Bebis-uppdatering: 1 år med Dante

Jag kan inte förstå det, men imorgon blir min lilla kille 1 år. 1 år. Det är ju inte så litet längre, han är inget spädbarn, nu är han min lilla pojke istället. Som försöker prata, säga mamma, har egna lekar och söker kontakt med andra barn. Som drar med mig i parken till 4-åringarna och ställer sig bredvid när de leker butik, härmar dem och pekar på saker man kan köpa i butiken för att dom gör så.

En kille som är nyfiken, trygg och med en enorm levnadsglädje.

Imorgon kommer ett litet grattis-inlägg men idag tänkte jag bjuda på den traditionsenliga månadsuppdateringen. Jag hade egentligen tänkt sluta nu vid 1 år men eftersom jag älskar att ha dessa sparade som minne, och det kan vara kul för andra mammor med barn i samma ålder, så fortsätter jag ett tag till!

Sömn:

Den är bra. Han är trött på kvällarna, somnar nästan alltid inom 30 minuter och har mellan 1-5 uppvak per natt. De flesta handlar bara om att stoppa i nappen men ibland vaknar han av nattskräck och då tar det lite tid för oss alla att somna om. Men jag är tacksam över våra nätter nu och hela familjen har en helt annan energi!

Utveckling:

Shit, vad snabbt det går nu. Varje vecka lär han sig något nytt och utvecklas åt nya håll. Han säger “Mamma” nu och det är det vackraste jag någonsin har hört i hela mitt liv. Mamma, mamma, mamma – och pekar på mig. Jag är så kär i honom. Han busar mycket och interagerar med folk i sin omgivning, man märker att han gärna vill leka och försöker göra de lekar han kan för att ha kul med andra. Det är väldigt gulligt. Han går inte själv helt än, men tar några steg på egen hand varje dag så det släpper nog när som helst. Han sparkar mycket fotboll, nickar och passar.

Hans favoritintressen är hundar, fotbollar, spårvagnar och att läsa böcker.

Mat:

Han har börjat äta mer riktig mat, alltså i små bitar, och det går över förväntan. Många av er sa till mig för några månader sedan när jag var stressad kring hans mat att det kommer släppa och att alla barns magar utvecklas i olika takter. Nu förstår jag vad ni menar! Vi har pricktester för hans mjölkproteinallergi nästa vecka och förhoppningsvis får vi veta då om vi kan börja introducera mejeriprodukter eller inte! Han älskar frukt, äggröra, bananpannkakor och bröd.

Rutiner:

08.00 Frukost – gröt, en halv banan, äggröra och något mer som finns tillgängligt
10.00-11.00 Förmiddagsnap
11.30 Lunch – måltidspuré + fruktpuré
14.00 Mellis – typ gröt, frukt, bröd, det som finns
14.30-15.30 Eftermiddagsnap
16.30 Middag – måltidspuré + fruktpuré
18.30 Kvällsmål – gröt och en halv banan
19.00-07.00 God natt! Vaknar 1-5 gånger, dricker ibland lite vatten på natten. Somnar i egen säng och kommer ibland över till vår på morgonkvisten.

Emellan detta får han som sagt små bitar av vår mat eller frukt som han äter på och när vi äter lunch eller middag smakar han av oss. Vi följer Rulla Vagns sovschema som rekommenderar två naps fram till 14 månader men vi tänkte gå ner till en nap nu i juli, så att han somnar efter sin lunch och sover en längre nap då. Vi får se hur det går!

Läs 11-månaders uppdateringen här!

  1. Hej
    Ett tips eftersom Dante ska börja förtid snart är att ringa till förskolan och fråga om deras schema (mat & sömn) och redan nu börja köra det schemat med Dante. Då brukar inskolningen funka bättre då barnet är i mer synk med förskola 🙂

    Och fortsätt gärna med dessa uppdateringar! Så kul att läsa då min tjej är ca 1 månad yngre än Dante.

  2. Hej!
    Min gosse är 5 dagar yngre än Dante och vi har märkt att han somnar lättare på kvällen om han bara sovit en gång på dagen. Idag sov han mellan 10.40-12.30 och så somnade han för natten kl 19.15.
    Igår när han sov 2 naps på dagen somnade han inte förrän 21.30 på kvällen😩 inte lätt det här med sömnen..

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

sub archi