Bebisuppdatering: 8 månader med Dante

Sömnen:

Någon kommenterade och skrev ”varje kväll vill jag bara att det ska bli morgon”. Så är det att ha en bebis som sover dåligt! När kvällen kommer triggas ångesten och man står inför ett nattpass som man på förhand inte kan veta om hur tufft det kommer bli. Ibland när Dante har vaknat var 20:e minut och klockan bara står på 01 har jag tänkt att nej, nu är stunden kommen. Lägg in mig på psyket, jag tappar det snart. När det började pratas om Corona för en månad sen var min första tanke ”hoppas jag får det, vilken lyx att få vara ifred i flera veckor”.

För en månad sen var det precis så tufft. I vår 7-månaders uppdatering skrev jag att det var vår tuffaste månad på flera månader. En läkare hittade till slut vatten bakom hans ena trumhinna och vi fick en receptbelagd nässpray som vi tog på nätterna för att minska svullnad i bihålorna och den hjälpte direkt! Så från en natt till en annan gick han från att vakna var 20:e minut till att vakna varje eller varannan timme vilket är hans vanliga, dåliga sömn 🙂

Senaste nätterna har dock varit riktigt bra då han har sovit två pass på drygt tre timmar styck, vilket han inte har gjort många gånger i sitt liv. På så sätt får jag 6-7 timmars sömn med bara 1-2 uppvak vilket är ovärderligt! Hoppas att det håller i sig lite.

Så, det var uppdateringen kring nätterna. Summan av kardemumman: det har blivit bättre senaste veckorna och vi är väldigt tacksamma för det!

Utveckling:

Tycker ni att det är kul att läsa om andra bebisars utveckling? Jag måste erkänna att jag själv inte är så intresserad av vad bebisar kan eller inte utan mer hur allt känns kring en viss månad. Men kortfattat så sitter han själv sen drygt en månad tillbaka, han har fått två supergulliga framtänder, han står stadigt om han lutar sig mot något och vill helst stå hela tiden och så har han börjat kravla sig omkring vilket betyder att man inte kan lämna honom för en sekund. Han ”pratar” non stopp, har börjat låtsashosta för att få uppmärksamhet, försöker komma upp i krypposition men lyckas inte riktigt än och skriker för att testa rösten. Han härmas, skrattar högt och förstår när han gör någonting roligt eller busigt för då ler han och fortsätter med det han gör om han märker att vi tycker det är kul!

Mat:

Förra månaden var jag ju helt uppgiven över hur dåligt det gick med maten. Det här har verkligen börjat vända nu! Vi har tagit sååå små steg varje dag med honom, testat allt, antecknat och provat oss fram. Det var varit spyor åt höger och vänster samt utslag mellan varven men vi har fortsatt testa och äntligen känns det som att vi är på rätt väg. Han är inte direkt stor i maten men han tycker att det är roligare för varje dag och äter med god aptit även om det är väldigt små portioner. Han gillar inte färsk eller hemlagad mat utan det är bara puréer och gröt som fungerar – allt annat spyr han upp. Om vi t.ex. ger en mosad potatis kräks han upp den snabbt medan en färdig puré med potatis i går bättre. Lite frukt i smaknappen brukar funka fint dock! Vi spär ut alla puréer med vatten för att göra de extra lätta att svälja och hoppas på att han kommer kunna äta mat som är mosad eller i små bitar om en månad eller så!

Rutiner:

Såhär ser Dantes rutiner ut på ett ungefär:

06.00 God morgon! Äter 180ml ersättning
08.30 Gröt + fruktpuré
10.00-11.30 Förmiddagsnap
11.30 Måltidspuré + lite frukt i smaknapp eller fruktpuré + ersättning om han inte får i sig så mycket
14.30 Ersättning 180ml
14.30-15.30 Eftermiddagsnap
18.30 Ersättning 180ml
19.00 Dags att sova!
23.00 Ersättning 180 ml
03.00 Ersättning 150ml

Till nästa månad hoppas vi att han äter en hel portion lunch och även lite middag. Ni tipsade ju mig om att ge mat tidigare på dagen istället för senare och det har funkar SÅ bra – tusen tack för det! Därför vill vi inte ge mat efter lunch än så länge men när hans mage vänjer sig mer vid mat hoppas vi kunna lägga till en ”middag” vid ca 17.30 (vi kör nog gröt till en början och sen mer matig middag).

