Uppdatering: 15 månader med Dante

Den 19:e oktober, alltså igår, blev Dante 15 månader. 1 år och 3 månader. Stor! Eller hur?

Han tog sig ur det näst sista språnget i förra veckan och jag tycker alltid att man kan märka på honom när han är i ett språng för han är generellt lite gnälligare än annars. Lagom till jul är det sista språnget och sen är alla tio språng avklarade. Det måste vi fira på något sätt, haha! Jag tycker även att han följer månadsuppdateringarna i Baby Journey och ser mycket av det som beskrivs för barn i hans ålder i honom.

Nu är han hemmastadd på förskolan och det är verkligen hur kul som helst att följa hans utveckling sen han började där! Han leker mycket mer självständigt, visar tydligare vad han vill ha och kommunicerar mer. Han har blivit orädd, busigare och på något sätt ännu gladare (trots att jag inte trodde det var möjligt eftersom han är en så otroligt glad person dagtid haha). När jag lämnar honom på morgonen kan jag se på honom att han blir glad av sina kompisar och pedagoger, även om han vissa mornar blir lite ledsen. Vi har lyxen att ha haft en enkel förskolestart så helt ärligt är det max en gång i veckan som han är lite ledsen vid lämning, annars bara glada vinkningar vilket känns otroligt tryggt.

Finns det några andra här inne med barn som precis skolats in? Hur går det för er? Det vore så roligt att höra!

När vi ändå är inne på förskola måste jag säga att jag är positivt överraskad över hans förskola. Jag hade högra krav men de har verkligen levt upp till dem och mer därtill. De verkar ta otroligt bra hand om barnen, Dante går i en liten grupp med åtta barn som alla är födda ungefär samtidigt och de har det så mysigt om dagarna. Han har två pedagoger som han tycker mycket om och det är så coolt att han liksom går runt och lever sitt egna liv med det här gänget? Herregud alltså, jag är så galet tacksam över att det känns så bra. Tack tack tack universum. 

Om vi ska lämna utveckling och förskola bakom oss och istället prata om mat och sömn så kan jag säga detta:

Vi har återinfört mjölkprotein i hans kost igen, sakta men säkert, och det går hittills bra. Jag är SÅ glad över att han kan äta mer mat nu och väldigt tacksam över att han snart kommer kunna äta all mat utan restriktioner, heja! Han är liten i maten ibland och stor i maten när han känner för det vilket känns ganska typiskt för barn. Hans favoritmat hittills är allt som hans farfar lagar, vilket betyder mycket kryddor och grönsaker som gärna får serveras med kyckling. Andra favoriter är äggröra, frukt i alla dess former (satsumas är månadens favorit) och nya besattheten gräddost 🙂

Sömnen är fortfarande riktigt dålig och vi är inne i en jobbig period igen. Jag har faktiskt bokat läkarbesök i nästa vecka för att kolla upp öron/näsa/hals en gång till. Jag har varit och kollat upp det två gånger redan i år men känner att det eventuellt är något som är fel som de inte hittar så jag vill ge det ett nytt försök. Han kan knappt sova liggandes utan måste alltid vara upphöjd, har svårt att andas om natten och är allmänt besvärad. Det kan ju såklart bara vara så att han är en riktigt dålig sovare, men om det är något som strular fortfarande (han hade problem med öronen i våras en hel del ju!) så behöver vi veta det så att han kan få må bra. Så att vi alla tre kan få må bra. Och om det inte är någonting ”fel” har vi bestämt oss för att träffa en sömncoach för att få ytterligare hjälp. För nu har vi testat ALLT.

Hur ser en natt ut för oss då, kanske ni undrar? Dante somnar vid 19 på kvällen, oftast snabbt och helt slut efter dagen. Sedan har han ca 5 uppvak mellan 19-07. Då brukar det vara typ 3-4 kortare uppvak som bara tar några minuter och sedan 1-2 långa där han är väldigt ledsen och vi är vakna någon timme. Det är inte svinkul att vara vaken mellan 00-01 och sedan 03-05 en natt för att till slut gå upp 07, sätta på sig smink och gå till jobbet… nä då vill man bara gråta lika mycket som Dante gör om natten…

Det är ju sjukt jobbigt att inte kunna kommunicera med ord i sådana situationer också. Jag önskar bara att jag förstod honom! Vi försöker vara lyhörda på hans signaler och för det mesta samsover vi för att han verkar vilja det just nu.

Någon mer som kämpar med kassa nätter trots att barnet är över 1 år? Skicka gärna lite pepp och igenkänning!

Jag tror det var allt om den här underbara lilla 15-månaders killen för nu. Nätterna är jobbiga, men dagarna känns som en barnlek. Nej, det är inte kul att försöka få på en spaghetti hans regnoverall när man är stressad till förskolan. Man blir ganska så irriterad när han tar tallriken och vänder den upp och ner så all mat ramlar på golvet. Tålamodet sinar när han vagnvägrar och vi är en kvarts promenad hemifrån. Men mestadels av våra dagar tillsammans är verkligen helt underbara. Det är enkelt för oss för vi behöver bara jämföra med nätterna för att känna oss lyckliga över vad vi har på dagarna. En glad, busig och social familjemedlem som gör varje morgon och eftermiddag här hemma 19483973286% bättre än innan han fanns.

Dante, den bästa som finns.

Läs om 14 månader här!

 1. Jag veeeet att man längtar efter utvecklingssprången ska va ”över”. Jag gjorde det. Men det har slagit mig nu, ett par år senare att de aldrig är över. De kommer ändock in i språng och jag tycker de blir svårare och svårare att tackla. Särskilt, faktiskt, när de själva kan sätta ord på alla känslor. Det blir så verkligt och det värker många gånger i mammahjärtat. Man vill svara rätt, göra rätt. Är så ängslig att minsta felsägning från mig kan avgöra hur min son känner i vissa situationer. Vad vi gör och säger spelar ju så stor roll för våra små. Föräldrarskp är verkligen en livslång utmaning, men ändå så underbar på sitt sätt.

  1. Hej Michaela 🙂
   Vi har en pojke på 13 månader som sover hela nätter sedan han var ca 9 månader, där innan var det 1 uppvak per natt för flaska sedan 6 månaders ålder.
   Det som vi har gjort för att få honom att sova hela natten är : ha en luftrenare i rummet, vädra rummet ordentligt (svalare i sovrummet alltså), ge havregrynsgröt med mjölk 30 min innan läggning OCH nattningen försöker vi göra utan vaggning utan låta han somna själv (för bebisar som vaknar på natten vill somna om på samma sätt som de somna från början). Han sover ca 11 h i sträck. Hoppas det kan hjälpa 🙂

   1. Nej, ni har haft tur. Ni har ett barn som är enklare sömnmässigt (i övrigt, vet ej såklart). Snälla, snälla, snälla låt bli denna sortens ”tips” till någon i Michaelas situation. För tror du liksom inte PÅ RIKTIGT att de inte redan testat det du skrivit, + 1000 varianter på det? Herregud.

    1. Armina. Precis allt du skriver och mycket mer har vi gjort och ändå är sömnen inte bättre. Förstår att du menar väl, men det är sjukt frustrerande när någon vars barn uppenbart gillar sömn, rycker på axlarna och kommer med en ”bra metod”. Michaela och familj har dialog med läkare angående detta. Tror du ärligt att de inte fått råden att han exempelvis ska somna själv? Dina råd är typ de första som dyker upp på diverse hemsidor när man gör en googlesökning om barn och sömn. Barn är olika, och vissa barn är problemfria när det kommer till sömn. Vissa inte.

   2. Kära Armina.
    Med vårt första barn tänkte jag också att det vi gjorde avgjorde hur bra vår son sov. Och han sov. Så jag gav gärna råd och tips till andra för att gjorde man som vi sov minsann barnet. Sen kom vår tvåa. Där kom smällen!!! Åh herre Jesus vad jag fått äta upp alla goda råd. Tvåan sov inte alls. Vad vi än gjorde.
    Barn är sina egna personligheter, har sina egna mönster, är sina egna individer.
    När jag läser din kommentar känner jag igen mig så som jag säkert var med vår äldsta. Och det sista föräldrar Och familjer med sömnproblem behöver är att nån berättar hur duktiga de själv är.

    Men för att inte förminska er situation. Grattis till att ni sover så bra!

 2. Hej! När jag läser din mening att han knappt kan ligga rak och sova får det mig att tänka på en kollegas barn. Hennes son vaknade så fort han kom ner i djupsömn för det visade sig att han hade en stor polyp som gjorde att han inte kunde andas så bra genom näsan. Dom opererade bort polypen och sömnen blev bra. Kanske kan vara värt att be läkaren titta efter de? Stort lycka till!!

 3. 100% igenkänning på sovandet! Det ÄR så tröstande att veta att man inte är ensam om att vara vaken på nätterna, och trött på morgonen.

  Vår yngsta dotter är 2 mån äldre än Dante och jag måste ändå säga att det känns som att det börjar bli bättre nu vid 18 månaders ålder! (Peppar, peppar!) Hon sover tyngre liksom och med färre långa uppvak. Vi upplevde det exakt samma med vår äldsta dotter och runt 2 års ålder sov hon toppen och har fortsatt med det. Hoppas på samma med lillasyster, och för er givetvis. Hang in there! Kram!

 4. Har en kille på 13 mån och har nog haft 3 bra nätter totalt med honom. Lustigt nog var alla de nätter när vi var i Skåne i somras, vi funderade på om vi nog inte måste flytta dit om det är skåneluft han behöver för att sova! Vi håller också på att kollar honom hos läkare, vi har medicinerat astma, mage, näsa (polyper). Men sömnen är fortf helt bananas. Med dottern räckte det att sluta ge nattmat några nätter så sov hon hela nätter efter det men här går vi i blindo, vi fattar inte vad det är som stör. Så frustrerande o så utmattande. Vi har inga föräldrar i Stockholm heller så vi är minst sagt slitna nu. Tog in på hotell själv häromnatten för jag behövde bara få sova! Hoppas på att det mirakulöst ska släppa snart, för oss alla trötta mammor!

 5. Det slog mig när jag läste att sömnproblemen kvarstår eller kommit tillbaka kraftigt igen i samband med återinförandet av mjölkprotein? Kan det inte hänga ihop ändå, kanske finns allergin kvar fast inte yttrar sig som det gjorde förut? Min chansning kommer från att sonen själv är allergisk och sover som en kratta då jag råkat exponera mig och honom för mjölk av misstag, det märks på en gång. Tidigare fick han mkt eksem som han inte verkar få längre men ist magont och sover dåligt. Du har säkert tänkt på detta men ville bara en en liten input.

 6. Vi har en son som precis fyllt 3år, jag känner igen allt du skriver om jobbiga nätter. Han har inte sovit en hel natt i hela sitt liv. Han vaknar fortfarande 1-5 gånger per natt och när de va som värst så vaknade han 20-30 gånger. Vi provade också allt och var hos läkare osv som inte hittade nått fel. Det är väldigt tufft men man klarar det ändå på nått sätt. Heja er kämpa på och hoppas att det snart blir bättre med sömnen!

 7. Hej! Läs om kortisonspray för näsan som kan vara en åtgärd ist för tex operation. Vi testade det och sömnen/andningen blev så mycket bättre. Nu när hon är äldre och näsa/hals utvecklats och blivit större är problemen nästan borta. Det är en rätt ny forskning med kortison men har gett goda resultat och gjort att förre barn behöver operera sig. Känns mkt bättre med spray än att söva ner och operera så små barn (efter dom fyllt 2).

 8. Heia dere!! Vår datter var mye våken hver eneste natt fram til to år og sov gradvis bedre mot tre år. Nå er hun fire år, sover ganske bra og har fått en lillebror som er helt motsatt av henne. Så denne babytiden med han føles litt uvirkelig (håper det varer) og vi koser oss veldig. Takk for en herlig blogg <3

 9. Hej! Sån igenkänning! Vår dotter har sovit EXAKT som Dante genom hela livet… nu är hon 2 år 2 månader och sover fortfarande kasst, inga problem hittade av läkaren utan bara en som ogillar sömn! Vaknar 6 gånger per natt och vaken 2-4 timmar VARJE natt och är då över 2 år! Nu får jag bara acceptera helt enkelt.. Nån gång blir hon tonåring också haha

 10. Hej, min dotter är två veckor yngre än Dante och sover sig igenom de flesta nätter MEN sedan hon började på förskolan för två månader sedan så gnäller/skriker/gråter hon mycket på nätterna, nästan en gång i timmen vilket innebär att jag vaknar så ofta… är ju antagligen drömmar och sen alla nya intryck så inte mycket att göra åt men guuuud vad mycket jobbigare det är att inte sova bra nu när man börjat jobba…:(

  1. Här kommer fler ej ombedda råd, hehe, förlåt. Men tyst reflux är också en typisk grej som missas på små barn, förutom polyper och allergi. Klassiskt då är att de ej vill ligga ned (halsbrännan besvärar) och de kan bli irriterade i halsen pga syran. Man kan prova medicinera för att se om det har effekt. Även förstoppning där löst bajs rinner förbi stoppet, vilket gör att man tror att magen är mer igång än vad den är. Lycka till att hitta rätt! (Vår son verkade inte besvärad, han bara sov skit ändå, men värst med insomning. Han hade melatoninbrist. Fått flytande Melatonin nu när han är 3 år, och har förkortat insomningen från 2 h till 30 min. Fantastiskt. Skulle sökt hjälp tidigare.)

 11. Hej!
  Om ett par veckor ska vi träffa en specialist för vår son som blir två år i december. Han har svårt med andningen genom näsan, främst på nätterna, och de ska undersöka om han har en förstorad körtel bakom näsan (polyp?). Om så är fallet kommer han att opereras. Det kanske inte alls är samma för er Dante men ville ändå skicka en liten kommentar gällande det.
  Kram och hoppas på snabb förbättring!

 12. Hej! Sprången är inte över sedan utan det är bara att de som utvecklat appen har forskat på just de tio första sprången. Den informationen kommer stå i appen sen när han passerat det tionde språnget.

 13. Hej Michaela,
  Jag reagerade lite på ”kassa nätter trots att barnet är 1 år”. Har någon/några sagt till dig att barn fr o m 1 års ålder sover bra/bättre? Eller vad har du fått det ifrån? Jag undrar alltså ödmjukt ☺️ Vad har samhället tuttat i dig? ❤️

  Vi har haft riktigt kassa nätter från det att vår dotter var 2 v gammal till att hon blev 3 år nånting. Alltså vaken flera timmar per natt. Aldrig problem att natta, somnar direkt. Men sen efter ett par timmar har det dragit igång. Omogna tarmar har varit arbetsnamnet. Jag var galen i början. Grät när andra mammor i min närhet hade fått sova hela nätter. Jag trixade och knixade hit och dit med dagsvilan, med maten, med läkarbesök och utredningar. Tills att jag en dag bara bestämde mig för att ”skita i det”. Bara acceptera läget – ”så här är det nu, men det kommer inte att vara så för alltid”. Lätt att säga nu när vi är ”ute på andra sidan”, men acceptansen tror jag är nyckeln (förutsatt nu då att han inte har besvär från ÖNH av ngt slag).

  Jag vill bara att du ska veta och känna att det är väldigt få bebisar som from 1 års ålder helt plötsligt börjar sova bättre. Men det kommer. För varje jobbig natt ni tagit er igenom så är ni en natt närmare en bra natt. Kämpa på ❤️

  1. +1 angående att tro att bebisar magiskt börjar sova vid 1 års ålder. Min dotter har aldrig sovit bra men kanske inte heller så dåligt som Dante (<3!!) men precis när hon fyllde ett sov hon såååå dåligt alltså sämre än någonsin. Jag gick ner i ett djupt hål och blev nästan deprimerad och insåg i efterhand att det mest var för att jag någonstans fått för mig att vid 1 blir det bättre..
   Numera när jag kanske är mer lyhörd verkar de flesta eniga om att det blir bättre vid 2 haha vi får se om jag får en smäll till då. Min poäng är: förväntningarna kan ju göra det värre så om man kan (jag kämpar själv) med att trappa ner på dem blir det nog enklare för än själv.
   Önskar er all lycka med sötaste Dante. Ni är grymma!

   1. Ja, det här skriver jag också helt under på! Jag tror orimliga förväntningar på bebislivet ofta gör det jobbiga ännu jobbigare, istället för att man helt enkelt försöker följa med och anpassa sig? För mig har acceptans verkligen varit det bästa, även om mycket inte alls varit som jag förväntade mig kring sömn. Eller att vår 1-åring fortfarande vägrar vagn. De hade jag också fått gör mig skulle vända magiskt vid ett, men det har det såklart inte gjort. Hemma hos oss vaknar den lilla minst varannan timme och somnar inte alltid om av amning (vi samsover) utan vi måste gå upp och skumpa under nätterna rätt ofta. Inte ovanligt att vi är vakna 1-2 timmar under natten. Och så är det för fler jag känner med 1-åringar. Men någon gång kommer det vända även om det är jobbigt på vägen dit <3

 14. Hej,
  Rekommenderar dig att gå till en ”öra näsa hals” specialist. Går att få remiss från vårdcentralen.

  Min dotter hade en förstorad polyp i näsan som gjorde att hon blev väldigt snorig ofta när hon började förskolan. Hon blev också täppt i näsan, snarkade lite och luktade dåligt i munnen. En specialist konstaterad att hon hade en förstorad polyp som opererades bort när hon var 2år. Efter det försvann hennes problem.

  Kan vara värt att kolla upp med er pojke om det är det som orsakar hans sömnproblem.. Är inte helt ovanligt.

 15. Haft det exakt sådär med vår dotter. Hon är nu 2 år och 7 månader och vaknar fortfarande 1-2 ggr per natt men uppvaken är inte lika långdragna som tidigare. Gick ner från brutalt många och långa uppvak precis innan 2-årsdagen. Enligt BVC och läkare ”inga konstigheter” att hon fortfarande sover dåligt även om det varit tortyr för oss, mest mig som varit den enda som accepterats nattetid. Vi har testat allt och jag har hela tiden haft nånslags förhoppning om när hon fyllt 1, när hon börjar förskolan, när hon blir 1,5 ska det bli bättre osv osv men insett att vi bara har ett barn som inte är så bra på att sova. Nångång går det ju över. Fem magiska nätter har hon sovit hela natten, då har jag vaknat i panik över var hon är istället… Så ja, nu låter jag det bara vara som det är. Men kan bli så oerhört provocerad av folk som klagar på att deras barn vaknat några gånger en natt osv. vill inte bli det men går inte att tycka att det känns så orättvist när vi kämpat hela hennes liv. Oavsett nångång blir det bättre & all pepp till er!

 16. Polyper el mandlarna kanske? Stora polyper ger ofta sömnsvårigheter iom att man inte kan andas, snarkar, får andningsupehåll.. min stora har det, alltid sovit mkt oroligt.

 17. Hej fina du!
  Önskar så att något man skriver skulle hjälpa💕Jag har två barn,yngsta har alltid sovit bra(tack gode gud)men äldsta har strulat med sömnen ända tills hon blev fyra år..Vi har också gjort alla undersökningar osv genom åren och uteslutit massa födoämnen.Det som hjälpte min dotter då hon var runt två års ålder,(strular dock fortfarande en del på nätterna,tror att en del barn är så bara..)var att hon fick helt sluta med välling,spannmål och sockrade produkter(fruktklämmisar,frukt på sent på dagen osv..)hon fick lugnande mat som bra fetter,bra kött/fisk/fågel.Vi träffade en naturläkare(efter att provat den vanliga vården så länge)Och vi gick på akupunktur och till en kiropraktor med henne, och där kom vändningen.Tydligen gör man justeringar på nyfödda barn i vissa länder som ”standard”) då det händer mkt när barnet kommer ut och kan vara något som ligger snett.Vet ju såklart inte om dessa saker var lösningen eller om det gav med sig pga åldern men vi ville verkligen prova allt efter alla dessa ”tortyr”nätter. Massa styrkekramar till er💕

 18. Min son (som nu är 4 år) hade liknande nätter och tog alltid morgon 04.20…. Riktigt knäckande och det höll på tills han var cirka 1,5 år. Vändningen för oss var när han började på förskolan. Efter någon månad då så bara föll han in i mycket bättre sömn och lite normalare tider 🙂

  Jag hoppas att det snart blir bättre för er, sömnbrist är verkligen inte kul och det tar inte direkt fram det bästa i en…

 19. Hej. Känner så för dig. Min son på 23 månader sover också kasst. Det var olidligt fram tills han var 16 månader. 6-8 uppvak. Blev uthärdligt efter 16 månader men vaknar fortfarande ca 3 gånger per natt. Han har reflux och får medicin för det. Tänkte på att du skrev han behöver sova upprätt, typiskt för reflux.

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi