Tankar om förskola

Jag har fått frågor om förskola och hur vi har tänkt när vi har valt förskola åt lilleman. Så jag tänkte dela med mig av hur vi har resonerat!

Förskola har varit viktigt för mig så jag har tagit på mig arbetet på egen hand och har säkert lagt ett helt gäng arbetsdagar på att hitta det som känns rätt för oss som familj!

Innan vi går vidare vill jag bara lägga in en notis om att jag sagt åt min moderator att inte släppa igenom några ifrågasättande kommentarer kring ålder och förskola. Jag har redan fått några kommentarer i mina kanaler om “varför Dante ska börja förskola redan vid 13 månader” och de gör mig så matt. Att vissa fortsätter pekpinna och momshamea loss trots att jag är så tydlig med att jag inte vill ha den typen av stämning när det kommer till föräldraskapet i mina kanaler…

Jag har aldrig ifrågasatt en mamma som har valt att sätta sitt barn på förskola vid en annan ålder än den åldern jag har valt och jag vägrar därför att ta emot den ifrågasättningen själv. Inte när det finns en dold pekpinne bakom!

Men! Det finns såklart intressanta aspekter kring ålder och förskola och såhär tänkte vi när vi tog vårt beslut:
– När Dante blir 13 månader är det augusti och “säsongsstart” i förskolan. Det blir flest förskole-platser ledigt i augusti och då brukar man vanligtvis skolas in samtidigt som några andra = vi är flera nya och taggade förskolekompisar!
– Att skolas in i augusti innebär lite färre sjukdomar som går på skolan än under vinterhalvåret.
– Det är härligare att börja förskolan under sommaren än vintern om man har möjlighet att välja.
– Om Dante hade varit född under våren eller tidigare under sommaren hade vi ändå skolan in honom i augusti, därför är just åldern 13 månader ingenting vi beslutade oss för utan vi tyckte att säsongen kändes bra snarare än hans ålder.
– Oavsett ovanstående punkt så känner vi även att vi som familj är redo att börja förskola och heltidsjobb efter 13 månader tillsammans.
– Jag och D driver eget båda två vilket innebär en rad fördelar som jag är så sjukt tacksam över, till exempel kan han gå korta dagar om vi känner att det passar honom bäst och det kan han göra så ofta han behöver fram tills det blir skolplikt vid 6 års ålder. Jag har sett hur Margaux ibland har kunnat hämta Arnold tidigare, ta halvdag om han har behövt det eller hittat andra sätt för kvalitetstid under åren han har gått på förskola och det har verkligen inspirerat mig. Man måste se fördelar i sitt liv och medan en anställd kan ha fördelen att vara 100% föräldraledig ser jag istället fördelen att jag inte behöver gå tillbaka till en fast tjänst utan kan vara flexibel med min tid och ta varje dag som den kommer!
– D’s pappa och min mamma har båda möjlighet att hämta tidigt på förskolan ett par dagar i veckan så om han vill kommer han gå halvdagar dessa dagar och sedan hitta på äventyr med farfar eller mormor, hur härligt!

Alla familjer får hitta sina fördelar i sina egna liv och de beslut de tar. Det här är våra och det var dessa tankar som gjorde att vi landade i vårt beslut om att Dante ska börja förskola i augusti!

Så, hur tänkte jag när vi valde förskola då? 

Jag började med att läsa på om alla förskolor i vårt område, jag tror det var runt 70 stycken. Jag ville mest bara ha en känsla över hur stora de är i snitt, hur många barn per pedagog, vad de lyfter fram och vad man ska fokusera på vid sitt val.

När jag läst om alla började jag höra runt med vänner som har barn i vårt område om var deras barn gick och vad de tyckte om förskolan. I samband med detta började jag även kolla upp hur det ser ut med köer på förskolorna, jag märkte att vissa hade galet långa köer och andra lite färre. Då kunde jag dra slutsatsen att det var bra att hitta några förskolor med färre barn i kö för att öka chansen att komma in, och sedan om jag hittade någon favorit med många barn i kö kan Dante stå i den kön och kanske börja där senare om det skulle behövas/han inte skulle trivas på den förskolan han kom in på först.

Sedan gjorde jag en prio-lista med vad som var viktigt för oss. Det här skiljer ju från familj till familj, men vår såg ut såhär:
– Egen gård
– Eget kök och inte catering
– Nära vår lägenhet och våra kontor så det blir smidigt med hämtningar och lämningar
– Inte någon fancy förskola (ja, de finns där vi bor haha). Jag vill gärna att det ska vara barn från olika kulturer och alla typer av människor!

För vissa är t.ex. egen kock på förskolan inte viktigt alls medan små grupper kanske är jätteviktigt, vi alla är ju olika. Detta var viktigt för oss! Och sen, det sista och absolut viktigaste såklart:

Känslan av förskolan på plats och känslan för pedagogerna.

Efter all min research började jag besöka förskolor och besökte ca 10 olika i vårt område. Utifrån dessa gjorde jag en priolista hos Stockholm Stad med de 5 val man tillåts ha. Jag ansökte när han var prick 6 månader och ganska snabbt kom köplatserna fram på varje förskola. Mitt förstahandsval hade väääldigt många barn i kö, och jag visste redan innan att den var populär, så där står han fortfarande kvar i kön. Men för ett tag sedan fick han en plats på vårt andrahandsval! Det är en jättefin förskola med mindre än fem minuters promenad från oss. Pedagogerna kändes så mysiga och jag älskade deras energi. De verkar laga god mat i deras egna kök, de har en app som verkar väldigt populär där man kan kommunicera under dagarna och så fanns det massa olika rum där man kunde göra spännande saker både på småbarnsavdelningen och avdelningen för de lite större barnen!

Jag är så himla glad över detta och min magkänsla är liksom “rätt”. Redan fem minuter in i min rundtur på förskolan i vintras visste jag att det var en favorit och det känns så roligt att han ska få gå dit och skaffa kompisar, lära sig saker och ha kul under dagarna.

Nu har vi ett sommarlov kvar som föräldralediga innan en ny fas börjar för oss som familj.

Puss!

 1. Tidig inskolning är svinbra! Man känner sitt barn bäst. För vår familj passade inskolning vid 13 månader perfekt. Vi kunde mjukstarta och köra korta veckor och korta dagar i ett år för att sedan öka på successivt. Inskolningen gick smidigt då dom vid den åldern är ganska anpassningsbara. För oss var det lättare att jobba lite mindre under en lång tid än att ta helt ledigt en period var från våra arbeten vilket jag kan tänka mig är samma för er som är egenföretagare. Finns inga rätt eller fel så länge familjen mår bra och livet tuffar på.

 2. Det låter som en bra plan! Väldigt grundlig research 👍🏼 Vi halkade in på våra barns förskola av en slump nästan, vi hade sökt två andra och sen mailade min man den förskolan vi sedan valde lite ”när han ändå höll på”, och sen fick vi höra jättebra om den så när vi kunde välja valde vi den! Blev kanon, älskar vår förskola, men blir det inte bra kan man alltid byta senare 😊

 3. Oj vilken omtänksam mamma du är! Olika saker fungerar för olika familjer- inget snack om saken! Jag var tvungen att börja jobba när min dotter var 7 månader. Då vi bodde i London… tror vi flesta föräldrar gör så gott vi kan! Tycker du verkar så otroligt omtänksam, realistisk och snäll. En super mamma helt enkelt! ❤️

 4. Låter hur bra som helst, min väns båda tjejer började runt året och dom är långt före i mkt.. det är såklart ingen tävling och spelar ingen roll MEN förskolan är en bra, utvecklande och stimulerande plats för barn <3

 5. Hej och kul att ni fick en förskola som känns bra! 🙂
  Min lilla tjej ska också börja förskola i augusti när hon är 1 år. Det har jag fått en del kritik för (inte min man dock..) men för oss känns det rätt och då har vi ändå båda kontorsjobb.
  Men en stor anledning förutom de du nämner ovan är att vi tror att barn utvecklas mer på förskola vilket det finns forskningsstöd för också (bla spännande forskning i Sverige kopplat till utbildningsnivå och lön när barnen är i 30-års åldern).
  Men alla gör så klart som de vill och det som passar familjen bäst!
  En kompis med äldre barn trodde också att vi med födskolestart i höst kanske kan slippa den förväntade vab-hösten då Corona gör att barnen ska vara hemma vid minsta snuva (vilket de har typ jämt under hösten). 🙂

 6. Intressant aspekt det här med att börja förskolan på sommaren eller på vintern! Min dotter är en månad yngre än din son och preliminärt är det tänkt att hon börjar i januari. Hu och hjälp tänkte jag nu om det när du la fram denna väldigt smarta tanke.
  Tycker det är intressant att veta hur andra föräldrar resonerar kring i stort sett allt och förskolan är ju så outforskad mark så jag vet inte ens var jag ska börja! Skitkul att du skrev ut detta. Alla kids är redo vid olika tidpunkter. Sen har ju en del föräldrar inte lyxen att välja utan bara måste påbörja förskola vid 12 månader pga omständigheter. Helt omöjligt att veta hur andras skor känns eller kampen man måste ha med sig själv om man går emot en känsla som exempelvis säger att bebis ej är redo. Hu! Är en förälder säker på att barnet kommer ha det bra är väl det verkligen ingenting som behöver ifrågasättas eller ens värdera!
  Hej då Michaela och trevlig helg!

  1. Min dotter började i januari 🙂 var inget problem. Hon var precis lika sjuk/frisk som alla andra (även de barn som redan gick på förskolan) även om det är MYCKET vab! Men det tror jag det är oavsett om man är nyinskolad eller ej.

   Svårare är att får plats i januari. Vi fick en tillfällig förskoleplats med rätt till byte när plats på vår önskade blev ledig. Det gick över förväntan 🙂 hon älskade den tillfälliga förskolan och när vi sen bytte var det i augusti efter en lång sommar och det gick lika bra 🙂👍

  2. Har två barn, den äldsta skolades in i januari och den minsta i augusti (ej samma år då) och sjukdomsmässigt va det noll skillnad. Förkylda till och från oavsett starttid så välj det som passar eran familj bäst. Min absolut icke professionella åsikt är att det jämnar ut sig i slutet ändå för sjuka blir dem oavsett!

 7. Nu är det länge sedan jag skolade in mina barn på dagis, som vi sa då… 🙂 De var 14 resp 15 månader och det gick jättebra. Det sas då att dryga året kan vara bra på det viset att de inte har lika mycket separationsångest som de kan ha utvecklat när de blivit lite äldre. Är ingen expert, så vet inte om det är så, men som sagt, det funkade utmärkt. Det finns ju inget rätt eller fel, man gör det som passar bäst för sin egen familj- och arbetssituation.

 8. Bara som en notis i sammanhanget, vi har bott i Norge med småbarn (båda är födda där, men nu bor vi i Sverige) och där är vanligaste åldern för förskolestart 1 år. Detta trots att Norge inte på några sätt är ett sämre land, utan det är en ren kulturskillnad. Verkar gå bra för de barnen också 😉

 9. Jag har en fråga om det är okej, detta är ingen kritik eller något . Jag har sjölv en son 2 månader äldre än Dante och han ska också börja på förskola i augusti. Vår son äter bra men barnmatsburkar är favoriten, ”vanlig” mat går inte riktigt hem än. Jag är lite orolig hur det ska gå på förskolan. hur kommer ni göra med Dantes matsituationen? Har förskolan sagt något? Jag har typ hört att de inte hjälper de och äta och gör ingen skillnad på små barn. Vore intressant att höra hur det blir för er:)

  Stor kram

  1. Lite så är det nog som du skriver. Min bästis är förskollärare och skrattar liiite åt föräldrar som enligt henne ofta kommer och ”min son äter inte själv, och bara viss mat osv”.

   Bara efter några dagar säger hon att dessa barn äter precis som alla andra, med bestick dessutom, Och det är sällan problem. De blir så inspirerade av alla andra barn så man behöver inte oroa sig säger hon 🙂

   Är det bekymmer så får de så klart hjälp 🙂

   Min egen dotter är och har varit lite kinkig med maten, särkilt kött. Hon vill helst vara äta vegetariskt och smörgås 😉 på förskolan äter hon ALLT! 😂😂

  2. Tyckte det var så mysigt att se allt de lär sig på förskolan 🙂 särskilt de små som ofta inte har så mycket till tal. Många förskolor använder tecken som stöd för att motivera barnens språk och ge dem verktyg att uttrycka sig med 🙂 lillan kom hem och gjorde tecken för både äpple och mjölk vid middagsbordet 🥰 så gulligt så man dör!! 🥰🥰

   Förskolan är en fantastisk verksamhet!