Längd och vikt:

Vi var på hans 8-månaders kontroll igår och han var 69,5 cm lång och vägde 7,9 kg! Han följer sin kurva perfekt så det känns jätteskönt eftersom vi har varit lite oroliga för att han inte går upp tillräckligt i vikt. Nu kan vi släppa det!

Jag säger det jag säger (nästan) varje månad: det blir bara roligare. Jag älskar att han kommunicerar mer, är rörligare, visar känslor och interagerar. Jag ser fram emot varje månad och all utveckling som kommer med det. Framför allt har jag så himla roligt med Dante och det är det bästa med honom. Hans charmiga personlighet. Han ger lycka åt mig, Damon och alla i vår närhet och jag är så tacksam för det. Han gör verkligen allt bättre. Vi märker att han håller tillbaka lite på sin personlighet om vi är ute bland folk vi inte känner så väl, men i trygga rum är han världens galnaste, knasigaste och mest charmiga lilla person. Att han är det sötaste som krälar omkring på denna jord gör honom inte sämre direkt… gud är besatt av hans stora ögon, mörka hår, knubbiga näsa och breda leende.

Läs Dantes 7-månaders uppdatering här!

  1. Kul att ha så mycket dokumenterat! Både om ni får fler barn (man glömmer så fort) och så kan Dante läsa om sig själv om han blir pappa. Den dokumentationen hade jag gärna haft kring mig själv istället för en halvifylld babybok =)

    1. Hahaha vi har den där halvfyllda babyboken också men håller med, detta är sååå mycket roligare!

      <3

  2. Hej! Visst skrev du någonstans om vilka järntabletter du tog? Eller minns jag fel att du skrev om det i intervjun med Kenza? Jag hittar det inte.. vill du länka? Eller beskriva vilka tabletter du tog och varför just dem 🙂

    1. Tack för att du delar med dig av uppdateringen! Har en flicka som nu är 8,5 månader gammal och hon har nu sista 2 veckorna gått från att sova jättebra på nätterna till att vakna flera ggr och gråta. Maten går trögt på dagarna och jag kan bara natta henne genom amningen. Tack för att du delar både det positiva och det jobbiga, för då slipper man känna sig så ensam.

  3. Jag vet inte om ni redan känner till det och ber om ursäkt på förhand om det är helt irrelevant för dig. Men jag var öronbarn med vatten bakom trumhinnan och megakinkig med att äta mat länge med en periodvis förtvivlad mamma som resultat. Men efter några år senare fick hon veta av en läkare att det kan göra jätteont att svälja ner mat och matbitar med vatten bakom trumhinnan. Kanske kan det vara ett samband även för lilla D? Hoppas inte detta tolkas som något oombett råd för det är det inte menat som 😅 Hoppas att sömnen bara blir bättre och bättre. Dante är fantastisk söt och heja dig som bollar föräldraliv och jobb samtidigt så snyggt!

    1. Men GUD vad intressant! Ska fråga vår läkare när vi har återbesök nästa vecka. Skulle ändå vara skönt om det var så får det är alltid skönt med förklaringar eller anledningar på det som inte fungerar. Tack för en fin, snäll och intressant kommentar! Kram!

  4. Vad gullig!
    Tycker det är kul att läsa dessa månadsuppdateringarna. Även om jag nu har tre barn så glömmer man så lätt vad som händer varje månad.

    Har också haft barn som sovit dåligt på nätterna sen start. För oss blev det mycket lättare vid 1 1/2 års ålder och nu (3 år) är det som bortblåst. Försöker tänka på att det ”blir bättre” även om det kan vara svårt att ta in just nu med en ny spädis där nätterna kan gå lite hursomhelst 🥰
    Skönt att det blev en sådan skillnad med nässprayen!

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi