Smink + bebis = ingen bra kombination

Något som hände efter att jag blev mamma, som jag inte var beredd på, är att jag har ändrat mina skönhetsrutiner ordentligt!

Jag har aldrig varit en sån som har sminkat mig varje dag men jag brukar i vanliga fall sminka mig 4-5 dagar i veckan. Om jag ska iväg och träffa vänner eller ner på stan så tycker jag att det är härligt att känna mig lite extra piffig vilket jag gör med hjälp av smink. Däremot har jag alltid varit väldigt trygg i att gå osminkad och det är nog för att jag har gjort det så mycket sen tonåren på grund av ren lathet. Jag blir ju igenkänd på stan ibland och det är så skönt att ha visat mig osminkad så mycket som jag har gjort, för då behöver jag aldrig känna att jag inte vill “visa mig” om jag går ut just osminkad. Det kommer fantastiska kvinnor fram och vill prata oavsett om jag står i kön på apoteket, i väntrummet på BVC eller i parken och jag tycker aldrig det är jobbigt hur sliten jag än är för jag har visat upp mig i alla conditions redan. Något jag insåg var sjukt skönt när jag blev mamma och helt enkelt inte hann fixa mig alls under den första tiden.

Anyway, för varje månad som går så inser jag att jag verkligen inte trivs i smink när jag är med Dante. Vi är så nära varandra fysiskt och jag gillar inte att han får smink på sig när vi är nära. Det känns bara inte mysigt för mig. I början trodde jag att den känslan skulle avta med tiden men såhär tio månader in i mammalivet gillar jag fortfarande inte att ha smink eller starka dofter när jag är med honom.

Det känns faktiskt lite tråkigt, för jag hade hoppats på att ha något sorts sug på att piffa mig och vara en sån supertjusig mamma som många av mina kompisar lyckas vara! Men det är helt enkelt inte för mig och då får jag lägga min energi på att känna mig piffig utan smink.

Jag har börjat lägga lite extra energi på att hitta rätt produkter för att få den känslan utan smink och det jag har kommit fram till såhär långt är att följande “knep” fungerar för mig:

 • Self tan-drops i min fuktkräm varannan kväll för att få lite gratis-färg i ansiktet. Jag tycker att spraytan eller BUS kan bli lite för mycket ibland (eller för dåligt resultat!) så då funkar drops bättre för mig. Jag får en extra touch färg utan någon större insats.
 • Fixade fransar och bryn. Som ni vet älskar jag mina permanenta lösögonfransar och de är en stor anledning till att jag känner att jag inte behöver sminka mig men ändå känner mig piffig. Mina bryn fixar jag en gång i månaden hos Emelinda och så borstar jag bara bryn och fransar snabbt varje morgon!
 • En frisyr som är enkel att underhålla. Många tyckte att jag skulle klippa page men eftersom jag har uppsatt så mycket med Dante (det är smidigare tycker jag) så blev halv-luggen ett perfekt resultat för mig. På så sätt kan jag ha uppsatt i en slarvig knut eller hästsvans med torrschampo och luggen som letar sig fram – då får jag en frisyr som inte tar någon tid från mig men ändå funkar både till mammalivet och jobblivet.
 • Bra hudvård. Jag har slarvat rejält med hudvården senaste tiden och det är ju så att om jag inte trivs med min hy så sminkar jag mig för att jag inte får till den känslan jag vill ha när jag är osminkad. Så nu ska jag återgå till mina hudvårdsrutiner och inte slarva!
 • Något på läpparna. Ett läppbalsam gör mycket tycker jag och jag känner mig alltid fräsch om jag har bara lite glans eller en liten touch av färg.

Här är ett gäng produkter jag är extra förtjust i nu när jag kör en osminkad look:

1. Scrunchie / 2. Solskyddsfaktor / 3. Brun utan sol droppar / 4. Volymsprej / 5. Torrschampo / 6. Foreo / 7. Ögonbrynsgel 

Har era skönhetsrutiner ändrats sen ni blev mammor? De gånger jag sminkar mig är om jag ska till jobbet och har någon inspelning eller fotografering samt om vi ska iväg på någon kvällsgrej för då sover ändå Dantis!

 1. Min lilla kille blir 10 månader idag och känner PRECIS likadant! Skönt att någon känner likadant 😄 Går osminkad 6 av 7 dagar i veckan och har aldrig parfym på mig längre. Börjar jobba om 3 veckor igen och längtar ändå lite till att få ”piffa till sig” på morgonen 😊

 2. Jag har en fråga till frågor med Forni. Vad gör man när man känner att ens nya jobb bara är så fel? Har bara jobbat två veckor på ett jobb jag verkligen ville ha och borde ju tycka att det känns kul och spännande men ärligt talat känns det bara fel. Min chef har en helt annan attityd än på anställningsintervjuerna, han som har haft tjänsten innan mig och skulle lära upp mig har redan slutat och kommer motvilligt in några timmar i veckan och sitter och tittar på klockan och hjälper mig att slarva över de mest akuta uppgifterna. Ingen annan på min avdelning kan särskilt mycket om mina uppgifter och det är över lag extremt slarvigt allting. Mycket ”Såhär får vi inte göra men alla gör det ändå” och ”Berätta inte för chefen men vi har alltid gjort Såhär”. Min upplärning är ett skämt och det är så svårt att göra ett bra jobb när det enda jag får lära mig är genvägar och fusk. Vill ju inte vara den som springer och skvallrar för chefen om att det är så heller. Hur länge ska man ge sitt jobb en chans när det bara tar emot att gå dit? Jag vill ju inte börja med att bli osams med någon men känner mig inte bekväm med en låg arbetsmoral och ett inte helt sjysst sätt mot kunder och samarbetspartners. Samtidigt är det ett välbetalt jobb med en hel del bra villkor och en väldigt trygg bransch vilket väger tungt i Corona-tider. Hur skulle du gjort?

