön. Att växa upp i den miljön gjorde mig gott för både kropp och själ! <3

  14. Hej,
    Så kul att ni letar boende där det gör vi med.
    Kan inte du dela din möklares kontakt upggifter vore så tacksam.

    Men även vilka områden som enligt dig är bra med barn och varför.
    Vi åker ner om 2 veckor för första gången och vet inte alls vart vi skall börja.
    Tacksam för svar

    Troskeh

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi