Vegansk utmaning!

INLÄGGET ÄR ETT BETALT SAMARBETE MED Maria Nila

Vet ni vad jag älskar? När mina samarbetspartners vill hitta på roliga, innovativa och annorlunda kampanjer. När vi spånar loss och vågar testa runt på olika sätt. I våras satt jag med Maria Nila och pratade om vad vi skulle kunna göra för roligt resten av året varpå vi började prata om Vegan Day som äger rum den 1:a november. ”Kan vi inte göra en kampanj där jag testar på att leva helt veganskt under en period?”, frågade jag och de svarade ”Absolut!”.

Sagt och gjort – nu är det dags för min två veckor långa veganska utmaning som avslutas på just Vegan Day!

Varför gör vi det här då?

Jo, vi gör det för att uppmärksamma och inspirera till en vegansk livsstil. Att leva veganskt är knepigare än vad man kan tro och jag tänkte att det vore spännande och roligt att få följa med någon som ska försöka leva veganskt under en period. Först tänkte jag att det enbart innebar att äta veganskt men sen slog det mig att det är ju såklart mycket fler områden än så. Bara en sån sak som att majoriteten av all hårvård är icke-vegansk och att Maria Nila är unika som ett 100% veganskt varumärke inom den kategorin är ju helt galet. Innan jag började jobba med Maria Nila tänkte jag nog inte på att beauty-kategorin innehåller så mycket från djurriket som det faktiskt gör och jag är enormt stolt över att jobba med ett helt veganskt varumärke!

Hur ska jag leva veganskt?

Jag ska givetvis bara använda Maria Nila inom de produktkategorierna som går (tvål, hårvård och doftljus till exempel!). Sedan ska jag grotta ner mig i innehållsförteckningar på övriga innehållet i badrummet, plocka bort det som inte är veganskt och bara använda det som är just veganskt. Jag ska göra samma sak i mina garderober och framför allt – i mitt kök!

Har ni tips på veganska varumärken som ni tycker om? Några av mina favoriter är Estelle & Thild inom smink, Oatly i kylen och Mayla i garderoben.

En sak som jag ser fram emot är att se hur kroppen mår efter att bara ätit veganskt i två veckor. I perioder har jag ätit mycket veganskt, kanske upp till 50%, men aldrig 100% veganskt! Jag lovar att återkomma med en recension när dessa veckor är över men innan dess behöver jag tips på smarriga recept som jag kan laga!

Jag tänkte lägga en Mathem-beställning ikväll på massa näringsrik, smarrig mat jag kan äta i veckan. Vad äter ni för veganska måltider? Dela med er!

Föregående år fokuserade Maria Nila på noshörningarna som till följd av utbredd tjuvjakt tyvärr lever i stor utsatthet. Genom sina aktiviteter under det gångna året donerade Maria Nila 500 000 SEK till Care for Wild Rhino Sanctuary vilket har givit dem möjligheten att omhänderta flertalet föräldralösa bebisnoshörningar. Nu till 1 November lanserar Maria Nila sitt Friendly Year 2021 vilket kommer fokusera kring Baluga valar (Vitvalar) som lever och har levt i fångenskap.

Det här kommer de göra genom att tillsammans med sin välgörenhetspartner, The Perfect World Foundation, stötta Sea Life Trust’s Beluga Wale Sanctuary – vilket är den första fristaden upprättad för att rehabilitera och återge ett liv i frihet till valar och delfindjur som tidigare levt i fångenskap. På hemsidan kommer de därför att släppa bland annat en limiterad Vegan Day box där all vinst går till projektet. Hur bra?! Och det blir bättre! Men det kan jag inte berätta om nu – så håll er uppdaterade kring min utmaning om att leva veganskt så lovar jag att hålla er uppdaterade kring mer om Maria Nilas Friendly Year och Vegan Day kampanj samt hur du kan vara med och stötta!

Ni minns säkert att jag var i Sydafrika med Maria Nila för två år sedan för att titta på deras arbete där nere och det är faktiskt helt fantastiskt. Maria Nila donerar årligen stora summor till välgörenhetsorganisationer där nere som jobbar aktivt med att rädda de djur som far illa av tjuvskytte. Här (klick!) kan ni se ett inlägg från när jag var där.

GO VEGAN!

  1. Läs gärna på om Oatly och turerna kring dem senaste tiden. Välj sedan Valio eller annat märke istället 🙂

    1. Så viktigt ang Oatly! Rekommenderar er att kika på Plantis produkter. Supergoda och ALLT överskott (va 100 miljoner varje år) går till välgörande ändamål!!!!

  2. Favorit recept: svamp pasta (svamp, lök, kantarellfond, soya, vitlök, persilja) med imat och istället för parmesan så använd Panko som steks i olivolja med massa gräslök, persilja och chilli!

  3. Heja heja! Jag gjorde en vegan 2-veckors (endast mat dock) förra året och det var både kul och kändes så bra! Det var faktiskt lättare än jag först trott. Vet inte hur det är hemma, men där jag bor (NYC) har vi en fantastisk vegan section i mataffären, vilket så klart underlättade. Ngt jag tyckte mycket om var vegan ”kyckling” o en god tomatsås med olika grönsaker o pasta.

    Efter de 2 veckorna kände jag mig så mycket ”lättare”, inte rent viktmässigt men själva känslan i kroppen. Svårt att förklara, men som att man inte hade massa tungt slagg där inne. ☺️ Och hade så mycket bättre o åter igen ”lättare” energi.

    Nu är jag gravid, men tänkte köra en ny 2-veckors när babyn är ute!

    Sen känns det dessutom riktigt bra mentalt också.

    Hoppas du kommer gilla det!!

    Kram från en köttälskare som blandar med vegan då och då. 💗

  4. Tips! IDUN Minerals har vegansk hudvård och majoriteten av allt smink är också veganskt, så bra produkter för känslig hy 🙂

  5. Det går att göra så många olika veganska pastarätter (om själva pastan är äggfri). En god tomatsås med oliver.. ❤️ Eller med aubergine.. Mums.

  6. Spännande! Jag äter till 80% vegetariskt och hade det inte varit för att jag älskade ost så mycket hade jag nog kunnat bli vegan. Tycker inte de alternativ som finns smakar bra, samt att det känns som man äter något onaturligt, massa tillsatser. Hur känner du med de veganska ”köttsubstitut” som finns, i förhållande att äta bra råvaror? Kan tycka att det ibland känns bättre att äta köttbullar gjorda på kött än superprocessad soja… är lite kluven där..
    Tror du att du kommer sakna något dessa veckor?

  7. Veganska mattips kommer här: bästa ”smöret” är naturli veganskt bredbart<3, qorns pålägg att ha på mackan är så smakrika, havrefraiche är bäst att göra tzatsiki på, hummus är världens godaste röra, soygurt smaksatt med vaniljpulver, kardemumma eller kanel, Renée Voltaire linschips och sen ha fiberhusk och chiaägg i all bakning 😻🙌

  8. Besök thesimpleveganista på Instagram och blogg, så goda veganska recept!
    Havredryck från Ica, drick inte mandelmjölk eller andra nötbaserade drycker eftersom de kräver oerhört mycket vatten när de produceras.
    Veganska pastarätter är superenkelt och gott. Grytor med rotfrukter och rostade kikärtor. Aito matlagningsgrädde är toppen i all form av matlagning. Kikärtsspad, du vet vattnet som kikärtorna ligger i, funkar perfekt som äggsubstitut i allt från maränger och ”äggstanning” till vegansk whiskey sour!
    Olika former av bao, baozi, dumplings är enkelt att göra valfri vegansk fyllning,
    Lycka till! 🙂

  9. Tips från vegan som blir tokig på influensers som testar veganskt och allt de gör är att ta bort animaliska proteinkällor = de äter typ enbart kolhydrater och grönsaker, får inte tillräckligt protein, blir (såklart) trötta för att sedan dissa vegansk mat. Ofta är det influensers med miljoner följare och anledningen till att de dissar det är att de inte har koll på vad de ska äta för att må bra. Så se till att få i dig tillräckligt med protein, och att du får i dig alla essentiella aminosyror under en dag så att du får i dig fullständigt protein.:) Kolla in tidningen VEGO för inspirerande recept. Finns även massor av recept på deras hemsida. Även Jävligt gott har bra recept.:) Och bra kokböcker, t.ex. Vegansk husmanskost.