  1. Nu bad du inte om mitt tips men flikar in det här än då.. Det går inte att ändra en kultur på ett ftg ensam. För att inte knäcka dig skulle jag råda dig till att göra det du ska så bra du kan men samtidigt redan nu börja titta efter nytt jobb i lugn o ro. Ibland blir det fel, så är det bara. Du är inte den första det händer. Spara så mkt du kan av den välbetalda lönen nu för nästa jobb kanske blir m ngt lägre lön. Men hög lön o fel jobb fungerar ändå inte i längden.

 3. Gillar inte heller att ha smink när jag är med min bebis, men har en del akne som jag gärna vill täcka över lite när vi är ute.

  I övrigt har jag gått över till parfymfria produkter såsom duscholja, bodylotion och torrschampo vilket jag trivs väldigt bra med.

 4. Hej! Jag har en fråga till frågor med forni! Jag håller för tillfället på att lära mig italienska. Det blev mitt “karantän”projekt (utöver jobb plus skola) då jag älskar Italien! Får jag fråga varför du inte väljer att lära dig/pluggar lite italienska? Jag tänker eftersom att du har släkt där och allt. Jag förstår om du inte vill, för helvete vad svårt det är. Och språk passar ju inte alla, men är bara nyfiken varför det blev som det blev! Kramisar i mängder

 5. Hej Michaela!
  Jag fyller 25 om en månad och vill önska mig något fint halsband. Har du tips på något märke som har väldigt fina, stilrena och enkla smycken i guld? Vill ha något jag kan ha på mig hela tiden.
  Tack för en toppenblogg, du är grym <3

 6. Det är en fin sak att du känner dig trygg och bekväm osminkad 💛 Jag håller med dig gällande smink och barn. Trivs bästa i bekväma kläder, uppsatt hår och osminkad när jag är med min dotter.
  Gällande hudvård så måste jag tipsa dig om den bästa rengöringsmaskinen på marknaden, LumiSpa. Den ger fantastiska resultat och är så enkel att använda! Ett stort plus att den är vattentät och kan användas i duschen. Hojta till om du önskar prova den hemma under en dag eller två.
  Ha en underbar helg!
  Kram

 7. Vad roligt inlägg, jag är precis samma! Efter 3,5 år med barn är jag utan smink mer än någonsin och är även så mycket mer bekväm med det. Jag kör dock järnet på dofter. Har även slutat med fransar då vi bor i UK där det är lockdown så tog chansen att testa att vara helt à natural. Lägger till en sak i min smink-rutin då jag vill ha riktigt glow i ansiktet. Antingen glossiers futuredew eller så en skimrande olja. Sen använder jag mycket örhängen, gärna stora med lite färg, tycker det piffar det rejält. Doft, härliga kläder, ögonbryn, läppglans, glow, örhängen och så är jag redo för dagen! De senaste gångerna jag tagit på ett helt lager smink så har jag typ velat ta bort det med direkten haha, så konstigt men ändå härligt att jag typ känner mig finare utan smink.

 8. Sedan jag blev tvåbarnsmamma så är jag glad om jag hinner borsta tänderna och dra på deodorant innan jag går ut..

 9. Hej fina! Vilket intressant inlägg. Jag har ingen bebis men har en liten fundering inom högkänslighet till frågor med Forni. Jag är som dig högkänslor och just smink är något som kan kännas så otroligt obekvämt för mig som jag tror är kopplat med min högkänslighet. Så fort jag kommer hem så måste sminket av, jag kan inte slappna av annars. Samma sak med kläder som sitter åt (som man kanske har i jobbet) måste av hemma. Jag känner mig stängd annars. Jag skulle aldrig någonsin kunna titta på en film i typ jeans eller en klänning och vara avslappnad. Eller en lapp som skaver i en tröja. Herregud jag kan SLITA av mig kläder som skaver! Haha. Jag har alltid varit sån. Jag kan nästan bli gråtfärdig av att en bil för förbi för fort så det blir högt ljud, när det är för hög volym på musik eller liknande. Ljuden för mig blir svårt att parera. Många saker upplever jag blir bättre desto äldre jag blir, man anpassar sig, får mer erfarenhet och framförallt förstås sig själv bättre och tar alltid med öronproppar, går undan för lite ensamtid eller tar med ett par bekväma skor. Nu kanske du inte alls har samma upplevelser som jag beskriver ovan (alla upplever ju högkänslighet olika 🙂 ) men blev så nyfiken om du anpassat dig eller förändrats kring din högkänslig i och med att du blivit mamma? Med bebis är ju allting lite svårare att planera. Jag är så bebissugen men ibland blir jag lite nervös att jag exempelvis har så stort behov av att få vara ifred en stund och samla mina tankar, allt sådant känns svårare med bebis. Upplever du att du förändrats och uppelever du din högkänslig annorlunda före och efter bebis? Har behoven förändrats? TACK för världens bästa mysigaste blogg. <3

 10. Haha igenkänning! Min son blir 3år i sommar och även om jag numera sminkar mig precis som jag gjorde innan barn så har parfym helt försvunnit ur min dagsrutin. Fram till ungefär hans 1 års dag så ville jag inte ha parfym för man bär ju på dom en hel del. Efter ett år av att vara mer eller mindre utan parfym så var det som jag glömt bort det. Nu tar jag på mig parfym vid speciella tillfällen men inte alls som förut då det var varje dag. Knappt reflekterat över det förns nu haha!

 11. Exakt samma här!:) Är dock inte lika bekväm som dig att gå utan smink än, men jag jobbar på det:)

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi