Bebisuppdatering: 9 månader med Dante

Nu har Dante funnits lika länge på utsidan som på insidan.

Det. är. helt. galet. 

Jag har tänkt så mycket på just 9 månader, på hur stor en bebis känns då. Både innan jag fick barn, när jag var gravid och så när Dante kom men var nyfödd och mina kompisars bebisar var i den här åldern. Det är många som pratar om 9 månader, som säger att det är först då man börjar komma tillbaka till sig själv. Jag vet inte hur många gånger jag har hört: “Man borde lägga på 9 månader på graviditeten, så 9 + 9, för det är så lång tid det tar att baka ett barn, föda ett barn, läka kroppsligt och mentalt, överleva första bebistiden, hitta rutiner, känna att man börjar hitta hem både i sig själv och relationen till bebisen.”. 

Såklart säger inte alla det, men jag har hört det många gånger. Och vet ni vad? Det stämmer faktiskt för mig. 18 månader har det här tagit för mig totalt. Att bära Dante, läka efter förlossningen, bli grundad i min roll som hans förälder, börja känna att jag kan vara Michaela men samtidigt också mamma utan att känna att jag famlar i mörkret. Det är en häftig känsla, att vara såhär grundad. Jag känner att vi har hittat hem, vi har tagit oss igenom många prövningar de senaste månaderna och vi är inte lika rädda längre. Vi är en familj vi tre – let the fun begin!

Sömnen:

Sömnen har faktiskt varit helt okej senaste månaden (för att vara i detta hem…)!

Det är lite jobbigt att han inte blir tillräckligt stimulerad av att bara vara hemma trots att vi verkligen försöker stimulera honom så bra vi kan. Men det märks om nätterna för ibland vaknar han mitt i natten, hur pigg som helst, redo att börja dagen. När vi kan börja röra oss mer ute och hitta på liiite mer saker än att bara vara inlåsta i lägenheten tror jag att det kommer släppa. Vi ger gröt på kvällen nu och när han var yngre gjorde det att han fick ont i magen om natten, nu gör det istället att han sover bättre (gissar jag på). Hans lilla mage behövde bli redo bara!

Jag märker dock hur begreppet “bra” skiljer sig från förälder till förälder… läser andra mammors uppdateringar och inser att bra för oss är katastrof för någon annan. Men vi har blivit ordentligt härdade av dessa månader och det är inte mycket vi inte klarar av nu för tiden. SÅ att gå upp och försöka få Dante att somna om mellan 03-04 varje natt är liksom inte så farligt… man går där i mörkret och funderar på vad man ska äta till frukost typ.

Utveckling:

Han klappar händerna när man själv börjar klappa eller om man ropar “Hurra!”! Han vinkar när man vinkar eller säger “Hej hej!” vilket är sjukt gulligt. Han är uppe i startposition för att krypa ofta men vågar inte riktigt ta steget fram därifrån. Jag vet inte om han kommer krypa eller om han bara slopar det för han ÄLSKAR att gå och springa med vår hjälp eller i gåstolen. Jag märker att han försöker börja härma ord, när vi säger “Titta” försöker han viska det tillbaka och när jag sjunger för honom försöker han liksom sjunga med. Man visste ju redan från början att han skulle bli en pratkvarn, med mig och D som föräldrar… 🙂

Mat:

Det går bättre och bättre. Han äter större portioner och blir gladare i maten för varje vecka som går. Vi har kommit på att det bästa är att ge samma sak ofta så att han vänjer sig vid det, då äter han med god aptit! Han älskar gröt och fruktpuré, men även broccoli till lunch funkar fint. De flesta smaker går ner när han vant sig vid dem så nu har vi ett gäng olika rätter som vi varierar med och så smyger vi in någon ny då och då. Han äter fortfarande inte mosad mat eller små bitar av mat utan det är färdigmat som gäller, vi får se hur det går nästa månad! Jag känner faktiskt ingen stress alls, jag är så glad att han äntligen äter både gröt och måltidspuré med så god aptit. Heja!

Riktigt jobbigt med alla skitiga kläder dock, haha, HUR får man bort barnmatsfläckar från alla fina kläder?!

Rutiner:

Man märker att vi håller på att hitta nya rutiner för de skiljer sig lite från dag till dag, vi testar oss fram nu när han äter mer mat på dagarna och så. Ibland blir det ett till mål ersättning om han ätit dåligt med mat, ibland byter vi plats på något osv. Men på ett ungefär ser det ut såhär!

08.00  Dags för frukost! Gröt + fruktpuré
10.00-11.30 Förmiddagsnap
12.00 Lunch! Måltidspuré + fruktpuré
14.30-15.30 Eftermiddagsnap
16.00 Middag… eller i alla fall gröt o’clock! Gröt + fruktpuré
18.30 Ersättning 180ml
19.00 Dags att sova ♥
23.00 Ersättning 180 ml
03.30 Ersättning 150ml

Längd och vikt:

Inget besök hos BVC denna månad så jag vet tyvärr inte.

Heja dig Dante, om du bara visste hur mycket jag älskar dig! Vi för alltid.

Läs 8-månaders uppdateringen här!

 1. Bästa sättet att få bort envisa fläckar på kläder är att hänga dom i solljus några timmar efter tvätt, lovar att till och med de värsta fläckarna går bort!

 2. Åh så fin han är och då skönt att det vänt ändå med sömn osv😍!
  Förstår precis, min skrutta är 15 månader och har äntligen börjat sova bättre ( skulle nog inte skrivit så för det slår säkert tillbaka inatt hehe)…
  Så sjukt precis som du säger att man behöver typ 9 månader efter de kommit att återhämta sig och förstå vad som ”hänt” på alla plan. Tycker det känns så märkligt att titta tillbaks på gamla bilder o videos från när hon var liten för man på nått konstigt sett inte kommer ihåg exakt hur små och hur de var, samtidigt som det är en självklarhet att de alltid varit med.
  Livet❤️!

 3. Så kul med Danteuppdatering! Har själv en dotter (som nu är 2,5 år) och gillar att läsa om barns utveckling. Kör stenhårt på ”compare but not compete” 🙂 har egentligen två tips! 1) vår husbibel av Ann Fernholm – Smakäventyret: Att lära små barn äta mat. Den har varit guld värd för oss och är forskningsbaserad, något vi håller högt här hemma. Det finns också en nyare bok av Ann, men den har jag inte läst.

  Och för fläckar: Galltvål! Vi kör fortfarande med flytande galltvål och blötlägger kläder. Superbra! Finns som fast tvål också. Lycka till 🙂

 4. Man använder ett långärmat förkläde vid varje måltid (ikea har ett som är kanon) och blir det fläckar så använder man galltvål. 😊

 5. Tack för en efterlängtad uppdatering! ☺️ skönt att allt verkar så mycket lättare och härligare nu. Jag har en fråga, hur känner ni inför barn 2? Menar inte som någon stressande fråga, utan mer mentalt hur det känns att gå igenom den här tuffa bebistiden igen.

 6. Haha, det är bara att vänja sig vid att alla fläckar inte går bort. 🙂 Och fläckar blir det… Men flytande galltvål tar mycket. Den är livsviktigt i tvättstugan även för oss utan bäbsar, speciellt nu när man går i vita jeans-säsongen… 😉

 7. Asså Dante är ju SÅ GULLIG!!! Min son är bara 3 veckor äldre och även om de inte är lika utseendemässigt känner jag igen honom så mkt i Dante. Det där buset i blicken! <3

 8. Hej, jag har en fråga som jag funderat på en stund och passar på att ställa den nu. 🙂 Älskar din ärlighet i bloggen, och om jag förstår rätt (även via en annan influencer som nyligen fått barn) så verkar det fortfarande vara momshaming och dömande blickar om man inte ammar sitt barn hemma? Och att till och med amningsnapp får blickar? (What! Why?) Jag bor i NYC och här är det nästan mer regel än undantag att man har en elektrisk pump. Jag hade önskat att amningen funderade för min lilla tjej, men det fungerade 1) endast med amningsnapp och 2) knappt då ens!! Hon ville bara amma när hon var riktigt hysteriskt ledsen.

  Så pumpen blev räddningen och hade inte klarat oss utan den.

  Så min fråga är, iom att jag inte känner till hur det är i Sverige, kan man inte köpa eller hyra pump i Sverige? Tycker inte man läser om det så mycket så jag är genuint nyfiken. Och min andra fråga är, skulle du vilja skriva lite om den här amningshetsen som verkar råda. (Fast snälla rätta mig om jag har fel!)

  Precis som du skrivit innan så gör man ju det som funkar bäst för sitt barn och sin familj. Blir faktiskt genuint ledsen när jag läser att man verkar se ner på både amningsnapp (mkt märkligt då det är ett hjälpmedel) eller att inte amma/börja med ersättning tidigt. Trodde att vår generation kommit längre än så?

  Det här blev ett lång meddelande, men kände att frågorna behövde lite bakgrund.

  Stor kram och keep up the awesome spirit här inne! Bästa bloggen!

  1. Hej Lina,
   Inte rätt Michaela som svarar dig först men jag kände så igen dina frågor och har delvis skrivit om detta; https://www.angonius.com/home/pumpen-min-rddning-fr-smn-och-frihet
   Sverige har riktig amningspropaganda och hur, var, när man gör det är något som tydligen alla ska ha åsikter om. Nej – vår generation har sorgligt nog inte kommit längre. Vilket är så tragiskt och leder till allt för mycket ångest hos kvinnor.

   Också, ett slag för pumpen – den är för min del guld värd! Det finns att köpa i Sverige (apotek, varuhus etc) och används rätt frekvent. Särskilt populärt bland vänner som börjar jobba tidigt (enligt svenska mått mätt – typ 6 månader).
   Extra tankar till dig just nu I NYC. Stay safe.
   Michaela

   1. Hej Michaela, tack för svar och jätte intressant inlägg du skrivit! (och så fin blogg!) Jag kände ledsamhet o stress gentemot mig själv när amningen inte fungerade, men kände aldrig någon yttre stress, vilket var så otroligt skönt. När den ”egna” skulden lagt sig så kände jag bara sån tacksamhet mot pumpen och min dotter var så nöjd! Och precis som du skriver; att pappan kunde mata också – fantastiskt för honom, vår dotter och mig. 🙂 Fint att höra att pumpen är vanligt förekommande hemma också! Här får man pump via hälsoförsäkring, men skulle man ”välja” (finns ju 100 olika anledningar) att inte amma eller pumpa så är det helt socialt accepterat att man ger ersättning direkt. Vilket borde vara självklart… Det som gör barnet o familjen gladast bör ju vara det som styr! 🙂 <3

    Tack snälla för hälsningen! <3 det samma till er! Ta hand om er där hemma!

 9. Fläckar på kläder undviker man bäst genom att klä på en ”mat-tröja”, som någon annan också tipsade om. Vi har också använt Ikeas till två barn, supersnabb att sätta på tack vare kardborreband i nacken och enkel att tvätta av sen.

 10. BÄSTA fläckborttagningsmedlet, som också är miljövänligt, är gallret. Finns i närmaste matbutik och jag lovar – ingen fläck går någonsin säker mer!

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

sub archi