Bebis-uppdatering: 10 månader med Dante

Idag blir Dante 10 månader – JIPPI!

Vilket betyder till exempel att det bara är två sådana här uppdateringar kvar innan han blir 1 år och jag tänkte sluta med dem, eftersom han inte är en bebis då längre utan mer ett litet barn. Näää, vill fälla en tår av att tänka på det. Tio månader betyder också att det är tre månader kvar tills han börjar förskolan, min mammaledighet går mot sitt slut och det första omvälvande året snart tackar för sig.

Det är så mycket känslor som forsar i min kropp när jag tänker på allt det här.

Med det sagt, hur är Dante just nu vid tio månader då, för att sammanfatta denna period lite?
Kort svarat: nyfiken, busig och energisk.

Den här nyfikenheten har jag inte sett på samma sätt tidigare. Han söker sig verkligen efter nya små äventyr i sin vardag och utmanar sig själv i allt möjligt livsfarligt. Ställa sig upp mot saker är favoritsysslan just nu och när han lyckas släpper han greppet, klappar händerna och ramlar om man inte tar emot honom. Idag släppte han taget och stod själv i ett par sekunder innan han tog tag i kanten igen. HAN STOD ALLTSÅ SJÄLV I TVÅ SEKUNDER? Det var för mycket för mig att hantera.

Den här månadsdagen var känslosam som den är och jag började med att gråta i morse för att han var så himla rolig och mysig. Om jag bortser från sömnbristen så har det här garanterat varit vår bästa månad tillsammans, det här buset och nyfikenheten och utvecklingen är helt fantastisk tycker jag! Jag märker även att jag börjat må bättre efter att jag släppt kraven på mig själv och vi har tagit mer hjälp av våra föräldrar för att inte låta sömnbristen ta över. Det gör att jag har mer energi till Dante och hans bus!

Här kommer en sammanfattning av månaden!

Sömn:

Det är upp och ner. När det är bra nätter tänds hoppet och när de dåliga kommer direkt efter är det som att utmattningen ligger preciiiis där bakom hoppet och väntar på oss. Det positiva är att vi har lyckats jobba bort nattmatningen mer och mer i takt med att hans mage blir bättre och han klarar av att äta lite mer på dagarna (med betoning på lite, hehe). Han har haft lite problem med magen och eksem som har gjort att han har varit vaken mer vissa nätter, medan andra har varit lugnare.

Så just nu är en standard-natt för Dante att han sover 19.30-06.30 med ca 5-10 uppvak och 1-2 mål mat! Han hade sin bästa natt i livet härom natten och då vaknade han 3 gånger och åt 1 gång. Aldrig känt mig så utvilad haha…

Utveckling:

Som jag sa – han ställer sig mot ALLT just nu och jag märker att han verkligen vill lära sig gå, vi får se när det släpper för honom men jag gissar på vid ett år.

När jag frågar “Var är lampan?” pekar han rakt upp i taket!

Och så säger han sitt första ord, tyst och snabbt, som en blixt: titta!

Det är numera mitt favoritord.

Mat:

Det går framåt i små steg, jag hoppas att läkarna kan ta lite pricktester kring hans eventuella allergier nu när vi har testat oss fram en del. Jag tror att han är allergisk mot mjölkprotein, ägg och tomat för det är de sakerna jag märker att han reagerar på. Vilket är rätt trist eftersom dessa tre finns i stort sett i allt man ger till barn haha… MEN vore skönt att få reda på vad han tål och inte så vi kan ta oss vidare med maten!

Rutiner:

08.00 Frukost – gröt + fruktpuré
09.30-11.00 Förmiddagsnap
11.30 Lunch – måltidspuré + fruktpuré
14.00 Mellis – typ gröt, frukt eller puré
14.30-15.30 Eftermiddagsnap
16.00 Middag – måltidspuré + fruktpuré
18.30 Kvällsmål – gröt
19.00-07.00 Äter ersättning 1-2 gånger under natten, oftast runt 22 och 05

Eftersom Dantis har känslig mage så har vi en magläkare vi går till som vi bollar mat och rutiner med, men dessa rutiner är de som funkar bäst för honom just nu!

Längd och vikt:

Ca 72 cm och 8,3 kg

Läs 9-månaders uppdateringen här!

 1. Meeen så himla gullig och söt han är! 10 månader är verkligen en magisk ålder. Ni är ju helt otroliga som överlever den stökiga sömnen. Båda mina barn har tack och lov sovit bra på natten, vår 4a månaders vaknar bara en gång vid 5 för mat (gud förlåt, jag vet att man inte vill höra det när man har det kämpigt med sömnen) men råkar vi ha en dålig natt en gång, som här om dagen när han vaknade varannan timme på natten HÖLL JAG PÅ ATT FALLA IHOP av tröttheten dagen efter. Att ni har så, eller haft värre än så i 10 månader. Fattar inte att ni överlevt typ. Herregud, vill bara ge er styrka och en stor kram och hoppas ni får igen all förlorad sömn snart ❤️ så bra att ni kan ta hjälp av era föräldrar ibland❤️ Kram!

  1. Åh, tack för din kärlek <3 Jag hoppas också att det vänder och då hoppas jag att vi får andas ut lite innan nya svårigheter kommer med tiden, haha! <3

 2. Herrejesus. Jag trodde jag hade det tufft men 5-10 uppvak.. Jag är så jävla imponerad av dig och hur stark du är. Någon sa till mig att har du en lugn bebis får du det jobbigt i tonåren, så om det stämmer får ni nog det lugnt längre fram 😉 Massa styrkekramar till dig!

  1. Haha, vet du att jag tänker faktiskt också så. Att det tuffa vi tar oss igenom nu betalas tillbaka sen. Tack fina <3

 3. Lagade mycket grönsakspureer till min son med kokosmjölk när han var mindre 🙂 tänkte på det eftersom du sa att han kanske är allergisk mot mjölk. Annars smoothie med havremjölk är väldigt poppis här hemma! Har också hangar en son som sover dåligt. Men vid 14 månader blev det så mycket bättre!! 💕

  1. För att jag och hans pappa har jobb att gå tillbaka till och vi tycker att det är en bra ålder för honom att börja på förskola, är övertygad om att han kommer ha det toppen där!

   1. Men alltså… Sara SLUTA!
    Alla mammor och pappor får SJÄLVA besluta om när sitt barn ska eller inte ska börja förskola/gå till dagmamma etc. Du samt ev. andra har absolut ingen rätt att ifrågasätta deras beslut eller skriva spydiga kommentarer.

    Michaela; strunta i alla kommentarer som kommer in som är som dessa. Hur ni väljer, varför och hur länge D går om dagen behöver ni absolut inte försvara eller ha minsta ångest över. Det kommer alltid komma kommentarer om Dante skulle börja vid 13, 15, 18.. etc. månaders ålder eller om han inte skulle börja alls.

   2. Klart hon inte gör! Vem orkar ens bry sig om vad en annan väljer att göra med sitt barn (då det inte är farligt). Tycker du du förskolan är skit, sätt inte ditt barn där. Men det ger ju inte något att kritisera andra. Sjukaste slöseri med tid och engagemang! Och stackars dig Michaela som måste stå ut med allas åsikter. Du måste vara så jäkla stark! Tack för att du orkar dela trots all skit du går ta! Heja dig 🧡

  2. Vår äldsta dotter började förskola vid 13 månader. Hon är idag 7 år och precis lika funktionell som alla andra sjuåringar (men naturligtvis lite extra perfekt i min värld). Hon är social, nyfiken och omtänksam. Hon älskar att leka och tycker om regler och rutiner. Det är vi föräldrar och förskolan som tillsammans har lagt grunden för det. Det är jag stolt över! Nu frågade du Michaela men jag ville bara understryka att tidig debut på förskola inte bara är av ondo.

  3. SNARK på dessa kommentarer! Alla familjer har olika förutsättningar. Kan vi bara utgå ifrån att alla (vettiga) föräldrar gör det som är bäst för sitt barn utifrån sin situation?

 4. Vilka fantastiska föräldrar ni är, vare sig ni orkar eller ej! Dante verkar vara en kille som är glad och nyfiken på livet. Hoppas att sömnen ger med sig, eller att ni får svar och hjälp av pricktester. Något som jag själv (dålig sömn och magbarn), tyckte var skittufft utöver själva sömnbristen var att se och höra hur andras barn sov hela nätterna. Sen att alltid få frågan om ”sover han hela nätterna nu?” Som om det skulle vara en självklarhet. Jag är inte heller en influencer som får massa mejl, ”goda råd” och inputs från massa okända människor som säkert du får, så anar att det måste vara väldigt omvälvande att vara förälder för första gången i livet och dessutom bolla med alla dessa. Älskar att följa din blogg, för din ärlighet och uppriktighet. Önskar att fler var lika ärliga som dig. Tack!

 5. Hej Michaela! Tack för en härlig blogg! Blev tårögd av det här inlägget då jag själv har en 5 månaders tjej här hemma. Till min fråga – hon utreds nu för mjölkproteinallergi och vi var hos barnläkaren igår och tog ett allergitest vi får svar på om en vecka. Alltså ett blodprov, inte pricktest 🤷🏼‍♀️. Har ni gjort det på Dante? Är lite orolig för tydligen är det vanligt med ”falska” svar på så små barn. Har ni testat mjölkfritt? Vilken ersättning använder ni? Började du misstänka allergi redan när du ammade? Ändrade du din kost? Oj det blev många frågor men man blir ju helt nojig när ens lilla inte mår bra. 😬🙈 stort tack igen. Kram 😍

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

sub archi