I can’t breathe.

Tack för att den här platsen får vara en plats för inspiration men också för sånt som är på riktigt. För att vi kan prata om viktiga saker på alla sätt som behövs.

Jag försöker använda mina platser på nätet till att förmedla sådant som jag tycker är viktigt att stå upp för. Jag har alltid stått upp mot SD i mina kanaler, pratat om hur viktigt det är att vi kämpar för allas lika värde och försökt vara orädd.

Med det sagt så har jag precis som alla andra med en klump i magen följt George Floyds tragiska bortgång och demonstrationerna som blossat upp efter att hans död filmats och spridits på nätet. Jag mår så fruktansvärt dåligt över det här och känner att jag vill göra någonting, men vet inte vad jag konkret ska göra.

Därför tycker jag att det är så bra och viktigt med alla som delar information på nätet om vad man kan göra för att vara en aktiv anti-rasist. På FORNI har vi samlat 21 stycken artiklar och information om anti-rasism och hur vi kan göra för att förebygga rasism. Jag vill tipsa er om att läsa några av de länkarna! För det är så vi lär oss att bli bättre människor: genom att skaffa information om hur vi står upp för ALLA människor.

En sak jag har lärt mig under dessa dagar är att en liten bild eller ett quote på sociala medier också betyder något. Först ville jag inte bara dela en bild för det kändes så litet i det stora hela, samtidigt är jag inte heller tillräckligt politisk insatt för att våga uttrycka mig. Jag vill inte göra fel – jag vill av hela mitt väsen göra rätt. Och jag inser att om jag inte vet vad jag ska säga, kan jag faktiskt dela andras röster som jag står bakom. Jag har sett miljontals människor göra det på sociala medier och i verkligheten senaste dygnen vilket har fått mig att känna att det faktiskt också är viktigt: att dela det man står bakom.

Alla som tror att rasism inte existerar tittar inte tillräckligt noga. Det är inte bara borta i USA det existerar, vi lever med det precis här ute på gatan också. Bara i förra veckan var jag ute med Dante i vagnen när tre killar i en bil vevade ner rutan och började skrika fruktansvärda saker till en tonårstjej som gick framför oss. Hon hade hörlurar på sig så hon hörde ingenting. När rödlyset slog om till grönt spottade de mot henne medan de körde förbi. Hon såg inte det heller, för hon bytte låt på mobilen då och de var för långt borta för att ens vara nära att träffa. Det spelade nog ingen roll för dem, för det var själva handlingen och markeringen som var viktig för dem – att visa att hon är mindre värd. Tonårstjejen var mörkhyad. De kände sig fullt berättigade till att bete sig såhär mot en annan människa på grund av hennes hudfärg. Det är inte första gången jag bevittnar rasism på nära håll, och inte sista heller. Jag visste inte vad jag skulle göra, för de var flera meter bort i sin bil och allt var över på mindre än en minut. Skulle jag springa fram, säga något, vad i sådana fall? Jag ville inte att tjejen skulle uppfatta situationen, ville inte att hon skulle behöva vara med om den. SLUTA skrek jag när de började vråla för jag fick panik, men de hörde inte, för deras vrål överröstade mitt.

Att det här existerar 2020 är helt sjukt, jag finner fan inte ord, jag blir så arg och ledsen och illamående. Med det sagt: läs några av länkarna, dela ord du står bakom i dina egna sociala medier – och stå upp för alla människors värde.

 1. Du är nog den enda svenska influencern jag följer som tagit upp detta. Sorgligt men starkt. 💜

 2. För mig har det aldrig vart en grej vart man är ifrån eller vad man har för hudfärg. Är själv ”vit” och tokblond och alltid haft kompisar från alla möjliga länder, även dejtat killar från olika länder med olika hudfärg. Även fast jag vet att rasism pågår för fullt hela tiden blir jag ändå så förvånad över hur folk beter sig över något som hudfärg, samtidigt som man vet att det pågår så är det så svårt att verkligen förstå när man själv aldrig brytt sig om något sådant. Varför bryr sig människor om något som hudfärg? Som att en mörkare hudton automatiskt gör en person till en dålig person och alla med ljus hudton automatiskt är bra personer. Efter mina 32 år på jorden har jag sett dåliga personer med olika hudton och väldigt många bra personer med olika hudton. Så helt enkelt är det inte hudtonen som bestämmer utan hur en person är och agerar. Att det fortfarande ska vara så svårt för många människor att förstå och acceptera alla.

 3. Hej!

  Jag vill bara säga tack för det här inlägget. Inte bara för att du, som förut, tar ställning, utan för att du också förklarar hur du resonerar. Det blir inte bara ett ställningstagande det blir mer personligt.

 4. Så extremt viktigt och bra inlägg! Vet inte vad jag ska skriva för allt med rasism gör mig stum och rädd. Tack för ditt inlägg, kram

 5. Jag har sagt det förr men säger det igen – TACK för att du alltid höjer rösten kring viktiga ämnen på ett sakligt och intelligent sätt. Internet/influencervärlden behöver fler som du.

 6. ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

 7. Håller helt med dig om att det är viktigt att göra allt man kan för att lära sig om hur man kan jobba mot rasism, vilka rasistiska strukturer man som vit gynnas av och hur man kan bryta ned dem. Det är viktigare att göra något alls, göra fel på vägen, ta till sig kritik och sedan använda den för att bättra sig istället för att inte ens våga börja.

  Något jag lärt mig av att följa Lovette Jallows konto action4humanity_se på Instagram (fantastiskt och lärorikt konto som jag uppmuntrar alla att följa och stötta) är hur uttrycket ”mörkhyad” även är problematiskt då det signalerar att det som inte är vit hudfärg är något utanför det ”normala”. Jag har själv använt det som ord för svarta, bruna och mixade hudfärger tidigare men försöker nu att lära bort det då jag läst om det. Hoppas verkligen inte att du tar detta som någon elak pekpinne då jag själv som sagt inte haft en aning om detta tidigare men är så glad att jag lärt mig nu så jag kan ändra mitt ordval! Menar bara väl och hoppas att du känner det ❤Små saker som har stor betydelse.

  Så viktigt att du tar upp detta på dina kanaler och tycker att du känns genuin i din önskan om att lära dig mer, inte bara något du säger för att vinna falska poäng! Tack för det ❤

 8. Får verkligen sån ökad respekt för dig när du lufter så viktiga frågor på din stora plattform, vågar ta ställning, är ödmjuk för att du själv är vit priviligerad och inte kan eller förstår allt, men vill bidra till förändring och rättvisa. Stort tack för detta.

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi