Tankar om bloggandet

Hej fina ni,

Det kommer ett inlägg om första dagen på förskola senare, men det är ett ämne jag har gått och tänkt på hela dagen som jag måste skriva av mig om först!

I förra veckan läste jag att Ida Warg slutar blogga för att satsa på Youtube, podd och Instagram. Ingenting konstigt och något som händer hela tiden i bloggvärlden: att en influencer lägger ner kanalen för att fokusera på de andra kanalerna. Och idag läste jag ett inlägg hos Paula Rosas om Idas bloggslut och om bloggdöden generellt – detta hett omtalade ämne som alltid dyker upp när en stor influencer slutar blogga.

Först och främst gillade jag verkligen Paulas inlägg och håller med om det mesta. Jag har bloggat sen 2004 och den 19:e juni i år fyllde bloggen 16 år. 2007 började jag tjäna pengar på bloggen och 2008 började jag jobba heltid med bloggen, vilket betyder att jag har försörjt mig på bloggen i 12-13 år. Förstår ni ens hur länge det är att jobba med någonting?! När jag tänker på det blir jag helt mjuk i hjärtat, tänk att älska någonting så mycket som jag älskar den här platsen. Vad lyckligt lottad jag är som har hittat rätt jobb och gjorde det så tidigt i mitt liv. Men framför allt: att jag fick lyxen att kunna försörja mig på något jag tycker så mycket om. Idag är inte bloggen min primära inkomstkälla, men jag älskar den och det är en väldigt viktig plats för mig på alla sätt och vis!

Med det sagt har jag varit en del av bloggens begynnelse! Jag var en av de första stora bloggarna i Sverige och jag har sett hur bloggen gått från att vara något nytt till att sedan bli något som var tredje tjej mellan 15-25 hade startat. När jag jobbade på Devote mellan år 2011-2016 var bloggen som störst och bara hos oss bloggade en galet hög procent av Sveriges unga tjejer – och en ännu högre procent konsumerade blogg. Alla bloggade, för det var roligt och härligt och socialt. Men framför allt: det fanns bara blogg om man ville hålla på med sociala medier. Man pratade inte ens om sociala medier, eller influencers, man pratade bara om bloggare för det var det som erbjöds på marknaden. Sen gick åren och nya kanaler dök upp.

Under de år som jag har bloggat så har jag hört om bloggdöden massvis med gånger samt fått frågan om vad som kommer hända härnäst, när bloggen inte finns mer. Länge svarade jag “Bloggen kommer finnas kvar, men den kanske kommer se ut på andra sätt. Den kanske kommer bli mer rörlig, det är en naturlig utveckling”. Såhär ett gäng år senare så vet jag vad som kom härnäst: Snapchat, Instagram Story, TikTok, Youtube, podcast. Sociala medier som erbjuder andra sätt att vara en influencer på. Eller andra sätt att uttrycka sig för vem som helst, oavsett om man har sociala medier som yrke eller intresse.

Jag tycker att det är så himla fint och bra att sociala medier har utvecklats och att det erbjuds fler kanaler för de som vill synas, uttrycka sig och vara kreativa. Skrivandet är inte för alla. Jag minns modebloggarna som postade bilder med korta texter, för dem är ju Instagram den perfekta kanalen. För den som inte gillar att skriva men trivs framför kameran är Youtube oslagbart. Den fotointresserade dras till Instagram, den som vill ha kul till TikTok eller så börjar hen göra utmaningar på Youtube. Det finns flera fantastiska kanaler och idag kan vi vara där vi trivs bäst, vi behöver inte vara någonstans för att det är det enda alternativet.

Ibland kan någon fråga om jag inte ska börja med Youtube eller något annat innan bloggdöden kommer. Men jag tror inte på bloggdöden som fenomen, jag tror att sociala medier är flytande och att man dras dit man trivs bäst. Jag har använt alla sociala medier och testat om de är min grej, men jag landar alltid i min blogg till slut. Det är min trygga plats, där jag känner mig som hemma och där jag har som roligast. Instastory har verkligen seglat upp som en stark tvåa för mig men innan Instastory blev vad det är idag, det vill säga inga krav på att du måste prata i dina stories, så gillade jag inte det heller. Instagramposter sätter för stor press på foto och jag har aldrig brunnit för bild som ni vet, haha. Men på stories idag hittar jag verkligen en plats där jag trivs för man får vara i nuet och publicera oredigerat material – men man behöver inte stå och prata med kameran hela tiden. En bild på sin middag, en kommentar om hur jobbig dag man har, en video där man visar vad man har på sig. Jag gillar realtiden, enkelheten och sättet man kan vara på i stories. Det passar mig bra och blir ett perfekt komplement till bloggen där jag skriver av mig, delar med mig av mycket av mitt innersta och bygger min dagbok. Instaflödet uppdaterar jag idag när jag har lust och så gillar jag verkligen podd men på grund av tidsbrist har jag varit tvungen att prioritera bort det. Om jag skulle lista ordningen på sociala medier för mig är det: Blogg, Instastories, Instagramflöde, Podd, Youtube, Snapchat (TikTok har jag inte provat personligen, bara tittat på, så där vet jag inte 🙂

Enda gångerna jag över huvud taget har funderat på att sluta blogga är när hatet blivit för stort. På bloggen kommer det in mycket mer skit än på Instagram för där behöver du ha ett konto för att kunna kommentera eller skicka DM’s. Här kan vem som helst skriva in en fejkmail innan den spyr ur sig sitt hat. Det har tagit udden av kärleken till den här platsen flera gånger och jag vet att många av mina bloggande vänner har slutat just på grund av hatet, för det har tagit det roliga ifrån dem. Jag älskar dock bloggen alldeles för mycket för att låta hatet segra mot den kärleken! Dessutom har jag en person som modererar mina kommentarer sen 2016 vilket betyder att jag inte ens ser vad för elakt som skrivs. Jag går in här och läser alla härliga kommentarer och blir peppad till att fortsätta. Jag rekommenderar verkligen alla som jobbar med sociala medier att ha en moderator för att inte riskera att förlora lusten till sitt jobb. Ingen vill gå till jobbet varje dag och höra att man är värdelös, det slår ner även den starkaste till slut.

Var vill jag komma med detta? Ja, att jag tror på bloggandet som kanal. Det kommer finnas kvar i många år till, men de som använder blogg kommer vara de som verkligen gillar att skriva och uttrycka sig på det sätt som en blogg erbjuder. Idag behöver man inte blogga 3-6 gånger om dagen heller, något som krävdes förr om åren. Dina läsare finns kvar, det viktiga är att du bloggar när du känner för det. Så känner i alla fall jag. Jag läser Bellas blogg trots att hon “bara” uppdaterar två gånger i veckan och jag älskar Elsas blogg för att hon uppdaterar två gånger om dagen, det är så mysigt att kika in de gångerna. Det kommer komma nya bloggare, och det kommer sluta stora bloggare. Jag tror t.ex. att Steffi kommer bli en av de största bloggarna i framtiden, för hon passar som handen i handsken i det formatet.

För en timme sen läste jag att Kenza ska testa att börja blogga igen och jag blev SÅ lycklig över det. Jag kände att jag saknade bloggen när den försvann och att det inte riktigt räckte med att följa henne på Instagram, jag ville ha mer. Hennes tankar, vardagliga reflektioner och att få följa med i hennes familjeliv (extra roligt för mig som har barn i samma ålder såklart). Med det sagt tyckte jag det var så roligt och modigt av henne att testa igen och hoppas att hon kommer stanna i bloggformat länge till. En annan influencer jag saknar i bloggformat är Hugo Rosas som är fantastisk i blogg, hoppas han kommer tillbaka. Alex Schulman gjorde en kort comeback men jag hade gärna följt hans blogg jämt för jag älskar hans sätt att skriva.

Bloggis, I love u. Tack för att ni finns här inne, läser och sprider bra energi. Det är DET som gör jobbet så roligt. Vi får se hur länge jag kommer blogga, jag var alltid övertygad om att jag skulle blogga när jag blev mamma. Det jag vet idag är att jag kommer fortsätta så länge det är kul och gör mig lycklig.

 1. Åh så fint att läsa detta. Jag är totalt kär i bloggandets form och det är så fint att någon man ändå sett växa upp genom sitt bloggande fortfarande trivs på denna plattform. ❤

 2. Har läst din blogg i såååå många år och hoppas aldrig du slutar! Får en lugn känsla när jag går in här vilken känns konstigt att säga om en plats på internet men vet att jag inte är ensam om att känna så! Heja dig❤️

 3. Jag älskar bloggar! Kommer aldrig sluta läsa det, gillar text mycket mer än rörligt material.

  Peppe Öhman, Hanna Rosell, Michaela Forni och Sandra Beijer är mina bästa bloggar som jag skulle känna en ENORM tomhet om de försvann. Fy får panik av tanken sluta aldrig!!

 4. Så bra skrivet och TACK! Tack för att du ger oss läsare en sån himla fin plats på internet fylld med inspiration, kloka tankar och vardagsproblem vi alla kan känna igen oss i. Kram <3

 5. Älskar din blogg! Du skriver så fint o man blir alltid peppad av att läsa dina inlägg..du lyckas sätta ord på saker och känslor som man känner igen sig i ❤.

 6. Din blogg är typ den enda som finns kvar som jag ber till universum ska bestå. Ditt skrivande och ditt forum här är för mig som en värmande famn 🧡

 7. Blev seriöst livrädd när jag såg posten på insta-story om det här inlägget för jag tänkte ”NÄÄÄ DET ÄR INTE SANT NU SKA FORNI SLUTA BLOGGA”. Lättnaden när jag insåg att det inte var så, puh! Har följt dig såå länge nu och din blogg är min absoluta favorit. Trots att många influensers jag följer nu är mer på youtube än sin blogg har jag inte ”följt med dit”, gillar helt enkelt inte det formatet alls lika mycket.

  Jag håller med dig om att man idag inte behöver blogga 3-6 gånger om dagen när man använder sig av flera kanaler, dock kan jag känna att om man hellre går över i något annat format (eller av andra anledningar) bloggar ”mindre än vanligt” är det så tacksamt om man gör som Bella har gjort och informerar om vad som gäller. Jag upplever idag att flera bloggare uteblir från bloggen mer och mer och sen efter ett par dagar skriver ”det har varit så mycket nu, lovar att bloggen ska få mer kärlek”, sen är det exakt samma sak några dagar senare. Det är tråkigt att gå in flera dagar och gång på gång mötas av att det inte har kommit några inlägg. Då tycker jag som sagt att det är bättre att göra som Bella har gjort, så vet man vad man kan förvänta sig och går bara in på bloggen de dagarna hon har bloggat. Jag vet inte om det är för högt ställda krav från mig som läsare, men så känner jag i alla fall.. 🙂

  Fortsätt med det du gör, du är fantastisk! Hoppas att du även kommer tillbaka till podd-formatet. ❤️

  1. Jag håller med, uppskattar tydlighet så att man vet vad man kan förvänta sig. Tack för att du läser, tänker absolut inte sluta än på ett tag. PUSS!

 8. Tyckte förövrigt att underbara clara skrev ett sååå bra inlägg om när hon har sagt ifrån i bloggen. Gillade verkligen det.

 9. Du får aldrig sluta blogga, jag älskar att läsa den och allt du delar med dig av,det beror på så många sätt, det är liksom min heliga stund.
  Tack som tusan❤️

 10. Alltså HJÄLP, hade verkligen andas i halsen och tänkte att ”näe nu kommer hon sluta blogga”. Fyfan hade dött! Sluta aldrig tack 🙁 Älskar din bloggis!

 11. Åh jag hoppas att du fortsätter blogga länge till <33 Tycker det låter vettigt så klart att bara fortsätta så länge det känns kul och rätt, men jag har samma känsla till din blogg som du beskrev om Kenzas. Spelar ingen roll om du uppdaterar 4 gånger på en dag eller en gång i veckan, jag tycker det är så mysigt att gå in här och läsa ikapp allt som hänt sen sist och hänga på din plats på nätet <3 Kram!!

 12. Fortsätt med bloggen! Din blogg är en av de få jag fortfarande kikar in på fler gånger i veckan efter 10 år 🙂 alltid lika mysigt att gå in och läsa! /Från en som gillar att läsa texter och inte har fokus att kolla youtubevideos

  1. Jag har inte heller tålamod för youtube, det tar så lång tid och att ägna 20 minuter på ett klipp går inte i linje med vad jag gör på sociala medier, jag vill att det ska vara enkelt att konsumera. Kram!

 13. Jag tror du har rätt! Jag har i stort sett slutat med Instagram (kollar 30 min i veckan) för det är alldeles för beroendeframkallat. Har bebis på 9 månader och kan inte lägga tid där inne mer. Blir helt rörig i huvudet av alla intryck också! Men läsa din, Petras och ett par andra bloggar tycker jag är mysigt då och då när det finns tid 🥰

  Podd är annars mitt favoritmedium, för där kan man göra annat samtidigt. Du och Hamilton briljerar ju även där, gör inget att den är på paus, tror ni kommer tillbaka snart igen! (hoppas <3) Men kanske köra sänsonger om det blir mycket. Som du nog vet tror jag inte vi följare kräver mängden utan bättre med kvalitet, och det är den du är väldigt skicklig på att hålla hög!

  1. Vi har absolut funderat på säsonger där man kör ca 8-10 avsnitt per säsong. Kan bli så för framtiden. Håller med om poddar och bloggar. Kram!

 14. Jätteroligt att läsa! Jag tror inte heller på blogg döden utan tror som du att det bara förändras allt eftersom sociala medier-landskapet förändras. Det är fyra år sedan nu som jag lanserade Bossbloggen och det har helt ändrat min karriär. Dels genom att bli ryggraden i mitt företag där jag får jobba fullt ut med det jag älskar. Dels eftersom jag, om jag skulle få för mig att söka nytt jobb, kan söka helt andra uppdrag idag eftersom bloggen blir ett slags arbetsprov. Men också för att det är en fantastisk merit att på egen hand ha startat och drivit den typen av plattform och ha tusentals besökare där varje månad. Älskar dessutom att läsa bloggar och det kommer jag att fortsätta göra varje så länge de finns. Har följt din i tio år eller mer och ser fram emot att få fortsätta göra det 🖤

 15. Ja blogg är verkligen helt fantastiskt, älskar att skriva och jag har bloggat sedan 2006. Det är en stor del av mitt liv ☺️ kram Nicki

 16. Tror det är samma för konsumenten som för er som producerar material, att man har sitt favoritforum. Jag älskar bloggar då jag föredrar att läsa, nummer 2 är instagram. Där kan man få en quick fix. Däremot har jag inte tålamod nog att titta på en YT video, dom är ju alltid så lååååånga. Tik tok förstår jag mig inte alls på. Så jag håller med om att det nog inte blir nån bloggdöd, då vissa alltid kommer föredra att följa influencers just genom blogg. Andra föredrar annat å då konsumerar man det. Men jag håller med om att man som influencer nog vinner på att satsa på det forumet man är bäst på och som man tycker mest om.
  Tack för en fin blogg som jag hittade ganska nyligen, men som nu är en av mina favoriter.
  Kram

  1. Jag håller helt med dig i dessa tankar! Jag har ju samma favoriter som jag följer som jag själv driver: bloggen är etta, sen instagram. Vad roligt att du nyligen hittat hit, jag hoppas att du stannar! Stor kram <3

 17. Jag är 34 har småbarn och har verkligen inte tid att kolla på ett youtube klipp, blogg är perfekt för att ta del av en annan persons tankar. I Youtube-klipp kan man ju inte scrolla smidigt om något är babbligt och ointressant. Stänger alltid av efter 1 minuter typ. Jag tycker även det är tråkigt att bloggandet bland unga dör och mer klipp och filmer sprids, tyvärr så blir skriftspråket hos unga sämre och sämre. Har jobbat inom utbildning med 20-25 åringar och många skriver väldigt oprofessionellt och barnsligt. Vilket är synd, för inom många yrken så måste du behärska skriftspråk för att behålla ett förtroende mot kollegor/kunder/patienter. Hejja bloggandet.

  1. Har följt din blogg sen du började blogga!!! Älskar den och vill verkligen aldrig att du slutar blogga. Jag kan ändå förstå om du skulle vilja lägga av en dag eftersom du har levererat så mycket hit så länge. Men än så länge njuter jag av din blogg och din Insta och jag är tacksam gör all tid du lägger på dina kanaler. Kram

 18. Läst din blogg i många år, men aldrig kommenterat. Förut läste jag hur många bloggar som helst, men den bloggen som jag fortfarande går in på nu är din, du skriver så bra och så fina texter, skulle verkligen bli ledsen om du skulle sluta blogga.
  Med det sagt, fortsätt med det du gör, du är grym!! 🥰

 19. Hej, vad roligt att höra att det finns likatänkare, håller definitivt med om att bloggar inte är på väg nånstans! Har inte själv t.ex. Instagram vilket många anser väldigt konstigt när jag bloggat i så många år, men har aldrig tyckt liksom den är ‘min’ platform när jag liksom du också gillar mera skrivandet och det verbala över bildflödet 🙂 tycker också att det vore stressigt att ha sådan kontinuerlig ‘press’ över en enstaka bild ur någon situation – då glömmer man ju helt att leva i stunden och njuta av livet. Har nog aldrig behövt ångra valet att inte vara på Instagram, mina följare hittar mig via de andra kanalerna också 🙂 ha en fin höst, rolit att höra att du släpper en ny bok, väntar på att inhandla den! :))

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

sub archi