 10. Spännande att höra! Min dotter är född i november så det kommer bli samma att hon börjar vid terminsstart men i januari. Oroar mig jättemycket för lämningar och gråt osv, men det tror jag är oundvikligt oavsett ålder:(. Jag har läst runt lite och har sett att den vanliga inskolningsåldern som är ca 18 mån (pga vårat föräldraersättningssystem antar jag?) eg inte är optimal pga en utvecklingsfas med separationsångest osv. Därför rekommenderar många istället en tidigare inskolning runt 13 mån för att många barn då har en high on lifeperiod:) Men då med kortare dagar som ni har tänkt! Det känns lite skönt att veta!
  Kram!

 11. Att kunna hämta tidigare vissa dagar eller vara extra ledig är otroligt mysigt. Vår son började förskolan i aug och var i nästan samma ålder som Dante. Vi har gjort så att han går mån-tis, ledig ons och sedan tors-fre. Att ha en extra dag ledigt i veckan är jättemysigt men vi får se hur länge som han uppskattar det, längre fram kanske någon halvdag blir bättre. Men just nu i vår familj så är det toppen. Så jag tror både ni och Dante kommer njuta av era halvdagar eller extra mys med mormor/farfar

 12. Vi har skolan in båda våra barn när dom var exakt 1 år. Vi såg bara fördelar med det och har fungerat hur bra som helst! Alla gör vi såklart olika och det är oerhört synd att man ska ifrågasätta valen andra gör. Man gör det man själv känner är rätt och helt ärligt bryr jag mig inte vad andra tycker. Jag lyssnar på mina barn och har en fantastisk förskola jag lämnar barnen på och har aldrig tvivlat en sekund på om jag valde rätt.

 13. Min dotter var visserligen 19 månader när hon började förskolan men vi hade LÄTT kunnat låtit henne börja tidigare så här i efterhand 🙂

  Hon har älskat älskat älskat förskolan! Frågar om hon ska dit när det är helg osv 😂 samtidigt som hon belade förskolan så började vi båda jobba 100% hon går långa dagar (07.15-16.45 varje dag) och vi har sällan möjligt att hämta tidigare. Men det har funkat huuur bra som helst! Hon har som sagt älskat sin dagar på förskolan! Men alla roliga kompisar, den kreativa miljön, alla fina pedagoger, lek och skoj hela dagarna ❤️

 14. Kommer gå hur bra som helst! Är en så spännande och härlig tid när de börjar förskolan. Man ser hur de utvecklas och lär sig det ena och andra varje dag. Och samtidigt lär man sig mycket om sig själv. Har skolat in alla mina tre barn vid cirka 13 månader. Oftast fått försvara det, men det har känns rätt och redo. Det känner ju ni bäst som familj. Lycka till när det är dags!

 15. Har i dagarna ”ångestat” lite pga att inte vilja vaken börja jobba (i december så ett tag kvar), eller sätta dottern på förskola (september 2021), men detta inlägg gjorde mig mer pepp! Tack för att du delar med dig.

 16. Du gör helt rätt i att inte ta emot sådana kommentarer kring när ni vill sätta Dante i förskola! Jag är gravid med mitt första barn och beslutat för att ”bara” vara mamma ledig i 8månader då jag älskar att arbeta och vill ge utrymme för min kille att även han bonda och uppleva den tiden med vår lille kille som snart ska komma till världen. Detta är dock något som många har åsikter kring. Att jag kommer ångra mig har jag fått höra många gånger… och visst, är det så så är det så men min mage, hjärta och hjärna säger idag att detta är helt rätt beslut för oss och då är det det beslut vi kommer att ta. Så fortsätt stå på dig och gå er väg i småbarnsvärlden för ingen vet bättre än ni vad som funkar för er! Kram ❤️

  1. Heja dig! Jag började jobba heltid när min bebis var 7 månader och min sambo tog över fl. Tycker att det bara finns fördelar med det! Dels positivt för relationen då man får verklig förståelse för varandra – vardagen hemma med bebis och även att jobba och vara ifrån bebis. Sen såklart positivt att pappan blir lika involverad i bebisens liv och får samma nära relation som jag och bebisen har. Det kommer gå toppen för er!

  2. Jag och min sambo har precis bytt så nu jobbar jag och han är hemma med vår tjej som är 9 månader! Bästa beslutet jag tagit! Jag kände mig sliten, jag älskar henne över allt annat och typ springer hem från jobbet, men det är skönt att få hämta kraft någonstans och få sakna (!!!). Jobbar dock bara 75% för jag arbetar dagtid, får alldeles för lite tid med henne (om ens någon) om jag börjar 7:30 och slutar 17. Hade jag fortfarande jobbat skift hade jag lätt jobbat heltid, är avis på er som kan styra era tider själva! 😊

  3. Tycker detta med att så många förutsätter att mamman ska vara hemma längre är lite intressant, för innebär ju i praktiken att pappan avsäger sig dagar och ger till mamman? Och känns inte som att så många pappor får kommentarer om att de ev kommer ångra sig? Jag och min man delar lika rakt av och om någon ifrågasätter det säger jag bara att min man självklart inte vill ge bort sina dagar till mig så han såklart vill bruka dem själv.

 17. Jag hade tänkt så länge att sonen skulle vara 18-20 månader innan jag skolade in honom på förskolan. Vred och vände på varenda krona av föräldrapenningen för att ha dagar kvar efter hans 1-årsdag. Sen kom jag både in på en utbildning OCH fick ett jobb som var för bra att tacka nej till. Så sonen skolade in vid 14 månader och det var i efterhand så himla himla bra! Perfekt ålder att skolas in i. Vet att generellt är det svårare att skola in barn runt 18-20 månader för de är mer medvetna. Nu gick allt som smort och han älskar att vara på förskolan. Nu är barn nummer två påväg och jag satsar på att skola in kring 13-14 månader om allt fortfarande känns bra då. Man gör det som passar bäst för sitt barn och situation. Du är en grym mamma! Kram

 18. Åh, det kommer gå så bra 🙂 förskolan är fantastisk, en plats där barnen verkligen får utvecklas och ha superkul!
  Vet inte hur många gånger jag har känt att jag måste ”förklara mig” för att vi valde att sätta vår son på förskola när han var 14 månader… Var så rädd för att bli dömd att jag dömde mig själv redan innan någon annan hann göra det. Men för oss har det varit helt rätt val! Vår son älskar sin förskola och älskar tiden där. Han har varit otroligt aktiv och krävande sedan dag ett, och den stimulansen han får på alla plan på förskolan kan liksom inte vi föräldrar riktigt komma upp i, även om vi gör ALLT med och för honom de dagar han är hemma med oss. Och det är så underbart att se deras utveckling <3

 19. Helt rätt att göra vad som känns rätt för er!! Min äldsta började när han var 15 månader och min yngsta när hon var knappt 13 månader. Båda har börjat mitt i vintern o har inte kunnat gå i sina stora vinterskor men allt har gått hur bra som helst! De har fått lugn start med korta dagar. Försök att få in er son i förskolans tider för mat o sömn innan han börjar. De små sover/vilar ju oftast ca 12-14 så dagarna blir ju inte så långa för dem om man hämtar vid 15. Jag har också jobbat deltid under hela min f-ledighet så förstår verkligen dina utmaningar med att få ihop allt! Lycka till!!

 20. Hej Michaela! Älskar din blogg så himlans mycket. Så bra och mysig vibe här inne <3 Min favvo! Skulle bara vilja säga att jag började förskolan när jag var redan 10-11 månader och var väl kanske den tjejen i min klass i lågstadiet som var tryggast i mig själv och andra på människor. Tror alltså att man tjänar mycket på att börja tidigare framför sent 🙂 Heja er! Kramis!

 21. Kul att det blev andrahandsvalet, låter som en bra förskola! Förstod först inte notisen om att Dante börjar förskola tidigt. Jag bor i ett välutvecklat europeiskt land och här är mammaledigheten 3 månader. Att vara hemma längre än så (obetalt) är inget alternativ för de flesta. På så vis är det heller ingen som dömmer någon annan för att lämna sina barn på nursery vid så tidig ålder. Många mammor tycker såklart att det är en lyx med en sån lång mammaledighet som ni har i Sverige, men de tycker också att det är alldeles för lång tid att vara från jobb o karriär :)) Tycker ni gör helt rätt!! Lycka till!!

 22. Vad kul! 🙂 Blir säkert jättebra för Dante! 😀
  Första gången jag kommenterar men ville bara säga att förskola är så bra på många sätt. Förstår verkligen inte alla med massa pekpinnar 🙈 Jag bor med min partner och vår snart två-åriga dotter i Australien och här kan barn börja från de är 6 veckor (!) gamla. Alla har inte möjlighet att vara hemma med sina barn utan måste jobba för att försörja sin familj. Vår dotter har varit i förskola sedan hon var 14 månader och hon ÄLSKAR det! Hon är så social och glad, de hittar på massa roliga saker varje dag och hon blomstrar i sin utveckling när hon är där. ❤️

 23. Självklart gör ni rätt som väljer vad som passar er familj! Jag önskar verkligen att debatten runt förskola (och mycket annat) kunde tillåtas vara mer nyanserad. Den svenska föräldraförsäkringen är verkligen ett privilegium! Jag bor i ett land där många barn börjar förskola efter 4 månader, så ser systemet ut här och uppenbarligen fungerar det också. Jag lägger ingen värdering i hur olika familjer gör, jag önskar bara att förståelsen och toleransen för att det ser olika ut, och att man väljer olika, kunde öka så vi slapp skamma varandra för det mår väl ingen bra av?

 24. Heja er och lycka till! Förskolelivet är bland det bästa jag vet, att hämta efter en arbetsdag sätter verkligen guldkant på tillvaron. Och alla roliga kompisar och nytt umgänge man får också är ju en verklig bonus.

  1. Spännande. Min son började också kring 13 månader va bra för han behövde den stimulansen och älskar va bland andra barn. Lycka till med allt.. Sen en fråga. Hur fungerar de i Stockholm, är det privata förskolor då? Här i Malmö kan man önska 5 val men i slut ändan placeraes barnen där de finns plats, så föräldrarna har nästan inget att säga till om vart ens barn ska gå, vilket är så jobbigt…

 25. Michaela! Du verkar verkligen vara världens bästa mamma. Om jag någonsin får barn vill jag vara precis så som du är. Du verkar så klok och rimlig och förstående. Heja dig!

 26. Har 3 tjejer och dem har börjat dagis när dem varit 13-14 månader och gått hur bra som helst. Dem har bara behövt vara 4 dagar i veckan och tidigast 8.00 och inte länge än till 15.30-16.00. Tror att det är bättre att börja vid lite tidigare ålder och inte behöva ha 100% utan kunna köra lagom dagar. Dem sover ju kort ca 2h av denna tid 😀

 27. Förskola är så himla mysigt! Klart Dante ska börja då om det passar er bäst 😍 Vår son är också social och gillar andra människor och han hade definitivt kunnat börja lite smått när han var ett år, men pappa var hemma till 1,5 år för det passade oss bäst. Alla gör det som är bäst för familjen!

 28. Tycker det låter som en toppenförskola för Dante! Kommer bli hur bra som helst 🙂
  Så tråkigt att du får sådana kommentarer, och att du ens ska behöva “varna” folk… trist! Många borde nog påminna sig om att förskolan som den ser ut idag är ett resultat av en stark kvinnokamp på 70-talet, som drevs för att kvinnor ville just arbeta. Utan den kunde inte alla kvinnor arbeta på samma sätt som nu, utan man var mer låst hemma med barn. Alla får göra som de vill, men att ha sina barn på förskola är jätteviktigt för jämställdheten! Märkligt att många går bakåt i tänket kring det.
  Tack för en fin blogg med bra varierat innehåll! <3

 29. Oj jaaaaa! Varför skall det kommenteras om när barnen skall börja förskola! Det skall var och en få välja själv. Jag har gjorr valet att mina barn börjar förskola vid 3 år. Men gud vad massa okända och halvbekanta ifrågasätter det. Jag skulle aldrig kommentera andras val för man gör ju sina val beroende på sina egna behov/måsten/önskningar. Och det finns inga rätt eller fel. Allt har sina + och -.

 30. Vår dotter började vid 13 månader och det gick hur bra som helst och hon älskade det!

 31. Jag bor strax söder om söder i Stockholm och i vårt område är det verkligen en norm med sen förskolestart. Vårt första barn skolade vi in vid 18 månader, men min man som var hemma sista halvåret upplevde att vår dotter inte var nöjd av att bara gå hemma med honom. Han var på öppna förskolan i princip varje dag. Men nr 2 beslutade vi att skola in i april i år (hon är född januari 2020 så hon var cirka 14-15 månader) , och jag har verkligen känt att jag har behövt förklara mig och ursäktar mig gång på gång, inte för att någon sagt något egentligen, utan för att vi inte följer normen i området. ”Ja vi tänkte ju egentligen skola in i augusti, men det gick inte riktigt ihop praktiskt osv”. Så dumt egentligen att hålla på och ursäkta sig när alla bara gör vad som passar sin familj bäst.

  1. Såå bra och kloka tankar om förskolan. Jobbar själv som förskollärare och valde mest med magkänsla. Där man får bäst intryck och om jag kunde se min flicka där. Precis börjar jobbat efter varit hemma i 15 månader. Nu har sambo tagit över och är ledig fram till augusti då tjejen ska skolas in. Hon är 17 månader när hon skolas in, kommer passa fint för henne. Såå spännande tid med förskolan för er också, kommer gå fint 🙂

 32. Man ska göra precis det som passar ens familj! Vi (jag) valde att skola in vår dotter när hon var 12,5 mån, gick första ”riktiga” veckan samma vecka som hon blev 13 mån. Det var inte smidig tid på året utan efter påsk = hon var den enda som skolades in då och den näst yngsta var nästan ett år äldre pga hade skolats in i augusti. Min sambo hade gärna sett att jag var hemma till augusti men med ett till barn på väg och en pga att han inte ”kunde” (vet att man alltid ”kan” men han har ett företag under expandering) så kände jag att jag för min skull behövde få komma tillbaka och jobba mellan föräldraledigheterna. Jag var rätt ny på jobbet (AT-läkare) och kände ångest över att glömma för mkt och saknade verkligen mitt jobb. Egoistiskt kan många tycka men det har gått toppen, jag jobbar än så länge 80% och vi har hjälp av mina föräldrar som har henne en heldag i veckan och hämtar tidigare en dag. Det är lite pusslande men har verkligen varit värt det för mig. Det är på gott och ont att hon är yngst by far – synd att ingen är ungefär jämngammal (de börjar i höst) men hon får otroligt mkt tid från pedagogerna och de större barnen är så fina med henne 😍 Är helt övertygad om att det kommer att gå toppen för Dante!!🥰

 33. Så härligt att ni vågar göra vad som är bäst för er. Vi skolade in vår dotter vid 10mån, vid 10.5 men gick hon men-fre heltid. Nu är hon 3 och jag känner verkligen inte att det tagit henne någon ”skada”. Nu bor vi visserligen inte i Sverige men vi hade valet att ha henne hemma till 13mån. Kände att jag var klar med mammaledigheten dock… visst är det underbart men trivs så mycket bättre nu.

 34. Så lyxigt med den flexibilitet som era arbeten ger! Jag tänker spontant när barnet haft en dålig natt pga t ex mardrömmar eller växtvärk så har ni möjlighet att ge honom (och er själva) sovmorgon. Låter som en toppenförskola!

 35. Hej! Jag bor i samma stadsdel som dig, har haft min på JENSEN Östermalm. Kan varmt rekommendera denna förskola. Han går inte kvar längre då han börjat förskoleklass. Men de var verkligen underbara, man lämnar dem på morgonen i Humlegården och de spenderar mycket tid utomhus vilket underlättade då han var sjuk väldigt väldigt sällan. Bra mat och bra pedagoger! You rock!! Massa kramar

 36. Hej! Skolade in min stora tjej när hon var 14 månader och det gick huuur bra som helst. Hon var verkligen redo och har älskat föris från första stund. Den enda jag lyssnade på var min vän som är fsk-lärare och hon sa att “ju tidigare ju bättre” ur ett inskolningsperspektiv.

  Jag blev en så mkt bättre mamma när jag fick kombinera föräldraskap med jobb. Jag behöver lute av varje för att vara mitt bästa jag. Heja dig!

 37. Det är lättare att skola in barn när de är 1 år än när de är 1,5 så jag tycker ni gjorde alldeles rätt. Och att du ens ska behöva försvara ditt val, jag tror ingen förälder väljer att skola in “tidigt” för att de inte vill umgås med sitt barn. Mvh förskollärare

 38. Tack för din blog ,jag hamnade här pga sökte om städ fastnade ( medelålders kvinna)
  Du skriver så bra angående val av förskola mm det är Ni som väljer när och var Dante ska börja.
  Finns så många amatör psykologer ,dom som vet bäst mm. NI vet bäst för er son.
  Har nu läst massor på din blog. Tack
  Kram och lycka till med inskolning och det som komma skall

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

sub archi