Mental och kroppslig incheckning

Förra veckan när jag gick på fredagens megaformer-pass kom min tränare fram till mig efter passet. Jag har nu haft problem med ryggen sen i juli och kämpar fortfarande med att komma tillbaka. Det här betyder att jag inte kan röra mig helt “normalt” utan det tar lite tid för vänster sida att hänga med i övningar då jag inte kan böja mig ner eller göra för snabba rörelser. Min tränare har givetvis märkt detta så efter passet kom hon fram för att klämma och känna på min kropp. Till slut hittade hon ner till vänster fot och började trycka på olika punkter medan hon jämrade sig: “Oj oj, här sitter det mycket skräp”. När jag försökte sammanfatta vad alla naprapater, kiropraktorer och osteopater har sagt till mig att problemet är kontrade hon med att fråga: “Men vad känner du? Om du blickar inåt och bara lägger dig ner för att känna in din kropp – vad känner du då? Var gör det ont och hur mycket av din smärta sitter fysiskt kontra psykiskt? Vad behöver du för att må bra?”.

Jag tror att den lilla massagestunden på foten samt hennes frågor var anledningen till att jag kände mig så sänkt sen resten av helgen. Det fick samma effekt som vissa yogapass kan ge – skit släpper i kroppen. Kroppen börjar detoxa sig själv för att må bättre igen sen. Jag började också fundera på det hon har sagt. Hur mår jag egentligen? För om jag riktar blicken inåt, så tror jag att jag kan lösa en del av mina problem på egen hand utan en naprapat med magiska händer som jag ständigt går och väntar på (men som aldrig dyker upp, för ingen kan trolla bort smärta).

Med det sagt har jag haft en vecka med reflektion. Jag har reflekterat kring mitt mående och vad jag behöver göra för att må bättre – både kroppsligt och mentalt, för i slutändan hänger allt ihop. Vill ni följa med på hur jag har gjort? Okej då, här kommer mina steg och vad jag har kommit fram till!

Mental reflektion:

Checka in med din kropp
Jag började med att lägga mig raklång på min yogamatta när jag hade en lugn stund för mig själv. Jag låg i tio minuter, blundade och kände in kroppen. Det bultar i ryggen på vänster sida, från mitten ner till ländryggen. Nacken är stel. Mina käkar känns ihopklistrade – när slappnade jag av i käkarna sist? Båda mina ben var ömma, men det var av träningsvärk så det var en välkomnande ömhet.

Fram med anteckningsblocket!
Efter att jag checkat in med kroppen tog jag fram ett anteckningsblock (går lika bra att göra det här i mobilen) och skrev ner vad jag kände rent kroppsligt, alltså helt enkelt var det gjorde ont. Sedan skrev jag ner hur det känns mentalt. Det såg ut såhär:

Trött, så fruktansvärt trött i kroppen. Slut i huvudet. Känner mig öm och skör. Jag är lycklig i grunden, det känner jag. Lycklig, trygg och tacksam. Men också slut, öm, trött och skör. Det är alldeles för mycket inbokat i kalendern just nu. Det känns att Dante har börjat förskolan, för det är som att en förskolebakterie har satt sig i kroppen på mig och kommer sitta där tills sommaren kommer igen. Jag är lite orolig för hur vi ska orka ta oss igenom den här hösten.

Det här har jag kommit fram till
Efter mina anteckningar så punktade jag upp vad jag hade kommit fram till för att få en tydlig överblick.

 • – Jag är trött både psykiskt och fysiskt. Jag känner mig öm, skör och slut. Det här är något som är både kroppsligt och psykiskt – det sitter ihop.
 • – Jag har väldigt mycket inbokat i min kalender vilket stressar mig när det hela tiden bokas på mer utan att jag känner att jag har kontroll över situationen (som alltså är mitt liv). Det gör nog att min stress går från hjärnan och sprider sig runt i kroppen. Det är kroppens sätt att visa vad den behöver.
 • – Jag är rädd för, och vill verkligen inte, vara sjuk i höst.

Actionplan – direkta förändringar och långsiktiga förändringar

Och när jag hade svart på vitt framför mig vad det är som gör ont i mig på olika sätt, satte jag mig ner för att hitta lösningar på mina problem. Vad kan jag göra för att må bättre? Om jag utgår från dessa punkter, vad kan jag förändra i min vardag för att inte må dåligt i onödan? Det här kom jag fram till:

 1. 5-minuters meditation varje dag
  En daglig incheckning där jag tar 5 minuter och bara känner in min kropp. Då är det lättare att se vad jag behöver innan det har gått för långt. Jag är ständigt upptagen med någonting och det blir min chans till att få checka in med mig själv.
 2. 1-2 träningspass i veckan
  Jag mår bra när min kropp mår bra. Förutsatt att inga förkylningar kommer i vägen ska jag prioritera mina träningspass no matter what.
 3. Vardagsmotion och frisk luft
  Frisk luft är en underskattad tillgång. Jag ska se till att varje dag gå en promenad med en podcast och bara andas in den härliga höstluften.
 4. Tid till vila
  Jag ska ge mig själv vilan, prioritera vilan och uppskatta vilan. Vilket för mig in på nästa punkt…
 5. Släpp det dåliga samvetet
  Jag får alltid dåligt samvete när jag gör saker för mig istället för saker jag borde göra. Det är inte bra. Det är klart att stress sätter sig i kroppen när jag inte kan gå en promenad i lugn och ro utan att känna att jag borde ringa tre telefonsamtal eller kolla mejlen eller sortera tvätthögen.
 6. Kill your darlings
  Både privat och i jobbsammanhang måste jag vara hård mot mig själv när mycket ligger på mitt bord. Ibland får man säga nej till roliga saker för att tiden inte räcker till.
 7. Prioritera
  Jag har gjort en prioriteringslista både privat och inom jobbet som jag kan utgå ifrån när jag tar beslut som till exempel grundas i punkterna ovan. Vad är viktigt för mig i mitt liv för att jag ska må bra, mitt jobb ska gå bra och jag ska vara lycklig – med hälsan i behåll?

Regelbunden reflektion

Sist men inte minst är det viktigt att inte glömma bort det här som jag (och kanske du?) har kommit fram till. Utan det här är något jag vill ha med mig vidare i höst så att jag orkar och mår bra. Därför är det viktigt för mig att regelbundet reflektera och kanske göra de här enkla stegen en gång i månaden för att se så att jag fortfarande är på rätt väg. Det tog trots allt inte längre tid än en halvtimme för mig, men kan betyda mycket framöver.

Hur gör du för att checka in med dig själv, har du några tips att dela med dig av? Kommentera gärna, så kan vi hjälpas åt!

 1. Mäktigt vad du får koll på om du bara känner efter ! Imponerande vad du känner dig själv och din kropp!!

  Naprapat och allt sånt i all ära. Om det nu inte blir bättre ! Glöm inte av våra fantastiska sjukgymnaster /fysioterapeuter !!! Många av dom ( kanske mest privata (för då har dom mer tid än på rehabenheterna) är grymma på kropp och stress (biopsykolsocialt tänk (kropp och psyke)!

  Dom är så orimligt häftiga ! Jag har haft ont i en häl/fot i ca 1 1/2 år, rehabat den ett tag och sen kopplar min sjukgymnast ihop den med att jag felbelastar på mitt andra knä?!? Och det kan hon se när jag går i en trappa. Magiskt. Och vilken effekt på bara några veckor med knappt några tråkiga övningar, bara jag fick veta detta och kan fokusera mitt gångsteg på annat sätt !

 2. Brukar lägga mig på spikmattan eller bekvämt i sängen, lyssnar på någon kort guidad meditation för att komma ner i varv. Sen vänder jag blicken inåt, går från att ha varit i huvudet till att landa i hjärtat. Och så säger jag “Hej” till mig själv. Ungefär såhär:
  “Hej, där är du ju! Hur mår du? På riktigt. Hur känns det?” Att titta inåt och vara mjuk och lyhörd för sig själv brukar ofta få mig att börja gråta, så mycket som släpper när jag tillåter mig själv att stanna upp och känna. Så gråter jag ett tag och känner allt som behöver kännas. Sen fortsätter jag min konversation med mig själv. “Wow, så mycket du har brutit på. Det är inte konstigt att du är trött/inte känner dig på topp. Jag är så stolt över dig. Jag älskar dig. Du vill så väl och gör så mycket, tar hand om ditt barn, din familj, ditt hem och gör ditt bästa för att ta hand om dig själv” Och sen brukar jag fråga “Vad behöver du för att må bra? Vad vill du? Vad kan jag göra för mig själv exakt just nu?”. Svaren brukar vara allt från att ställa in gymmet och vila istället, gå på en promenad i den friska luften, lyssna på en inspirerande podcast, släppa alla måsten som har med hushållet att göra (skit i disk, städ osv. för idag), se till att äta bättre, unna mig en filmkväll med snacks.

