5 tips för att komma igång med skrivandet

Jag har skrivit 5 böcker. FEM! När jag tänker på det får jag nästan andnöd. Min första släppte jag när jag var 19 år och min femte när jag var 31 år. My Baby Book står framför mig när jag skriver det här inlägget. 12 år och fem böcker har det blivit hittills och om någon hade sagt det till mig i tonåren hade jag aldrig trott på det. Inte kan väl jag!

För det är nog just det som kan sätta käppar i hjulet för skrivandet. Självtvivel: det man ogillar att man har men inte kan lyckas sudda ut. Jag vet inte om det är jantelagen som har hjälpt till att skapa självtvivlet eller om det är lika stort för människor över hela världen. Att inte våga drömma för stort, att inte tro att man klarar av något. Samma självtvivel har jag känt igen genom alla mina skrivprocesser. I början var det tvivel på att någon ens skulle vilja ge ut en bok med mig. Sedan växte tvivlet till att ingen kommer läsa de böcker jag skriver. Under varje process har jag någon gång tänkt tanken på att det blir min sista bok för att ingen kommer vilja läsa den. Sedan blir jag helt chockad när jag ser att tusentals personer vill läsa – och tycker om! – det jag skriver om.

Jag är enormt stolt och tacksam över det. Jag tar inte mitt skrivande för givet utan jag vet vilken lyx det är att få hålla på med det jag älskar. Med det sagt så vet jag att många där ute delar min passion för skrivandet. Så därför har jag satt ihop en liten lista med 5 tips för att lyckas med sitt skrivande!

5 tips för att lyckas med ditt skrivande:

 1. Tänk inte – skriv bara!
  Det här är mitt mest värdefulla tips för mycket i skrivandet handlar om att man försvårar det för sig själv. Skriv och se var du hamnar – analysera inte för mycket!
 2. Skriv av lust
  Det är lätt att fastna i skrivandet för att man gör det för svårt för sig själv – och plötsligt är det inte så roligt längre. Skriv för att du älskar att skriva, lek med din historia, skriv spretigt och brett – bara du skriver!
 3. Börja med en synopsis
  När man skriver en bok skriver man alltid en synopsis, alltså en sammanfattning, på vad boken ska vara. Det tycker jag att man ska ha med sig i alla sina skrivprojekt. För att konkretisera din idé är det sjukt bra att ha en synopsis att luta sig emot. Då får man ofta en helhetsbild av projektet.
 4. Låt andra läsa
  Jag tycker själv att det är SÅ läskigt att låta andra läsa mina texter eller böcker innan de är publicerade men jag inser att jag växer av att låta andra läsa. Jag ser mina texter på nya sätt och kan på så sätt förbättra dem där det behövs. När jag skrev My Baby Book lät jag en handfull mammor få läsa olika kapitel och tog in deras feedback vilket gjorde att jag ändrade på både en och två saker när jag fick se den med nya ögon.
 5. Skit i grammatiken
  Nu förstår jag att du akademiskt utbildade skribent blir irriterad på mig 🙂 Man måste se skrivandet för vad det är: förmågan att berätta en historia. Jag har aldrig skrivit perfekt. Jag har ingen universitetsutbildning inom skrivande. Men jag hittade något inom mig själv och har jobbat hårt på att förmedla det i text under årens gång. Jag kan fortfarande inte skilja på de och dem, jag skriver fel hela tiden, missar grammatik. Men jag har en grund som skribent att stå på och den är viktigare än att ha alla rätt rent grammatiskt. Det finns personer som jobbar med korrekturläsning som kan hjälpa en med de bitarna! Det viktigaste är historian som du berättar.

Jag undrar om det blir en sjätte bok för min del? Fast nu ljuger jag, det vet jag att det blir. Jag vet bara inte om vad än! Men det är det som är det härliga med skrivandet att helt plötsligt sitter man där och börjar fylla ett tomt blad, anteckningar i mobilen, word-dokument efter word-dokument. Tills man håller tusentals ord varsamt i sin famn.

Du som också älskar att skriva – vad skriver du på just nu? Inspirera mig!

 1. Läste ut Baby-boken alldeles för fort. Den var underbar, så himla härligt och skönt att få läsa en sån ärlig version av graviditet och livet efter.
  Tack för att du vågade dela med dig ❤️

 2. Åh vad bra tips! Jag har en roman i mitt huvud men har varit så rädd för grammatiken. Efter ditt inlägg igår skrev jag de 10 första sidorna. Peppen! Tack!!

 3. Jag släppte barnboken Vera Svansons dagbok för tacoälskare och halloweenfantaster i september, (kapitelbok för barn 9-12 år). Just nu skriver jag på Vera Svanson 2 som kommer i vår. Jag håller med dig om att man absolut inte måste vara en språkexpert, det är inte jag heller. Blir din bok antagen får du hjälp med grammatiken av grammatiska proffs. Men själva historien och alla karaktärerna (om det är skönlitterärt), det måste komma från dig själv 🙂 Min första bok växte fram under en skrivutbildning, vilket också är något jag varmt kan rekommendera alla skrivsugna. I en skrivkurs får du öva på hantverket och får feedback från kurskamrater och kanske även verksamma författare. Det är guld! Finns massor på distans. Grattis till femte boken Michaela! <3 du är grym!

 4. Kan du uppleva att du fått möjligheten att ge ut böcker pga din stora publik på sociala medier? 🙂 kram

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

sub archi