En måndag som försvann

Herregud vad hände med den här dagen? Den bara försvann.

Det positiva är att jag på något sjukt sätt hann med allt jag skulle göra. Jag fick i mig lunch, hämtade paket på posten, jag gick till läkaren med Dante, jag plåtade tre samarbeten och pressbilder med nya företaget, pappa satte upp en hylla i Dantes rum och vi fick honom i säng till strax efter sju. Jag har ätit middag, städat undan lägenheten och sitter som ett kolli i soffan och jobbar undan lite måsten.

Det gick bra hos läkaren, hon såg inget vatten bakom trumhinnorna eller en öroninflammation på väg/pågående. Däremot blev jag lite förvirrad, för när jag sa att vi varit jätteförsiktiga med att inte doppa hans huvud i vatten sa hon att vätska bakom trumhinnan inte kommer dit från utsidan utan pga. infektion (inflammation?) inifrån. Medan öronläkaren vi träffat innan sa att vi skulle vara försiktiga med babysimmet så att det inte skulle bli värre med öronen. Vad stämmer egentligen? Så förvirrande när man inte vet.

Skönt att hon inte såg en öroninflammation eller något vatten, men samtidigt lite jobbigt att fortsätta denna gissningslek. Han var superledsen innan läggdags och det är så svårt när man inte vet vad det beror på.

Nåväl, ville bara kika in och säga hej. Det får bli de inläggen jag skulle skriva idag imorgon istället. Dantes 11-månaders uppdatering och midsommarhelgen i bilder. Den senaste månaden har ju varit helt fantastisk i sömnväg, typiskt att man började slappna av efter fyra hela veckor av bra sömn och så kom den här grejen… det blir lite som ett gammalt trauma man reagerar på, både jag och D blir panikslagna… snälla universum inte mer dålig sömn vi gör vad som helst!!

Nu ska jag koppla av lite så att jag orkar den eventuella tuffa natten vi har framför oss. Kika in imorgon! Puss ♥

En bild från gladare dagar 🙂

 

 1. Hej!
  Man kan inte få in vätska bakom örat utifrån, alltså genom att få vatten i öronen. Hörselgången går fram till trumhinnan som är helt stängd, som ett lock. Bakom trumhinnan sitter mellanörat. Mellanörat och näsan har en förbindelse, därför kan man tryckutjämna, trycka ut trumhinnan, genom att hålla för näsan och blåsa ut luft. Om man har lite trångt i passagen mellan näsa och mellanörat kan vätska (som kroppen själv producerar) fastna bakom trumhinnan. Barn har oftare trångt i passagen men det kan också hända vuxna tex när man är förkyld, då kan ma ju få lite lockkänsla. Om man får många öroninflammationer, alltså bakterier i mellanörat (det gör jätteont) som behandlas med penicillin om man är bebis eller vuxen kan det också ge vätska bakom öronen. Om vätskan inte försvinner kan det göra att man hör sämre för att trumhinnan inte kan röra sig som den ska, och då kan man sätta in plaströr genom
  Trumhinnan så att vätskan kan rinna ut.
  Varför ni skulle vara försiktiga med Dante i vatten vet jag inte, kanske för att trycket från vattnet på lite djupare nivå skulle ge mer lock? Inget jag känner till.

  Med vänlig hälsning, Läkare 🙂

 2. Det stämmer att vätska bakom trumhinnan beror på inflammation (kan tex komma vid en vanlig förkylning). Då blir slemhinnorna i öron/näsa/halsregionen svullna och täpper till “örontrumpeten” som är en liten öppning mellan öra och svalg där vätska från innerörats slemhinna vanligtvis kan dräneras ut. Om örontrumpeten täpps till av inflammatoriska slemhinnor blir vätskan således kvar i innerörat. Vätskan i innerörat kan inte komma utifrån så länge man har en hel trumhinna. Däremot kan bad förvärra eller orsaka inflammation i YTTERörat men det påverkar som sagt inte vätska/inflammation bakom trumhinnan 🙂

 3. Dottern hade tre öroninflammationer där hennes trumhinnan sprack innan hon fyllde 1 år. Vi var ofta med henne till läkaren. Dock så utvecklades den snabbt vissa gånger. Vi kunde vara där en dag och de syntes ingenting, två dagars senare hade trumhinnan spruckit. Läkaren förklarade att ett sjukdomsförlopp på en sån liten kan gå jättesnabbt varpå man Inge alltid kan se det vid första tillfället.

  Ang sömnen, blir ju en hel del uppdateringar kring den. Jag vet (har varit där själv) hur tufft det är med barn som inte sover alls, man blir galen! Men Dante är fortfarande ganska liten. Ni kommer säkert (som jag själv) ha bättre perioder och sen riktiga bakslag under ganska lång tid framöver. Det är lite som det är 🙂

 4. Båda mina söner är ”öronbarn” och även jag som liten. Det jag har fått höra och läst är det som läkaren sa till dig idag, att det är typ som förkylningar som sätter sig i örat, då förkylningarna lätt kan ta sig till mellanörat och på så sätt bilda bakterier där och som till slut blir till var/vätska. På många spräcks då trumhinnorna och varet rinner ut, detta är ganska befriande då trycket släpper. Och det är just när trumhinnan är öppen/spräckt som man ska vara försiktig med att vara under vatten då vattnet kan komma in bakom trumhinnan och skapa mer bakterier.
  Så det är vid förkylningar som barn får öroninflammationer.
  Och det är vid upprepade öroninflammationer som de kan sätta in rör för att på så sätt få ut bakterier och var och för att undvika bakteriesamlingar.

  Hoppas att Dante klarar sig från det! Kram

 5. Sällan jag kommenterar här men ibland så. Bägge läkarna har rätt – vatten i mellanörat (alltså bakom trumhinnan) kommer inte in utifrån utan det är pga av en inflammation som “producerar” vätska och det samlas då där bakom, dessutom ska man vara försiktig med vatten (utifrån -> in till örat som vid tex bad) eftersom örat vid en öroninflammation är extra känsligt för vatten. I ditt tidigare inlägg nämnde du rörbehandling – det kan vissa barn få, oftast handlar det om barn som har flera episoder med akut media otit (dvs “äkta” öroninfektion) under 1 år eller om man har kronisk dubbelsidig sekretorisk media otit (dvs vatten bakom trumhinnan) med nedsatt hörsel dock finns ju som alltid specialfall – det är lite individuellt.

 6. Hej!
  Vatten bakom trumhinnan kommer “inifrån”, vanligtvis i samband med en förkylning då slemhinnorna i örontrumpeten svullnar upp (vanligtvis dräneras vätska som bildas bakom trumhinnan via örontrumpeten till svalget). Man kan alltså inte få in vatten bakom trumhinnan genom att bada så länge trumhinnan är hel (spricker bara vid trauma och svårare öroninflammation). Hoppas du hängde med 😊

  Mvh
  Läkare på hälsocentral

 7. Vi hade en period runt hans ålder där vår lille var ledsen med när man skulle lägga sig för natten. En slags separationsångest nästan. Vi fick många kvällar med att han fick somna i famnen, i vagnen tittandes på oss och i selet. Man fick helt enkelt vara där och vänta ut det tillsammans med honom. Sedan dess har det periodvist varit tungt med nattning och sömn men det är ju så det är. Man får helt enkelt njuta de nätter som funkar. Håll ut, de blir bättre, värre, bättre, ännu bättre…

 8. Hej Micaela
  Stackas Dante ❤️ Och stackars er. Det är inte roligt att se sitt barn så ledsen. Min yngsta son har Reflux och vi har haft så dåliga nätter för han har varit så ledsen. Nu är han två år och det är mycket bättre.
  Jag tänkte om du ville dela med dig lite av läkarbesöken gällande Dante? Utreder ni allergier? Är han mjölkprotein allergisk? Vad tror läkarna och vad säger de om hans sömn?

  Skriver nästan aldrig till dig så vill passa på att tacka för bästa bloggen. Du ger mig så mycket positiv energi 🤗

 9. Hej! Hur ställer du dig till att eventuellt behöva bemöta rasism i framtiden gällande Dante? Tycker själv det är snårigt att inte veta om jag ska diskutera det med mitt barn längre fram eller att ta det om/när mitt barn får någon rasistisk kommentar mot sig. Kram <3

 10. Hej! Jag undrar hur era sömnrutiner ser ut numera för Dante? Alltså när han går upp och hur han sover på dagen. Jag är så avundsjuk! HUR får ni honom att somna runt 19 för kvällen? Jag har en kille som är månaden äldre och han somnar runt 22-tiden på kvällarna, det går inte innan. Och det spelar ingen roll om han sovit 1-1,5 h på dagen eller ibland knappt ens det. Drömmer om lite egentid på kvällen! Min unge har sömntorterat mig i över 11 månader…

 11. Alltså 🙏🏻Tack, för att du delar med dig, för att ditt inlägg kunde inte ha kommit lägligare som tröst här när man känner sig som mest ensam i sömntortyr ”återfall”. Besök hos bl.a. öronläkare här med = dubbla budskap och evig gissning 🙈Har ett lite äldre barn än du men gått igenom precis samma sömntortyr, galna nätter och sedan BÄTTRING. Som sedan följts av återfall (varav ett precis nu) där det som du säger blir som ett gammal trauma för en och ens partner🙈 hela kroppen och sinnet sätts på Högvarv och slås totalt ur spel. Man skickas flera månader bakåt och den lyriska energin man fått av en bättre period blåser bort.
  Blir tårögd av igenkännandet och har ofta peppat dig när du delar med dig av detta, för jag är så tacksam för din öppenhet. Har inte heller magiska tips utöver tålamod, kämpa, kärlek och hopp. Det kommer att bli bättre för oss alla igen 💕 stor virtuell kram, du är fantastisk.

  1. Men gud vad fin kommentar, tack! Så skönt på något sätt att bli påmind om att vi är flera där ute som kämpar. Heja oss <3

 12. Hej,
  Älskar att läsa din blogg, är här flera ggr om dagen😍😍 håller tummarna för att vinden vänder tillbaka och bra sömn blir vardagen igen!! Måste få fråga, den fina marmorbrickam bakom dig, tror jag måste ha en sådan (med betoning på måste😂😂). Vart kommer den ifrån?
  Kram!!

 13. Vår dotter fyller 3 år snart och har sovit dåligt sen hon var 6 månader. Har alltid fått höra att det blir bättre men ser inte ljuset i tunneln. Och med dåligt menar jag mellan 5-10 uppvak på natten, gallskrik, svårt att somna om osv.. Lovely…

  1. Alltså, sympatiserar verkligen med er. MEN, så oklart att berätta om en treåring som sovit dåligt i 2,5 år till en mamma med en 11 månaders bebis. Man måste få leva på hoppet om att de dåliga nätterna är övergående. Ska man ställa in sig på att det ska vara i flera år går man ju under.

 14. Vatten utifrån kan vara smutsigt och därför resultera i inflammation som sedan resulterar i vätskebildning bakom trumhinnan, därav smärta.. Är ett öronbarn själv och får fortfarande öroninflammationer nu i 25 års ålder. Man kan få ett litet rör insatt i trumhinnan om man har problem, som lättar på trycket! Hoppas lillen mår bättre snart. Kram!

 15. Jobbigt med sömnen! Håller med dig om att man gissar sig fram hela tiden.. men ett tips om barnet skriker sådär på natten, testa ge Alvedon. Det kanske ni redan gjort men kan ju vara ger tänderna som spökar och gör ont

  1. Vi gav alvedon och sjukt nog hjälpte det inte mycket. Kanske nattskräck deluxe? Hur ska man veta…

 16. Övertrött? Testa att lägga tidigare? Mitt barn var aldrig ett dom barnen som somnade lugnt och stilla när han var bebis, missade man sovtåget blev det kamp. Även det går över. Nu en treåring som sover hela nätter i eget rum, trodde aldrig jag skulle skriva den meningen.

 17. Kan verkligen relatera till att nätterna blir som ett trauma. Vår bebis har börjat sova lite bättre efter att vi proppar i honom gröt innan läggdags, men varje kväll han är lite mindre sugen så får jag panik och ser alla miljoner uppvak som kommer att komma. Men en sak jag funderat över, har du beskrivit vad en ”bra” och ”dålig” natt är för er? Jag kanske har missat det. För en sak jag märkt är att alla föräldrar refererar till sina nätter som bra eller dåliga, men det är ju sanslöst hur relativt det kan vara. ”Ja, vi är lite trötta för Kalle hade en dålig natt. Han vaknade klockan 04.00 och behövde både en ny blöja och nappen”. 🙃 jag tycker att ni är så grymma som kämpar er igenom allt, jag vet att ni inte haft något alternativ men ändå. Så. Jäkla. Starka.

 18. Jag var ett öron/näsa/hals-barn. Haft otaliga öroninflammationer, hade sedan rör fr 4årsåldern t mellanstadiet. Hade även problem med polyperna – dom var mkt stora – detta var det som orsakade stopp i örongångarna osv, jag opererade även ut polyperna två ggr (dom kan växa tillbaka, gjorde det på mig), en ggn som typ 6åring och en ggn i ung vuxen ålder (dom orsakade nattliga andningsuppehåll, också orsak t mkt dålig sömn). Jag har även opererat bort halsmandlarna som ung vuxen men det har antagligen inte med det andra att göra 😅🤪 . Hursomhelst! Min ena dotter har problem med återkommande öroninflammation. Hon är bara 2 men läkaren har sagt det är ärftligt att vara ”öronbarn”. Mitt andra barn har stora polyper så ja dom stackarna har väl ärvt det av mig.

 19. Hej !
  Jag har tänkt skriva detta många gånger men aldrig kommit till skott… förrän nu !
  Jag har läst en del inlägg där du både beskrivit och skrivit att ni kan känna att ni måste ursäkta er när ni lämnar Dante till mor/farföräldrar och att en del läsare uppenbarligen anser att det skulle göra er till sämre föräldrar, vilket jag såklart inte håller med om !
  Jag tänker att ni spenderar ju MER tid med Dante än vad många andra gör med sina barn eftersom många barn sover på natten och Dante har varit lite.. si och så med det (grov underdrift kanske?) Mina barn sover iaf och det är väl Klart som sjutton ni måste få ett break, jag får det när mina barn sover och det är ju ljuvligt så fortsätt göra det som ni mår bäst av 🙂 Vilket ni redan gör men ja, lite hejarop skadar inte tänker jag. Kram !

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

sub archi