 3. När du orkar får du gärna skrev mer om ALLT från din och Damons fest! Såg så magiskt ut och blir så inspirerad till att hålla egen fest snart hehe. Längtar till resterande delar av festen utöver det du har postat redan 😍

 4. Jag ville bara säga TACK för ett så bra, viktigt och värdefullt inlägg ❤️ Jag har kämpat på i drygt två månader med lite olika fysiska symtom som jag kollat upp utan anmärkning, men jag ska verkligen ta till mig din text och strukturerat fundera för att se om jag kan identifiera det som skaver och sätta en plan framåt. Tack ❤️

 5. Vilken himla bra inlägg Michaela! Jag har faktiskt tänkt på dig ibland och att du har ett väldigt fullspäckat schema – vad fint och oerhört viktigt att du har tagit dig tiden att sitta ner och reflektera för precis som du säger så hänger ju det fysiska och psykiska ihop. Ge dig en klapp på axeln bara för det tkr jag för vissa lär sig inte bromsa i tid.

  Jag har några knep som jag brukar tänka på för att varva ner och vill gärna dela med dem till dig.

  3-prio listan. Varje dag prioriterat man ENDAST tre måsten alltså inte mer. Denna är bra för det är lätt att man försöker vara så effektiv som möjligt och bockar av tusen saker men 3 är oftast lagom och bra.

  När du går en promenad, testa att hitta något på varje bokstav som du ser. Ex: A-asfalt, B-buss, C-cyklister, Etc. Lite rolig lek för att vara i nuet och se sig omkring när man är ute och går. Lugnt och skönt för hjärnan.

  Vill även tipsa om ”vila dig i form” en app med Madeleine som är jättebra yin yoga övningar.

  Många, många kramar till dig!!

  Ett stort fan/ <333

 6. Vilket otroligt blogginlägg – fint, transparent och framför allt nyttigt. Fick inspiration att göra likadant själv! Tack! Och lycka till under hösten ❤️

 7. Då klokt och bra. Ska också försöka ta modet att lyssna inåt och prioritera detta. Vet inte om du varit på Västermalms kiropraktik men Maria Carnholm där är fantastisk och otroligt kunnig. Alla jag skickat till henne älskar henne och har kvar henne som sin go-to-person.

 8. Har funderat lite på det här inlägget och tänker som så att som allt annat i livet går det upp och ner. Ibland är vi duktiga och mediterar och gör allt på vår “må bra lista”. Men ibland när livet händer och kanske saker och ting känns bra, släpper vi på det och glömmer bort de saker som vi vet är viktigt för oss. Tills en ny svacka, då påminns vi igen. Genom hela vårt liv behöver vi jobba med vårt inre. Varje svacka ger också nya lärdomar och vi får med oss nya sätt att jobba med oss själva. Tror det är viktigt att inte döma sig själv när man glömmer, utan vara förlåtande mot sig själv och att istället lära, påminna sig själv om vad som är viktigt och fortsätta framåt.

 9. Åh vad jag behövde läsa detta idag! De senaste veckorna har jag, precis som du, känt mig trött oavsett hur mycket jag sover och skör. Jag driver ett 1 år gammalt bolag och minns inte när jag sist jobbade en normal jobbvecka. Dessutom gifte jag mig i augusti och lade otroligt mycket tid & energi på att planera det tillsammans med min man. Jag behöver också bli bättre på att lyssna inåt oftare, träna mer regelbundet och äta bättre. Tack för påminnelsen – jag mår alltid bättre av att läsa din blogg! ❤️

 10. Wow vad jag håller med om varje ord. Tack! Senaste veckan har jag verkligen blivit påmind om vad jag behöver göra för mig själv. För att hitta tillbaka till den balans som jag har tappat.

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

sub archi