    Plus, tänk på att många märken säljer sina produkter i Kina = de djurtestas där och märket är därmed inte veganskt. Personal i affärer hävdar ofta att inga kostmetikprodukter som säljs i EU djurtestas och därför är alla märken ’cruelty free’, men det är då inte sant. Säljer man i Kina är man inte ett veganskt märke. Det där med att det är svårt att leva veganskt – det är svårt i början men man vänjer sig snabbt vid att screena innehållsförteckningar och många har nu börjat märka sina produkter med vegan (vilket är super, underlättar jättemycket).

    Vad gäller veganska ersättningsprodukter så får man testa sig fram. Det finns jättegoda ostar t.ex. men det finns också de som är riktigt dåliga. Jag gillar Violife Mature cheddar eftersom den smakar mer än andra veganska ostar. Ett märke som många veganer INTE gillar men som finns överallt är Astrid och aporna. Jag säger undvik, men det är väl en smaksak. Du som bor i Stockholm – kolla in Goodstore på Södermalm. De har enbart veganska grejer, både mat och kosmetik/hushållsprodukter.

    Kul samarbete hursom!

    1. Tilläggstips: OddlyGood Barista (havremjölk) slår all annan havremjölk tycker jag (inklusive Oatlys). Mycket krämigare och godare. Oatly känns vattning i jämförelse.

  10. Äter till större delen vegansk kost (95%) och har gjort det i kanske 15 år. Lagar all mat från grunden, dvs är inget stort fan av alla köttsubstitut. Svårast för mig har varit att hitta bra yoghurt och mjölk substitut. Körde länge på oatly men känner mig numera tveksamt inställda till dem. Gör egen havremjölk (vatten+havre, mixa och sila genom duk=mjölk, tar 5 min max!) och då kan jag välja svensk och ekologiskt produceras havre. Funderar på att testa att göra egen yoghurt på denna mjölk.
    Rekommenderar goda grytor och soppor. Fulla med goda grönsaker som sötpotatis, blomkål, morötter + kikärtor, linser tillsammans med kokosmjölk, curry och andra goda kryddor. En varm och mustig gryta eller soppa tillsammans med ris och ett gott bröd är enligt mig den perfekta middagen 😀

  11. En sak jag undrar över. Du skrev ”Maria Nila är unika som ett 100% veganskt varumärke”, stämmer verkligen det? Att dem är unika (dvs det enda varumärke som är veganska)? Jag har sett många vegansk varumärken både nationella och internationellt och undrar därför om inte den här formuleringen är falsk marknadsföring? Om inte, utveckla gärna vad det är som göra Maria Nila så unika i dess profilering som veganska 🙂

  12. Bra initiativ! Hur gör du med sängkläderna, gissar att det är duntäcke och dunkuddar som ni använder?

    1. Menar du att man måste byta ut sina sängkläder om man blir vegan? Känns inte hållbart. Såklart ska man inte köpa nya duntäcken/-kuddar, och inte heller saker/kläder i ylle, läder etc. men att göra sig av med det oveganska man har för att man ska köra en vegansk utmaning känns väldigt konstigt.

  13. Hej Michaela! Har en fråga om hjärtekross som jag tror du kan ha ett klokt svar på.
    -Hur slutar man älta vad man skulle kunna gjort annorlunda för att inte ha blivit dumpad? Jag går dagligen runt och tänker på de gånger jag blivit sur, haft dåligt humör eller bara varit barnslig i mitt beteende och som endast beror på MIG. Det var inte hans fel, utan mitt.(vet inte om relationen tog slut på detta, han hade tappat känslor). Hur slutar jag hata mig själv för att jag inte alltid hanterat allt perfekt?
    Allt jag vill är att göra om och vara tillräckligt bra. Mitt självhat är så enormt och det släpper inte.

    Sen en annan fråga, hur ser du på det här med att man dumpar någon från ingenstans? Utan att ens ha en diskussion hur man kan göra saker bättre i förhållandet?
    Jag är lämnad i chock och det känns som att jag gjort exakt allt fel eller är så hemsk att leva med. Hur reser jag mig igen och hur ska jag kunna lita på att någon älskar mig och inte bara lämnar mig sådär från ingenstans utan att ens vilja försöka rädda det?
    Kram ❤️

  14. Vill tipsa om Deliciously Ella! Hon finns på insta samt har en app med hur många bra recept som helst. Äääälskar den appen och vill laga typ allt (det finns också mycket mindfulnessinnehåll där). Min go-to har blivit en gryta med tomat, lök, massa kryddor och valfria bönor. Väldigt gott och väldigt enkelt!

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi