1:a november: Vegan Day!

INLÄGGET ÄR ETT BETALT SAMARBETE MED Maria Nila

      

Min veganska utmaning tillsammans med Maria Nila är härmed avslutad! Två veckor av att leva helt veganskt. Här (klick!) hittar ni första inlägget för två veckor sen. Hur tror ni att det har gått? I ärlighetens namn så har det varit svårt! Jag var så kaxig innan utmaningen och tänkte att det skulle bli lätt som en plätt, men hade inte tänkt på hur mycket förutom kosten som kommer från djur.

Här är några av svårigheterna genom utmaningen:

 • Att leva veganskt under vintern är mycket svårare än under sommaren. De flesta vinterjackor i min garderob har skinn, mocka, päls eller dun. Jag har haft två fuskpälsjackor och en kappa som är veganska som jag har använt och tre stycken funkar ju, fler jackor än så behöver man inte, jag var bara inte beredd på hur många som skulle ryka!
 • Duntäcket – hej då! På sommaren funkar det med bara påslakan men på vintern blir det för kallt. Som tur var hade jag ett gästtäcke hemma som inte var i dun! Annars hade jag haft mitt duntäcke ändå såklart, en vegansk utmaning ska ju vara miljövänlig också så jag hade inte gått och köpt ett nytt täcke. Men det var roligt att jag klarade mig!
 • Skor, halsdukar och handskar. Allt är i skinn eller ull! Det har varit riktigt klurigt faktiskt. Jag har haft mycket sneakers och ett par boots i fejkskinn som jag köpte på Zara för ett tag sen. När den kommer till halsdukar har jag haft en tunnare sjal istället för mina ullhalsdukar men sen såg jag att den innehöll 60% siden och det är ju INTE veganskt så här failade jag!
 • Smink! Hudvård har varit lätt för jag hade faktiskt flera veganska hudvårdsprodukter sedan innan. Men i sminkväg var det sämre. Jag googlade på veganska sminkmärken och gick igenom min make up-bag, rensade ut det som inte var veganskt och körde på resten. Estelle & Thild, BareMinerals och Pixi Beauty blev det mest från!
 • Äta på restaurang eller hos kompisar. Det är svårt att äta veganskt när man är bortbjuden eller ute på vissa krogar. Vegetariskt är lättare så jag har faktiskt fuskat ett par gånger och ätit vegetariskt istället för veganskt. Till exempel så åt jag pasta med tomatsås förra helgen men annars har jag bara bunkrat upp med mycket sallad och kolhydrater. Jag undrar dock hur socialt livet kan vara om man äter 100% veganskt? Det är ju speciellt att vara bortbjuden och säga att man bara äter veganskt för det sätter ganska mycket press på den som bjudit hem. På många kvällskrogar känns också utbudet av veganskt begränsat och ofta blir det sallad och potatis som erbjuds. Jag har ätit mycket bröd och olivolja för att bli mätt 🙂

Här är det lätta och roliga med utmaningen:

 • Att äta veganskt hemma är oförskämt enkelt! Alla mejeriprodukter finns i så bra veganska alternativ nu för tiden och om man vill ha köttsubstitut går det att ordna hur enkelt som helst. Vegofärs, bönröror, havreprodukter, ärtprotein – listan kan göras lång. Jag har insett att jag inte alls behöver äta så mycket som kommer från djur som jag gör så därför kommer jag börja äta minst 50% veganskt hemma från och med nu.
 • Det är roligt att äta veganskt. Det känns bra i kroppen, man mår bättre av det, har mer energi och så är man liksom schysst mot världen. Jag har haft frukt & grönt som bas i allt jag lagat och det är ju visuellt väldigt vacker mat också som man blir glad av. Det är utmanande också, och ger mig en chans att utöka veckans matsedel utöver de vanliga rätterna vi brukar laga. Tre rätter jag kommer laga mer av är vegansk tacos, sallad med bönröra och falafel samt asiatisk nudelsallad. Asiatiskt är nog det enklaste köket att göra veganskt tycker jag!
 • Jag har slukat Jennie Walldens nya kokbok samt Siri Barjes veganska kokbok, tips till er som vill utforska det veganska köket mer!
 • Att leva veganskt öppnar upp för intressanta diskussioner och inspirerande samtal med ens omgivning. Jag märker att alla blir peppade till att leva mer veganskt när man börjar prata om det vilket är väldigt roligt.
 • Hårprodukter var ju busenkelt thanks to Maria Nila och deras 100% veganska sortiment, men jag insåg också att om jag kan hålla mig till ett veganskt hårvårdsmärke kanske jag kan försöka göra samma, i alla fall i större utsträckning än tidigare, med övriga produkter hemma?

Med det sagt så är jag väldigt tacksam över att mitt jobb gav mig möjligheten att testa den här utmaningen. Den har varit klurig men den har lärt mig en del. Som att veganskt inte behöver vara så knepigt som jag tror bara jag vågar tänka utanför min vanliga box. Och att allt behöver inte vara veganskt i ens liv, men att jag kan ha med det och i alla fall öka min veganska livsstil med små, enkla medel!

Varför gjorde jag och Maria Nila den här utmaningen?

En stor anledning var för att jag ville visa er följare vilket fint företag Maria Nila är. Att de inte enbart erbjuder riktigt bra produkter utan också jobbar extremt hållbart och veganskt. Hela Maria Nila som brand är veganskt, cruelty free och klimatkompenserar för allt de gör. Maria Nila jobbar mot en snällare skönhetsindustri i allt dom gör, och jag är så otroligt stolt över att få arbeta med ett företag som har ett så genomgående bra tänk.

Idag är det den 1:a november vilket är Vegan Day! Varje år på Vegan Day börjar Maria Nila sitt Friendly Year vilket bland annat går ut på att de gör en stor välgörenhetskampanj i samband med Vegan Day där intäkterna går till olika hjärteprojekt varje år. Detta gör dom dels för att skänka pengar, men också för att öka medvetenheten hos både konsumenter och företag. I år är Maria Nilas friendly year tillägnat till Beluga Whales och kampen för att rädda de 3000 valarna och delfindjur som lever i fångelskap. Därför har Maria Nila tagit fram en box där vinsten oavkortat går till arbetet med Beluga Whales.

Koden Beluga ger er dessutom 20% hos Maria Nila och all vinst går till Sea Life Trust’s Beluga Whale sanctuary. Koden är giltig fram till 10:e november! Jag älskar att Maria Nila jobbar hårt med att det ska vara lätt för oss runtomkring att vara bra personer. Nu kan du ju faktiskt shoppa grymma hårvårdsprodukter och vara en bra medmänniska samtidigt. Heja Maria Nila som verkligen håller i stafettpinnen när det kommer till att vara ett bra företag!

 1. Låter intressant, härligt att höra både de svåra och enklare delarna med att försöka vara 100% vegan. Men hur är det i verkligheten då? Är du vegan eller va det bara ett test? Nyfiken.

 2. Jättekul samarbete – precis sånt här samarbete tycker jag gör att man får ett fortsatt förtroende för dig som bloggare! Det är smart, öppenhjärtligt och för ett bra ändamål. Heja!

 3. Jätteintressant och roligt samarbete! Fick du inga negativa kommentarer från omgivningen alls? Jag upplever att så fort man ens beställer vegetariskt så blir man ifrågasatt, men är ju såklart olika i olika umgängen.

 4. Så härligt!!! Jag åt veganskt i 8 mån när jag var ute och reste och sen bodde i Australien. Funkade bra men svårt att vara vegan i Vietnam tycker jag de har fisk/köttbuljong i det mesta och svårt att kommunicera ibland så åt typ mango :’) Ang middagar etc tyckte jag det var enklast att erbjuda mig att ta med själv eller så åt jag det som fanns, funkade ok tyckte jag. <3

 5. Jag har följt dig hela din karriär och jag blev nog lite ledsen och besviken när jag såg på Instagram att ni gick på middag hos vänner både fredag och lördag och sen umgicks med familjen i söndags – med tanke på de nya lokala restriktionerna. I Skåne där jag bor skulle de öppna upp för mindre restriktioner vad gäller mödravård och förlossning – men eftersom smittspridningen ökat så mycket blir det inte så nu. Så, jag kommer gå en hel graviditet utan att min sambo fått vara med på ett enda besök, ultraljud, BB – han får bara vara med vid själva förlossningen. I torsdags fick jag åka själv i en taxi till sjukhuset akut pga komplikationer de ville kontrollera, spendera tre timmar själv med undersökningar och oro med en sambo i soffan hemma som oroade sig på sitt håll. Önskar så att alla som inte följer råden och rekommendationerna verkligen försökte förstå hur det påverkar oss alla. Att avstå från middagar och undvika att gå till kontoret i tre veckor är en solidarisk handling för att hjälpas åt, att tillsammans att stävja det här. Tyckte DN:s intervju med Stockholms smittskyddsläkare förklarade situationen och det individuella ansvaret och uppoffringarna vi måste göra nu ganska bra: https://www.dn.se/sthlm/nio-fragor-och-svar-om-de-nya-skarpta-raden-i-flera-regioner/. Och att alla influensers som byggt upp ett förtroendekaptial genom åren verkligen tog vara på det och visade solidaritet med alla sina följare.

  1. Hej fina du!

   Förstår att du är besviken på omständigheterna och befinner dig i en grymt jobbig situation men som jag ser det så följer jag de lokala rekommendationerna. Alltså att undvika offentliga platser och större sammankomster samt fysisk kontakt med andra utanför mitt hem. Att jag äter middag med Daniel och Linn som jag träffat varje dag på mitt kontor och som bor på gångavstånd, hemma hos oss utan att röra vid varandra, tycker jag alltså är OK. Samt att ta egen bil hem till vänner och äta middag utan fysisk kontakt på lördagen (och med familjen på söndagen). Jag förstår att det är en definitionsfråga och att alla har olika syn på vad som är OK eller inte men så resonerar jag. Vi håller oss hemma mycket och har gjort nya tester som visar att vi fortfarande har antikroppar så jag känner mig även trygg med att jag inte bär på smittan så länge som jag är noggrann med min handhygien. Med det sagt så följer jag ändå de senaste rekommendationer som gäller för Stockholm så som jag ser det.

   Stor kram!

 6. Hej!
  Älskade detta samarbete, jättehärligt och inspirerande.
  En fråga jag har undrat över massor sen din instastory är hur du gjorde med manikyr skönhetsbehandlingar etc. Jag såg att du fick naglarna målade och frågade men fick inget svar på instagram. Hur säkerställer man att typ nagelsalonger etc kör veganskt? Har personalen koll..? Känns så otroligt komplext att hålla reda på att alla delar i ens liv är helt djurfria! :O
  Kram

  1. Hej fina du!

   MEN GUD jag har inte ens tänkt på det?!?! Fan vad sjukt. Jag ska fråga nästa gång jag går till salongen.

   Kram och tack för eyeopener!

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi