Om att driva eget, anställa och bilda familj

Hejsan!

Jag har två frågor som kanske passar till Frågor med Forni kopplat till att driva eget. Jag och min företagspartner har drivit eget i tre år nu och efter mycket slit med både motgångar och framgångar känner vi att bolaget ändå börjar bli rätt stabilt med nöjda och lojala kunder – SÅ stolta och glada är vi såklart men nu står vi inför två utmaningar där jag gärna vill höra dina tankar/erfarenheter:

1. Vi börjar ha väldigt mycket att göra att vi knappt hinner med och går i tankar om att anställa men det är ju SÅ läskigt!! Alltifrån att hitta rätt kandidat, vem ska denne ens vara, introduktion, kommer denne att trivas osv – tankarna snurrar igång med tusen sådana frågor. Hur gjorde och tänkte du när du anställde för första gången och vad skulle du ge oss för tips?

2. Vi båda är mellan 26-30 år och jag misstänker att vi snart börjar gå i tankarna om att bilda familj men vad skulle du råda oss att tänka på innan? Jag har noll koll på hur det fungerar med föräldrapenning, föräldraförsäkring, föräldraledighet osv… Hur förbereder vi oss och bolaget på bästa sätt?

Stort tack på förhand och för en grym blogg!

Hej bästa du,

Dina frågor är ju väldigt spännande att tänka på och kräver sina svar så de får helt enkelt bli ett eget inlägg! Så roligt att det går bra för er business och att ni känner att allt börjar bli stabilt. Att driva start up och bygga bolag är läskigt och kräver många månader, ofta år, utan att plocka ut en krona i lön till en själv. Jag har startat upp och varit delaktig i flera företag som jag inte har kunnat ta ut lön från på väldigt länge alternativt att de aldrig blivit så lönsamma att jag har kunnat få någon lön alls. Med det sagt förstår jag hur mycket jobb som ligger bakom det företag som står stabilt idag och vill bara säga GALET BRA JOBBAT. De som säger att starta eget är lätt har aldrig testat själva haha!

Nu kommer mina svar:

Anställning

Jag tycker det är svårt att anställa personal för jag är en ganska dålig människokännare vid första anblick tyvärr. Jag behöver känna på människor för att förstå mig på dem och därefter besluta om de är människor som passar mig. Och när man anställer träffar man ju någon kanske 2-3 gånger innan ett beslut fattas. Därför har jag behövt ta hjälp av personer i min omgivning som är bättre än mig på att anställa för att göra det rätt. När jag anställde första gångerna gick jag i stort sett bara på magkänsla så ibland blev det bra och ibland blev det mindre bra. Jag rekryterade till exempel Margaux till mitt gamla jobb och det var helt klart en av mina bättre rekryteringar. När jag blev egen ändrades förutsättningarna för att anställa personal för då var det ur mitt egna bolags ficka, vilket gjorde att jag blev rädd och hade svårt att hitta rätt. Men med hjälp av en vän som jobbar med rekrytering på hög nivå kunde jag urskilja vad det var jag behövde och hitta rätt personer. Man kan såklart aldrig veta till 100% om det kommer fungera, men man kan bygga rätt förutsättningar.

Det jag tycker att ni ska ha i åtanke när ni anställer är:

– Vad behöver personen göra för konkreta arbetsuppgifter och vilken typ av personlighet krävs för det? Jag brukar tänka vilken färg-personlighet, så om jag söker en projektledare är det en blå person jag letar efter.

– I kombination till arbetsuppgifterna och personligheten som krävs, fundera på vilken person ni vill komplettera teamet med. När man är få personer och jobbar tätt är det ofta viktigare med personkemi än att en person är bäst på sitt jobb – man kan alltid bli bättre och utvecklas med tiden. Så om ni letar efter en blå person, kanske ni även känner att ni vill ha en väldigt social person som kan ta sig an många av de kunder ni träffar dagligen? Och då kanske blå i kombination med gul personlighet kommer bra in. Eller så skulle ni vilja ha en projektledare som också kan ta sig an framtida personalansvar vilket betyder att en blå/röd kanske vore något. Helt enkelt: utgå från arbetstiteln och vilken person som behövs för den SAMT vilken person ni vill komplettera teamet med.

– Var tydlig med förväntningar från båda håll när ni anställer. Små bolag jobbar ofta väldigt olika från större bolag och det kan vara bra att informera om det redan på intervju. Hos mig kan ingen ha prestige för ena dagen kanske du måste sparka boll med Dante för att han är med på en stor plåtning där jag ska vara framför kameran. Eller så slänger du kartonger i grovsoporna när vi tagit emot massa bud på kontoret. Och dagen efter kan du sitta och förhandla om en kampanj på flera hundra tusen kronor eller komma på titeln på nästa bok! På mitt företag hjälps alla åt med allt som behövs och jag ser oss som en familj. Så om det är en person som kommer från ett företag med 100 anställda där denne enbart gör de uppgifter som tilldelas, kan det vara bra att hen känner till att jobbet kan se annorlunda ut hos er.

– Träffas många gånger och be om arbetsprover. Det är inget fel med att ses på ett par luncher efter första intervjun för att känna på varandra. Ni båda vill ju att det ska bli rätt!

– Sist men inte minst: gå på din egen intuition när det kommer till det avgörande beslutet. Den har tagit er hit idag och kommer guida er på rätt väg. Känn in vad du tror är rätt beslut och våga gå på det. Så länge man reflekterar och blickar inåt i stora beslut brukar det bli bra.

Graviditet

Om ni har en redovisningskonsult som hjälper er med ekonomin i bolaget tycker jag att ni ska prata med hen om föräldrapenning så kan hen gå igenom de olika alternativen med er. Det gjorde jag och tillsammans la vi upp en plan vilket fungerade superbra. Det är komplext med föräldrapenning och ingenting jag kan lära ut om då jag knappt förstår det utan Emmas hjälp (Emma sköter ekonomin hos mig :-).Jag tror inte att man ska försöka förbereda ett bolag på graviditeter innan någon faktiskt är gravid, då kan det bli knepigt om graviditeten inte sker när man hoppats eller när man planerar… det går liksom inte att planera en graviditet utifrån när det passar bäst jobbmässigt (har jag lärt mig, haha). Kör på enligt era mål och den dagen någon av er är gravida kan ni börja fundera på att sätta upp en plan.

Mitt förslag är att utgå ifrån att den som föder barn inte kommer kunna vara tillgänglig alls de första 6 månaderna och därefter göra upp en ny plan för 6 månader till 1 år när bebisen väl är född och ni kan känna på hur allt har gått hittills. Eftersom alla bebisar och mammor är olika går det inte att göra upp en exakt plan. Vissa mammor har bebisar som sover hela tiden första halvåret och då kan man jobba massor, men jag tycker inte att man ska räkna med det utan det får i sådana fall bli en bonus för er. Så: gör upp en plan för att den gravida inte är tillgänglig första sex månaderna och när barnet är några månader gammal kan ni sätta er och göra upp en plan för hur ni ska göra från sex månader tills dess att barnet börjar förskolan. Ta in hjälp för att inte tappa fart på bolaget (om ni inte är okej med det såklart) och hjälps åt med allt. Om det finns saker som den nyblivna mamman är bäst på i bolaget så kanske hon kan rycka in och göra det om de andra hjälper till med något annat? Jag kunde ju jobba första sex månaderna för att jag fick hjälp med Dante och lyckades hitta lösningar – men jag hade ärligt talat inte rekommenderat någon att jobba första sex månaderna med bebis i kombination med sömnlösa nätter.

Var finurliga när det krävs! Kom ihåg att allt går att lösa och SÄG NEJ om det blir för mycket. När det inte känns kul – då är det inte värt det.


Jag och Dante på möte när han var två månader. Man ser i min blick att jag är lycklig – men också helt slut.

 1. Tack snälla du för ett snabb och mycket bra svar!! Så skönt att kunna bolla med andra som också driver eget. Varken våra föräldrar eller kompisar driver eget vilket gör det så svårt att veta vart man ska vända sig med dessa funderingar men nu känns det mycket bättre! TACK <3

 2. Hmm det här med färgerna tåls att diskuteras 😀

  Blä: älskar siffor, är analytisk och anal.
  Gul: Glad, positiv och kreativ
  Röd: säljare, framåt, orädd och vill gärna bestämma
  Grön: diplomatisk, vill alla väl och snäll.

  En röd är därmed inte alltid bra med personalansvar. Dom vill och passar bra som chef men ge över personalansvaret till en grön eller gul person kanske? För de anställdas skull 😁

  En blå person är nog inte heller en klockren projektledare. Jag skulle snarare anställa en blå person som min revisor eller utvecklare om man ska hårddra det.

  Ps, så kul med färg- personligheter!!!

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi