Tankar inför förskolestart

Vi tar en paus i helgens bildbomb och pratar om förskola istället tänkte jag! Det är snart dags för oss att ta steget mot förskola och såhär tänker jag kring det:

Rutiner
För ett tag sedan började vi införa samma rutiner som vår förskola har för att det ska bli lättare för Dante att anpassa sig till förskolan. Det var flera som tipsade mig om det och det är ju hur smart och smidigt som helst – allt för att underlätta omställningen i den lilla personens vardag.

Kläder & prylar
Vi har köpt ganska mycket kläder till Dante som tål ordentligt med lek. Sköna tröjor, bodys, t-shirts och byxor som går att tvätta i 40 grader och inte är ömtåliga. Strumpor med sån där plast under foten och kläder som är enkla att ta på och av. Sedan har vi köpt gummistövlar, skalkläder, fleecetröja och regnkläder. Ryggsäck och vattenflaska. Är det något mer som ni tycker att man ska ha i kläd & pryl-väg för små barn som börjar förskolan?

Märkning
Vi har köpt namnlappar och märker allt Dante har till förskolan med dessa. Vi har även märkt hans nappar och köpt napphållare som han kan ha till förskolan.

Packning
Vad har man med sig till förskolan i den pyttelilla asgulliga ryggsäcken? Jag tänker: ombyte, vattenflaska, napp, napphållare och snuttis. Vad mer?

Känslor
Många mammor i min omgivning säger samma sak: det är tufft när ens lilla älskling ska börja förskola och man ångrar sig alltid precis innan. Exakt så känns det för oss. Jag längtade mer efter förskola när han var fyra månader och livet var upp och ner än vad jag gör nu precis innan förskolestarten. Jag tittar på min lilla kille när han springer omkring i parken och ser ju hur kul han har med förskolebarnen som är där och leker, men samtidigt känns det jättejobbigt att inte vara där och kunna ta hand om honom. Om jag går in i de här tankarna för mycket blir jag ledsen, så jag försöker stanna i de positiva tankarna jag har haft sen innan. Att det kommer bli superbra för honom och att han kommer ha det hur kul som helst. Men även att jag har lyxen att inte behöva gå tillbaka till ett heltidsjobb. Flera av mina vänner som fick barn samtidigt som mig börjar jobba heltid nu efter ett år då föräldraledigheten är slut (om man har tagit ut full föräldraledighet). Och jag förstår att det är tuff omställning att gå från 100% föräldraledig till 100% heltidsjobb. Så jag försöker tänka på hur tacksam jag är som kan anpassa mina tider och mitt jobb efter våra behov till viss del. Samt att både hans mormor och farfar har möjlighet att hämta honom tidigt flera gånger per vecka. Så det kommer bli hur bra som helst, men det känns ändå nervöst och läskigt.

Har ni några peppande ord att ge? Det finns säkert flera nervösa blivande förskolemammor där ute som skulle uppskatta några peppiga ord från er mer etablerade förskolemammor ♥

  1. Hej!

    Jag jobbade på förskola medan jag pluggade, och ett tips är att se till att även de skor ni köper till Dante nu och framöver är lätta att ta av och på. Om det går, undvik gärna snörskor och skor som är ”hårda”, dvs att det krävs mycket lirkande för att få på dem på fötterna ordentligt. Inget måste såklart – men väldigt uppskattat av förskolepedagoger som har många barn att klä på inför utelek 🙂 Tycker ni låter superförberedda i övrigt, lycka till! Kram!

  2. Utveckligen är stor, de lär sig så mycket! Häftigt.
    Tänk när du hör barnet nynna på en förskolesång första gången..
    Att se barnet få vänner!

    Det bästa av allt.. kärleken man får när man hämtar barnet! Ofta ”maammaaaa!” Med största leendet och armar som sträcker sig efter en.

  3. Det kommer med all säkerhet kännas tufft att lämna Dante den första tiden och han kommer kanske vara ledsen. Men vad som är skönt att veta är att gråten går för det mesta över efter en mycket liten stund och barnet inser att det är roligt på förskolan och glömmer helt enkelt bort att vara ledsen. För många föräldrar kan dock den där bilden av sitt gråtande barn sitta kvar på näthinnan hela dagen så ett tips är att be pedagogerna smsa en liten uppdatering till er om hur Dante mår/vad han gör och kanske även en liten bild på honom. Jag gör alltid så till mina inskolningsföräldrar och det brukar vara uppskattat. Mycket möjligt att er förskola redan har det som en rutin i början, men annars är det helt ok att be om några uppdateringar under den första tiden 🙂

  4. Jag är själv en nervös blivande förskolemamma som skriver under på alla de känslor du har.. men jag är också en förskolelärare som har glädjen att få spendera dagarna med att ta hand om andra barn. Så här i början så ser jag en del ledsna barn på morgnarna när de säger hejdå till sina föräldrar, och glada barn på eftermiddagen när de säger hej till sina föräldrar. Men jag ser också någonting annat… allt däremellan! Då är morgonens tårar ett minne blott, ja faktiskt ganska snabbt där efter! För så mycket spännande och skoj saker som händer under en dag. Att få skratta, leka och lära tillsammans med barn i sin egen ålder. För de allra flesta barn vill just det, att få vara med andra barn…

    Jag är helt övertygad om att det kommer gå bra för både din Dante och dotter.. och det kryllar av bra förskolor och pedagoger i detta land som gör allt för att ge våra barn de bästa dagarna! ❤️

  5. De flesta barn älskar förskolan! De får så mycket möjligheter att bygga egna relationer till andra barn, lära sig att alla är olika och förmågan att anpassa sig i sociala sammanhang med andra barn. De får upptäcka nya saker och se ur andra perspektiv än sina föräldrars. De får möjlighet att bli trygga i sig själva och att de klarar av saker utan sina föräldrar.
    Så tänker jag när det är jobbigt att lämna, det är jobbigt för mig men bra för dem.
    Nått som Kan vara skönt att påminna sig om vid en gråtlämning att de oftast är ledsna över att det jobbigt att lämna mig eller pappa, det är inte för att de misstrivs på förskolan. När vi går blir det bra!
    Sen kan det vara skönt att veta att det är helt normalt att tycka att det är jobbigt, det är en del av processen. Det blir bättre🥰

  6. Glöm inte köpa 1402 par vantar! 😅 nä men ett större antal kläder/ombyten typ beg/ sånt man inte är så rädd om/ rädd ska försvinna typ, mina barn gör av med 2-3 tröjor/ dag på fsk.. tvättar sig spiller osv. O bra skor! Vattentäta sneakers typ kavat – mkt bra

  7. Jag försöker göra som du, att tänka positivt. Känns så skevt att inte få vara med sina barn hela tiden och helt plötsligt ska de vara i sin egna tillvaro och klara sig själva (med andra vuxna såklart). Det är fruktansvärt jobbigt, men man vänjer sig. Fördelen nu, arbetsmässigt, är att man liksom fattat att det finns något som är viktigare än jobbet. Jag har både blivit mer effektivt, grubblar mindre och bara gör. Man har liksom inte samma tid eller energi att lägga på jobbet, det finns liksom något viktigare nu. Det är en rätt skön känsla! Men att också få se dem utvecklas på egen hand och lära sig att blir självständiga – det är fantastiskt!

  8. Tips angående snuttis är att köpa en likadan som han har hemma. Så slipper man ta den fram och tillbaka varje dag med risk för att glömma och en nattning kan bli svår utan. Det har vi gjort till våra tjejer. En hemma och en på förskolan. Jag som även har bakterienoja tycker det är skönt att dom inte har samma som på förskolan hemma i egen säng. Tror det kommer gå jättebra!

  9. Det låter som ni är väl förberedd!
    Det går åt många fingervantar i början av hösten vid utelek dom kan ju bli blöt och kall fort då så ett par fodrade galonvantar är bra och ett par allväder stövlar, samt tunnare mössa .
    En fleecefodrad regnoverall brukar vara smidigt på,förskolan och underställ är skönt att ha på under ju kallare det blir 😊
    Strumpor med plast under fick jag rådet att man inte ska ha i skon utan bara inne på ex dagis el hemma för det är inta bra för foten att ha dom på i skon för att plasten kan dra sig och lätt att få i kläm under foten.
    Förstår din känsla hundra procent när du tänker på att lämna iväg på förskolan, jag låg i buskarna utanför dagis och smygtittade och grinade när jag lämnat på morgonen i början, men det gick över när jag såg att sonen hade det så bra!!
    Haha, herregud hur man höll på men det är ju det käraste man har, lycka till när det är dags för er!!😊

  10. Åh, jag är jättenervös. Min dotter ska inte börja förrän i januari men tycker redan det känns jobbigt att någon annan ska ta hand om mitt barn större delen av dagen. Samtidigt som jag vet att hon kommer ha så roligt, utvecklas massor osv osv. Men ändå… blir verkligen ett stort steg för mig som mamma att släppa kontrollen. Samtidigt som jag har börjat jobba och inte träffar henne hela dagarna nu heller. Men hur lång tid tar det innan man vant sig och inte tycker det är läskigt längre? Någon med erfarenhet som kan svara?

  11. Det är en stor rites of passage och därför tänker jag att man ska tillåta sig att känna mycket känslor i den här fasen. Även fast min son skolades in förra sommaren när han var 14 månader så kändes som en mini-inskolning efter årets sommar (mest för mig, mindre för han). I hjärtat vill man ju bara hänga och vara nära jämt, men så går inte det..

    Ok, nu kommer peppen! Det är en omställning men det är också en fantastisk ny värld för barnet att upptäcka. Nya leksaker, rutiner, kompisar, nya sånger. Helt plötsligt kan de en massa saker som de stolt visar upp för en. Och så ligger det ju så mycket glädje i återseendet varje dag – vi ses igen! ”Ni finns där och nu går vi hem till vårt hus”, liksom.

    Detta kan man tänka på: förskolan ger barnet sjukt mycket nya intryck så jag upplever att de behöver mycket lugn och ro på em/kvällar och helger. Och så blir det mycket vabb första året. Det är tufft. Men år två (peppar, peppar) gick mycket enklare vill jag minnas. ❤️

  12. Så spännande med förskolestart! En sak som jag kan tips om är att ha dubbla snuttisar, en som bor hemma och en på förskolan, då råkar man aldrig glömma den och undviker katastrof. 😁 Även en mysig filt är bra att ha som förskolefilt, så att det blir mysigt och tryggt för barnet att vila. Stort lycka till. 🤗

  13. Planera in in för mycket i höst! De flesta barn blir sjuka ofta första året på förskola och nu när det är extra kinkigt med snoriga näsor pga corona så kommer ni antagligen inte ha heltidsjobb. Jag åkte på 6 magsjukor, två långdragna förkylningar plus allt vabb med barnet första året mitt barn var på förskola. För familjens bästa försöka ha lite luft i kalendrarna och ställ in er på att det kommer att vabbas planera redan innan veckan börjar (även om barnet är frisk på söndag kväll) vem som kan vabba när så ni slipper tjafsa på mornarna.

  14. Om jag kunde skulle jag gjort helt annorlunda än vad vi gjorde. Jag hade väntat tills barnet var 2,5 år innan jag satte det på förskola och då skulle jag valt en förskola med väldigt små grupper, helst en dagmamma.

  15. Mitt tips är att ha en öppen dialog med pedagogerna! Jag jobbar själv på förskola och det finns inget som är så tacksamt som en öppen dialog med vårdnadshavare. Är det något som känns jobbigt? Ventilera, har du funderingar? Fråga. Var det en jobbig lämning? Det är helt ok att ringa och kolla om barnet leker eller be om att få ett sms. Om föräldern visar sig trygg (även om det kan kännas väldigt jobbigt till en början) så kommer barnet att bli tryggt. Heja er, det kommer gå fint.

  16. Jag tycker att fodrade galonkläder är ett måste på förskolan! Och att verkligen namna ALLT, annars försvinner det. Har till och med markeringar i strumporna för att känna igen vilka som är våra 🙈

  17. Kul att läsa hur ni har tänkt! Vi har precis skolat in och detta är första riktiga veckan. Långa dagar känns mest tufft, vi jobbar båda heltid och pendlar. Men vi försöker göra så att en jobbar tidigt och en sent. Vilken tur ni har som kan få hjälp med hämtningarna.
    När det gäller packning har vi oftast inte med någonting, vilket är väldigt smidigt då vi lämnar utomhus (de är ute större delen av dagen pga corona). Då slipper man gå in. Extrakläder, snuttis, vattenflaska finns alltid på förskolan. Är väl mer när man behöver ha med extra ytterkläder vid omväxlande väder. Insåg också att det redan är rätt kallt på morgonen så mössa och vantar behövs snart.

  18. regnvantar, tunna finger vantar, polarn och pyrets tunna ull mössa är magisk, funkar nu och under hösten eller under en varmare vinter mössa i vinter.. även polarn och pyrets fleece är magisk i alla väder. Funkar perfekt nu som jacka innan det blir kallare sen i vinter under skalkläderna eller i höst med en väst/jacka på.

    vet inte hur de är på er förskola men på mitt barn har dom små lådor med grejer inte för nattningen som är kvar på förskolan varje dag.. täcke att lägga på madrassen på golvet sen täcke på kroppen med, svin hårda små madrasser så köp något att lägga på dom, sen en kudde och även i den lådan ligger napp/snuttis.

    under inskolning håll koll på om dom ger vatten, på min och många andra är dom dåliga på det.

  19. Hej Michaela! Här kommer några tips från en erfaren förskolepedagog. Vid inskolningen: finns nära tillhands, ge pedagogerna fler chanser om dagen att leka och ta kontakt med ditt barn. Alltså sätt dig på en stol så att barnet kan komma till dig när det behöver närhet och kärlek. Det viktiga är att Dante får knyta an till minst en pedagog innan ni lämnar honom. Låt det ta dit och stressa inte med något som kallas för tre dagars inskolning. Det finns inte något barn som kan knyta an på tre dagar och känna sig trygg på så kort tid.Var en trygg vuxen och ta kontakt med de andra barnen. Då känner barnet att det är en bra plats att vara på.Planera inga aktiviter efter inskolning. Barnen blir trötta och överstimulerade.Lär känna pedagogerna och lita på att de har bra kunskap om barn. Stort lycka till!kram

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi